47 Beste citaten over optimisme – van optimisten

Search

Bij Good Good Good helpen we je hoopvoller te voelen en meer goed te doen.

Al jaren – sinds de lancering van onze podcast Sounds Good en het afdrukken van het eerste nummer van de Goodnewspaper – verzamelen we langzaam citaten over optimisme.

Er is een interessante nuance te vinden in het verschil tussen hoop en optimisme – en er is kracht in het terugdringen van cynisme. (Ondanks hoe gemakkelijk het tegenwoordig is om je cynisch te voelen.)

We wilden onze favoriete korte citaten over optimisme (en het verschil tussen hoop en optimisme) delen – in de hoop dat ze je hoopvoller laten voelen en in staat zullen stellen om dat gevoel van hoop als brandstof te gebruiken om je te helpen meer goed te doen.

De beste citaten over optimisme:

“Optimistisch zijn is ervan uitgaan dat het goed komt. Hoopvol zijn is beseffen dat dingen kunnen lukken als je eraan werkt. Hoop vereist verantwoordelijkheid en keuzevrijheid; optimisme verlost ons van beide. Kies bij het wroeten voor je sportteam voor optimisme. Kies bij het wortelen voor democratie voor hoop.”
– Eric Liu

Illustratie van citaat over hoop: Optimistisch zijn is aannemen dat dingen zullen lukken. Hoopvol zijn is beseffen dat dingen kunnen lukken als je eraan werkt. Hoop vereist verantwoordelijkheid en keuzevrijheid; optimisme verlost ons van beide. Kies bij het wroeten voor je sportteam voor optimisme. Kies bij het wroeten voor democratie voor hoop. - Eric Liu
Eric Liu citaat over hoop / Centerfold Illustratie voor de Goodnewspaper

“Optimisme betekent niet dat je blind bent voor de realiteit van de situatie. Het betekent dat je gemotiveerd blijft om een oplossing te zoeken voor alle problemen die zich voordoen.”
— De Dalai Lama

“Ik kan geen pessimist zijn omdat ik leef. Pessimist zijn betekent dat je het erover eens bent dat het menselijk leven een academische aangelegenheid is. Ik word dus gedwongen een optimist te zijn. Ik word gedwongen te geloven dat we kunnen overleven, wat we ook moeten overleven.”
– James Baldwin

“Betekent zeggen dat “dingen verbeteren” dat alles in orde is en dat we allemaal moeten ontspannen en ons geen zorgen moeten maken? Nee, helemaal niet. Is het nuttig om te moeten kiezen tussen slecht en verbeteren? Absoluut niet. Het is allebei. Het is zowel slecht als beter. Beter en slecht tegelijk. Zo moeten we denken over de huidige toestand van de wereld.”
– Hans Rosling, Factfulness

“Er is geen verschil tussen een pessimist die zegt: ‘Het is allemaal voorbij, doe geen moeite om iets te doen, vergeet stemmen, het zal geen verschil maken’, en een optimist die zegt: ‘Ontspan, alles komt goed.’ Hoe dan ook, de resultaten zijn hetzelfde. Er wordt niets gedaan.”
– Yvon Chouinard

→ Lees het beste Citaten van Yvon Chouinard over avontuur, business en duurzaamheid

→ Lees het beste citaten over activisme

“Ik ben in wezen optimistisch. Leven is ongelooflijk. Het leven is buitengewoon en mooi. Het kan moeilijk en verdrietig en angstaanjagend zijn, maar het is alles wat we hebben.”
– James Frey

“Ik kies ervoor om me optimistisch te voelen, omdat ik niet denk dat ik uit bed zou kunnen komen als ik dat niet deed.”
– Kerry Washington

“Het enige wat ik vraag is één ding, en ik vraag dit vooral aan jonge mensen: wees alsjeblieft niet cynisch. Ik haat cynisme, voor de goede orde, het is mijn minst favoriete kwaliteit en het leidt nergens toe. Niemand in het leven krijgt precies wat ze dachten dat ze zouden krijgen. Maar als je heel hard werkt en aardig bent, zullen er geweldige dingen gebeuren.”
― Conan O’Brien

“Terwijl scepsis gezond is, is cynisme, echt cynisme, giftig.”
― John Oliver

“Jeugdig cynisme is triest om te zien, omdat het niet zozeer wijst op kennis die is geleerd van bittere ervaringen als onvoldoende vertrouwen om zelfs maar de toekomst te proberen.”
― Maya Angelou

