3 Beste vervangers voor rode wijnazijn

3 Beste vervangers voor rode wijnazijn
Kopje rode wijnazijn

Michelle Arnold / EyeEm / Getty Afbeeldingen


 • Waarom een alternatief gebruiken?
 • Voedingswaarde feiten
 • Populaire vervangers

Azijn is een polariserend ingrediënt, maar het is een belangrijk ingrediënt. In grote hoeveelheden kan azijn onaangenaam zijn vanwege het scherpe aroma en de zure smaak. De zuurgraad en bitterheid van azijn helpen echter om andere smaken in veel gerechten in evenwicht te brengen, vooral vinaigrettes, saladedressings en inmaakrecepten. Omdat het meestal in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd, is de smaak niet overweldigend, maar merkbaar wanneer het ontbreekt.

Er zijn vele soorten azijn, elk met zijn eigen unieke smaakprofiel. Rode wijnazijn heeft een van de aangenamere smaken. Gemaakt van gefermenteerde rode wijn, het is subtiel zoet. Het voegt ook een beetje tang toe aan recepten. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft rode wijnazijn een rode of roze tint, waardoor het zich onderscheidt van witte wijnazijn.

Als je rode wijnazijn hebt, kun je deze azijnvervangers proberen. Natuurlijk zorgt andere azijn voor geschikte alternatieven voor rode wijnazijn, dus ze kunnen in de meeste gevallen ook in een één-op-één verhouding worden gebruikt. Dit is wat u moet weten over het gebruik van een vervanger.

Waarom een alternatief gebruiken?

Rode wijnazijn is een van de meest voorkomende soorten azijn. Het is relatief gemakkelijk te vinden en betaalbaar. In het geval dat je gewoon geen rode wijnazijn meer hebt, probeer dan in plaats daarvan naar een van deze vervangingen te reiken.

Degenen die wijnallergieën hebben, kunnen een alternatief zoeken voor rode wijnazijn. Het is gemaakt van gefermenteerde rode wijn, die een allergische reactie kan veroorzaken. Wijnallergieën werken op dezelfde manier als voedselallergieën en kunnen astma, verstopte neus, huiduitslag en misselijkheid omvatten.

Een verklaring voor wijnallergieën is de aanwezigheid van sulfieten. Sulfieten mogen worden toegevoegd aan rode wijnen die worden gebruikt om rode wijnazijn te maken voor conservering. Naar schatting 10% van de mensen heeft allergieën voor wijn, met name rode wijn.

Tussen alle soorten azijn – gedistilleerd wit, appelcider, balsamico, rijst en witte wijnazijn om er maar een paar te noemen – kan azijn veel ruimte in beslag nemen in uw voorraadkast. Als u andere soorten azijn bij de hand heeft, kunt u er de voorkeur aan geven om naar een van die te grijpen in plaats van een andere fles azijn te kopen. Het gebruik van kleine hoeveelheden uit een standaardfles betekent dat u waarschijnlijk niet vaak azijn hoeft te kopen, vooral omdat het lang houdbaar is.

Rode wijnazijn Voedingsfeiten

Deze voedingsinformatie voor 1 eetlepel (14,9 gram) rode wijnazijn wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 2.83
 • Vet: 0g
 • Koolhydraten: 0,04 g
 • Suiker: 0g
 • Vezel: 0g
 • Eiwit: 0,006 g
 • Natrium: 0mg


De meeste rode wijnazijn wordt gemaakt met vergelijkbare ingrediënten, maar de voedingswaarden kunnen variëren afhankelijk van de fabrikant. Rode wijnazijn wordt in kleine hoeveelheden geconsumeerd, dus het is geen significante bron van voedingsstoffen, en kleine variaties tussen merken hebben waarschijnlijk geen grote invloed op het algehele voedingsprofiel van het recept.

