49 Beste Earth Day-citaten ter inspiratie en actie (2022)

Search

Fijne Dag van de Aarde!

Als we dit jaar De Dag van de Aarde vieren, mogen we dan nadenken over de wijze woorden van milieuactivisten, klimaatactivisten, geloofsleiders, natuurliefhebbers en de jeugd van de wereld.

Lees deze citaten om geïnspireerd te raken door de mogelijkheid om van de planeet een betere plek te maken – en om gemotiveerd te raken om deel uit te maken van het creëren van zinvolle verandering.

PS: Voel je hoopvoller door onze collectie van goed nieuws over het milieu — en al onze andere positieve dekking van klimaatverandering.

De beste inspirerende citaten voor Earth Day

Beroemde Earth Day Citaten

“Je kunt geen enkele dag doorkomen zonder impact te hebben op de wereld om je heen. Wat je doet, maakt een verschil en je moet beslissen wat voor verschil je wilt maken.”
– Jane Goodall

Lees meer beroemde Jane Goodall citaten

“We hebben vreugde nodig zoals we lucht nodig hebben. We hebben liefde nodig zoals we water nodig hebben. We hebben elkaar nodig zoals we de aarde nodig hebben die we delen.”
– Maya Angelou

“Het vermijden van klimaatafbraak vereist kathedraaldenken. We moeten de basis leggen terwijl we misschien niet precies weten hoe we het plafond moeten bouwen.”
– Greta Thunberg

“De grootste bedreiging voor onze planeet is het geloof dat iemand anders het zal redden.”
– Robert Swan

“De goede mens is de vriend van alle levende wezens.”
– Mahatma Gandhi

“Vooruitgang is onmogelijk zonder verandering, en degenen die niet van gedachten kunnen veranderen, kunnen niets veranderen.”
– George Bernard Shaw

Over Earth Day

“Elke dag is het Dag van de Aarde en ik stem dat we nu beginnen te investeren in een veilige klimaattoekomst.”
– Jackie Speier

“Earth Day moet ons aanmoedigen om na te denken over wat we doen om van onze planeet een duurzamere en leefbare plek te maken.”
– Scott Peters

“Hoe cheesy het ook klinkt, echt elke dag is Earth Day.”
– Ashlan Gorse Cousteau

“Als elke dag Earth Day zou zijn, zouden we niet in de puinhoop zitten waarin we ons bevinden.”
— Neil deGrasse Tyson, op Dag van de Aarde in 2022

“Vandaag is het Dag van de Aarde. Ik wil de dag niet eindigen zonder een erkenning van het wonder dat we hier eigenlijk leven. Oké, er sijpelt zoveel terreur om elke hoek. Maar er is ook schoonheid, creativiteit en leven. Kijk om ons heen, we zijn gezegend om hier te zijn. Werkelijk. Zalig.”
– Danté Stewart

Korte citaten &bijschriften

“Degenen die het voorrecht hebben om te weten, hebben de plicht om te handelen.”
– Albert Einstein

“De aarde is wat we allemaal gemeen hebben.”
– Wendell Berry

“Ik voel me alleen boos als ik afval zie. Als ik mensen dingen zie weggooien die we zouden kunnen gebruiken.”
— Moeder Teresa

Citaten van indiaanse en inheemse leiders

“We zijn op aarde om voor het leven te zorgen. We zijn op aarde om voor elkaar te zorgen.”
– Xiye Bastida

“Een levendige, eerlijke en regeneratieve toekomst is mogelijk – niet wanneer duizenden mensen klimaatrechtvaardigheidsactivisme perfect doen, maar wanneer miljoenen mensen het beste doen wat ze kunnen.”
– Xiye Bastida

“Wanneer de laatste boom wordt gekapt, wordt de laatste vis gevangen en is de laatste rivier vervuild; wanneer het inademen van de lucht misselijkmakend is, zul je te laat beseffen dat rijkdom niet op bankrekeningen staat en dat je geen geld kunt eten.”
– Alanis Obomsawin, inheemse filmmaker

“Als we echt respect zouden tonen voor het heilige, zouden we ophouden met zijn vernietiging.ion en misbruik. We zouden toestemming vragen, in plaats van te nemen wat niet van ons is. We zouden niet werken om dat wat we niet begrijpen te vernietigen. Zonder het heilige gaat de mensheid ten onder.”
– Ruth H. Hopkins, lid van de Great Sioux Nation

Ontmoet deze 7 inheemse activisten om te weten

Citaten van politici en wereldleiders

“Wij zijn de eerste generatie die de impact van klimaatverandering voelt en de laatste generatie die er iets aan kan doen.”
– Barack Obama

“De klimaatnoodtoestand is een race die we verliezen, maar het is een race die we kunnen winnen.”
— Secretaris-generaal van de VN António Guterres

“Een natie die haar bodem vernietigt, vernietigt zichzelf. Bossen zijn de longen van ons land, zuiveren de lucht en geven nieuwe kracht aan onze mensen.”
– Franklin D. Roosevelt