“Optimisme is geen geloof dat dingen vanzelf beter zullen worden; het is een overtuiging dat we dingen beter kunnen maken.”
– Melinda Gates

Citaat: Optimisme is geen overtuiging dat dingen vanzelf beter zullen worden; het is een overtuiging dat we dingen beter kunnen maken. - Melinda Gates

“Ik ben erg optimistisch en ik denk altijd positief, maar binnen redelijke grenzen en nooit te ver vooruit.”
– Luis Fonsi

“Hoop confronteert. Het negeert pijn, pijn of onrecht niet. Het is geen saccharine optimisme dat weigert te zien, te zien of te gverrukking met de ellende van de werkelijkheid. Je kunt geen hoop hebben zonder wanhoop, want hoop is een reactie. Hoop is de actieve overtuiging dat wanhoop nooit het laatste woord zal hebben.”
– Cory Booker

Citaat: Hoop confronteert. Het negeert pijn, pijn of onrecht niet. Het is geen saccharine optimisme dat weigert de ellende van de werkelijkheid te zien, onder ogen te zien of ermee te worstelen. Je kunt geen hoop hebben zonder wanhoop, want hoop is een reactie. Hoop is de actieve overtuiging dat wanhoop nooit het laatste woord zal hebben. - Cory Booker

“Voor mij is het vinden van hoop niet een of andere filosofische oefening of sentimentele notie; het is een voorwaarde voor mijn overleving.”
― John Groen

→ Lees meer John Green citeert over hoop

→ Lees meer citaten over hoop

“Optimisme is een strategie om een betere toekomst te maken. Want tenzij je gelooft dat de toekomst beter kan zijn, is het onwaarschijnlijk dat je opstapt en de verantwoordelijkheid neemt om het zo te maken. Als je ervan uitgaat dat er geen hoop is, garandeer je dat er geen hoop zal zijn.”
– Noam Chomsky

Citaat van Goodnewspaper: Optimisme is een strategie om een betere toekomst te maken. Want tenzij je gelooft dat de toekomst beter kan zijn, is het onwaarschijnlijk dat je opstapt en de verantwoordelijkheid neemt om het zo te maken. Als je ervan uitgaat dat er geen hoop is, garandeer je dat er geen hoop zal zijn. - Noam Chomsky
Noam Chomsky citaat over optimisme / Centerfold Illustratie voor de Goodnewspaper

“Hoop zal nooit stil zijn.”
– Harvey Melk

→ Lees meer Harvey Milk citeert over hoop

“Hoop werkt aanstekelijk!”
– Greta Thunberg

“Ik ben een borrelend brouwsel van emoties, maar bovenal ben ik een optimistisch persoon.”
– Carlene Carter

“Het is in collectiviteiten dat we reservoirs van hoop en optimisme vinden.”
– Angela Davis

“Waarheidsgetrouw zijn over de staat van onze natie en wereld staat niet gelijk aan het verliezen van hoop. Hoop ziet waarheid en gelooft nog steeds in beter. Dat wat de waarheid afwijst of niet zoekt, maar grijnst en zegt: “Het komt goed”, is naïviteit, geen hoop.
– Bernice Koning

Citaat: Waarheidsgetrouw zijn over de staat van onze natie en wereld staat niet gelijk aan het verliezen van hoop. Hoop ziet waarheid en gelooft nog steeds in beter. Dat wat de waarheid afwijst of niet zoekt, maar grijnst en zegt "Het komt goed," is naïviteit, geen hoop. - Bernice Koning
Bernice King citaat over Hope / Centerfold Illustratie voor de Goodnewspaper door Morgan Harper Nichols

“Begrijpen dat dit Amerika is, mag geen hopeloosheid oproepen. Hoop en waarheid zijn met elkaar verbonden. Hoop is geen naïviteit. Het getuigt van de waarheid, nog geloven in beter en de energie leveren om bij te dragen aan beter.”
– Bernice Koning

→ Lees Bernice King’s citaten over hoop, liefde en haar vader, Martin Luther King Jr.