Populaire vervangers

Andere soorten azijn kunnen uitstekende swaps maken voor rode wijnazijn omdat ze een vergelijkbaar smaakprofiel en vloeibare consistentie hebben. In de meeste recepten kunnen ze in gelijke hoeveelheden worden vervangen.

Witte wijnazijn

In termen van smaakovereenkomst is witte wijnazijn waarschijnlijk de beste vervanger voor rode wijnazijn. Beide zijn gemaakt van gefermenteerde wijnen – rode wijnazijn van rode wijn en witte wijnazijn van witte wijn. Hoewel er verschillende tonen en aroma’s in de wijnen zitten, lijkt hun azijn meer op elkaar dan die gemaakt van andere ingrediënten, zoals rijstazijn.

Zowel witte wijnazijn als rode wijnazijn hebben lichtzoete smaken. Witte wijnazijn heeft een meer fruitige smaak terwijl rode wijn pittiger is. Het is echter onwaarschijnlijk dat dit kleine verschil in smaak het algehele recept aanzienlijk zal veranderen.

Deze soorten azijn verschillen ook qua kleur. Ondanks dit verschil kunnen ze in de meeste gevallen door elkaar worden gebruikt.

Balsamico Azijn

Azijn is een cruciaal onderdeel van veel saladedressings, maar er is één soort azijn die oppermachtig is als het gaat om saladedressings en dat is balsamico-azijn. Als je ooit balsamico vinaigrette hebt gehad, heb je genoten van balsamico-azijn, die is gemaakt van druivenmost – de resulterende sappen van geperste gkoolzaad die vervolgens wordt gekookt, gefermenteerd en soms gerijpt.

Rode wijn en balsamico-azijn zijn beide gemaakt van gefermenteerde druiven, waardoor ze beide een merkbaar zoet voordeel hebben ten opzichte van andere soorten azijn. Balsamico-azijn heeft echter een rijkere en complexere smaak en is minder zuur.

De meeste azijn heeft een zuurheid, maar zowel rode wijn als balsamico-azijn zijn in balans met zoetheid, waardoor de ene een geschikte vervanger is voor de andere in gelijke hoeveelheden. Bovendien zijn de smaakverschillen niet erg merkbaar.

Sherry Azijn

Sherry is een soort Spaanse wijn en het fermenteren ervan produceert sherryazijn. Wat dat betreft hebben rode wijnazijn en sherryazijn een gemeenschappelijke oorsprong.

Als u geniet van de zoetheid van rode wijnazijn, kunt u die van sherryazijn waarderen. Het is nog zoeter dan rode wijnazijn en het heeft ook een mildere smaak. Mogelijk moet je meer sherryazijn gebruiken om hetzelfde zure effect van rode wijnazijn te krijgen, maar dit kan resulteren in te veel zoetheid.

Een woord van bodymindspirit

Rode wijnazijn is een hoofdingrediënt voor het maken van saladedressings, vinaigrettes, marinades, inmaakrecepten en nog veel meer. Het is een veel voorkomend huishoudelijk ingrediënt, maar niet zo gebruikelijk als andere soorten azijn, zoals balsamico-azijn en gedistilleerde witte azijn. Het wordt beschouwd als een meer smakelijke azijn omdat het een licht zoete smaak heeft, hoewel het ook een tang biedt om andere smaken in het koken in evenwicht te brengen.

Als je een vervanger nodig hebt voor rode wijnazijn, overweeg dan andere soorten azijn. Witte wijnazijn is een ideaal één-op-één alternatief voor rode wijnazijn omdat beide zijn gemaakt van gefermenteerde wijn. Of je nu wijnallergieën, sulfietgevoeligheden hebt of gewoon geen rode wijnazijn bij de hand hebt, je kunt succes hebben met deze vervangers die een vergelijkbare consistentie, smaak en voedingsprofiel hebben.

 • Calorieën: 2.83
 • Vet: 0g
 • Koolhydraten: 0,04 g
 • Suiker: 0g
 • Vezel: 0g
 • Eiwit: 0,006 g
 • Natrium: 0mg