“We kunnen dit. Dit is de grootste opkomende sociale beweging in de hele geschiedenis. We kunnen dit doen. En als iemand denkt dat we de politieke wil niet hebben, onthoud dan dat politieke wil zelf een hernieuwbare hulpbron is. ”
– Al Gore

“Net als muziek en kunst is liefde voor de natuur een gemeenschappelijke taal die politieke of sociale grenzen kan overstijgen.”
– Jimmy Carter

“Het is onze collectieve en individuele verantwoordelijkheid om het wereldwijde gezin te beschermen en te koesteren, om de zwakkere leden te ondersteunen en om de omgeving waarin we allemaal leven te behouden en te verzorgen.”
– Dalai Lama

Lees inspirerende quotes over nationale parken

Op de natuur

“Een goed begrip van de natuurlijke wereld en wat erin zit, is een bron van niet alleen een grote nieuwsgierigheid, maar ook een grote vervulling.”
– David Attenborough

“Als we weten hoe we alle wezens moeten beschermen, beschermen we onszelf.”
– Thích Nhất Hạnh

“Je bent geen Atlas die de wereld op je schouder draagt. Het is goed om te onthouden dat de planeet je draagt.”
– Vandana Shiva

“Ik moet buiten zijn. Ik moet in de wereld zijn en onthouden dat ik ervan ben.”
– John Green

“Zelfs een gewonde wereld voedt ons. Zelfs een gewonde wereld houdt ons vast en geeft ons momenten van verwondering en vreugde. Ik verkies vreugde boven wanhoop. Niet omdat ik mijn kop in het zand heb, maar omdat vreugde is wat de aarde me dagelijks geeft en ik het geschenk moet teruggeven.”
— Robin Wall Kimmerer, auteur van Braiding Sweetgrass

“Kijk diep in de natuur en dan zul je alles beter begrijpen.”
– Albert Einstein

“Blijf dicht bij het hart van de natuur … en af en toe een berg beklimmen of een week in het bos doorbrengen. Was je geest schoon.”
– John Muir

Lees de beste citaten over bomen

Over het ondernemen van actie

“Als er genoeg mensen bij elkaar komen, dan komt er verandering en kunnen we bijna alles bereiken. Dus in plaats van op zoek te gaan naar hoop – begin het te creëren.”
– Greta Thunberg

“We hebben een hele culturele verschuiving nodig, waarbij het onze cultuur wordt om voor de aarde te zorgen, en om deze verschuiving te maken, hebben we verhalen nodig over hoe de aarde voor ons zorgt en hoe we voor haar kunnen zorgen.”
– Dr. Ayana Elizabeth Johnson, co-redacteur van All We Can Save

“Ieder van ons kan wel een bijdrage leveren. Met onze stemmen, onze stemmen, onze voedselkeuzes, onze vaardigheden en onze dollars. We moeten zowel de bedrijfspraktijken als het overheidsbeleid herzien. We moeten de cultuur transformeren. Het bouwen van een community rond oplossingen is het belangrijkste. Ik zal nooit opgeven om te werken aan het beschermen en herstellen van deze prachtige planeet. Elk stukje habitat dat we behouden, elke tiende van een graad opwarming die we voorkomen, doet er echt toe. Gelukkig word ik niet gemotiveerd door hoop, maar eerder door een verlangen om nuttig te zijn.”
– Dr. Ayana Elizabeth Johnson, in een TED Talk

“We kunnen de planeet niet redden zonder de stemmen van de mensen te verheffen, vooral degenen die het vaakst ongehoord zijn.”
– Leah Thomas

“Wanneer we ervoor kiezen om anderen te beschermen, beschermen we ook onszelf. We kunnen geen klimaatrechtvaardigheid bereiken zonder alle gemeenschappen te verheffen en te ondersteunen.”
— Intersectionele milieuactivist

Meer informatie over intersectioneel milieubewustzijn

“Doe iets. Betaal je huur voor het voorrecht om op deze prachtige, blauwgroene, levende aarde te wonen.”
– Dave Voorman

“Ik hou van deze prachtige, mysterieuze, gecompliceerde planeet die we thuis mogen noemen. Ik bedoel niet een eenvoudige, slappe vorm van liefde. Ik bedoel niets schattigs of tams. Ik bedoel levende, ademende, hartverscheurende liefde. Wilde liefde. Deze liefde is geen zelfstandig naamwoord, ze is een actiewerkwoord. Ze kan sterren de lucht in schieten. Ze kan een beweging op gang brengen. Ze kan een revolutie volhouden.”
– Mary Annaïse Heglar

“Deze jonge mensen zeggen dat we allemaal het recht hebben om te weten wat er in de lucht zit die we inademen, in het water dat we drinken en het voedsel dat we eten. Het is onze verantwoordelijkheid om deze planeet schoner en groener achter te laten. Dat moet onze erfenis zijn.”
– John Lewis

