11 Beste Kindle-alternatieven voor ethisch e-lezen

Search

Dit artikel maakt deel uit van een doorlopende serie over het minimaliseren of elimineren van Amazon-gebruik uit ons leven. We zetten de beste in de schijnwerpers Amazon alternatieven voor mensen met ethische, morele of milieuproblemen met het biljoenenbedrijf.

Hoewel veel mensen nog steeds de voorkeur geven aan het lezen van gedrukte boeken, is het pure gemak van digitale boeken op een e-reader moeilijk te verslaan.

E-readers geven je de mogelijkheid om onbeperkt boeken mee te nemen, hebben een ingebouwde achtergrondverlichting waarmee je ’s nachts kunt lezen zonder een partner te storen, en kunnen je zelfs aanmoedigen om meer te lezen. Bovendien is een e-reader een eenvoudige manier om uw ecologische voetafdruk te verkleinen.

Hier zijn de voordelen van het hebben van een e-reader:

 • U kunt reizen met een vrijwel onbeperkt aantal boeken
 • E-inkschermen zijn verblindingsvrij, wat veel beter is om buiten te lezen dan lezen op een telefoon of tablet
 • Ingebouwde achtergrondverlichting houdt je niet wakker, maar stelt je nog steeds in staat om in bed of in een vliegtuig te lezen zonder te rommelen met een omvangrijk boeklampje
 • De levensduur van de batterij op e-ink-apparaten is ongelooflijk. Laad je e-reader een paar uur op en je bent wekenlang goed. Zet hem op vliegtuigmodus om nog langer mee te gaan.
 • Lees in een afleidingsvrije omgeving. Geen pushmeldingen meer die uw aandachtsspanne doen ontsporen.

De mensen van Wirecutter beschreven de voordelen van e-readers goed: “Niet-reflecterende, elektronische inktschermen geven je een meer papierachtige visuele ervaring (inclusief plezierig lezen buitenshuis en minder vermoeide ogen in vergelijking met een LCD-scherm), plus een lichter gewicht en een aanzienlijk langere levensduur van de batterij. En een speciale e-booklezer biedt minder afleiding – je zult niet in de verleiding komen om van app te wisselen om Twitter of je e-mail te controleren. “

We hebben gewerkt aan een doorlopende serie over hoe je je leven kunt ontwarren uit de greep van Amazon.

Iedereen heeft er wel eens van gehoord Kindles – maar als u ervoor wilt zorgen dat u niet meer geld naar Amazon stuurt, bent u misschien op zoek naar alternatieven. Bij ons zit je goed.

Alternatieven voor de Amazon Kindle e-reader

Kobo

Kobo Clara 2e
Kobo Clara 2E / Foto met dank aan Kobo

Als je op zoek bent naar een Kindle-alternatief, hebben we ontdekt dat de beste alt e-reader in de branche Kobo is. Gemaakt door Rakuten, het is bijna identiek in functies aan de Kindle en heeft bijna dezelfde selectie e-boeken – allemaal binnen een betaalbare prijsklasse.

Een bijzonder leuke functie is dat Kobo-apparaten OverDrive hebben ingebouwd , zodat u gratis bibliotheek-e-boeken rechtstreeks vanaf uw apparaat kunt bekijken.

Onze topaanbevelingen voor de beste modellen:

Wij recenseerde Kobo e-readers om de lezer te helpen het juiste apparaat te kiezen.
Ontdek de Kobo recensie

Boox

Boox Max Lumi
Boox Max Lumi / Foto met dank aan Boox

Als je op zoek bent naar een tool die verder gaat dan de mogelijkheden van een Kindle, bekijk dan zeker Boox. Boox maakt e-ink tabletten met meer toeters en bellen. Zie ze als een iPad-concurrent die gemakkelijker is voor de ogen.

Of je je nu aangetrokken voelt tot de grotere schermen (perfect als je meer grootformaatdocumenten leest dan boeken), of je houdt ervan dat een paar van hun modellen worden geleverd met een Android-besturingssysteem (voor het downloaden van apps, het maken van notities of zelfs het maken van kunst) – Boox is zeker de moeite waard om naar te kijken.

