5 voordelen van het nemen van een wandeling na een maaltijd

5 voordelen van het nemen van een wandeling na een maaltijd
Gezin van drie wandelen in een buurt

Getty Images / MoMo Productions


 • Verbeterde spijsvertering
 • Verlaagde bloedsuikerspiegel
 • Gereguleerde bloeddruk
 • Verminderd risico op hartaandoeningen
 • Verminderd opgeblazen gevoel
 • Veelgestelde vragen

Na een bevredigende maaltijd met familie en vrienden, als een stemmetje binnen je vertelt dat het tijd is om een wandeling te maken, wil je misschien luisteren. Niet alleen is een wandeling na het eten een aangename manier om te genieten van sociale verbinding met anderen, het biedt ook verrassende voordelen voor je gezondheid. Van verbeterde spijsvertering tot betere bloedsuikerspiegel, een rondje om het blok (of verder) kan net de perfecte finishing touch zijn voor een maaltijd.

Lees verder voor vijf redenen om een wandeling te maken na het ontbijt, de lunch of het diner.

Kan de spijsvertering verbeteren

Het interne duwtje dat je kunt voelen om op te staan en naar buiten te gaan na een maaltijd, kan uit je darmen komen. Onderzoek toont aan dat beweging na de maaltijd je daadwerkelijk kan helpen je voedsel beter te verteren.

In een meta-analyse uit 2014 van 20 studies werd lopen geassocieerd met snellere maaglediging (de snelheid waarmee het lichaam voedsel door de maag verplaatst).

Ander, meer recent, onderzoek heeft aangetoond dat fysieke activiteit de symptomen van het prikkelbare darmsyndroom (PDS) kan verbeteren. Volgens een onderzoek uit 2020 werd de ernst van gastro-intestinale symptomen bij jongere mensen met PDS verminderd wanneer ze meer stappen in hun dag namen. (Het is echter onduidelijk of ze direct na een maaltijd liepen.)

Hoewel sommige mensen indigestie kunnen ervaren door zich in het zweet te werken na het eten, lijkt fysieke activiteit over het algemeen een beschermend effect te hebben op de risico’s op darmkanker en mogelijk enkele andere ziekten in het maagdarmkanaal. Meer onderzoek is nog nodig.

Kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen

Mensen met diabetes of andere bloedsuikerproblemen kunnen vooral baat hebben bij het uitstappen na de maaltijd. Een wandeling na de maaltijd kan helpen uw bloedglucose te stabiliseren.

In een kleine studie uit 2013 ervoeren oudere volwassenen met pre-diabetes een betere glycemische controle door na de maaltijd te lopen dan door alleen een ochtendwandeling te maken.

Een andere studie leverde gelijkwaardige resultaten op, waarbij werd vastgesteld dat mensen met diabetes type 2 betere bloedsuikermetingen hadden wanneer ze na de maaltijd liepen, vergeleken met een enkele dagelijkse wandeling. De meest dramatische verbeteringen deden zich voor tijdens het lopen na het eten. Klinkt als een goede reden om een korte wandeling te maken voordat je je ’s avonds meer sedentaire activiteiten gaat ondernemen!

Kan helpen bij het reguleren van de bloeddruk

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat lichaamsbeweging een nuttig middel is om de bloeddruk te verlagen. Wat je misschien nog niet hebt gehoord, is dat het timen van korte wandelingen gedurende de dag (zoals na de maaltijd) nog meer resultaten voor hypertensie kan bieden dan één langere periode van lichaamsbeweging.

Volgens een studie uit 2016 hebben de geaccumuleerde effecten van 10 minuten durende aanvallen van fysieke activiteit de diastolische bloeddruk aanzienlijk verlaagd bij mensen met pre-hypertensie.

Maaltijden kunnen dienen als een handige trigger voor het werken in deze kortere periodes van lichte oefening.

Kan het risico op hartaandoeningen verminderen

Terwijl u werkt om uw bloeddruk te verlagen met wandelingen na de maaltijd, doet u uw lichaam de extra gunst om uw risico op hartaandoeningen te verlagen. Mensen die hun bloeddruk binnen gezonde grenzen houden, hebben minder kans op hart- en vaatziekten en beroertes.

Aangezien 47% van de Amerikanen een hoge bloeddruk heeft (en slechts één op de vier heeft het onder controle), zouden we er allemaal goed aan doen om na de maaltijd een wandeling te maken.

Kan een opgeblazen gevoel verminderen

Of je nu last hebt van een opgeblazen gevoel als gevolg van af en toe te veel eten, voedselgevoeligheden of het prikkelbare darmsyndroom, een wandeling kan precies het ding zijn om een opgezwollen buik te temmen.

