11 manieren om de Nationale Boekenmaand te vieren (2023)

Oktober is Nationale Boekenmaand! Dit jaarlijkse evenement van een maand wordt gevierd door auteurs, boekverkopers, uitgevers en lezers.

Sinds 1950 heeft de National Book Foundation de beste fictie, non-fictie, poëzie, vertaalde literatuur en YA-literatuur belicht. In 2003 creëerde de organisatie de eerste Nationale Boekenmaand.

Deze themamaand is de perfecte gelegenheid om boeken te lezen, de rechten van anderen om boeken te lezen te ondersteunen, de keuze te maken om onafhankelijke boekhandels te ondersteunen en misschien zelfs een eigen boek te kopen.

We hebben een paar aanbevelingen voor deze maand samengesteld om je te helpen er het beste van te maken!

Ideeën &activiteiten om de Nationale Boekenmaand te vieren

Lees een nieuw boek.

Simpel gezegd, Nationale Boekenmaand is een prachtige gelegenheid om een boek (of twee!) te lezen. Of je nu een boek meeneemt naar een coffeeshop of Netflix vroeg uitschakelt, zodat je voor het slapengaan kunt lezen – het is onwaarschijnlijk dat je spijt zult krijgen van het graven in een geweldig nieuw boek.

Als je een nieuw boek nodig hebt, bekijk dan zeker de samengestelde lijst met 2022-boekaanbevelingen van Good Good Good over het maken van een verschil, het verbinden met anderen door empathie en het beter begrijpen van de wereld.

En natuurlijk, als je al een stapel boeken hebt die stof verzamelen, is dit misschien je excuus om er een te lezen voordat je iets nieuws koopt.

Herlees een favoriet boek.

Waarom zouden nieuwe boeken al het plezier moeten hebben? Ter ere van de Nationale Boekenmaand, herlees misschien je favoriete boek van jaren (of decennia!) geleden.

Je zult opnieuw contact maken met een boek dat een rol heeft gespeeld bij het vormgeven van wie je bent – en je herkent misschien zelfs hoeveel je in de jaren daarna bent veranderd.

Help boekverboden te bestrijden.

In het schooljaar 2021-2022 werden 1.586 boeken verboden op scholen in de Verenigde Staten – en een aanzienlijk percentage van die boeken ging rechtstreeks over kwesties van ras, racisme en LGBTQ + -rechten.

Boekverboden wissen de geschiedenis uit en vertegenwoordigen de poging om de mensen die al het meest ondervertegenwoordigd zijn in de literatuur het zwijgen op te leggen.

Diverse verhalen zijn essentieel omdat ze de ervaringen valideren van degenen die zichzelf in die verhalen kunnen zien en ze moedigen empathie en begrip aan bij degenen die dat niet doen. Lezen is een krachtige daad van verzet.

We hebben een gids samengesteld over hoe u boekverboden in uw gemeenschap en in het hele land kunt bestrijden – met eenvoudige actiestappen zoals Verboden boeken lezen, Verboden boeken meldenen Steun studentenactivisten

Ontdek onze gids over het bestrijden van boekverboden

Breng een bezoek aan uw plaatselijke bibliotheek.

Bibliotheken zijn absoluut opmerkelijk – dienen als een kruispunt tussen intellect en informatie en ruimte en bereikbaarheid. Ze dienen als een sociale dienst – en een plek waar mensen boven winst worden gesteld.

Velen van ons beschouwen bibliotheken als vanzelfsprekend – en deze maand is een kans om dat te veranderen.

Vernieuw je bibliotheekkaart, breng een middag door tussen de boekenplanken, maak gebruik van de diensten van je bibliotheek en neem misschien zelfs een vriend mee.

Ontdek onze gids over waarom bibliotheken belangrijk zijn

Steun een onafhankelijke boekhandel.

2022 luidde geweldig nieuws in: de American Booksellers Association, de handelsgroep voor onafhankelijke boekhandelseigenaren, zegt dat het nu 2.010 leden heeft op 2.547 locaties – 300 meer dan in het voorjaar van 2021, en de meeste leden die het in jaren heeft gehad. Bovendien zijn de winkels diverser dan ooit.

Jeff Bezos richtte Amazon aanvankelijk op als een boekenverkoopimperium, waardoor uiteindelijk veel fysieke boekhandels failliet gingen.

Amazon kan zijn enorme schaal gebruiken om boeken voor ongelooflijk goedkoop te verkopen. Ze zijn in staat om de prijzen te verlagen (soms tot een punt van verlies van geld) om ervoor te zorgen dat ze de laagste prijs hebben – in de hoop het geld terug te verdienen van andere aankopen en middelen.

Het is een radicale daad om ervoor te kiezen om boeken te kopen op een meer ethische markt, wetende dat je misschien meer betaalt dan je met Amazon zou betalen.

Veel kleinere boekverkopers bieden echter ongelooflijke exclusieve producten (gesigneerde exemplaren, merchandise en meer), of zelfs intieme evenementen met uw favoriete auteurs. Het is de moeite waard om te weten dat een schrijver of indie-uitgeverij waar je van houdt, het werk kan blijven doen waar ze van houden omdat je ervoor hebt gekozen om een paar extra dollars uit te geven.