“Cynisme doet zich voor als wijsheid, maar het staat er het verst van af. Want cynici leren niets. Want cynisme is een zelfopgelegde blindheid, een afwijzing van de wereld omdat we bang zijn dat het ons pijn zal doen of ons zal teleurstellen.”
– Stephen Colbert

“Kunnen we apathie overwinnen? Ja, maar alleen als we hoop hebben.”
– Jane Goodall

“Ik heb wel redenen voor hoop: onze slimme hersenen, de veerkracht van de natuur, de ontembare menselijke geest en vooral de inzet van jonge mensen wanneer ze in staat zijn om actie te ondernemen.”
– Jane Goodall

Citaat: Ik heb redenen voor hoop: onze slimme hersenen, de veerkracht van de natuur, de ontembare menselijke geest en vooral de inzet van jonge mensen wanneer ze in staat worden gesteld om actie te ondernemen. - Jane Goodall
Jane Goodall citaat over Hope / Centerfold Illustratie voor de Goodnewspaper door Megan Burns

“Niemand heeft het recht om te gaan zitten en zich hopeloos te voelen. Er is te veel werk aan de winkel.”
– Dorothy Dag

“Ik kijk altijd graag naar de optimistische kant van het leven, maar ik ben realistisch genoeg om te weten dat het leven een complexe materie is.”
– Walt Disney

“Niemand wil een pessimist volgen… Je kunt sceptisch zijn, je kunt realistisch zijn, maar je kunt niet cynisch zijn. Als je baas Iejoor is, wil je dan met zo iemand werken? O, moeite.”
– Bob Iger

“Verdwaal niet in een zee van wanhoop. Wees hoopvol, wees optimistisch. Onze strijd is niet de strijd van een dag, een week, een maand of een jaar, het is de strijd van ons leven. Wees nooit, maar dan ook nooit bang om wat lawaai te maken en in de problemen te komen, noodzakelijke problemen.”
– John Lewis

Goodnewspaper Quote: Verdwaal niet in een zee van wanhoop. Zijn hoopvol, wees optimistisch. Onze strijd is niet de strijd van een dag, een week, een maand of een jaar, het is de strijd van ons leven. Wees nooit, maar dan ook nooit bang om wat lawaai te maken en in goede problemen te komen, noodzakelijke problemen. - John Lewis
John Lewis citaat over Hoop en optimisme / Centerfold Illustratie voor de Goodnewspaper door Morgan Harper Nichols

→ Lees de beste citaten over goed nieuws

“De positieve denker ziet het onzichtbare, voelt het ongrijpbare en bereikt het onmogelijke.”
Winston Churchill

“Hoop is een omarming van het onbekende en het onkenbare, een alternatief voor de zekerheid van zowel optimisten als pessimisten. Optimisten denken dat het allemaal goed komt zonder onze betrokkenheid; pessimisten nemen het tegenovergestelde standpunt in; beiden verontschuldigen zich voor acteren.”
– Rebecca Solnit, Hoop in het donker

“Pessimisme: We hebben een probleem, maar we kunnen het niet oplossen.
Optimisme: We hebben een probleem en we kunnen het oplossen.
Verantwoordelijkheid: We hebben een probleem. Kan ik helpen het op te lossen?
Initiatief: We hebben een probleem. Zo los ik het op.”

– Adam Grant

“Ik geloof niet in pessimisme. Als iets niet komt zoals je wilt, ga dan verder. Als je denkt dat het gaat regenen, dan wel.”
― Clint Eastwood

“Pessimisme wordt een self-fulfilling prophecy; het reproduceert zichzelf door onze bereidheid om te handelen te verlammen.”
― Howard Zinn

“De beste manier om je niet hopeloos te voelen, is door op te staan en iets te doen. Wacht niet tot er goede dingen met je gebeuren. Als je naar buiten gaat en een aantal goede dingen laat gebeuren, zul je de wereld vullen met hoop, je zult jezelf vullen met hoop.”
– Barack Obama

→ Lees Desmond Tutu’s citaten over hoop en licht

“Ik denk dat ik een kinderlijk gevoel van plezier heb, en hoewel ik nog steeds mijn donkere dagen heb, ben ik over het algemeen een optimistisch persoon. De manier waarop de dingen in mijn leven zijn gegaan, zeker, ik had een verbitterd persoon kunnen zijn. Maar ik vind bittere mensen gewoon echt onplezierig, snap je? En wie wil die persoon zijn?”
– Drew Barrymore

“Wat ik probeer te cultiveren is geen blind optimisme … maar radicale hoop.”
– Junot Diaz

Citaat: Wat ik probeer te cultiveren is geen blind optimisme ...  maar radicale hoop. - Junot Diaz

“Een enkel individu is genoeg voor hoop om te bestaan. En die persoon kan jij zijn.”
– Paus Franciscus