Zoals hierboven besproken, geeft onderzoek aan dat hoe meer stappen mensen met PDS op een dag krijgen, hoe minder waarschijnlijk het is dat ze nadelige symptomen ervaren, waaronder een opgeblazen gevoel. En het zijn niet alleen mensen met PDS die een opgeblazen buik kunnen kalmeren met een wandeling rond het blok. Een vier weken durende studie uit 2021 wees uit dat wanneer mensen met een niet-IBS-gerelateerd opgeblazen gevoel na de maaltijd 10-15 minuten gingen lopen, ze verlichting rapporteerden.

Wanneer een opgeblazen gevoel je ongemakkelijk voelt na het eten, overweeg dan een wandeling als een snelle, bijwerkingenvrije behandeling.

Andere overwegingen

Wandelen direct na het eten is misschien niet voor iedereen geschikt. Voor sommige mensen kan het te snel na een maaltijd (vooral een grote) op de stoep komen problemen veroorzakens, vooral in het maagdarmkanaal. Mensen met zure reflux willen misschien vooral voorzichtig zijn met de timing en intensiteit van lichaamsbeweging na het eten. Onderzoek toont aan dat zeer intensieve fysieke activiteit mensen met gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) vatbaar kan maken voor een episode van brandend maagzuur (hoewel lichtere, kortere activiteit dit effect mogelijk niet heeft).

Evenzo kan te snel na het eten te actief worden indigestie veroorzaken. De maaglediging die lopen veroorzaakt, kan ook onaangename symptomen veroorzaken, zoals misselijkheid en maagpijn. Als je twijfelt, doe het dan rustig aan – en aarzel niet om met een arts te praten voordat je er een gewoonte van maakt om na de maaltijd te lopen.

Een woord van bodymindspirit

Als je een nieuwe gezonde gewoonte in je routine wilt opnemen, is wandelen na de maaltijd een uitstekende keuze. Deze low-key vorm van activiteit heeft voordelen voor uw hart, bloedsuikerspiegel en spijsverteringskanaal. Natuurlijk, als u zich zorgen maakt over hoe wandelen na de maaltijd u kan beïnvloeden, moet u ze bespreken met een zorgverlener om alles duidelijk te krijgen voordat u op pad gaat voor een wandeling.

Veelgestelde vragen


 • Is wandelen na het eten goed voor je?

  Het onderzoek is duidelijk: wandelen na het eten is een gezonde activiteit. Zelfs een korte wandeling na een maaltijd kan een positief verschil maken voor uw bloedsuikerspiegel, uw bloeddruk, uw darmgezondheid en meer. Naast deze fysieke voordelen, kunt u ook merken dat wandelen na het diner een ontspannende manier biedt om te ontspannen na de stress van de dag.


 • Hoe beïnvloedt wandelen na het eten gewichtsbeheersing?

  Fysieke activiteit is een belangrijk onderdeel van elke strategie voor gewichtsverlies, maar de calorieverbrandende effecten van wandelen lijken niet te worden versterkt door het veter aan elkaar te rijgen net na het eten. Een casestudy wees uit dat lopen net na een maaltijd effectiever was voor gewichtsverlies dan een uur na het eten lopen, maar de steekproefgrootte was slechts twee deelnemers. Meer onderzoek is nodig om de relatie tussen gewichtsverlies en wandelen na de maaltijd te bepalen.


 • Is het OK om te lopen na het eten van een grote maaltijd?

  Het is over het algemeen prima om na een grote maaltijd te lopen. Maar als je hebt gegeten tot het punt dat je onaangenaam vol zit, kun je er de voorkeur aan geven om even te wachten voordat je actief wordt. Sommige mensen kunnen ook indigestie, zure reflux of misselijkheid ervaren door direct na een grote maaltijd te lopen. Luister naar je lichaam en laat je eigen gevoel van welzijn je gids zijn.

Wandelen direct na het eten is misschien niet voor iedereen geschikt. Voor sommige mensen kan het te snel raken van de stoep na een maaltijd (vooral een grote) problemen veroorzaken, vooral in het maagdarmkanaal. Mensen met zure reflux willen misschien vooral voorzichtig zijn met de timing en intensiteit van lichaamsbeweging na het eten. Onderzoek toont aan dat zeer intensieve fysieke activiteit mensen met gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) vatbaar kan maken voor een episode van brandend maagzuur (hoewel lichtere, kortere activiteit dit effect mogelijk niet heeft).

Evenzo kan te snel na het eten te actief worden indigestie veroorzaken. De maaglediging die lopen veroorzaakt, kan ook onaangename symptomen veroorzaken, zoals misselijkheid en maagpijn. Als je twijfelt, doe het dan rustig aan – en aarzel niet om met een arts te praten voordat je er een gewoonte van maakt om na de maaltijd te lopen.