28 activiteiten om werelddag voor geestelijke gezondheid te vieren (2023)

Op 10 oktober is het Werelddag voor geestelijke gezondheid! Deze internationale dag van bewustzijn en actie wordt sinds 1992 erkend, omdat activisten en beoefenaars van geestelijke gezondheid over de hele wereld werken aan het verspreiden van het woord dat geestelijke gezondheid iets is waar iedereen om zou moeten geven. In sommige landen maakt deze dag deel uit van een week lang evenement voor geestelijke gezondheid.

De dag werd in eerste instantie gecreëerd door de World Federation of Mental Health, een meer dan 70 jaar oude organisatie die bewustzijn en ondersteuning van geestelijke gezondheid in meer dan 90 landen ondersteunt,

Met evenementen, screenings, activiteiten en meer is Werelddag voor geestelijke gezondheid een katalysator voor ons om meer te leren, hulp te zoeken, ondersteuning te bieden en ons hart en onze geest te openen voor kwetsbare gesprekken.

Hoe werelddag voor geestelijke gezondheid te vieren

We hebben enkele ideeën verzameld voor hoe je Werelddag voor geestelijke gezondheid alleen kunt eren, of in gemeenschap met degenen van wie je houdt.

We weten dat deze tijd ook een aantal grote gevoelens kan oproepen, dus voel je vrij om te nemen wat resoneert en te laten wat niet resoneert! Weet gewoon: alles komt goed.

Ideeën voor activiteiten

Woon een evenement bij ter ondersteuning van Werelddag voor geestelijke gezondheid.

Een geweldige manier om het bewustzijn over geestelijke gezondheid te verspreiden, is door deel te nemen aan evenementen in uw gemeenschap of online om meer te leren en contact te maken met anderen die bereid zijn hun ervaringen met psychische aandoeningen te delen.

Evenementen worden over de hele wereld gehouden en de World Federation For Mental Health verzamelt ze op haar website.

Je kunt zelfs je eigen evenement organiseren, vrienden en leden van de gemeenschap verzamelen om contact op te nemen met gekozen functionarissen, een inzamelingsactie leiden, een wandeling of run organiseren of een lokale professional in de geestelijke gezondheidszorg opnemen in een forum of Q &A.

Word gecertificeerd in eerste hulp bij geestelijke gezondheid.

Als u op zoek bent naar de tools om anderen rechtstreeks te helpen in tijden van crisis, moet u overwegen om gecertificeerd te worden in een ehbo-cursus voor geestelijke gezondheid.

Mental Health First Aid biedt persoonlijke cursussen over de hele wereld, geleid door twee gecertificeerde instructeurs. Deelnemers leren hoe ze iemand kunnen helpen die een geestelijke gezondheidscrisis ervaart door tekenen van verslaving of psychische aandoeningen te identificeren, te begrijpen en erop te reageren.

Als u op zoek bent naar een digitale certificering, hebben de Born This Way Foundation en Jack.org het Be There-certificaat gemaakt, dat deelnemers leert herkennen wanneer iemand worstelt met zijn geestelijke gezondheid en hoe ze veilig kunnen ondersteunen met behoud van de eigen geestelijke gezondheid.

De cursus is gratis en heeft zes interactieve lessen die op elk moment toegankelijk zijn. Het wordt ook aangeboden in het Engels, Frans en Spaans.

Deel je verhaal.

Onderdeel van het verspreiden van bewustzijn betekent het delen van je verhaal en je ervaringen op een veilige manier. De National Alliance on Mental Illness (NAMI) moedigt mensen aan om hun ervaringen met geestelijke gezondheid te delen op hun website of sociale mediakanalen.

Daarnaast is This Is My Brave een organisatie die storytelling gebruikt om levens te redden. Mensen hebben toegang tot honderden verhalen op hun website of kunnen hun eigen verhalen indienen om verbinding te maken met een gemeenschap die zich toelegt op het aan het licht brengen van pijnlijke, donkere verhalen over psychische aandoeningen en verslaving.

Doe vrijwilligerswerk of doneer.

