12 LGBTQ + Goed Nieuws Verhalen (2022)

Hoewel het waar is dat de LGBTQ + -gemeenschap nog steeds te maken heeft met onrecht, discriminatie en ongelijkheid, zowel in de VS als over de hele wereld, was 2021 ook gevuld met momenten van hoop en vooruitgang.

Landen als Angola, Zwitserland en Chili hebben wetten voor huwelijksgelijkheid aangenomen. In de VS werd de bescherming van de gezondheidszorg hersteld voor homoseksuele en transgender personen en was er een betere vertegenwoordiging in machtsposities. En er waren mensen die hielpen met intersectionele kwesties zoals dakloosheid en vluchtelingen binnen de LGBTQ + -gemeenschap.

We hebben nog een lange weg te gaan om echte gelijkheid, gelijkheid en rechtvaardigheid in de LGBTQ + -gemeenschap te bereiken – en we hebben vooruitgang geboekt in de richting van dat doel in 2021.

De natie Angola heeft relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht officieel gedecriminaliseerd

Goed nieuws voor de LGBTQ+ gemeenschap in Afrika en over de hele wereld! Angola, aan de westkust van Centraal-Afrika, is het laatste land dat zijn wetten heeft bijgewerkt om relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht te decriminaliseren en discriminatie op basis van seksuele geaardheid te verbieden.

Volgens Human Rights Watch stemde het Angolese parlement in januari 2019 voor het bijwerken van zijn verouderde wet om “consensueel gedrag van hetzelfde geslacht niet langer strafbaar te stellen”. De president ondertekende het in november 2020 en het werd van kracht in februari 2021.

Naast het decriminaliseren van relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht, voegde de regering ook een bepaling toe tegen discriminatie op basis van seksuele geaardheid.

Er zijn nog steeds te veel landen over de hele wereld, waaronder Afrikaanse landen zoals Tanzania en Nigeria die relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht criminaliseren, en we vieren met de natie Angola voor het maken van hun land een veiligere, meer gelijke, rechtvaardige en inclusieve plek voor hun LGBTQ + -burgers.

Een organisatie in Tennessee werkt aan het oplossen van dakloosheid onder transgender vrouwen door kleine huizen te bouwen

Meer dan 40% van de zwarte transgender vrouwen meldde dakloosheid te hebben ervaren in hun leven, vergeleken met een derde van de totale transgenderpopulatie in de VS, volgens een rapport uit 2017 van het National Center for Trans Equality.

De in Memphis, Tennessee gevestigde grassroots-organisatie My Sistah’s House werkt aan het oplossen van dakloosheid onder de transgendergemeenschap door kleine huizen te bouwen.

De groep helpt transgenders bij het vinden van artsen, sociale groepen en veilige ruimtes. Ze bieden ook noodopvang, toegang tot seksuele gezondheidsdiensten, sociale diensten, overlevingskits en warme maaltijden voor mensen die dakloos zijn.

Hun kleine huisproject brak in januari van start en omvat plannen voor het bouwen van 20 huizen.

“Overgangshuisvesting is een pleister, noodhuisvesting is een pleister, maar huiseigenaarschap is een permanente oplossing,” vertelde Kayla Gore, een volksgezondheidsadviseur en oprichter van My Sistah’s House, aan USA Today. Gore is in het verleden zelf dakloos geweest en heeft haar eigen huis veranderd in een opvangcentrum dat de afgelopen drie jaar meer dan 60 transgender vrouwen heeft gehuisvest.

Transfoob geweld maakt veilige huisvesting vooral van vitaal belang voor transgender vrouwen. Ten minste 44 transgenders werden gedood in 2020, volgens een rapport van Human Rights Campaign, en meer dan 75% van de slachtoffers waren transvrouwen van kleur.

Huisvestingsonzekerheid speelt een substantiële rol bij het maken van transgenders tot een doelwit van geweld, dus het veiligstellen van huisbezit zal zeker veranderen en zelfs levens redden.

Een recordaantal LGBTQ+ atleten nam deel aan de Olympische Zomerspelen in Tokio

Volgens Outsports zouden ten minste 163 openlijk LGBTQ-atleten deelnemen aan de Olympische Zomerspelen van Tokio 2020 – meer dan het dubbele van het aantal op de Spelen van Rio in 2016 (56). Het is ook meer dan alle voorgaande Olympische Zomerspelen bij elkaar.