Onze topaanbevelingen voor de beste modellen:

Barnes &Noble’s NOOK

Barnes &Noble Hoekje
NOOK GlowLight 4e / Foto met dank aan NOOK

Oorspronkelijk gelanceerd in 2011, heeft het e-reader-aanbod van Barnes &Noble veel tijd gehad om te verbeteren. Als je het prima vindt om de meeste van je e-boeken uit de Barnes &Noble-winkel te halen, is een NOOK een geweldige Kindle-concurrent.

Een bonus is dat NOOKs draaien op een aangepaste versie van Android, en het is mogelijk om het apparaat aan te passen om app-downloads, aanpassing en meer mogelijk te maken. (Vergelijk dat eens met de strenger vergrendelde software van Amazon.)

Onze topaanbevelingen voor de beste modellen:

Likebook

Hoewel het geen bekende naam is, zitten de e-reader-apparaten van Likebook boordevol premiumfuncties voor een budgetvriendelijke prijs.

We vinden het geweldig dat hun belangrijkste aanbod de mogelijkheid omvat om Android-apps te downloaden (waardoor het gemakkelijk wordt om boeken te kopen bij ethische e-boekwinkels of zelfs het nieuws te lezen), u in staat stellen om de kleurtemperatuur van de achtergrondverlichting te verschuiven (voor een warmere, slaperigere leesroutine voor het slapengaan) en een hoge-res schermen (voor het lezen van visueel gestuurde boeken).

Onze topaanbevelingen voor de beste modellen:

Niet E-readers

Er komen steeds meer apparaten uit die effectief werken als e-reader, ook al is dat niet hun primaire bedoeling.

Onze topaanbeveling is:

 • reMarkable – Deze e-ink tablet is ideaal voor mensen die notities willen maken op een tablet die aanvoelt als papier. Gelukkig werkt het ook prima als e-reader als secundaire functie.

Een gebruikte Kindle

Om eerlijk te zijn, de Kindle zelf is moeilijk te verslaan. Als een alternatief voor een niet-Kindle-e-reader goed voor je werkt, ga er dan voor. Maar als je echt het gevoel hebt dat een Kindle de juiste keuze is, is het nog steeds mogelijk om een Kindle-apparaat ethisch te gebruiken zonder Amazon te ondersteunen. Hier is onze gids over hoe het te doen:

Ethisch gebruik van een Kindle

Het is absoluut mogelijk om een Kindle te bezitten en geen geld bij te dragen aan de bedrijfsresultaten van Amazon. We zullen je uitleggen hoe je ethisch een Kindle kunt kopen, ethisch toegang kunt krijgen tot e-boeken en ervoor kunt zorgen dat Amazon geen gegevens over je verzamelt.

Een Kindle op een ethische manier kopen

Kindle-apparaten zijn altijd goedkoop geweest omdat Amazon uiteindelijk geld wil verdienen door hun e-boeken te kopen.

Dit betekent dat veel mensen betaalbare Kindles hebben gekocht om ze uit te testen, om er vervolgens achter te komen dat ze ze niet zo vaak gebruiken als ze hadden gehoopt. Veel licht gebruikte Kindles zijn beschikbaar voor een nog grotere korting op eBay.

Je kunt een Kindle kopen zonder Amazon ooit een cent te geven – en de milieueffecten van het produceren van nieuwe stukjes technologie te verminderen.

Een Kindle ethisch gebruiken

De winst van Amazon uit Kindles komt naar verluidt van twee plaatsen, voornamelijk: u koopt e-boeken uitsluitend via hen – en door het verzamelen van uw gegevens.

Je kunt beide in wezen elimineren met voldoende intentionaliteit.

In plaats van je e-boeken via Amazon te kopen, heb je een paar opties om boeken op andere manieren te lezen.

