4 Beste vervangers voor Dijon Mustard

4 Beste vervangers voor Dijon Mustard
pot dijonmosterd met een lepel erin

Andrew Balcombe / EyeEm / Getty Afbeeldingen


  • Waarom een alternatief gebruiken?
  • Dijon Mosterd Voeding
  • Populaire vervangers

Vaak beschouwd als een partner van ketchup, is mosterd een klassieke smaakmaker. Er zijn verschillende soorten mosterd, elk met zijn eigen unieke smaken en kleuren om ze te onderscheiden. Van hen is Dijon-mosterd een populair type.

Deze mosterd heeft een Franse oorsprong en een geelbruine kleur. De smaak wordt vaak omschreven als intens, pittig, hartig en subtiel pittig. Het verschilt van gewone mosterd doordat het meestal wordt gemaakt met witte wijn of wijnazijn samen met bruine of zwarte mosterdzaden in plaats van witte.

Als je aan mosterd denkt, denk je waarschijnlijk aan de regelmatige variëteit die in pakketten bij balspelen en hamburgergewrichten wordt geleverd. Dijon-mosterd wordt gezien als een iets meer verhoogde optie die in potten of flessen bij de meeste supermarkten wordt geleverd en vaak wordt toegevoegd aan saladedressings, sauzen, soepen, paneermeel, slaws en meer. Als je dijonmosterd niet bij de hand hebt of liever een ander type mosterd hebt, probeer dan deze Dijon-mosterdalternatieven.

Waarom een alternatief gebruiken?

Er kunnen gevallen zijn waarin een vervanging voor Dijon-mosterd noodzakelijk is. Veel voorkomende redenen zijn mosterdallergie en persoonlijke voorkeur, maar het opraken van Dijon-mosterd is ook geldig.

Mosterdallergieën komen niet vaak voor, maar ze kunnen ernstig zijn. Tussen de 2% en 10% van de algemene bevolking ervaart voedselallergieën. Mensen die allergisch zijn voor mosterd kunnen een levensbedreigende allergische reactie hebben met symptomen zoals beklemming op de borst, piepende ademhaling en misselijkheid. Mensen met allergieën voor stuifmeel, noten, zaden en peulvruchten kunnen ook gevoelig zijn voor mosterd.

Dijon mosterd kan een intense en ietwat kruidige smaak hebben. Om deze reden geven sommigen misschien de voorkeur aan een milder type mosterd of een andere smaakmaker.

Dijon Mosterd Voeding

Deze voedingsinformatie voor een portie Dijon-mosterd van 5 gram wordt verstrekt door de USDA.

  • Calorieën: 0
  • Vet: 0g
  • Natrium: 50 mg
  • Koolhydraten: 0g
  • Vezel: 0g
  • Suikers: 0g
  • Eiwit: 0g


De voedingswaarden van Dijon-mosterd kunnen variëren, afhankelijk van de fabrikant, omdat ze met verschillende ingrediënten kunnen worden gemaakt. Sommige zijn bijvoorbeeld hoger in natrium en suiker dan andere.

Populaire vervangers

Andere soorten mosterd zorgen voor uitstekende dijon mosterdvervangers omdat ze ook zijn gemaakt met mosterdzaad en meestal een vergelijkbare romige consistentie hebben. De meeste kunnen in gelijke hoeveelheden worden vervangen. Andere specerijen kunnen ook als alternatief worden gebruikt, afhankelijk van het recept, vooral als u allergisch bent voor mosterd.

Steengemalen mosterd

Steengemalen mosterd wordt beschouwd als de beste vervanger voor Dijon-mosterd. Net als Dijon wordt steengemalen mosterd ook gemaakt met bruine mosterdzaden, waardoor het een onderscheidende smaak heeft in vergelijking met de mildere soorten mosterd gemaakt met witte mosterdzaden.