“Dat ik me kan meten met de besten ter wereld als mijn meest authentieke zelf bij de grootste internationale multisportwedstrijden, laat zien hoe ver we zijn gekomen op het gebied van inclusie in de sport. Ik hoop dat ik door deel te nemen aan deze Spelen de LGBTQ-gemeenschap kan laten zien dat we erbij horen en dat we alles kunnen bereiken waar we onze zinnen op zetten,” vertelde de Canadese zwemmer Markus Thormeyer aan Outsports.

In Tokio worden ten minste 27 verschillende landen vertegenwoordigd door ten minste één publiekelijk uitgelopen atleet – in 30 evenementen. De Nieuw-Zeelandse gewichtheffer Laurel Hubbard is de eerste transgender atleet die deelneemt aan de Spelen.

Dit is zulk goed nieuws voor de vertegenwoordiging – en we vieren dit nieuws met de atleten, hun mede-deelnemers en de Olympische Spelen!

Een rechtbank oordeelde dat het falen van Japan om het homohuwelijk te erkennen ongrondwettelijk is

De Japanse rechtbank oordeelde in de eerste van vijf soortgelijke zaken dat de regering same-sex huwelijken zijn ongrondwettelijk.

“Ik was in tranen toen ik hoorde. [the judge] duidelijk zeggen dat het ongrondwettelijk was”, vertelde een van de anonieme aanklagers aan de lokale nieuwszender Hokkaido Cultural Broadcasting.

Een andere eiser zei dat ze hoopte dat dit “de eerste stap voor Japan zou zijn om te veranderen”.

Taiwan is het enige land in Azië dat homohuwelijken legaliseert, wat het in 2019 deed. De uitspraak verandert geen wetten rond het homohuwelijk in Japan, maar het is echt goed nieuws en zou kunnen betekenen dat wetgevers binnenkort zullen handelen om veranderingen aan te brengen die in overeenstemming zijn met zowel de uitspraak als de publieke opinie.

“Deze uitspraak is een grote stap voorwaarts”, zei Kanae Doi, japandirecteur bij Human Rights Watch tegen The Washington Post. “Terwijl het Hooggerechtshof uiteindelijk zou beslissen of de Diet [parliament] moet handelen of niet, wat nog enkele jaren zal duren, de uitspraak van vandaag zal van invloed zijn op de toch al ondersteunende Japanse publieke opinie over huwelijksgelijkheid, wat het voor het Hooggerechtshof moeilijker zou maken om te verwaarlozen. “

Paren van hetzelfde geslacht in Japan worden op veel gebieden van het leven gediscrimineerd, en hoewel sommige steden certificaten afgeven om deze obstakels te helpen overwinnen, moeten deze basisrechten op nationaal niveau worden gewaarborgd.

Vooral omdat het maatschappelijk draagvlak ervoor blijft groeien. Uit een onderzoek uit 2018 in Japan bleek dat meer dan 78% van de mensen tussen de 20 en 59 jaar het homohuwelijk goedkeurt. En 147 bedrijven en organisaties in Japan hebben zich aangemeld voor een campagne om het homohuwelijk te legaliseren.

We zijn hoopvol dat deze rechterlijke uitspraak kan betekenen dat Japan het volgende land is dat begint met het legaliseren van het homohuwelijk.

Dr. Rachel Levine werd de eerste openlijk transgender federale ambtenaar die door de Senaat werd bevestigd

Dr. Rachel Levine schreef deze week geschiedenis toen ze de eerste openlijk transgender persoon werd die door de Senaat werd bevestigd aan een federaal kantoor. In haar rol als assistent-minister van Volksgezondheid voor het ministerie van Volksgezondheid en Human Services zal ze ook de hoogste transgender openlijk transgender ambtenaar in de Amerikaanse geschiedenis zijn.

Levine diende als minister van Volksgezondheid van Pennsylvania, de hoogste gezondheidsfunctionaris in de staat. Daarvoor diende ze als arts-generaal van de staat en is ze een opgeleide kinderarts met diploma’s van Harvard en Tulane University.

Tijdens haar bevestigingshoorzitting vorige maand beloofde Levine te vechten voor een betere toegang tot gezondheidszorg voor iedereen.

Tijdens haar bevestigingshoorzittingen benadrukte de voorzitter van de senaatscommissie gezondheid, onderwijs, arbeid en pensioenen, senator Patty Murray, levine’s ervaring, met name haar werk met de COVID-19-respons van Pennsylvania.

