4 Beste vervangers voor tomatenpuree

4 Beste vervangers voor tomatenpuree
Huisgemaakte tomatensaus in een glazen pot

fcafotodigital / Getty Afbeeldingen


 • Waarom een alternatief gebruiken?
 • Tomatenpuree Voeding
 • Populaire vervangers

Tomatenpuree wordt gemaakt van verse tomaten die enkele uren zijn gekookt en gereduceerd tot een zeer dikke, rode pasta. De tomaten worden eerst gekookt om hun vochtgehalte te verminderen, vervolgens worden ze gezeefd om hun schil en zaden te verwijderen en uiteindelijk opnieuw gekookt om ze verder te verminderen om een baksteenrode, dikke pasta te bereiken. Simpel gezegd, tomatenpuree is een sterk geconcentreerde versie van tomatensaus.

Tomatenpuree wordt in veel Italiaanse gerechten gebruikt om de kleur, consistentie en smaak van tomatensauzen te verbeteren, evenals soepen, chili’s en stoofschotels van over de hele wereld. Het wordt meestal verkocht in blikjes, potten of hersluitbare buizen, hoewel buizen vaak de handigste optie zijn om rommel en afval te voorkomen. Je kunt ook zelfgemaakte tomatenpuree maken met verse zomertomaten en de hele winter genieten van de rijke smaak.

Als je je in een situatie bevindt waarin je tomatenpuree nodig hebt en het niet bij de hand hebt, hoef je je niet naar de supermarkt te haasten. Je hebt waarschijnlijk al een geschikte vervanger in je voorraadkast. Mogelijk hebt u ook een vervanging voor tomatenpuree nodig als u allergisch bent voor tomaten of last heeft van zure reflux bij het eten van producten op basis van tomaten.

Waarom een alternatief gebruiken?

Tomatenallergieën zijn uiterst zeldzaam, ondanks dat het een van de meest geconsumeerde voedingsmiddelen in het westerse dieet is. Symptomen zijn huiduitslag of netelroos, buikkrampen, misselijkheid, braken of diarree, hoesten, niezen en zwelling van het gezicht en de keel.

Als u zich zorgen maakt dat u een tomatenallergie heeft, neem dan contact op met een zorgverlener die gespecialiseerd is in allergieën. Er zijn verschillende manieren waarop allergieën kunnen worden bevestigd, waaronder een huidpriktest en een bloedtest.

Tomatenpuree geeft recepten een intense tomatensmaak, dus je zult op zoek willen gaan naar een vervanger met een vergelijkbaar smaakprofiel. Je kunt ook rekening houden met de kleur, omdat tomatenpuree gerechten een diepe, rode tint geeft.

Hoewel u de dikke consistentie misschien niet precies kunt matchen met uw vervangers, zijn smaak en kleur belangrijke factoren. Als je tomatensauzen, chili’s en stoofschotels vaak kookt, kun je merken dat je snel door tubes tomatenpuree gaat en andere opties nodig hebt voor het geval je opraakt.

Tomatenpuree Voeding

De voedingsinformatie voor 1 eetlepel (16 gram) tomatenpuree wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 13.1
 • Vetten: .07g
 • Natrium: 9 mg
 • Koolhydraten: 3g
 • Suikers: 1,9 g
 • Vezel: .6g
 • Eiwit: .6g
 • Kalium: 162 mg

Tomatenpuree is geen belangrijke bron van calorieën, macronutriënten of micronutriënten en past in verschillende eetstijlen. Het is een geschikte aanvulling op recepten voor veganistische, vegetarische en glutenvrije diëten.

Populaire vervangers

Als je geen allergieën voor tomaten hebt, zijn de beste vervangers voor tomatenpuree andere van tomaten afgeleide ingrediënten die je waarschijnlijk al thuis hebt. Het gebruik van deze vervangers belooft een vergelijkbare rijke tomatensmaak en rode kleur, hoewel de consistentie van het eindresultaat enigszins kan verschillen. De hoeveelheden van de gebruikte ingrediënten kunnen ook variëren op basis van hun consistentie.