Gebruik je tijd, talenten of financiële middelen om een organisatie in de geestelijke gezondheidszorg te ondersteunen! Het is gemakkelijk om een verschil te maken. Of u nu wilt doneren aan een nationale non-profitorganisatie of een lid van de gemeenschap wilt ondersteunen dat is getroffen door een psychische aandoening via een fonds voor wederzijdse hulp, uw hulp kan een verschil maken.

Je kunt je zelfs aanmelden als vrijwilliger bij een crisishotline of sms-lijn.

Lees en deel citaten over geestelijke gezondheid.

Soms wee de juiste woorden om te zeggen … maar iemand anders wel. Gelukkig hebben we de beste citaten over geestelijke gezondheid in verschillende artikelen samengesteld:

Laat een tatoeage voor geestelijke gezondheid zetten.

We zullen toegeven dat deze een beetje wilder is. Als je er altijd aan hebt gedacht om een tatoeage te laten zetten, is er geen tijd zoals het heden. Een tatoeage voor geestelijke gezondheid kan je vermogen om te overwinnen eren en jezelf en anderen eraan herinneren dat hoop echt is.

Verken onze samengestelde verzameling tattoo-ideeën voor geestelijke gezondheid.

Neem contact op met uw vertegenwoordigers om hen aan te sporen prioriteit te geven aan geestelijke gezondheid.

Jullie hebben de middelen om jullie gekozen functionarissen aan te sporen om van geestelijke gezondheid een prioriteit te maken! Hier zijn een paar dingen die u kunt doen:

Door te leren

Leer meer over je eigen mentale health.

Meer leren over je eigen geestelijke gezondheid kan een van de meest krachtige dingen zijn die je voor jezelf kunt doen. Doe dit door een online screening van de geestelijke gezondheid te doen. U kunt deze gelegenheid gebruiken om professionele hulp te zoeken (in de vorm van therapie), een dagboek bij te houden over uw bevindingen of contact te maken met een geliefde die mogelijk ook ervaring heeft met een bepaalde psychische aandoening.

Luister naar podcasts over geestelijke gezondheid.

Podcasts zijn niet hetzelfde als therapie of counseling, maar ze kunnen ons zeker helpen ons op nieuwe manieren gezien en begrepen te voelen – vooral als ze zijn gemaakt door briljante professionals of mensen met geleefde ervaringen. We hebben enkele van onze favoriete podcasts over geestelijke gezondheid voor je verzameld om een voorsprong te krijgen.

Abonneer u op nieuwsbrieven over geestelijke gezondheid.

Net als podcasts over geestelijke gezondheid, kunnen nieuwsbrieven over geestelijke gezondheid een geweldige manier zijn om jezelf omringd te houden met nuttige, informatieve en inspirerende inhoud met betrekking tot geestelijke gezondheid. We hebben een lijst samengesteld met de beste nieuwsbrieven over geestelijke gezondheid waarop u zich kunt abonneren.

Volg makers of bookmark bronnen die betrouwbare informatie over geestelijke gezondheid delen.

Zoals we al zeiden, TikTok-therapie is niet altijd de beste vorm van geestelijke gezondheidszorg, maar makers, apps en campagnes kunnen geweldig zijn in het gebruik van internet voorgoed. Vertrouw ons; we hebben ze gevonden!

Winkel rond op sociale media om betrouwbare makers te vinden, of begin met een aantal geweldige MAKERS VAN ADHD-inhoud, deze kunsttherapeut TikToker of deze apps voor geestelijke gezondheid die zwarte Amerikanen helpen.

Lees boeken of artikelen over geestelijke gezondheid.

We zijn er zeker van dat uw lokale bibliotheek een breed scala aan bronnen heeft voor uw geestelijke gezondheidsstudies, maar als u op zoek bent naar een aantal nieuwe benaderingen, zijn hier een paar leermogelijkheden voor u om uw kennis over geestelijke gezondheid uit te breiden:

Door voor jezelf te zorgen

Creëer sterke zelfzorgpraktijken.