“Dr. Levine heeft in de frontlinie van deze pandemie gestaan, daarom weet ze uit de eerste hand wat onze staten en gemeenschappen nodig hebben van het ministerie van Volksgezondheid en Human Services,” zei Murray.

Murray merkte ook het historische karakter van de bevestiging op: “Ik heb altijd gezegd dat de mensen in onze regering de mensen moeten weerspiegelen die het dient, en vandaag zullen we een nieuwe historische stap zetten om dat te realiseren.”

En zoals gezegd in een tweet, vieren we de vitale “visie en zichtbaarheid” die Levine in haar rol zal brengen. Transgenders horen erbij, en ze horen vooral thuis waar belangrijke, gezondheidsgerelateerde beslissingen worden genomen.

Sinds 2006 heeft het in Canada gevestigde Rainbow Railroad meer dan 800 vervolgde LGBTQ + -mensen uit 38 landen geholpen om in veiligheid te komen.

Het is nog steeds illegaal om LGBTQ + te zijn in 70 landen. In deze landen hebben LGBTQ + -mensen nul basisbescherming voor mensenrechten, worden ze geconfronteerd met geweld en discriminatie van hun families, gemeenschappen en zelfs de overheid, en als je eruit wordt gehaald, kun je je baan of huisvesting verliezen. En in 11 landen riskeren queer mensen de doodstraf.

De in Canada gevestigde internationale organisatie Rainbow Railroad helpt LGBTQ + -mensen te ontsnappen uit landen waar ze dreigend gevaar lopen vanwege hun seksuele geaardheid of genderidentiteit.

Rainbow Railroad werkt aan het oplossen van een meerlagig probleem dat verder gaat dan LGBTQ + -vervolging – ze reageren ook op een wereldwijde vluchtelingencrisis. Vluchtelingen worden nu al geconfronteerd met toenemende uitdagingen, maar anti-LGTBQ+-wetgeving maakt de obstakels alleen maar groter. De organisatie pakt beide uitdagingen samen aan.

Met name is de organisatie geprezen voor het helpen van 70 Tsjetsjeense mannen om zich te hervestigen als reactie op anti-homo zuiveringen in Tsjetsjenië vanaf 2017. En sinds 2006 heeft Rainbow Railroad meer dan 800 vervolgde LGBTQ + -mensen uit 38 landen geholpen om zich in veiligheid te brengen.

De VS herstelde de bescherming van de gezondheidszorg voor homo’s en transgenders

Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services (HHS) heeft aangekondigd dat homo’s en transgenders zouden opnieuw beschermd worden tegen discriminatie in de zorg.

Onder de Trump-regering definieerden federale wetten die discriminatie op basis van geslacht verboden “geslacht” als het geslacht dat bij de geboorte werd toegewezen, waardoor transgenders werden uitgesloten van bescherming.

“Angst voor discriminatie kan ertoe leiden dat individuen afzien van zorg, wat ernstige negatieve gevolgen voor de gezondheid kan hebben”, zei HHS-secretaris Xavier Becerra bij de aankondiging van de verandering. “Iedereen – inclusief LGBTQ-mensen – moet toegang hebben tot gezondheidszorg, vrij van discriminatie of inmenging, punt.”

En de American Medical Association zei in een verklaring dat ze “het juiste hebben gedaan” door “een somber hoofdstuk te beëindigen dat een federaal agentschap probeerde te verwijderen.”

Becerra zei ook dat het herstellen van de bescherming van de gezondheidszorg voor homo’s en transgenders de afdeling in lijn brengt met een zaak van het Hooggerechtshof in 2020 die bepaalde dat wetten tegen seksediscriminatie op de werkplek en op de arbeidsmarkt ook homo’s en transgenders beschermen.

Dit is ongelooflijk goed nieuws om ervoor te zorgen dat alle mensen, inclusief LGBTQ + -mensen, dezelfde bescherming tegen discriminatie krijgen – op het werk, in huisvesting en gezondheidszorg.

Israël heeft de ‘denigrerende’ beperkingen op bloeddonaties door homoseksuele mannen opgeheven

Israël heeft zojuist aangekondigd dat het de beperkingen op bloeddonaties door homoseksuele mannen zou opheffen, en zei dat de beperking discriminerend en denigrerend was.

