5 dieettips om u te helpen beter te slapen

5 dieettips om u te helpen beter te slapen

De overgang van standaard naar zomertijd in het voorjaar en weer terug in de herfst kan je slaappatroon verpesten. Dus kan reizen over een aantal tijdzones.

Je lichaam zal zich in de loop van de tijd aanpassen, maar het voedsel en de dranken die je consumeert, kunnen je helpen een betere nachtrust te krijgen terwijl je de verandering inhaalt. Hier zijn vijf slaapbevorderende tips, waaronder wat u moet vermijden en wat u aan uw dieet moet toevoegen.

1

Ga rustig aan met de koffie-, frisdrank- en energiedranken

zwarte koffie

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Cafeïne is het eerste waar je rekening mee moet houden als je moeite hebt om in slaap te vallen. Zelfs als u geen tijdzones overschrijdt of te maken krijgt met zomertijd, kan het drinken van te veel koffie in de middag of avond de slaap verstoren.

Stoppen met de cafeïnegewoonte is niet gemakkelijk of comfortabel. Veel mensen hebben last van ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn, slaperigheid, griepachtige gevoelens, prikkelbaarheid en gebrek aan concentratie wanneer ze cafeïne cold turkey opgeven.

Je kunt die symptomen vermijden door je geleidelijk terug te trekken. Probeer cafeïnevrije koffie te mengen met gewone koffie. Verhoog de hoeveelheid decaf over een paar weken tijd – voordat u op reis gaat of voordat de klok verandert.

2

Drink niet te veel alcohol

Hoewel een beetje alcohol ervoor kan zorgen dat je je ontspannen en slaperig voelt, kan overmatig drinken in je favoriete drankjes voor volwassenen een zeer rusteloze ongemakkelijke nacht veroorzaken. Je kunt gemakkelijk genoeg in slaap vallen, maar de slaap wordt vaak midden in de nacht verstoord, wat het laatste is wat je nodig hebt als je je probeert aan te passen aan een tijdsverandering.

Blijf bij één drankje. Dat is gelijk aan 12 ons bier, 5 ons wijn of één shot sterke drank. Of sla de krachtige drinkpotten helemaal over.

3

Eet licht tijdens het avondeten

Een avondmaaltijd die zwaar is in vet en eiwitten kan leiden tot indigestie en brandend maagzuur, en dat is niet bevorderlijk voor een goede nachtrust. Vermijd romige sauzen, gefrituurd voedsel en grote stukken vlees. Houd porties aan de kleine kant – prop jezelf niet vol.

Kies voor iets lichts, zoals gebakken heilbot en spinazie, die beide rijk zijn aan tryptofaan, dat je lichaam nodig heeft om serotonine te produceren, een hormoon dat ontspanning bevordert. Kikkererwten zijn ook rijk aan tryptofaan.

Andere opties zijn een salade als maaltijd, een kleine kom soep en een snee volkorenbrood, of een bord gemengde groenten.

4

Drink Zure Kersensap

glas kersensap op een onderzetter

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Zure kersensap is rijk aan melatonine – iets dat je lichaam van nature produceert om de slaap te reguleren. De extra melatonine uit het kersensap kan helpen de slaapkwaliteit en -duur te verbeteren.

Hou je niet van zure kersen? Walnoten zijn ook rijk aan melatonine, net als bananen, ananas, amandelen, frambozen en sinaasappels.Of pak een flesje melatonine supplementen. Zorg ervoor dat u de instructies op het etiket volgt en als u gezondheidsproblemen heeft, neem dan eerst contact op met uw arts.

5

Eet een koolhydraatrijke snack voor het slapengaan

Een kleine snack voor het slapengaan met veel complexe koolhydraten kan je serotonineniveaus verhogen en je helpen ontspannen.Ontbijtgranen en melk, een boterham met pindakaas en gelei, of kaas, fruit en crackers zijn allemaal goede suggesties, zolang je maar verstandig kiest. Kies bijvoorbeeld voor pindakaas die alleen van pinda’s is gemaakt, gelei die alleen van fruit is gemaakt en volkorenbrood bij het maken van uw broodje. Zorg ervoor dat u slim snack selecties.