“Dit is het moment om te luisteren naar de mensen en gemeenschappen die het meest getroffen zijn door de klimaatcrisis, hun initiatieven te ondersteunen en intern en extern actie te ondernemen om uw solidariteit te uiten.”
– Eric Johnson

Lees meer citaten over justitie & citaten over het verschil maken

Over religie – van christenen, katholieken, moslims en joden

“Mijn geloof is een enorme motivator voor mij om me ook in te zetten, omdat klimaatverandering niet alleen een kwestie is die de hele planeet treft, het is er een die onevenredig veel invloed heeft op degenen die niet over de middelen beschikken om met deze verandering om te gaan – degenen van wie ons expliciet wordt verteld dat ze als christenen moeten zorgen.”
– Katharine Hayhoe

“Voor christenen gaat iets doen aan klimaatverandering over het leven van ons geloof – zorgen voor degenen die hulp nodig hebben, onze buren hier thuis of aan de andere kant van de wereld, en verantwoordelijkheid nemen voor deze planeet die God heeft geschapen en aan ons heeft toevertrouwd.”
– Katharine Hayhoe

“De aarde zal haar oogst niet blijven offeren, behalve met trouw rentmeesterschap. We kunnen niet zeggen dat we van het land houden en vervolgens stappen ondernemen om het te vernietigen voor gebruik door toekomstige generaties.”
– Paus Johannes Paulus II

“Ik geloof dat Sint Franciscus het voorbeeld bij uitstek is van de zorg voor de kwetsbaren en van een integrale ecologie die vreugdevol en authentiek wordt beleefd. Hij is de patroonheilige van allen die studeren en werken op het gebied van ecologie, en hij is ook zeer geliefd bij niet-christenen. Hij was vooral bezorgd om Gods schepping en om de armen en verschoppelingen. Hij hield van, en was diep geliefd om zijn vreugde, zijn gulle zelfgave, zijn openhartigheid. Hij was een mysticus en een pelgrim die leefde in eenvoud en in prachtige harmonie met God, met anderen, met de natuur en met zichzelf. Hij laat ons zien hoe onlosmakelijk de band is tussen zorg voor de natuur, rechtvaardigheid voor de armen, toewijding aan de samenleving en innerlijke vrede.”
– Paus Franciscus, Encycliek Laudato Si’ van de Heilige Vader Franciscus over de zorg voor ons gemeenschappelijk huis

“Intelligentie en geweten moeten ons ertoe brengen, zoals ons geloof gebiedt, om alle dingen te behandelen met zorg en ontzag (taqwā) voor hun Schepper, mededogen (rahmah) en het uiterste goed (ihsān).”
– Islamitische Verklaring over wereldwijde klimaatverandering

“We roepen alle moslims op, waar ze zich ook bevinden , om gewoonten, denkwijzen en de grondoorzaken van klimaatverandering, aantasting van het milieu en het verlies van biodiversiteit in hun specifieke invloedssferen aan te pakken, naar het voorbeeld van de profeet Mohammed (vrede en zegeningen zij met hem), en een oplossing te vinden voor de uitdagingen waarmee we nu worden geconfronteerd.”
– Islamitische Verklaring over wereldwijde klimaatverandering

“We weten dat de hele aarde niet alleen de vreugdevolle menselijke stem nodig heeft, maar ook de helende menselijke hand.”
— Een rabbijnse brief over de klimaatcrisis

“We roepen op tot een nieuw gevoel van eco-sociale rechtvaardigheid – een tikkun olam die tikkun tevel omvat, de genezing van onze planeet.  We dringen er bij degenen die zich hebben gericht op sociale rechtvaardigheid op aan om de klimaatcrisis aan te pakken, en degenen die zich hebben gericht op de klimaatcrisis om sociale rechtvaardigheid aan te pakken. “
— Een rabbijnse brief over de klimaatcrisis

Lees goed nieuws over geloofsgemeenschappen die een verschil maken

Voor kinderen

“Om de wereld beter achter te laten dan je hem hebt gevonden, moet je soms andermans afval ophalen.”
– Bill Nye

“De belangrijkste oplossing is zo eenvoudig dat zelfs een klein kind het kan begrijpen. We moeten de uitstoot van broeikasgassen stoppen.”
– Greta Thunberg

“Samen kunnen we het bos behouden en deze immense schat veiligstellen voor de toekomst van alle landen.e onze kinderen.”
– Chico Mendes

“De omgeving is waar we elkaar allemaal ontmoeten; waar allen een wederzijds belang hebben; het is het enige wat we allemaal delen.”
– Lady Bird Johnson

“Twijfel er nooit aan dat een kleine groep bedachtzame, toegewijde burgers de wereld kan veranderen. Sterker nog, het is het enige wat dat ooit heeft gedaan.”
– Margaret Mead

Misschien vind je dit ook interessant: