3 Beste vervangers voor witte wijnazijn

3 Beste vervangers voor witte wijnazijn
eetlepel witte wijnazijn

Michelle Arnold / EyeEm / Getty Afbeeldingen


 • Waarom een alternatief gebruiken?
 • Witte Wijnazijn Voeding
 • Populaire vervangers

Witte wijnazijn wordt gemaakt van witte wijn die een bacterieel fermentatieproces heeft doorlopen en is geoxideerd tot een zuur. De smaak die overblijft van de wijn na oxidatie is licht en fruitig, wat resulteert in een mooie balans van zuur en zoet.

Witte wijnazijn wordt meestal gebruikt voor het maken van basispekel om fruit en groenten in te augurken. Het is ook geweldig voor het toevoegen van helderheid en tang aan zelfgemaakte saladedressings en bijgerechten zoals aardappelsalades en koolsla.

Witte azijn voegt ook een mooie zuurgraad toe aan het stoven van vloeistoffen en zal zijn smaak behouden naarmate de saus vermindert om te resulteren in malse kip of vlees. Het is ook een veel voorkomend ingrediënt in Franse sauzen zoals hollandaise en bearnaise.

Omdat witte wijnazijn veelzijdig is en vaak wordt gebruikt in veel recepten, kun je merken dat je er geen last meer van hebt en een vervanger nodig hebt. Als alternatief kunt u een ander smaakprofiel proberen om witte wijnazijn te vervangen. Misschien vindt u het leuk om witte wijnazijn in recepten te vervangen door een van de volgende soorten azijn.

Waarom een alternatief gebruiken?

Allergieën voor witte wijnazijn komen niet vaak voor en kunnen worden veroorzaakt door de ingrediënten in de azijn. Ingrediënten in witte wijnazijn waar mensen intolerant of gevoelig voor kunnen zijn, zijn salicylaten, histamine, sulfieten en azijnzuur.

Symptomen zijn zwelling, verstopte neus, buikpijn, diarree en tintelingen. Bovendien, als u allergisch bent voor wijn, kunt u symptomen zoals rhinitis of astma ervaren bij het consumeren van witte wijnazijn.

Witte wijnazijn heeft een aangenaam niveau van pittigheid, waardoor het nuttig is voor een breed scala aan recepten. Vanwege de uitgebalanceerde en uitgesproken smaak, wilt u op zoek naar een vervanger met een vergelijkbaar smaakprofiel en ervoor zorgen dat uw vervanger niet te overweldigend of zeer zuur is.

U zult ook rekening willen houden met de kleur. Witte wijnazijn heeft het voordeel van zijn lichte kleur, terwijl andere vervangingen de kleur van uw gerecht kunnen veranderen. Als u vaak witte wijnazijn gebruikt, kunt u snel door de fles gaan en merken dat u andere soorten azijn bij de hand moet hebben.

Witte Wijnazijn Voeding

De voedingsinformatie voor 1 eetlepel (15 milliliter) witte wijnazijn wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 5
 • Vetten: 0g
 • Natrium: 0g
 • Koolhydraten: 0g
 • Suikers: 0g
 • Vezel: 0g
 • Eiwit: 0g

Witte wijnazijn is geen belangrijke bron van calorieën, macronutriënten of micronutriënten en past in verschillende eetstijlen. Het is een geschikte smaakmaker voor veganistische en glutenvrije diëten.

Populaire vervangers

Als u geen allergieën heeft voor de ingrediënten, zijn de beste vervangers voor witte wijnazijn andere azijnen die ook zijn afgeleid van gefermenteerde wijn. Het gebruik van deze vervangers belooft een vergelijkbaar pittig en fruitig smaakprofiel. Deze witte wijnazijnvervangers kunnen in een één-op-één verhouding worden gebruikt in uw recepten die een verscheidenheid aan azijn vereisen om een zure en pittige hap toe te voegen.

Sherry Azijn

Sherryazijn is een soort azijn die ook wordt gemaakt van gefermenteerde wijn, vergelijkbaar met het proces van witte wijnazijn. Sherryazijn is iets zoeter met een nootachtigere smaak, waardoor het een beetje meer onderscheidende smaak heeft, hoewel het in veel recepten kan worden gebruikt als een succesvolle vervanger.

Qua voedingswaarde zijn sherryazijn en witte azijn identiek en dragen ze geen significant aantal calorieën of macronutriënten bij. Gebruik sherryazijn in marinades, saladedressings en glazuren.

Rijstazijn

Rijstazijn (of rijstwijnazijn) is gemaakt van gefermenteerde rijst en deelt vergelijkbare smaakprofielen als witte wijnazijn. Het is ook lichtzoet en zuur en wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken. Vermijd het gebruik van gekruide rijstwijnazijn als vervanging en blijf bij de oorspronkelijke smaak voor de beste resultaten.

Rijstwijnazijn is uitstekend geschikt voor saladedressings, koolsla, ingelegde groenten en sauzen en kan gemakkelijk één-op-één worden vervangen wanneer witte wijnazijn nodig is. Met 15 calorieën en 4 gram koolhydraten, het is qua voedingswaarde vergelijkbaar met witte wijnazijn en bevat geen significante bron van macronutriënten, hoewel het een belangrijke bron van natrium kan bijdragen.

Champagne Azijn

Hoewel champagneazijn misschien chique klinkt, kan het een van je voorraadkasten zijn wanneer je een azijnvervanger nodig hebt. Het smaakprofiel lijkt op dat van witte wijnazijn met een iets mildere en delicatere smaak.

Champagneazijn wordt meestal gemaakt van chardonnay en pinot noir druiven en gefermenteerd met bacteriën. Het is een perfecte vervanging voor witte wijnazijn bij het maken van visgerechten, sauzen en marinades. Bovendien kan het een interessante smaak geven aan pekel voor ingelegde groenten.

Vanwege de mildere smaak, wilt u misschien wat meer champagneazijn toevoegen dan de witte wijnazijn die in uw recept wordt gevraagd. Champagneazijn en witte azijn hebben identieke voedingsprofielen en dragen niet bij aan een significante bron van calorieën.

Een woord van bodymindspirit

Bij het koken van een recept met azijn kan het lastig zijn om de juiste vervanging te kennen als je het gevraagde ingrediënt niet bij de hand hebt. Bij het vervangen van witte wijnazijn zijn de beste vervangers die overeenkomen met de mild fruitige tang die je gerecht niet zal overweldigen.

U zult ook een azijnlamp in kleur willen kiezen om een consistente kleur in uw eindresultaat te behouden bij het vervangen van een ander type azijn. De meeste azijn kan in gelijke hoeveelheden worden gebruikt als witte wijnazijn. Als u champagneazijn als vervanging gebruikt, wilt u misschien wat meer toevoegen vanwege de mildere smaak.

 • Calorieën: 5
 • Vetten: 0g
 • Natrium: 0g
 • Koolhydraten: 0g
 • Suikers: 0g
 • Vezel: 0g
 • Eiwit: 0g