14 goed nieuwsverhalen over het milieu

Search

Het voelt overweldigend om na te denken over het gewicht van klimaatverandering en de impact ervan op ons leven en ecosysteem. Voelen dat gewicht oké en normaal is. Maar het is ook belangrijk dat het liefdesverdriet van wat we de aarde hebben aangedaan, het goede dat ook wordt gedaan niet overschaduwt.

Meneer Rogers zei altijd om “op zoek te gaan naar de helpers” omdat we “altijd mensen zullen vinden die helpen.” Dit is absoluut waar als het gaat om het milieu.

Hier zijn 14 goed nieuwsverhalen over het milieu en de strijd tegen klimaatverandering om deze week te vieren. Al deze verhalen komen uit The Sustainability Edition van de Goodnewspaper. Ook meer goed nieuws verhalen over het milieu van Good Good Good vind je op onze site.

Geïllustreerde Champs-Élysées omgeven door bloemen en groen
Illustratie door Carra Sykes

Parijs verandert de Champs-Élysées in een enorme tuin:

De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, heeft groen licht gegeven om de iconische Parijse Avenue Champs-Élysées om te vormen tot een groene ruimte.

Een commissie voert sinds 2018 campagne om de laan opnieuw in te richten.

“Het wordt vaak de mooiste laan ter wereld genoemd, maar degenen onder ons die hier elke dag werken, zijn daar helemaal niet zeker van”, zei de voorzitter van de commissie, Jean-Noël Reinhardt, in 2019. “Voor Fransen ziet het er versleten uit.”

De plannen omvatten het halveren van de ruimte voor voertuigen, het veranderen van wegen in voetgangers- en groene gebieden en het creëren van tunnels van bomen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Van de 3.000 voertuigen die elk uur passeren, zijn de meeste gewoon op doorreis, wat vervuiling en verkeer veroorzaakt, volgens
aan de Guardian.

Wat nu het gezicht is van vervuiling, auto’s, toerisme en consumentisme, vertelde make-over architect Philippe Chiambaretta aan de Guardian, moet worden herontwikkeld om “ecologisch, wenselijk en inclusief” te zijn.

Een “Grote Groene Muur” bevat woestijnvorming in Afrika:

Ontwikkelingsbanken hebben meer dan $ 14 miljard toegezegd om door te gaan met het bouwen van een “Grote Groene Muur” over de hele breedte van Afrika om woestijnvorming in een noordelijke regio van het continent in te dammen.

De Franse president Emmanuel Macron kondigde de belofte aan op een internationale biodiversiteitstop in Parijs in januari, eraan toevoegend dat de toezeggingen de oorspronkelijke doelstelling van $ 10 miljard hadden overschreden.

Woestijnvorming verplaatst zich van de Sahara naar naburige gebieden, drijft sommige mensen in armoede of dwingt hen om te migreren.

Eenmaal voltooid, zal de “Great Green Wall” een 5.000 mijl lang stuk groene ruimte van bomen en grasland over het hele continent zijn – van de Atlantische Oceaan tot de
Rode Zee. De bouw is al voor 15 procent aan de gang.

“Dat is 100 miljoen hectare hersteld, 10 miljoen banen gecreëerd, 250 miljoen ton koolstof afgevangen”, zei Macron op de biodiversiteitstop.

Het project belooft het leven terug te brengen in de gedegradeerde landschappen van Afrika en voedselzekerheid, banen en een reden om te blijven te bieden aan de miljoenen mensen die op zijn pad leven.

14 goed nieuwsverhalen over het milieu - Pinterest-afbeelding

COVID-19 leidde tot de grootste daling van de Amerikaanse uitstoot sinds de Tweede Wereldoorlog:

Vorig jaar daalde de Amerikaanse uitstoot van broeikasgassen met 10,3 procent, de grootste daling van de uitstoot sinds de Tweede Wereldoorlog, volgens een nieuw rapport van de Rhodium Group. De enorme daling is te wijten aan dalingen in de transport- en energie-industrie na de verspreiding van COVID-19.