Zelfzorg is tegenwoordig een groot modewoord, maar we moedigen je aan om sterke, proactieve zelfzorgpraktijken te creëren die je de energie en ruimte geven om te gedijen. (Plus, als je wat inspiratie nodig hebt – we hebben een verzameling van de beste zelfzorgcitaten samengesteld.)

Zoek een therapeut.

Een geweldige therapeut kan je helpen waardevolle inzichten te krijgen, ondersteuning en begeleiding bieden wanneer je voor uitdagingen staat, je helpen trauma’s te confronteren en te helen en je de tools geven om een leven te creëren waar je van houdt. Je verdient het om jouw perfecte pasvorm te vinden! Goed nieuws: we hebben een uitgebreide gids gemaakt voor het vinden van een therapeut.

Probeer te mediteren.

Apps zoals Headspace, Calm en Breethe maken zelfzorgactiviteiten zoals meditatie gemakkelijk en toegankelijk. Probeer je meditatieoefening vandaag nog en kijk wat er kan gebeuren als je je zelfzorgtoolkit uitbreidt.

Vier goed nieuws.

Over goed nieuws gesproken, de wereld zit er vol van! Neem het van ons aan, we zijn een goed nieuws mediabedrijf dat letterlijk een maandelijkse gedrukte krant vol met goed nieuws maakt. (En je moet je abonneren!)

Wanneer we onze hersenen vullen met herinneringen dat er veel goeds in de wereld is, helpt het ons om ons hoopvoller te voelen over de toekomst en moedigt het ons aan om deel uit te maken van het creëren van die betere toekomst.

Abonneer u op een e-mailnieuwsbrief met positief nieuws zoals de onze, bekijk goednieuwswebsites, meer bronnen voor goed nieuws en doe er alles aan om ervoor te zorgen dat u regelmatig wordt blootgesteld aan hoopvolle nieuwsverhalen.

En, ten slotte, als je goed nieuws hebt gevonden , zorg er dan voor dat je het ook met anderen deelt!

Hier zijn een paar positieve nieuwsverhalen om u op weg te helpen:

→ Lees meer goede nieuws over geestelijke gezondheid

Consumeer het nieuws zorgvuldig.

Hoewel we grote fans zijn van het vinden van het goede, weten we dat het nieuws soms ongelooflijk zwaar kan aanvoelen. Hoewel het belangrijk is om op de hoogte te blijven van wat er in de wereld gebeurt (omdat het voorrecht om slecht nieuws te ervaren via het nieuws gepaard gaat met de vereiste dat je dat voorrecht ten goede gebruikt), kun je het nieuws nog steeds op verantwoorde wijze consumeren.

Kies zorgvuldig van wie u uw nieuws krijgt. (Onze podcastafleveringen met Sharon McMahon en de oprichter van Ground News duiken in dit onderwerp.) We hebben ook een gids samengesteld over hoe je het nieuws met intentionaliteit kunt lezen.

Door bronnen met anderen te delen

Deel bronnen voor geestelijke gezondheid.

Door middelen voor geestelijke gezondheid breed toegankelijk te maken, wordt het voor zelfs één persoon veel gemakkelijker om de hulp te krijgen die ze nodig hebben. Wanneer je dit op deze dag over geestelijke gezondheid deelt, zorg er dan voor dat je bronnen beschikbaar stelt.

U kunt onze gids voor geestelijke gezondheid hier bekijken!

Denk goed na over de informatie die u online deelt.

Dat gezegd hebbende, als je ervoor kiest om op deze dag online met verhalen en bronnen over geestelijke gezondheid bezig te zijn, houd er dan rekening mee dat deze onderwerpen zwaar en triggerend kunnen zijn voor anderen. Overweeg om inhoudswaarschuwingen aan je berichten toe te voegen of anderen aan te moedigen hetzelfde te doen.

Rechtenactiviste voor gehandicapten Liz Sparrow heeft een geweldige beginnershandleiding om waarschuwingen te activeren om u op weg te helpen.

Draag je mentale gezondheid op je mouw. (Letterlijk.)