Het kiezen van ethische en duurzame alternatieven is een keuze die duizenden mensen bewust maken, in een poging om othaar boekverkopers.

We hebben een lijst samengesteld met de beste online boekwinkels die geen Amazon zijn – en details over hoe je een IRL-boekwinkel bij jou in de buurt kunt vinden – om je te helpen je bij de opstand aan te sluiten.

Ontdek onze gids met de beste Amazon-alternatieven voor boeken

Probeer audioboeken.

Als je al een liefhebber van audioboeken bent, weet je hoe geweldig ze kunnen zijn. En als je nog geen audioboekconversie bent, ben je in voor een traktatie.

Er zijn een paar redenen waarom audioboeken geweldig zijn:

  • Hiermee kun je multitasken, in een boek duiken terwijl je traint, klusjes doet of autorijdt
  • Het is bewezen dat ze helpen bij het verbeteren van je woordenschat en zelfs je begrip
  • Een studie heeft aangetoond dat audioboeken je kunnen helpen verbinding te maken op een meer emotioneel niveau dan alleen lezen
  • Voor veel mensen met een handicap maken audioboeken lezen veel toegankelijker

Hoewel Audible van Amazon de meest bekende verkoper van audioboeken is, zijn er talloze Amazon-alternatieven waarmee je ethische boekwinkels kunt ondersteunen en toegang kunt krijgen tot audioboeken voor een geweldige prijs.

Ontdek onze gids met de beste alternatieven voor Audible voor liefhebbers van ethische audioboeken

Lees goed nieuws over boeken.

Bij Good Good Good draait alles om goed nieuws – en in de loop van de tijd hebben we een aantal positieve nieuwsverhalen over boeken en lezen verzameld.

Wil je nog meer goed nieuws, het hele jaar door? Abonneer u op onze gratis e-mail Goodnewsletter – of ontvang onze maandelijkse gedrukte Goodnewspaper!

Volg auteurs op social media.

Het is een tweede natuur om onze favoriete acteurs, fotografen en YouTubers op sociale media te volgen – maar op de een of andere manier is het gemakkelijk om te vergeten hetzelfde te doen voor de auteurs van onze favoriete boeken.

Laat deze maand je excuus zijn om je favoriete auteurs te zoeken op Instagram, Twitter, TikTok en hun e-mailnieuwsbrieven.

Door ze te volgen, krijg je toegang tot hun woorden tussen boeklanceringen – plus, je ondersteunt ze door uitgevers te laten weten dat ze een enthousiast publiek hebben dat enthousiast is om hun toekomstige boeken te kopen.

En wie weet – misschien reageer je op een van hun berichten en begin je een gesprek!

Zet een Little Free Library op.

Je hebt zeker de schattige oversized brievenbussen vol boeken zien opduiken in buurten over de hele wereld.

De Little Free Library-beweging vult gemeenschappen met meer boeken – en creëert een verbindingspunt voor buren die anders misschien gewoon langs elkaar zijn gelopen.

Je kunt leren hoe je je eigen Little Free Library kunt starten op de officiële Little Free Library-website.

Geef het geschenk van boeken.

Als u op zoek bent naar een doordacht en duurzaam en “consumeerbaar” geschenk, raden we u ten zeerste aan om een boek cadeau te doen de volgende keer dat u een verjaardag, bruiloft of vakantieviering bijwoont.

Wanneer je een boek waar je van houdt cadeau doet aan iemand om wie je geeft, deel je een stukje van jezelf en nodig je uit om je beter te begrijpen en contact te maken over iets nieuws.

Je kunt een boek uit je eigen collectie, een gebruikt boek uit een tweedehands boekhandel of zelfs een luisterboek cadeau doen.

Schrijf je eigen boek.

Iedereen heeft een verhaal te vertellen. Hoewel het schrijven van een boek ontmoedigend klinkt, weet dat elk geweldig boek begon met een auteur die tegenover een lege pagina zat.

Of je nu elke dag een dagboek bijhoudt of alleen sms-berichten schrijft, gebruik deze maand om te beginnen met het schrijven van het verhaal dat je wilt vertellen. Je weet nooit wie het moet horen.

Veelgestelde vragen

Wanneer is het elk jaar Nationale Boekenmaand?

De Nationale Boekenmaand begint elk jaar op 1 oktober.

Jaar Datum Dag
2022 1 oktober Zaterdag
2023 1 oktober Zondag
2024 1 oktober Dinsdag
2025 1 oktober Woensdag
2026 1 oktober Donderdag

Wat is de hashtag voor Nationale Boekenmaand?

De hashtag voor Nationale Boekenmaand is simpelweg #NationalBookMonth. Je kunt dit gebruiken voor alle berichten die boeken vieren in oktober.

Wanneer is nationale leesmaand?

Nationaal Lezen Maand vindt elk jaar plaats in maart, te beginnen met National Read Across America Day op 2 maart.