De Israëlische minister van Volksgezondheid Nitzan Horowitz, die openlijk homoseksueel is, kondigde op Twitter en Facebook aan dat het ministerie van Volksgezondheid “de vernederende en irrelevante vragen” in vragenlijsten van bloeddonoren had verwijderd, dat iedereen gelijk zou worden behandeld, ongeacht seksuele geaardheid, en dat het “een overblijfsel was van een stereotype dat tot de geschiedenis behoort”.

“Er is geen verschil tussen het ene bloed en het andere”, zei hij in de post.

In plaats van te vragen of de potentiële donor “relaties van hetzelfde geslacht” heeft gehad, vraagt de nieuwe vragenlijst nu of een potentiële donor de afgelopen drie maanden “risicovolle seksuele relaties met een nieuwe partner of partners” heeft gehad – met behulp van genderneutrale bewoordingen.

LGBTQ-rechtengroepen in Israël vierden de belangrijke stap voor gelijkheid in Israël. Gal Wagner Kolasko, hoofd van de Israëlische LGBT Medical Associations, bedankte Horowitz voor de “historische correctie” op Twitter.

Een nieuwe studie wees uit dat de zelfmoordcijfers met 46% daalden nadat het homohuwelijk in Zweden en Denemarken werd gelegaliseerd.

Zelfmoordcijfers onder mensen in relaties van hetzelfde geslacht zijn aanzienlijk gedaald in zowel Denemarken als Zweden sinds de legalisering van het homohuwelijk, volgens een gezamenlijke studie van het Deense Onderzoeksinstituut voor Zelfmoordpreventie en de Universiteit van Stockholm.

Voor de studie vergeleken onderzoekers zelfmoordcijfers voor mensen in relaties van hetzelfde geslacht en heteroseksuele relaties in de periodes 1989-2002 en 2003-2016.

De onderzoekers ontdekten dat tussen de twee perioden het aantal zelfmoorden onder mensen in verbintenissen van hetzelfde geslacht met maar liefst 46% daalde, vergeleken met een daling van ongeveer 28% in het aantal zelfmoorden door mensen in heteroseksuele relaties.

“Hoewel de zelfmoordcijfers in de algemene bevolking van Denemarken en Zweden de afgelopen decennia zijn afgenomen, daalde het percentage voor degenen die in het homohuwelijk leven in een steiler tempo, wat niet eerder is opgemerkt,” concludeert de studie, die 28.000 mensen in partnerschappen van hetzelfde geslacht volgde gedurende een gemiddelde van 11 jaar.

Annette Erlangsen, de hoofdauteur, vertelde de Reuters Foundation dat, samen met andere homorechtenwetgeving, het homohuwelijk gevoelens van sociale stigmatisering bij sommige LGBTQ + -mensen kan hebben verminderd.

“Getrouwd zijn is beschermend tegen zelfmoord”, zei ze tegen Reuters. “Het legaliseren van het homohuwelijk en andere ondersteunende wetgevende maatregelen – ze kunnen het stigma rond seksuele minderheden zelfs verminderen.”

Denemarken en Zweden waren beide early adopters van het homohuwelijk. In 1989 werd Denemarken het eerste land ter wereld dat burgerlijke verbintenissen tussen mensen van hetzelfde geslacht toestond. Zweden volgde in 1995. Het homohuwelijk werd gelegaliseerd in Zweden in 2009 en Denemarken in 2012, waarbij beide landen worden gezien als wereldleiders voor LGBTQ + -rechten.

Carl Nassib maakte NFL-geschiedenis en kondigde aan dat hij homoseksueel is en deed een donatie van $ 100.000 aan The Trevor Project voor LGBTQ + zelfmoordpreventie onder jongeren

Las Vegas Raiders-verdediger Carl Nassib werd de eerste actieve NFL-speler die aankondigde dat hij homoseksueel is. Nassib deed de aankondiging op Instagram en zei dat “representatie en zichtbaarheid zo belangrijk zijn.”

Nassib voegde eraan toe dat hij hoopvol was voor een dag waarop “video’s zoals deze en het hele coming-outproces” niet eens nodig zouden zijnry, maar tot die tijd was hij van plan zijn deel te doen om “een cultuur te cultiveren die accepteert, die medelevend is.”

Daartoe kondigde Nassib ook een donatie van $ 100.000 aan The Trevor Project aan om hun werk te ondersteunen bij het bieden van crisisinterventie en zelfmoordpreventiediensten voor LGBTQ + -jongeren. (We zijn * enorme * fans van al het goede dat ze in de wereld brengen, ook!)