De daling betekent dat de Verenigde Staten beter hebben voldaan dan hun belofte in het kader van het Akkoord van Kopenhagen om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met 17 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 2005. De uitstoot daalde zelfs met 21,5 procent.

“Met coronavaccins nu in distributie, verwachten we dat de economische activiteit in 2021 weer zal aantrekken, maar zonder zinvolle structurele veranderingen in de koolstofintensiteit van de Amerikaanse economie, zullen de emissies waarschijnlijk ook weer stijgen”, aldus het rapport van de onderzoeksgroep.

Hoewel we weten dat de uitstoot weer zal stijgen zodra de pandemiebeperkingen versoepelen, kunnen we deze effecten zien als experimenten op manieren waarop we veranderingen kunnen creëren die blijvend zijn. We kunnen 2020 zien als een teken dat verandering mogelijk is. Acties in het verminderen van onze milieu-impact, wanneer gedaan door de massa, kunnen daadwerkelijk een verschil maken.

Saoedi-Arabië bouwt een high-tech zero-carbon stad van de toekomst:

Saoedische functionarissen hebben aangekondigd dat ze een koolstofvrije stad bouwen waar 1 miljoen inwoners in de natuur zullen leven – zonder auto’s, zonder straten en zonder koolstofemissies.

De bouw van de gloednieuwe stad, genaamd The Line, begint begin dit jaar langs de Rode Zee kust. De bouw zal 95 procent van de natuur behouden in de regio waar het wordt gebouwd.

De stad krijgt drie lagen: De oppervlaktelaag is voor voetgangers, waar bewoners binnen een wandelradius van vijf minuten toegang hebben tot al hun dagelijkse behoeften. De tweede laag is ondergronds en bestaat voor infrastructuur. De onderste laag, ook ondergronds, bevat ultrasnelle doorvoer, die bewoners met andere gemeenschappen zal verbinden.

“Het is een nieuw tijdperk van beschaving, een nieuw model voor een stad die schoon, goed en koolstofvrij is,” vertelde de Saoedische econoom Mazen Al-Sudairi aan Arab News. “Dit zal de efficiëntie van de mensheid verbeteren.”

De innovatieve onderneming biedt inspiratie om buiten de gebaande paden te denken en de grenzen te verleggen van wat mogelijk is geweest in stadsplanning. Het groene, technologiegedreven infrastructuurplan biedt een nieuwe toekomstvisie.

Dit duurzame alternatief voor leer is gemaakt van cactus:

Een duo uit Mexico ontdekte hoe je leer van cactussen kunt maken – en het biedt een uniek, duurzaam, plantaardig veganistisch alternatief voor leer, een industrie die aanzienlijk afval produceert, waaronder milieutoxische chemicaliën, verontreinigende stoffen en zware metalen.

Volgens een studie uit 2019 in “Energie uit giftig organisch afval voor warmte- en energieopwekking”, levert één metrische ton ruw leermateriaal slechts 20 procent op als afgewerkt leerproduct en meer dan 60 procent als vast en vloeibaar afval, waaronder het zeer kankerverwekkende zware metaal “chroom”.

Na jaren van onderzoek naar manieren om de impact op het milieu te verminderen, lanceerden Adrián López Velarde en Marte Cázarez hun luxe creatie, genaamd Desserto, in 2019 in Milaan. Hun creaties zijn gedeeltelijk biologisch afbreekbaar en zijn nuttig voor kleding en accessoires, meubels, verpakkingen en zelfs voertuiginterieurs. Het “leer” kan worden gemaakt in verschillende diktes, kleuren,
en texturen.

Het materiaal is gemaakt van de Nopal cactus, die beter bekend staat als de cactusvijg cactus. Alleen volwassen bladeren worden van de plant gesneden – zonder de plant zelf te beschadigen, zodat deze elke zes tot acht maanden nieuwe bladeren groeit. De cactus heeft ook heel weinig water nodig en absorbeert veel meer koolstofdioxide dan het genereert, waardoor de plant een praktische en duurzame keuze is.

De meeste Europeanen zijn van plan om minder vaak te vliegen en minder vlees te eten voor het klimaat:

Volgens een nieuwe enquête van de Europese Investeringsbank is een meerderheid van de Europese burgers van plan minder te vliegen en al minder vlees te eten om de klimaatverandering te helpen bestrijden.

Van de 27.700 respondenten in de 27 landen van de EU zei 74 procent dat ze van plan waren om minder vaak te vliegen om milieuredenen – zelfs als de COVID-19-beperkingen zijn opgeheven. 71 procent van de respondenten zei dat ze van plan zijn om treinen te kiezen boven vliegtuigen voor korteafstandsreizen.

In de peiling, uitgevoerd in het najaar van 2020, zei 66 procent van de Europeanen dat ze al minder vlees eten om de klimaatverandering te bestrijden, en nog eens 13 procent zei dat ze van plan zijn dit binnenkort te doen.

Deze kleine veranderingen – wanneer ze massaal worden gedaan – tellen echt op, en we hebben alle hulp nodig die we kunnen krijgen als we een point of no return naderen in de klimaatcrisis.

“Burgers voelen de gevolgen van klimaatverandering en ze willen dat de klimaatcrisis wordt aangepakt met ongekende actie”, zei EIB-vicevoorzitter Ambroise Fayolle tegen Reuters.

Hij zei dat de EIB – de kredietarm van de EU – mensen kan helpen milieuvriendelijke gewoonten aan te nemen door schone energie en koolstofarm vervoer te financieren.

Geïllustreerde satelliet
illustratie door carra sykes

Satellieten zijn deels te danken aan het verminderen van ontbossing in verschillende Afrikaanse landen:

In slechts twee jaar tijd daalde de ontbossing met 18 procent in verschillende Afrikaanse landen, waar organisaties zich abonneerden op waarschuwingen van een nieuwe dienst die satellieten gebruikt om afnames in bosbedekking te detecteren.

Het Global Land Analysis and Discovery-systeem is beschikbaar op de gratis en interactieve interface Global Forest Watch. GLAD werd gelanceerd in 2016 en biedt frequente waarschuwingen met hoge resolutie wanneer het een daling van de bosbedekking detecteert.

Overheden en anderen die geïnteresseerd zijn in het stoppen van ontbossing kunnen zich abonneren op de waarschuwingen en vervolgens ingrijpen om bosverlies te beperken.

Onderzoekers wilden begrijpen of dit soort waarschuwingen hun doel konden bereiken om bosverlies te verminderen, wat wereldwijde klimaatimplicaties heeft. Volgens het onderzoeksteam van de Universiteit van Wisconsin-Madison zijn veranderingen in landgebruik zoals ontbossing goed voor 6 tot 17 procent van de wereldwijde koolstofemissies, en het voorkomen van ontbossing is meerdere malen effectiever in het verminderen van koolstofemissies dan het opnieuw laten groeien van bossen.

“Nu we weten dat abonnees van waarschuwingen een effect kunnen hebben op ontbossing, zijn er mogelijke manieren waarop ons werk de training die ze ontvangen kan verbeteren en hun inspanningen kan ondersteunen,” vertelde hoofdonderzoeker Fanny Moffette aan UW-Madison News.

Boek dat zegt "Alles wat we kunnen besparen"
illustratie door carra sykes

Deze vrouwen in de klimaatbeweging zullen je hoop geven:

Een nieuw boek van prominente vrouwen in de milieubeweging geeft je hoop op een betere toekomst. Het boek “All We Can Save” is een verzameling essays en poëzie met bijna 60 vrouwen die een reeks perspectieven vertegenwoordigen, waaronder vrouwen die betrokken zijn bij klimaatveranderingsactivisme, wetenschap en beleid.

Het boek richt zich op het toevoegen van een vrouwelijke en feministische stem aan de klimaatbeweging en herinnert ons eraan dat hoewel klimaatverandering een kwestie is van zaken, beleid, technologie en wetenschap, het ook gaat om het opbouwen van empathie en het onthouden dat het onze verbondenheid is die de wereld de moeite waard maakt om te redden.

De titel van het boek komt van een regel van wijlen dichter Adrienne Rich: “Mijn hart is ontroerd door alles wat ik niet kan redden” – een herinnering dat ons hart ook kan worden bewogen door alles wat we kunnen redden.

