4 Beste vervangers voor oestersaus

4 Beste vervangers voor oestersaus
Oestersaus uit een fles gieten

shuchunke / Getty Afbeeldingen


 • Waarom een alternatief gebruiken?
 • Voedingswaarde feiten
 • Populaire vervangers

Als je graag oesters eet, is de kans groot dat je oestersaus lekker vindt. Het is een toepasselijk genoemd vloeibaar ingrediënt dat wordt gemaakt door oesters tot een reductie te koken. Zout, suiker en verdikkingrediënten zoals maïszetmeel kunnen worden toegevoegd om oestersaus te maken. Het resultaat is een dikke, siroopachtige smaakmaker die een visachtige, zoute en zoete smaak toevoegt aan hartige maaltijden.

Oestersaus wordt meestal geassocieerd met koken in Aziatische stijl en kan worden gebruikt om de smaken in recepten zoals roerbakgerechten, noedels en andere gerechten te verbeteren. Het is voornamelijk zout en visachtig, maar voegt ook een vleugje zoetheid toe.

Hoewel oestersaus zijn plaats heeft in veel commerciële en thuiskeukens, heb je misschien een vervanger nodig. Of je nu visproducten vermijdt of geen oestersaus bij de hand hebt, je kunt succes hebben met deze oestersausvervangers.

Waarom een alternatief gebruiken?

Vis maakt deel uit van een goed uitgebalanceerd dieet. In feite beveelt de American Heart Association aan om twee keer per week vis te eten. Voedingsmiddelen zoals zalm zijn bijzonder voedzame bronnen van omega-vetzuren. Sommige mensen consumeren echter om verschillende redenen geen visproducten, waaronder veganisten, vegetariërs en mensen met allergieën voor zeevruchten.

Veganistische en vegetarische diëten bevatten geen vis, hoewel een pescatarian dieet dat wel doet. Degenen die sommige dierlijke producten uit hun dieet weglaten, zoals voedingsmiddelen die vis bevatten, zouden waarschijnlijk een vervanger voor oestersaus zoeken. Ze moeten ook productetiketten en ingrediëntenlijsten controleren op ingrediënten en bijproducten op basis van vis. Omdat oestersaus wordt gemaakt van het koken van oesters, is het geen veganistisch of vegetarisch-vriendelijk voedsel.

Volgens de Asthma and Allergy Foundation of America behoren vis en schaaldieren tot de top acht van meest voorkomende voedselallergieën in de VS. Als u allergisch bent voor vis of schaaldieren of vermoedt dat u allergisch bent voor bepaalde ingrediënten in oestersaus, moet u mogelijk een allergieveilige vervanger voor oestersaus vinden.

Specerijen zijn een populaire en gemakkelijke bron van smaak. Omdat oestersaus niet zo gewoon is als ketchup en mosterd, kun je een alternatief zoeken, simpelweg omdat je het niet in je voorraadkast hebt. Het ingrediënt kan ook moeilijk te vinden zijn in sommige gebieden. Om oestersaus te vinden, raadpleegt u de aziatische of etnische voedselsectie in de meeste supermarkten. Het is ook meestal verkrijgbaar bij Aziatische supermarkten.

Oestersaus Voeding

Deze voedingsinformatie voor 1 eetlepel (18 gram) kant-en-klare oestersaus wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 9.18
 • Vet: 0,045 g
 • Natrium: 491 mg
 • Koolhydraten: 1,96 g
 • Vezel: 0,054 g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 0,243 g

Oestersaus wordt in zeer kleine hoeveelheden aan voedsel toegevoegd, dus het is geen belangrijke bron van eiwitten, vetten of koolhydraten. Het natriumgehalte loopt echter snel op als u meerdere eetlepels oestersaus toevoegt.

De voedingsrichtlijnen voor Amerikanen 2020-2025 bevelen 2.300 milligram natrium per dag aan voor volwassenen, en de aanbevolen portie oestersaus bevat ongeveer 21% daarvan.

Populaire vervangers

Oestersaus voegt een zoete, zoute en visachtige smaak toe aan recepten. Vervangers voor oestersaus zullen proberen die smaken te repliceren. Het is echter moeilijk om de smaak van vis te repliceren met visvrije veganistische en vegetarische vervangers.

Sojasaus

Zowel oestersaus als sojasaus zijn zoute specerijen, waardoor de twee een go-to bron van zoute smaak zijn bij het koken in veel gerechten. Het zijn ook beide vloeibare ingrediënten, dus sojasaus kan worden gebruikt als een oestersausvervanger in een één-op-één verhouding. Veganisten en vegetariërs die op zoek zijn naar een visvrij alternatief voor oestersaus hebben misschien wel het meeste succes met sojasaus, die ook een plantaardig ingrediënt is.

