24 Beste Frederick Buechner-citaten om zijn leven te eren

Search

Frederick Buechner, een gewijde presbyteriaanse predikant en productief schrijver wiens werk de kruising van geloof en seculier leven verkende, stierf op maandag 15 augustus in zijn huis in Vermont. Hij was 96.

Buechner, genomineerd voor de Pulitzer Prize, was de auteur van meer dan 40 boeken, waaronder romans, memoires, essaybundels en preken en theologische werken. Zijn schrijven werd vaak vergeleken met dat van Flannery O’Connor, Walker Percy en andere zuidelijke schrijvers die zich bezighielden met religieuze thema’s.

Maar het werk van buechner viel ook op door zijn humor en aantrekkingskracht op een breed scala aan lezers, zowel religieus als seculier, progressief en conservatief.

Zijn beroemdste citaten spreken over hoe ieder van ons zijn eigen roeping kan vinden door te begrijpen waar onze vreugde en talenten elkaar kruisen met de behoeften van de wereld.

(Buechner lijkt in de loop van zijn leven tientallen versies van dit citaat te hebben geschreven en gesproken, en we hebben zijn beroemdste versie en een paar unieke versies van het iconische citaat opgenomen.)

Of je nu een gelovig persoon bent of niet, mogen deze woorden je herinneren aan je kracht om een betekenisvol verschil te maken met je leven – door je roeping, in het leven van je naasten en in het werken voor de vreugde en vrijheid van iedereen.

Verken deze spirituele en doelgerichte citaten van Frederick Buechner –

Beroemde citaten van Frederick Buechner

“Je roeping in het leven is waar je grootste vreugde voldoet aan de grootste behoefte van de wereld.”
– Frederik Buechner

“Waar je voeten je brengen, dat is wie je bent.”
– Frederik Buechner

“Hier is de wereld. Er zullen mooie en vreselijke dingen gebeuren. Wees niet bang.”
– Frederik Buechner

Op Grace

“Het leven is genade. Slaap is vergeving. De nacht ontslaat. Duisternis veegt de lei schoon, niet brandschoon om zeker te zijn, maar schoon genoeg voor nog een dag krijten.”
– Frederik Buechner

“Als je over genade wilt praten, als je over openbaring wilt praten, praat dan met enige diepte over je leven, wat niet zozeer lugubere openbaringen betekent als wel gewoon naar je eigen diepe ervaringen kijken en ze beschrijven zoals ze zijn.”
– Frederik Buechner

Op God

“De plaats waar God je naartoe roept, is de plaats waar je diepe blijdschap en de diepe honger van de wereld elkaar ontmoeten.”
– Frederik Buechner

“Overal waar mensen van elkaar houden en trouw zijn aan elkaar en risico’s voor elkaar nemen, is God bij hen en doen ze Gods wil.”
– Frederik Buechner

“De wereld zegt: hoe meer je neemt, hoe meer je hebt. Christus zegt: hoe meer je geeft, hoe meer je bent.”
– Frederik Buechner

“Toevalligheden zijn Gods manier om onze aandacht te trekken.”
– Frederick Buechner

“Het soort werk waartoe God je gewoonlijk roept, is het soort werk (a) dat je het meest nodig hebt om te doen en (b) dat de wereld het meest nodig heeft om gedaan te hebben. Als je echt een kick krijgt van je werk, heb je vermoedelijk voldaan aan de vereiste (a), maar als je werk tv-deodorantcommercials schrijft, is de kans groot dat je de vereiste (b) hebt gemist. Aan de andere kant, als je werk een arts is in een leprakolonie, heb je waarschijnlijk voldaan aan de vereiste (b), maar als je je er meestal door verveelt en depressief bent, is de kans groot dat je niet alleen (a) hebt omzeild, maar waarschijnlijk ook je patiënten niet veel helpt. “
– Frederik Buechner

Over liefde

“Jouw leven en mijn leven vloeien in elkaar over als golf in golf stroomt, en tenzij er vrede en vreugde en vrijheid voor jou is, kan er geen echte vrede of vreugde of vrijheid voor mij zijn.”
– Frederik Buechner