De redacteuren van het boek, marien bioloog, beleidsexpert en natuurbeschermer Ayana Elizabeth Johnson en schrijver en klimaatveranderingsactivist Katharine Wilkinson, hebben hun boek uitgebreid tot een nieuwsbrief, zodat ze een breder scala aan stemmen kunnen opnemen.

Illustratie van Wind en Water
illustratie door carra sykes

Voor het eerst in 130 jaar overtrof het Amerikaanse hernieuwbare energieverbruik steenkool:

Een nieuw rapport van de Amerikaanse Energy Information Administration onthult dat in 2019 het jaarlijkse energieverbruik van de VS uit hernieuwbare bronnen voor het eerst sinds vóór 1885 het steenkoolverbruik overtrof.

Deze bevinding wordt verklaard door een aanhoudende daling van steenkool in combinatie met groei in hernieuwbare energiebronnen, voornamelijk wind- en zonne-energie. Vergeleken met 2018 daalde het steenkoolverbruik in 2019 in de Verenigde Staten met bijna 15 procent. Het werd voor het zesde opeenvolgende jaar verlaagd en hernieuwbare energie groeide voor het vierde opeenvolgende jaar.

De dominantie van steenkool steeg in de jaren 1800 als brandstof voor stoomaangedreven schepen en treinen, plus staalproductie, voordat de elektrische industrie van stroom werd voorzien. Hoewel steenkool ooit vaak werd gebruikt in de industriële, transport-, residentiële en commerciële sectoren, wordt 90 procent ervan nu gebruikt door de elektriciteitssector, terwijl het grootste deel van de rest wordt gebruikt door de industriële sector.

Tegenwoordig domineren wind- en waterkracht elke energiesector en vertegenwoordigen ze 56 procent van de commercieel geleverde hernieuwbare energie voor de elektriciteitssector in de Verenigde Staten.

Zonne-energie verandert levens in afgelegen dorpen:

Voor afgelegen dorpen in Laos is betrouwbare toegang tot elektriciteit een monumentale mijlpaal. Het feit dat het hernieuwbaar is, is slechts een bonus.

De dorpen Ko Bong en Tha Phai Bai zijn locaties voor een groot waterkrachtproject dat hernieuwbare elektriciteit aan het nationale net levert. Maar de gemeenschappen zijn te afgelegen om zelf op het net te worden aangesloten en hebben er niet van kunnen profiteren. Ze hebben hun toevlucht moeten nemen tot dieselgeneratoren, die duur, vervuilend, onbetrouwbaar kunnen zijn en niet genoeg elektriciteit voor iedereen leveren.

Maar nu biedt een door de gemeenschap gerunde zonne-installatie genaamd een mini-grid de gemeenschappen schone, betrouwbare en betaalbare elektriciteit, afgezien van het hoofdnet.

“Nu zal de duisternis ’s nachts uit onze dorpen verdwijnen”, vertelde Seng Sommala, dorpshoofd van Ko Bong, aan het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties.

Nu hebben de gemeenschappen de mogelijkheid om ’s nachts lichten aan te doen – kinderen kunnen schoolwerk maken in het donker, plus gezondheidscentra hebben toegang tot betrouwbare elektriciteit, waardoor de gezondheidszorg wordt verbeterd en levens worden gered. Levensbedreigende stroomonderbrekingen traden vroeger op tijdens operaties, tijdens de bevalling of de verzorging van pasgeborenen. En nu kunnen vaccins en medicijnen die gekoeld moeten worden koud blijven.

“Licht is niet alleen licht,” vertelde Teung, het hoofd van het Thaise dorp Phai Bai, aan UNDP. “Het is leven, en een beter leven voor ons hier.”

Geïllustreerde Adidas Schoen Omringd door Paddenstoelen
Illustratie door Carra Sykes

Adidas lanceert schoenen gemaakt van paddenstoelen:

Adidas heeft zojuist aangekondigd dat ze schoenen maken van paddenstoel ‘leer’. Het materiaal zal zich aansluiten bij de lijn van diervrije versies van zijn iconische schoenen van het merk, gelanceerd als onderdeel van de
duurzaamheidsinitiatief.