In de Instagram-post schreef Nassib: “Studies hebben aangetoond dat er maar één accepterende volwassene nodig is om het risico te verminderen dat een LGBTQ-kind zelfmoord probeert te plegen met 40%. Of je nu een vriend, een ouder, een coach of een teamgenoot bent – je kunt die persoon zijn.”

We zijn blij dat Nassib zich op zijn gemak voelde om deze openbare aankondiging te doen, en vieren zowel dit historische moment voor de NFL (en sport in het algemeen), als al het goede dat zijn donatie zal doen voor LGBTQ + -jongeren die ondersteuning nodig hebben via The Trevor Project!

Een nieuwe wet in Alabama zal alle anti-LGBTQ-taal verwijderen uit het onderwijscurriculum van de staat

Met ingang van 1 juli zal een nieuwe wet in Alabama alle anti-LGBTQ-taal uit het onderwijscurriculum van de staat verwijderen.

De wet verwijdert de vereiste voor leraren om studenten te vertellen dat homoseksualiteit “geen levensstijl is die aanvaardbaar is voor het grote publiek” en dat “homoseksueel gedrag een strafbaar feit is volgens de wetten van de staat.” Officieel was de laatste verklaring sinds 2003 illegaal onder de federale wet – na de beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof in Lawrence vs. Texas – maar nu maakt het het ook officieel onder de staatswet van Alabama.

De wet vereist ook dat leraren ouders op de hoogte stellen wanneer de school van plan is om studenten seksuele voorlichting en menselijke voortplanting te leren, en kopieën van het educatieve materiaal verstrekken, indien gevraagd door ouders.

“Het beëindigen van door de staat opgelegde homofobie bij seks is een zwaarbevochten strijd van voorstanders die hier al jaren aan werken,” zei Courtney Roark, Alabama beleids- en bewegingsbouwdirecteur voor URGE, in een verklaring. “We zijn er trots op dat vooral jonge queer en trans mensen hun stem hebben laten horen bij het beëindigen van deze schadelijke eis. Deze overwinning is slechts één stap in de richting van de seksed die we graag in Alabama zouden willen zien, namelijk seks ed die uitgebreid en LGBTQ + bevestigend is. “

Het Southern Poverty Law Center (SPLC) prees Ivey ook voor het ondertekenen van de maatregel in de wet en zei dat het “een einde maakt aan de geaccepteerde cultuur van discriminatie die de jeugd van Alabama alleen vanwege hun seksuele geaardheid doorstaat.”

“Met deze veranderingen worden we aangemoedigd dat alle jongeren, ongeacht hun seksuele geaardheid, een opleiding zullen krijgen die hen in staat stelt om gezonde, geïnformeerde beslissingen te nemen over hun relaties en hun lichaam,” voegde de SPLC eraan toe.

Britse veteranen die werden ontslagen omdat ze LGBTQ + waren, kunnen nu hun medailles terugvorderen

In februari van dit jaar gaf de Britse regering toe dat hun beleid van vóór 2000 om alleen heteroseksuele mensen toe te staan in het leger te dienen een “historische fout” was, meldde CNN.

Alleen heteroseksuele mensen mochten tot de eeuwwisseling in de Britse strijdkrachten dienen, en militairen van wie de seksualiteit werd ontdekt, lieten vaak hun eer afnemen voordat ze werden ontslagen.

Nu zullen homoseksuele en biseksuele Britse veteranen die vanwege hun seksualiteit van hun medailles zijn beroofd, deze kunnen terugvorderen.

De verandering komt na een juridische campagne van Falklandoorlogveteraan Joe Ousalice, die in 1993 na 18 jaar dienst werd gedwongen uit de Royal Navy omdat hij biseksueel was. Hij vertelde de BBC dat toen zijn superieuren zijn seksualiteit ontdekten, “ze sneden [the medal] af [his] borst met een grote schaar.”

“Het was een zeer groot onrecht dat dit aan sommige leden werd ontzegd, simpelweg vanwege hun seksualiteit”, twitterde de Britse premier Boris Johnson. “Ik ben enorm blij dat we dit historische onrecht nu kunnen aanpakken.”

Activisten hebben er ook bij de regering op aangedrongen om claims voor compensatie, verloren pensioenrechten, de geestelijke gezondheid van veteranen en andere problemen aan te pakken waarmee mensen worden geconfronteerd die het slachtoffer zijn geworden van de wetgeving van vóór 2000.

Lees meer LGBTQ+ goed nieuws op http://goodnews.gay.