Je kunt helpen het stigma te verminderen en te communiceren dat je een veilig persoon bent om mee te praten door kleding te dragen die bewustzijn brengt in de geestelijke gezondheid. Wanneer je kleding draagt met zinvolle boodschappen over geestelijke gezondheid, deel je belangrijke woorden met vreemden die ze nodig hadden om ze te horen. Bovendien kun je een belangrijk gesprek inspireren.

Bekijk ons artikel dat de beste shirts voor geestelijke gezondheid heeft samengesteld die ook doneren aan non-profitorganisaties voor geestelijke gezondheid.

Op het werk

Als u een werkgever bent, organiseert u professionele evenementen en initiatieven die de geestelijke gezondheid van werknemers ondersteunen.

Of dit nu het organiseren van een stressreductieworkshop is, het implementeren van nieuw verlofbeleid, het verwelkomen van een spreker over geestelijke gezondheid of het leiden van een bedrijfsbrede discussie, u hebt het voorrecht en de verantwoordelijkheid om uw werkomgeving veilig, inclusief en gevuld met middelen te maken die het welzijn van werknemers ondersteunen.

Bekijk Empower Work, een programma dat vertrouwelijke ondersteuning biedt voor werkuitdagingen.

Empower Work is een non-profitorganisatie met een missie om gezondere, meer rechtvaardige werkplekken te bouwen. Ze bieden onmiddellijke, vertrouwelijke ondersteuning voor werkuitdagingen via sms of webchat met getrainde peer counselors.

Gebruik uw platform of bedrijf om te pleiten voor geestelijke gezondheid.

Werf fondsen, breng een product uit ter ondersteuning van het bewustzijn van de geestelijke gezondheid, maak een campagne op sociale media, publiceer een blogpost of investeer in nieuwe voordelen die uw team en uw gemeenschap ondersteunen op (of na) Werelddag voor geestelijke gezondheid. Wat u ook doet, we moedigen u aan om betrouwbaar onderzoek te gebruiken om uw aanbod inclusief en billijk te maken.

Pleit voor of gebruik dagen voor geestelijke gezondheid of betaalde vrije tijd.

Dagen voor geestelijke gezondheid zijn een belangrijk hulpmiddel voor alle werknemers om toegang te krijgen tot vrije tijd wanneer dat nodig is, terwijl ze ook belangrijke gesprekken over geestelijke gezondheid en burn-out op de werkplek faciliteren.

Misschien is 10 oktober de kans voor uw bedrijf om bedrijfsbrede dagen voor geestelijke gezondheid uit te rollen, of nog genereuzere betaalde verlofaanbiedingen. Door prioriteit te geven aan tijd om te rusten, kunnen we het moreel verhogen, de moderne werkplek herdefiniëren en mensen laten zien dat we om hen geven.

Op school

Bied bronnen en informatie aan studenten.

Leraren en vertrouwde volwassenen zijn verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat studenten weten welke middelen voor geestelijke gezondheid voor hen beschikbaar zijn. Dit is een goed moment om gesprekken over geestelijke gezondheid te starten of studenten eraan te herinneren hoe ze naar je toe kunnen komen voor hulp.

Als uw school niet veel bronnen of materialen heeft voor deze gesprekken, heeft mentalhealth.gov een geweldige bestemmingspagina voor docenten om de bal aan het rollen te krijgen.

Steun LGBTQ+ jongeren.

LGBTQ + -jongeren lopen een verhoogd risico op psychische aandoeningen en zelfmoord. In feite ontdekte The Trevor Project – een organisatie die werkt aan het voorkomen van zelfmoord bij LGBTQ + -jongeren – dat LGBTQ + -jongeren die aangaven ten minste één accepterende volwassene te hebben, 40 procent minder kans hadden om een zelfmoordpoging in 2019 te melden.

Er zijn een aantal manieren om LGBTQ + -jongeren binnen en buiten het klaslokaal te ondersteunen – we hebben zelfs een uitgebreide gids! Overweeg in de tussentijd het volgende te doen:

Neem deel aan een World Mental Health Day-project op school.