 1. Als je lokale bibliotheek Libby of OverDrive gebruikt, kun je je Kindle-account eenvoudig koppelen aan je lokale bibliotheek en al je boeken naar je Kindle laten sturen.
  Dit is helemaal gratis.
  Je boeken blijven op je Kindle staan, hoe lang je ook afrekentijd is (meestal 2-3 weken) en verdwijnen nadat je ze hebt geretourneerd.
 2. Als je DRM-vrije e-boeken met een compatibel formaat koopt, kun je je e-boeken eigenlijk gewoon doorsturen naar een speciaal Kindle-e-mailadres (Amazon noemt het je “Send-to-Kindle Email”) en ze verschijnen automatisch op je Kindle.

Als het gaat om het verzamelen van gegevens, kunt u eenvoudig naar uw instellingen gaan en zoveel mogelijk persoonlijke informatie verwijderen.

Onder Instellingen, vervolgens Apparaatopties en vervolgens Geavanceerde opties kunt u uw privacyinstellingen wijzigen om het verzamelen van persoonlijke gegevens te stoppen. U kunt uw apparaat mogelijk ook deregistreren (Instellingen en vervolgens Uw account), afhankelijk van de functies waartoe u toegang nodig hebt.

Je zult ook willen overschakelen van Goodreads naar een Goodreads-alternatief – omdat Goodreads ook eigendom is van Amazon.

Uiteindelijk wil Amazon je gegevens gebruiken om te proberen je meer dingen te verkopen – dus als je al probeert de hoeveelheid geld die je bij Amazon uitgeeft te minimaliseren, ben je waarschijnlijk al aan het winnen.

Kun je Kindle-alternatieven gebruiken met Libby?

Ons team is weer verliefd geworden op onze lokale bibliotheken – allemaal dankzij Libby. Libby maakt het je gemakkelijk om digitale boeken uit je bibliotheek te bekijken en ze onmiddellijk over te zetten naar je Kindle.

Maar wat als je boeken uit je bibliotheek wilt blijven bekijken, maar geen Kindle wilt bezitten? Gelukkig hebben we goed nieuws: de meeste van deze Kindle-alternatieven werken met Libby – en sommige zijn zelfs beter dan de Kindle-ervaring.

Hier is een overzicht:

 • Kobo: Nieuwe Kobo’s hebben eigenlijk een OverDrive-app ingebouwd in het apparaat. (OverDrive is het bedrijf dat Libby maakt en werkt in wezen op dezelfde manier.)
  Volg gewoon de instructies van Rakuten om in te loggen op je bibliotheek en aan de slag te gaan.
  Wij liefde dat u hiermee onze boeken uit uw bibliotheek kunt bekijken zonder uw e-reader achter te laten.
 • HOEKJE: Op nieuwere NOOB’s kunt u eenvoudig de Libby-app downloaden uit de app store. U kunt niet alleen boeken lezen zonder enige vorm van overdrachtsproces, u kunt ook boeken uit uw bibliotheek rechtstreeks vanaf uw apparaat ontdekken en bekijken. Voor oudere devices, bekijk “Al het andere” hieronder.
 • Likebook: Likebooks draaien op Android en geven je toegang tot de Google Play Store, wat betekent dat je de Libby-app gewoon kunt downloaden zoals je op je telefoon zou doen.
 • Boox: Net als Likebooks kun je met deze apparaten eenvoudig de Libby-app downloaden uit de app store.
 • Alles: Zelfs als uw e-reader niet onmiddellijk compatibel is of te oud is om met Libby te werken, kunt u altijd naar Plan B: Adobe Digital Editions gaan. De tl;dr: Gebruik deze app op uw computer om uw bibliotheekboeken om te zetten in een formaat dat werkt voor uw e-reader.

Alternatieven voor het kopen van technologie via Amazon in het algemeen

Winkelen voor technologie kan ook duurzaam worden gedaan (en zonder de hulp van handige dandy Amazon). Er zijn andere manieren om uw gadgets en goederen te krijgen, maar lokaal winkelen is het beste; u kunt Lokaal gebruiken om te zien welke winkels bij u in de buurt beschikbaar zijn.

Als u niet in staat bent om persoonlijk te winkelen en Amazon waardeert voor zijn online gemak, kunt u eBay gebruiken om te winkelen voor tweedehands elektronica en gadgets, zodat u producten een tweede leven kunt geven in plaats van een nieuw product te moeten produceren.