4 sojasaus vervangers voor het koken

4 sojasaus vervangers voor het koken
Kleine kruidenschotel gevuld met vloeibare sojasaus

epetrovskiy / 500px / Getty Images


Sojasaus is een vloeibare smaakmaker met een sterke umami, zoute smaak. De huidige vorm van sojasaus werd meer dan 2000 jaar geleden in China gecreëerd. Japanse sojasaus is ook bekend als shoyu. Het is een hoofdbestanddeel in veel Aziatische culturen en wordt tegenwoordig veel gebruikt in de keuken over de hele wereld.

Traditionele sojasaus wordt gemaakt van sojabonen, tarwe, zout en fermentatiemiddelen, hoewel sojasaus in verschillende smaken voorkomt. Mensen met dieetallergieën voor soja of tarwe, evenals degenen die gluten moeten vermijden, kunnen mogelijk niet veilig sojasaus consumeren en kunnen alternatieven zoeken.

Als je geen sojasaus bij de hand hebt of dieetallergieën hebt voor de ingrediënten in sojasaus, zijn er alternatieven. Deze sojasausvervangers hebben vergelijkbare smaak- en voedingsprofielen.

Waarom een alternatief gebruiken?

Sojasaus is een kerningrediënt in veel recepten, van roerbakgerechten tot tofugerechten. Als een recept om sojasaus vraagt, maar je hebt er geen bij de hand, kun je het vervangen door een alternatief dat een vergelijkbare smaak oplevert.

Dieetallergieën kunnen een rol spelen in de zoektocht naar een sojasausvervanger. Zoals de naam al doet vermoeden, is sojasaus een sojaproduct. Mensen met allergieën voor soja willen misschien sojasaus vermijden. Het wordt ook meestal gemaakt met tarwe of andere soorten granen. Mensen met tarwe- of andere graanallergieën moeten het etiket zorgvuldig controleren voordat ze consumeren.

Degenen die een natriumarm maaltijdplan volgen, kunnen zich zorgen maken over het natriumgehalte in sojasaus. Deze specerij staat bekend om het hebben van een zoute smaak, en het hoge natriumgehalte is daar grotendeels verantwoordelijk voor. Hoewel er natriumarme variëteiten van sojasaus zijn, bevatten sommige alternatieven nog minder natrium.

Sojasaus Voeding

Specerijen zijn meestal geen belangrijke bron van voedingsstoffen. Hoewel sojasaus kleine hoeveelheden van sommige voedingsstoffen bevat, wordt het voornamelijk geconsumeerd voor smaakdoeleinden en niet voor het voedingsprofiel. Deze voedingsinformatie voor 1 eetlepel (16 g) sojasaus wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 8.48
 • Vet: 0,09 g
 • Natrium: 878 mg
 • Koolhydraten: 0,79 g
 • Vezel: 0,13 g
 • Suikers: 0,06 g
 • Eiwit: 1,3 g

Sojasaus wordt meestal in kleine hoeveelheden geconsumeerd, dus het is geen belangrijke bron van macronutriënten of micronutriënten. Het is laag in calorieën, vet en koolhydraten, maar biedt een matige hoeveelheid eiwit voor de kleine portie.

Het natriumgehalte in sojasaus kan snel oplopen. Een eetlepel levert 878 milligram natrium, wat ongeveer 38% van de aanbevolen hoeveelheid is. De voedingsrichtlijnen 2020-2025 voor Amerikanen bevelen 2.300 milligram natrium per dag aan voor volwassenen.

Populaire vervangers

Als u op zoek bent naar een vervanger voor sojasaus, zoek dan naar andere specerijen die een zoute smaak hebben. Vloeibare specerijen kunnen worden vervangen in een verhouding van 1: 1, waardoor ze het gemakkelijkst zijn om mee te werken.