Kun je limoengroene linten uitdelen voor bewustzijn van de geestelijke gezondheid? Is er een geschikte film of documentaire die je kunt bekijken en bespreken met je studenten? Hoe zit het met het vieren van je waardering voor schoolbegeleiders of maatschappelijk werkers in deze tijd?

Overweeg om een geestendag op je school te organiseren om de dialoog over geestelijke gezondheid te openen en op een zinvolle manier met elkaar om te gaan.

Organiseer een Q &A met een professional in de geestelijke gezondheidszorg voor ouders en studenten.

Schooladministratie- en counselingteams kunnen een forum organiseren voor ouders en studenten, met deskundige inzichten in geestelijke gezondheid.

Kies een onderwerp en organiseer een Q &A-achtige chat voor ouders met een clinicus of vertegenwoordiger van uw lokale afdeling Gedragsgezondheid. Dit kan ook voor leerlingen tijdens de schooldag, allemaaldeelnemers uitnodigen om experts vragen te stellen die ze hebben over geestelijke gezondheid.

Docenten kunnen overwegen een veilige ruimte te creëren voor studenten om anoniem vragen in te dienen, om dingen goed georganiseerd en vertrouwelijk te houden.

Zoek hulp als je het nodig hebt.

Al deze actiepunten en activiteiten zijn een geweldige manier om u en uw gemeenschap te betrekken bij het gesprek over geestelijke gezondheid. We weten echter dat wanneer je worstelt met je geestelijke gezondheid, het moeilijk kan zijn om de hulp, ondersteuning en gemeenschap te vinden die je nodig hebt.

Als u direct behoefte heeft aan veiligheid, neem dan contact op met de volgende personen:

Medische hulpdiensten
911

Nationale Zelfmoordpreventie Lifeline
suicidepreventionlifeline.org
‍988

Crisis tekstregel
Tekst CRISIS naar 741-741
crisistextline.org

En als u niet in een onmiddellijke crisis verkeert en toch toegang wilt tot meer middelen, bezoek dan onze lijst met Bronnen voor geestelijke gezondheid voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Welke dag is Werelddag voor geestelijke gezondheid?

Werelddag voor geestelijke gezondheid wordt elk jaar op 10 oktober gehouden. Het jaarlijkse evenement wordt gevierd door de World Federation for Mental Health, de Wereldgezondheidsorganisatie en tientallen andere organisaties.

Wat was het thema voor Werelddag voor geestelijke gezondheid 2022?

Het thema van Werelddag voor geestelijke gezondheid 2022 is “Maak van geestelijke gezondheid en welzijn voor iedereen een wereldwijde prioriteit”, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie. De afgelopen jaren hebben zich gericht op geestelijke gezondheid op de werkplek, zelfmoordpreventie en jongeren.

Wat was het thema voor Werelddag voor geestelijke gezondheid 2021?

Het thema van Werelddag voor geestelijke gezondheid 2021 was “Geestelijke gezondheidszorg voor iedereen: laten we het realiseren”, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie.

Is werelddag voor geestelijke gezondheid in oktober of mei?

Mental Health Awareness Month vindt plaats in de maand mei. World Mental Health Day – National Depression and Mental Health Screening Month, evenals ADHD Awareness Month – worden echter gevierd in de maand oktober. Het kan gemakkelijk zijn om ze door elkaar te halen!

Wat is de kleur van World Mental Health Day?

Veel non-profitorganisaties moedigen voorstanders aan om de kleur te dragen paars ter ere van geestelijke gezondheidsacties. Sommige andere organisaties maken gebruik van groen linten voor World Mental Health Days.

Wat zijn de hashtags voor Werelddag voor geestelijke gezondheid 2023?

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om de hashtag #WorldMentalHealthDay te gebruiken voor uw berichten op sociale media. U kunt ook #WMHD2023 gebruiken

Oktober is ook (deel twee van) Hispanic Heritage Month – en u kunt leren hoe u het jaarlijkse evenement kunt vieren in onze gids.

Inhoudsopgave