Matt Damon’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

Een van de bekendste gezichten in Hollywood, acteur, producent en filmschrijver Matthew Paige Damon werd geboren op 8 oktober 1970 in Cambridge, Massachusetts. Damon begon al op jonge leeftijd te acteren en verscheen in verschillende middelbare schoolproducties, wat hem ertoe bracht om in 1988 naar Harvard te gaan om Engels te studeren. Tijdens zijn jaren aan de universiteit trad hij op in studentenstukken, waarbij hij af en toe professioneel acteerde. Hij maakte zijn filmdebuut in een kleine rol in 1988’s Mystieke Pizza, en verscheen later in School stropdassen (1992.)

Damon verliet Harvard in 1992, dicht bij het afronden van zijn studie, om te acteren in Geronimo: Een Amerikaanse legende, in de hoop zijn grote doorbraak te pakken, maar de film was geen succes. Terwijl hij in films bleef verschijnen, schreef Matt, samen met zijn oude middelbare schoolvriend Ben Affleck (ook een acteur en levenslange medewerker) het script voor Goede Wil Jagen (1997.) De resulterende film werd uiteindelijk een grote hit en kreeg veel positieve lof, waardoor ze onmiddellijk beroemd werden. Het werd ook genomineerd voor verschillende Academy Awards, waarbij het paar vrienden won voor Beste Scenario. Andere opmerkelijke rollen voor Matt na zijn grote overwinning waren in de films: Private Ryan redden (1990), De getalenteerde mr. Ripley (1999) en Dogma (1999.)

In 2000 richtte hij (samen met B. Affleck, Chris Moore en Sean Bailey) het productiebedrijf LivePlanet op. Tijdens dit decennium sloot Damon zich aan bij twee zeer succesvolle filmfranchises: De Trilogie van de Oceaan (2001-2007) en De Bourne Trilogie (2002-2016), zowel box office hits als positieve recensies. Andere acteercredits van deze tijd zijn geopolitieke thriller Syriana (2005), De Goede Herder (2000) en veelgeprezen De Overledenen (2007), die de Oscar voor Beste Film won. Nadat hij zijn status als een van de meest prominente sterren van Hollywood had bevestigd, bleef Damon acteren in een reeks uiteenlopende rollen, van donkere komedie. De Informant (2009), die hem een golden globe-nominatie opleverde, voor sportfilm Invictus (2009) Damon liet zien hoe hij zich kon aanpassen aan elke rol die op zijn pad werd gegooid. Hij verdiepte zich ook in stemacteren, waarbij hij de Engelse versie van de Japanse animatiefilm nasynchroniseerde. Ponyo, en hoger Happy Feet Twee (2011.)

In 2010 richtte Matt met Ben Affleck nog een productiebedrijf op, onder de naam Pearl Street Films. Damon verscheen in de veelgeprezen Achter de Kandelaar, een dramabiopic over de beroemde pianist Liberace, uitgebracht op HBO in 2013. Matt Damon’s meest recente filmografie omvat sciencefictionfilms zoals Elyzeese Velden (2013), Interstellair (2014) en De Marsman (2015), waarvoor hij een Golden Globe voor Beste Acteur won; Komedies Suburbicon (2017) en Inkrimping (2017); en drama’s Stillwater (2021) en Het laatste duel (2021), dat hij ook samen met Affleck schreef. In 2022 had hij een korte verschijning in superheldenfilm Thor: Liefde en Donder, en zal verschijnen in biopic Oppenheimer in 2023.