“Hoopvol zijn in slechte tijden is niet alleen dwaas romantisch. Het is gebaseerd op het feit dat de menselijke geschiedenis niet alleen een geschiedenis is van wreedheid, maar ook van mededogen, opoffering, moed, vriendelijkheid.
Wat we in deze complexe geschiedenis willen benadrukken, zal ons leven bepalen. Als we alleen het ergste zien, vernietigt het ons vermogen om iets te doen. Als we ons die tijden en plaatsen herinneren – en er zijn er zoveel – waar mensen zich geweldig hebben gedragen, geeft dit ons de energie om te handelen, en op zijn minst de mogelijkheid om deze draaiende top van een wereld in een andere richting te sturen.
En als we handelen, hoe klein ook, hoeven we niet te wachten op een grootse utopische toekomst. De toekomst is een oneindige opeenvolging van geschenken, en om nu te leven zoals we denken dat mensen zouden moeten leven, in weerwil van alles wat slecht is om ons heen, is op zichzelf al een prachtige overwinning.
– Howard Zinn, je kunt niet neutraal zijn in een rijdende trein

“Wanneer we ons de verhalen herinneren van mensen die onderdrukking in het verleden hebben overwonnen, dient dit als de reden voor hoop dat het opnieuw kan gebeuren. Daarom definieer ik hoop niet als een gevoel, maar als een overtuiging, gebaseerd op de kennis van alle gewone mensen die eerder tegen onrecht hebben gewonnen.”
– André Henry

“Geschiedenis en data hebben me ervan overtuigd dat verandering, van onderop, mogelijk is. Ik ben hoopvol omdat ik geloof dat geschiedenis een verhaal is dat we samen schrijven, niet iets dat ons overkomt – wat betekent dat we allemaal inspraak krijgen in hoe het verhaal eindigt. “
– André Henry

“De overtuiging dat we kunnen winnen is niet statisch. Het is een vlam die gevoed en verzorgd moet worden. We neigen onze hoop door grenzen te stellen aan hoe we nieuwsinhoud consumeren die ons wanhoop doet voelen. “
– André Henry

“Een man kan een pessimistische determinist zijn voor de lunch en een optimistische gelovige in de vrijheid van het testament erna.”
– Aldous Huxley

“Als ik wanhoop, herinner ik me dat door de hele geschiedenis heen de weg van waarheid en liefde altijd heeft gewonnen. Er zijn tirannen en moordenaars geweest, en voor een tijd kunnen ze onoverwinnelijk lijken, maar uiteindelijk vallen ze altijd. Denk er eens over na – altijd.”
– Mahatma Gandhi

“Pessimisten hebben meestal gelijk en optimisten hebben meestal ongelijk, maar alle grote veranderingens zijn bereikt door optimisten.”
― Thomas Friedman

“Je zult nooit een regenboog vinden als je naar beneden kijkt.”
– Charlie Chaplin

“Maar ik denk wel dat het belangrijk is dat we hoopvol blijven over ons vermogen om die onverdraagzaamheid te overwinnen. En ik ben ervan overtuigd dat hopeloosheid de vijand is van rechtvaardigheid; dat als we onszelf toestaan hopeloos te worden, we deel gaan uitmaken van het probleem. Ik denk dat je hoopvol bent, of dat je het probleem bent. Er is geen neutrale plek. Onrecht heerst waar de uitzichtloosheid voortduurt. En als ik iets heb geërfd van de generatie die voor mij kwam, heb ik hun wijsheid over de noodzaak van hoop geërfd.”
– Bryan Stevenson

“Op de vraag of ik pessimistisch of optimistisch ben over de toekomst, is mijn antwoord altijd hetzelfde: als je kijkt naar de wetenschap over wat er op aarde gebeurt en niet pessimistisch bent, begrijp je geen gegevens. Maar als je de mensen ontmoet die werken aan het herstel van deze aarde en het leven van de armen, en je bent niet optimistisch, dan heb je geen polsslag. Wat ik overal in de wereld zie, zijn gewone mensen die bereid zijn om wanhoop, macht en onberekenbare kansen onder ogen te zien om een schijn van genade, rechtvaardigheid en schoonheid in deze wereld te herstellen.
– Paul Hawken

“De pessimist klaagt over de wind; de optimist verwacht dat het zal veranderen; de realist past de zeilen aan.”
– William Arthur Ward