“… Op de lange termijn kan er voor niemand vreugde zijn totdat er eindelijk vreugde is voor ons allemaal.”
– Frederik Buechner

“Als we onze naasten willen liefhebben, moeten we, voordat we iets anders doen, onze naasten zien. Met onze verbeelding eenNet als onze ogen, dat wil zeggen als kunstenaars, moeten we niet alleen hun gezichten zien, maar ook het leven achter en in hun gezichten. Hier is het de liefde die het frame is waarin we ze zien.”
– Frederik Buechner

Korte citaten

“Wijs zijn is eeuwig nieuwsgierig zijn.”
– Frederik Buechner

“Ga waar je beste gebeden je brengen.”
– Frederik Buechner

“Als je heilig wilt zijn, wees dan vriendelijk.”
– Frederik Buechner

“De plaats waar God je naartoe roept, is de plaats waar je diepe blijdschap en de diepe honger van de wereld elkaar ontmoeten.”
– Frederik Buechner

“Denk niet aan mij voor de ziekte die ik heb gedaan, maar voor het goede dat ik heb gedroomd.”
– Frederik Buechner

Meer Citaten

“In de hele geschiedenis van het universum, laat staan in jullie eigen geschiedenis, is er nooit meer een dag geweest zoals vandaag, en er zal nooit meer een andere zijn zoals deze. Vandaag is het punt waar al jullie gisterenn naartoe hebben geleid sinds het uur van jullie geboorte. Het is het punt van waaruit al jullie morgens zullen doorgaan tot het uur van jullie dood. Als je je bewust was van hoe kostbaar vandaag de dag is, zou je het nauwelijks kunnen doorleven. Tenzij je je bewust bent van hoe kostbaar het is, kun je moeilijk zeggen dat je überhaupt leeft.”
– Frederik Buechner

“Waar we misschien wel meer dan wat dan ook naar verlangen, is om bekend te zijn in onze volledige menselijkheid, en toch is dat vaak precies waar we ook meer bang voor zijn dan wat dan ook. Het is belangrijk om op zijn minst van tijd tot tijd het geheim te vertellen van wie we echt en volledig zijn … omdat we anders het risico lopen uit het oog te verliezen wie we werkelijk en volledig zijn en beetje bij beetje de sterk bewerkte versie te accepteren die we naar voren brengen in de hoop dat de wereld het acceptabeler zal vinden dan het echte werk. Het is belangrijk om ook onze geheimen te vertellen, omdat het het gemakkelijker maakt … voor andere mensen om ons een geheim of twee van henzelf te vertellen …”
– Frederik Buechner

“Draai je om en geloof dat het goede nieuws dat we geliefd zijn beter is dan we ooit hadden durven hopen, en dat geloven in dat goede nieuws, om er uit te leven en ernaartoe te gaan, om verliefd te zijn op dat goede nieuws, van alle blijde dingen in deze wereld het gelukkigste van allemaal is.”
– Frederik Buechner

“Je kunt je familie en vrienden vaarwel kussen en kilometers tussen je in leggen, maar tegelijkertijd draag je ze met je mee in je hart, je geest, je maag, omdat je niet alleen in een wereld leeft, maar een wereld in jou leeft.”
– Frederik Buechner

“Luister naar je leven. Zie het voor het peilloze mysterie dat het is. In de verveling en pijn ervan, niet minder dan in de opwinding en blijdschap: raak, proef, ruik je een weg naar het heilige en verborgen hart ervan, want uiteindelijk zijn alle momenten sleutelmomenten, en het leven zelf is genade.”
– Frederik Buechner

“Als je aan mij denkt, betekent dit dat je iets van wie ik ben met je hebt gedragen, dat ik een stempel heb gedrukt op wie ik ben op wie je bent. Het betekent dat je me weer in gedachten kunt roepen, ook al staan er talloze jaren en mijlen tussen ons in. Het betekent dat als we elkaar weer ontmoeten, je me zult kennen. Het betekent dat je zelfs na mijn dood nog steeds mijn gezicht kunt zien en mijn stem kunt horen en in je hart tot me kunt spreken.”
– Frederik Buechner

“Zolang je me herinnert, ben ik nooit helemaal verloren.”
– Frederik Buechner