Qua voedingswaarde is sojasaus hoger in natrium en eiwitten, maar lager in koolhydraten. Sojasaus bevat bijna het dubbele van de hoeveelheid natrium in vergelijking met oestersaus. Als het consumeren van te veel natrium een zorg is, zoek dan naar natriumarme variëteiten van sojasaus.

Als een recept zowel sojasaus als oestersaus vereist, kan het toevoegen van extra sojasaus ter vervanging van de oestersaus resulteren in een overwhelming hoeveelheid natrium. Mogelijk moet u het recept aanpassen om de balans van zoutheid precies goed te krijgen.

Vissaus

Oestersaus kan worden gebruikt als vervanging van vissaus, dus natuurlijk kan vissaus worden gebruikt als vervanging voor oestersaus. Vissaus is een op vis gebaseerde specerij gemaakt van gezouten, gefermenteerde vis. Net als oestersaus voegt vissaus zoute, visachtige en lichtzoete smaken toe aan recepten.

Vissaus heeft de neiging om dunner en visachtiger te zijn dan oestersaus, maar kan in gelijke hoeveelheden worden gebruikt bij het koken. Voor sauzen en marinades kun je een verdikkingrediënt zoals maïzena toevoegen om het recept in te dikken, zodat het meer op oestersaus lijkt.

De voedingsverschillen tussen vissaus en oestersaus voor vet, suiker, vezels en eiwitten zijn verwaarloosbaar, maar vissaus bevat minder calorieën, minder koolhydraten en meer natrium. In feite bevat vissaus bijna drie keer de hoeveelheid natrium als oestersaus.

Worcestersaus

Hoewel moeilijk uit te spreken, is Worcestershire-saus een veel voorkomend ingrediënt dat gemakkelijker te vinden is dan oestersaus. Voor degenen die moeite hebben om toegang te krijgen tot oestersaus, is Worcestershire-saus zeker te vinden in het gangpad.

Worcestershire-saus wordt traditioneel niet gebruikt in de Aziatische keuken waar oestersaus waarschijnlijk nodig is, maar het kan een zoute en zoete smaak toevoegen. Het is een ingrediënt dat vaak wordt gebruikt om de smaak van voedingsmiddelen zoals vlees, marinades en meer te verdiepen.

Qua voedingswaarde is Worcestershire-saus hoger in calorieën, koolhydraten en suiker dan oestersaus, maar lager in natrium. Omdat het minder natrium bevat, kan Worcestershire-saus de voorkeur hebben van mensen die op zoek zijn naar een natriumarm alternatief.

Met zijn vloeibare consistentie kan Worcestershire-saus worden gebruikt om oestersaus te vervangen in een één-op-één-verhouding. Traditioneel bevat Worcestershire-saus vis, zoals ansjovis of vissaus, maar visvrije versies kunnen in sommige winkels verkrijgbaar zijn. Veganisten en vegetariërs moeten het productetiket controleren voordat ze Worcestershire-saus kopen.

Hoisin Saus

Hoisin saus is een dikke specerij gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken, dus het is een geschikte vervanger voor oestersaus. Net als oestersaus biedt hoisinsaus zoute en zoete smaken, hoewel het het visachtige aspect mist. Dit maakt de meeste soorten hoisinsaus echter geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een visvrij alternatief.

Om oestersaus te vervangen door hoisinsaus, vervang je oestersaus door gelijke delen hoisinsaus. Misschien wilt u de hoisinsaus langzaam toevoegen omdat deze een krachtigere smaak heeft dan oestersaus, dus u hebt er misschien minder van nodig, afhankelijk van uw voorkeuren.

Hoisin saus bevat ongeveer 15 calorieën per eetlepel en hoewel het meer calorieën bevat dan oestersaus, is het nog steeds erg laag in calorieën. Het bevat ook meer vitamines en mineralen en minder natrium.

Een woord van bodymindspirit

Oestersaus is een hoofdingrediënt in de Aziatische keuken. Niet iedereen consumeert echter op vis gebaseerd voedsel om voedings- of allergieredenen. Sommige mensen kunnen ook moeite hebben om deze minder vaak voorkomende specerij te vinden.

Voor momenten waarop een oestersausvervanger nodig is, overweeg dan om ingrediënten zoals vissaus, sojasaus, hoisinsaus en worcestershiresaus te gebruiken. Het zijn allemaal ingrediënten op vloeibare basis die in één-op-één verhoudingen kunnen worden gebruikt. Sommige zijn zelfs veganistisch- en vegetarisch vriendelijk. Bij het gebruik van vervangers bij het koken, kunnen de resultaten variëren en moet u het recept mogelijk dienovereenkomstig aanpassen.

Als u geen dieetbeperkingen of allergieën heeft, kan oestersaus deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet en een smaakvolle bron van zoutheid en zoetheid.

 • Calorieën: 9.18
 • Vet: 0,045 g
 • Natrium: 491 mg
 • Koolhydraten: 1,96 g
 • Vezel: 0,054 g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 0,243 g