Tomaten in blik

Als je iemand bent die zelfgemaakte tomatensaus, stoofschotels en chili’s kookt, heb je waarschijnlijk blikjes in blokjes gesneden of geplette tomaten in je voorraadkast. Neem gewoon je blik tomaten, zeef alle vloeistof eruit en pureer de tomaten in je gerecht terwijl het kookt.

Vanwege de dunnere consistentie, die een minder geconcentreerde smaak oplevert, heb je meer tomaten in blik nodig dan tomatenpuree. Begin met 2 eetlepels tomaten in blik voor elke 1 eetlepel tomatenpuree totdat je de gewenste consistentie hebt bereikt.

Tomatensaus

De tomatensaus die je in je voorraadkast hebt staan, kan voor zoveel meer worden gebruikt dan alleen pasta. De consistentie kan aan de dunnere kant zijn en niet zo geconcentreerd van een tomatensmaak geven, maar als je je gerecht een beetje laat sudderen, vermindert de saus tot tomatenpuree.

Tomatensaus in potten kan ook andere smaakstoffen bevatten, zoals basilicum en knoflook, die je misschien wel of niet wilt, afhankelijk van wat je maakt. U zult y willen aanpassenonze verhouding vergelijkbaar met tomaten in blik, met 2 eetlepels pastasaus per 1 eetlepel tomatenpuree totdat je de gewenste consistentie bereikt.

Ketchup

Hoewel ketchup niet zo dik is als tomatenpuree, is het dikker dan tomatensaus, waardoor het een geweldige vervanger is voor tomatenpuree. Het voegt ook een pittigheid en zoetheid toe van azijn en suiker, wat wenselijk kan zijn voor het recept dat u maakt.

Chili vertrouwt bijvoorbeeld niet uitsluitend op tomatenpuree als verdikkingsmiddel en de pittige smaak van de ketchup kan andere smaken in de chili aanvullen. Ketchup kan worden vervangen in een één-op-één verhouding tot tomatenpuree.

Ketchup draagt niet bij aan een significante voedingsbron gezien de hoeveelheid die u waarschijnlijk gebruikt.

Geroosterde rode pepers

Als tomaat geen cruciale smaakstof is in je gerecht of als je allergisch bent, zijn geroosterde rode paprika’s een uitstekend alternatief. Open een potje of rooster ze zelf en pureer in de keukenmachine.

Ze voegen een vleugje kleur en smaak toe, maar bieden niet dezelfde dikte als tomatenpuree. Gebruik geroosterde rode peperpuree in een één-op-één verhouding tot tomatenpuree, maar misschien wil je je gerecht een beetje verminderen om het in te dikken.

Een woord van bodymindspirit

Bij het koken van een recept en het vinden dat je tomatenpuree nodig hebt, kan het lastig zijn om de juiste vervanging te kennen zonder naar de supermarkt te rennen. Bij het vervangen van tomatenpuree zijn de beste vervangers andere tomatenproducten of andere ingrediënten die uw gerecht een diepte van kleur en smaak geven.

Niet alle vervangers geven je dezelfde dikke consistentie, maar je kunt je stoofpot of chili langer laten sudderen om het te verminderen om de consistentie te krijgen die je wilt. Hoewel allergieën voor tomatenproducten zeldzaam zijn, wilt u misschien tomatenpuree vervangen als u zure reflux ervaart. Geroosterde rode peperpuree is een goede optie om je gerecht een heerlijke smaak te geven zonder toegevoegde zuren.

 • Calorieën: 13.1
 • Vetten: .07g
 • Natrium: 9 mg
 • Koolhydraten: 3g
 • Suikers: 1,9 g
 • Vezel: .6g
 • Eiwit: .6g
 • Kalium: 162 mg