Tamari

Degenen die op zoek zijn naar een sojasausvervanger met het dichtstbijzijnde smaakprofiel, moeten tamari overwegen. Het is een kruiderij in Japanse stijl die ook is gemaakt met sojabonen. Tamari is echter niet zo zout als traditionele sojasauzen in Chinese stijl. Dit kan van invloed zijn op het smaak- en voedingsprofiel van je gerecht.

Hoewel het soja bevat, is tamari een glutenvrije sojasausvervanger. Mensen met coeliakie of glutengevoeligheid kunnen veilig tamari consumeren in plaats van sojasauzen. Als een recept om sojasaus vraagt, kun je tamari in gelijke hoeveelheden vervangen.

Kokosnoot Aminos

Coconut aminos is een allergievriendelijk alternatief voor sojasaus omdat het sojavrij, tarwevrij en glutenvrij is. Terwijl sojasaus wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, wordt kokosnootaminosaus gemaakt van kokossap. De kleur en consistentie van kokosnootamino’s zijn vergelijkbaar met sojasaus, dus het kan worden gebruikt in een verhouding van 1: 1.

Het voedingsprofiel van kokosnootamino’s varieert afhankelijk van het merk, maar een portie van 5 milliliter kokosnootamino’s bevat slechts 66 milligram natrium. Degenen die op zoek zijn naar een natriumarm sojasausalternatief kunnen blij zijn met het lagere natriumgehalte in kokosnootaminosaus.

Vloeibare aminozuren

Liquid aminos is een sojaproduct dat wordt gemaakt van de geconcentreerde aminozuren in sojabonen. Sojabonen zijn een rijke bron van eiwitten en aminozuren zijn de bouwstenen van dat eiwit.

Vaak een sojasausalternatief genoemd, hebben vloeibare aminozuren een vergelijkbare consistentie, kleur en smaak als sojasaus. Deze saus bevat echter minder natrium. Een portie van 5 milliliter bevat 350 milligram natrium, 5 calorieën en 1 gram eiwit. Als een recept om sojasaus vraagt, gebruik dan dezelfde hoeveelheid vloeibare aminozuren in plaats daarvan.

Miso Plakken

Miso pasta wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen gemengd met zout en een schimmel genaamd koji. Het wordt vaak gebruikt om bouillons, soepen en marinades te maken. Deze sojasausvervanger is het beste voor het maken van vloeibare gerechten zoals ramen of saladedressing.

Net als sojasaus heeft het een zoute, umami-smaak. Sommigen beschrijven de smaak echter als funky. Dit voegt een vergelijkbare maar unieke smaak toe aan uw recept. Veel misopasta’s zijn glutenvrij, maar zorg ervoor dat u het etiket controleert als u allergieën heeft. Mensen met allergieën voor soja mogen geen misopasta consumeren.

Vervang misopasta in een verhouding van 1:2 voor sojasaus. Je hebt twee keer zoveel misopasta nodig als sojasaus om een vergelijkbare smaak te krijgen.

Een woord van bodymindspirit

Het vervangen van sojasaus door andere specerijen kan vergelijkbare resultaten opleveren. Omdat sojasaus een vloeibare specerij is, is het vervangen door een andere vloeibare specerij het gemakkelijkst. Meestal kunnen deze alternatieven worden gebruikt in een verhouding van 1: 1. Het gebruik van niet-vloeibare alternatieven zoals misopasta kan echter vallen en opstaan vereisen.

Als u sojasaus vervangt vanwege soja- en tarweallergieën, is kokosnootamino’s een sojavrij alternatief en tamari is glutenvrij. Veel sojasausvervangers bevatten echter soja en andere allergenen, dus controleer het etiket als je voedingsintoleranties hebt.

 • Calorieën: 8.48
 • Vet: 0,09 g
 • Natrium: 878 mg
 • Koolhydraten: 0,79 g
 • Vezel: 0,13 g
 • Suikers: 0,06 g
 • Eiwit: 1,3 g