Steengemalen mosterd is precies hoe het klinkt – het resultaat van fijngemalen bruine mosterdzaden. Witte wijn kan ook worden toegevoegd, waardoor het meer lijkt op Dijon-mosterd.

Qua voedingswaarde bevat steengemalen mosterd meer calorieën, vet en koolhydraten dan Dijon-mosterd. Het kan ook meer natrium en zout bevatten, afhankelijk van de ingrediënten. Omdat de ingrediënten van steengemalen mosterd meestal vrij eenvoudig zijn, kunt u er waarschijnlijk een vinden die overeenkomt met uw voedingsdoelen.

Gele Mosterd

Gele mosterd is de klassieke smaakmaker die goed combineert met ketchup. Het is wat je waarschijnlijk zult toevoegen aan hotdogs, maïshonden en hamburgers. Als je geen Dijon-mosterd in je voorraadkast hebt, kun je altijd naar gele mosterd gaan – het is betrouwbaar, betaalbaar, toegankelijk en gemakkelijk om mee te werken. Het is niet zo laag in calorieën, koolhydraten, vet en suiker als Dijon-mosterd, maar het is nog steeds vrij laag in deze voedingswaarden.

Omdat gele mosterd als een schone lei is, kun je het thuis ook versterken om meer op Dijon-mosterd te lijken. Je kunt bijvoorbeeld witte wijnazijn toevoegen om het meer tang te geven. Omdat gele mosterd wordt gemaakt met witte mosterdzaadjes in plaats van zwart of bruin, zal de smaak echter iets anders zijn.

Pittige bruine mosterd

Sommigen zeggen dat Dijon mosterd een lichte kick heeft. Dit komt door de kruiden die aan Dijon mosterd worden toegevoegd om een intensere smaak. Als het pittige element van Dijon-mosterd je aanspreekt, kun je het een tandje hoger zetten door te kiezen voor pittige bruine mosterd in de plaats.

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt pittige bruine mosterd gemaakt met bruine mosterdzaadjes, wat vergelijkbaar is met Dijon-mosterd. Als je van pittig eten houdt, gebruik dan pittige bruine mosterd in een verhouding van 1: 1 als Dijon-mosterd.

Pittige bruine mosterd en Dijonmosterd zijn vergelijkbaar qua voeding. Pittige bruine mosterd kan echter hoger zijn in natrium.

Mierikswortelsaus

Als u of een geliefde een mosterdallergie heeft, is het vervangen van Dijon-mosterd door andere soorten mosterd misschien geen optie. In dat geval kunnen andere specerijen werken. Mierikswortelsaus is een geschikte Dijon-mosterdvervanger omdat het een vergelijkbare pittige smaak en romige consistentie heeft. Net als Dijon-mosterd wordt het meestal gemaakt met een soort azijn.

Een vergelijkbare portie mierikswortelsaus voegt meer calorieën, vet en natrium toe dan Dijon-mosterd. Mierikswortelsaus bevat ook zuivelproducten, dus het is misschien geen optie voor mensen met zuivelallergieën of -intoleranties.

Een woord van bodymindspirit

Dijon mosterd is een geliefde smaakmaker en ingrediënt in hartige recepten die bekend staan om zijn unieke smaak en romige textuur. Het wordt meestal gebruikt in saladedressings en vinaigrettes, maar het kan ook worden gebruikt als onderdeel van een paneermeel of marinade voor vlees. Hoewel het niet zo vaak wordt gebruikt als gele mosterd, heeft Dijon-mosterd een plaats verdiend in de meeste keukens.

Er kunnen echter momenten zijn waarop een Dijon-mosterdvervanger gerechtvaardigd is. Allergieën, persoonlijke voorkeur en gebrek aan beschikbaarheid zijn veel voorkomende redenen om een alternatief voor Dijon-mosterd te gebruiken.

  • Calorieën: 0
  • Vet: 0g
  • Natrium: 50 mg
  • Koolhydraten: 0g
  • Vezel: 0g
  • Suikers: 0g
  • Eiwit: 0g