Wat zijn puberteitsblokkers, wie gebruikt ze en wat zijn de voordelen?

Search

Omstreden medische behandeling voor kinderen die van geslacht willen veranderen, staat weer in de schijnwerpers, nadat een uitspraak van een Britse rechtbank een wereldwijd debat over de verdiensten van puberteitsblokkerende medicijnen nieuw leven inblies.

Het Hof van Beroep voor Engeland en Wales zei dat het aan artsen was, niet aan rechtbanken, om te beslissen of een kind jonger dan 16 in staat was om in te stemmen met medicijnen die de puberteit pauzeren.

De uitspraak komt nadat een Amerikaanse federale rechter in juli een historische staatswet in Arkansas opschortte die artsen zou hebben verboden om puberteitsblokkers, geslachtshormonen of geslachtstransitieoperaties aan minderjarigen te verstrekken.

Dus, wat doen puberteitsblokkers en waarom zijn ze zo controversieel?

Een close-up van een blauwe, paarse en witte transvlag geschilderd op een ooglid
Foto door Kyle William Urban

Wat zijn blokkers?

Puberteitsblokkers worden gebruikt om het begin van de puberteit te vertragen of te voorkomen dat het lichaam van een kind volwassen wordt om seksueel reproductief te worden, volgens het Amerikaanse academische medische centrum Mayo Clinic.

Ze fungeren als hormoonverstorende middelen, toegediend door injectie of implantaten, die de tekenen van de puberteit belemmeren, zoals de groei van gezichtshaar en teelballen of borstweefselgroei en het begin van de menstruatie.

Wie gebruikt blokkers?

Puberteitsblokkers worden al tientallen jaren gebruikt om vroegrijpe puberteit te behandelen, een zeldzame aandoening waarbij het lichaam van een kind vroeg rijpt, meestal voordat ze acht worden.

Meer recent hebben artsen puberteitsblokkers voorgeschreven voor kinderen die genderdysforie ervaren, een ongemak dat hun genderidentiteit niet overeenkomt met hun lichaam, om fysieke veranderingen uit te stellen.

“Het is om de klok te stoppen,” vertelde Joshua Safer, uitvoerend directeur van het Mount Sinai Center for Transgender Medicine and Surgery, aan de Thomson Reuters Foundation.

“Het gaat erom het kind en de ouders en de zorgverleners de tijd te geven om na te denken over wat het meest logisch is voor die persoon.”

Wat zijn de voordelen van blokkers?

Puberteitsblokkers helpen de stress van genderdysforie te compenseren, volgens de World Professional Association for Transgender Health, een wereldwijd orgaan van artsen gespecialiseerd in transgenders.

“Degenen die ze nemen, hebben minder kans op een geschiedenis van zelfmoordgedachten of zelfmoordpogingen tegen hun mid-30s.”

Een studie van Boston Children’s Gender Multispecialty Service wees uit dat degenen die ze nemen minder kans hebben op een geschiedenis van zelfmoordgedachten of zelfmoordpogingen tegen hun mid-30s.

Uit dezelfde studie bleek dat negen op de 10 transvolwassenen die geen toegang hadden tot de medicatie suïcidale gedachten ervoeren.

Wat zijn de kritiekpunten op blokkers?

Experts zeggen dat de medicatie kan leiden tot een lagere botdichtheid en de botgroei kan belemmeren.

Onderzoek van het Journal of Endocrine Society, dat keek naar enkele tientallen kinderen die minder dan twee maanden puberteitsblokkers gebruikten, concludeerde dat “later puberaal begin” als gevolg van puberteitsblokkers “leidt tot een lager gehalte aan botmineraal voor volwassenen.”

De Provincial Health Services Authority, de door de overheid gefinancierde zorgverlener in de Canadese provincie British Columbia, ontdekte ook dat het medicijn de groei in lengte en vruchtbaarheid tijdelijk zal vertragen.

Verslaggeving door Rachel Savage @rachelmsavage en Matthew Lavietes; Montage door Lyndsay Griffiths. Dit verhaal werd oorspronkelijk gepubliceerd door de Thomson Reuters Foundation, de liefdadigheidstak van Thomson Reuters, die het leven van mensen over de hele wereld behandelt die worstelen om vrij of eerlijk te leven. Het werd opnieuw gepubliceerd door Good Good Good met toestemming. Bezoeken news.trust.org