“Adidas ontwikkelt een nieuw materiaal, een puur biologisch leeralternatief gemaakt van mycelium, en zal het voor het eerst in t gebruiken.hij maakt schoenen”, kondigde het bedrijf aan.

Duurzame lederen alternatieven worden alleen maar populairder, met beroemdheden als Natalie Portman en John Legend die investeren. Stella McCartney, Lululemon en andere grote merken zijn ook een partnerschap aangegaan met Bolt Threads, het bedrijf dat het paddenstoelleer maakt.

Adidas voert ook het gebruik van gerecycled oceaanplastic op in plaats van milieubelastende materialen. Het bedrijf produceerde vorig jaar 15 miljoen paar schoenen gemaakt van gerecycled plastic afval en wil dat aantal in 2021 verhogen tot 17 miljoen. Het bedrijf streeft er ook naar dat 60 procent van zijn productlijn gerecycled polyester gebruikt en ontwikkelt momenteel gerecycled katoen.

Een startup verandert koolstof in grind:

Een startup in Californië vangt koolstofdioxide op uit fabrieken en zet het broeikasgas om in grind en andere bouwmaterialen.

De startup, Blue Planet Systems, werkt samen met Chevron, zei Chevron in een verklaring in januari. Blue Planet is gespecialiseerd in de productie en ontwikkeling van koolstofafvangtechnologie om de koolstofvoetafdruk te verminderen.

Koolstofemissies vormen een bedreiging voor onze planeet, omdat wanneer koolstof in de atmosfeer komt, het het milieu beschadigt en bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Koolstofafvang is een van de meest veelbelovende strategieën voor het verminderen van de hoeveelheid koolstof die in de atmosfeer terechtkomt. Dus het omzetten van koolstof in grind is op twee manieren nuttig – het verminderen van koolstofemissies en het creëren van bouwvoorraden.

Het is bemoedigend om iets positiefs te zien komen van Chevron, een bedrijf dat op grove wijze heeft bijgedragen aan de klimaatcrisis. Volgens het Carbon Majors Report 2017 is Chevron een van de 100 bedrijven die verantwoordelijk zijn voor meer dan 70 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen sinds 1988.

Hoewel de schade van Chevron niet ongedaan kan worden gemaakt, moeten enorme bedrijven aan boord komen met veranderingen voordat we significante genezing op onze planeet kunnen gaan zien. We willen graag zien dat meer bedrijven innovatieve inspanningen zoals deze van Blue Planet ondersteunen en financieren.

Illustratie van batterij en auto
Illustratie door Carra Sykes

Noorwegen werd het eerste land dat meer elektrische auto’s verkocht dan auto’s op gas:

Volgens cijfers die vorige maand door de Norwegian Road Federation zijn gepubliceerd, maakten batterij-elektrische voertuigen vorig jaar 54,3 procent uit van de verkoop van nieuwe auto’s in Noorwegen, waardoor het land het eerste land is dat in een jaar meer elektrische auto’s heeft verkocht dan gas-, hybride- en dieselmotoren.

De Noorse regering is van plan om de verkoop van benzine- en dieselauto’s tegen 2025 te verbieden en biedt belastingvoordelen en financiële prikkels om de aankoop van duurzamere voertuigen aan te moedigen.

In 2011 namen auto’s met dieselmotoren 75,7 procent van de Norweigen-voertuigmarkt in beslag, maar daalden tot 8,6 procent
in 2020.

“We liggen zeker op schema om het doel voor 2025 te bereiken”, vertelde Øyvind Thorsen, de chief executive van de Norwegian Road Federation, aan de Independent.

Als de trend zich voortzet – wat waarschijnlijk het geval zal zijn – dan zou Noorwegen hun doel moeten bereiken.

“Onze voorlopige prognose is dat elektrische auto’s in 2021 65 procent van de markt zullen overtreffen,” vertelde Christina Bu, die aan het hoofd staat van de Noorse EV Association, aan de Independent. “Als dat lukt, is het doel om in 2025 alleen emissievrije auto’s te verkopen binnen handbereik.”