10 stoel yogahoudingen die je thuis kunt doen

10 stoel yogahoudingen die je thuis kunt doen

Stoelyoga is een algemene term voor oefeningen die yogahoudingen aanpassen, zodat ze kunnen worden gedaan terwijl ze in een stoel zitten. Deze aanpassingen maken yoga toegankelijkaan mensen die niet kunnen staan, niet de mobiliteit hebben om gemakkelijk van staande naar zittende naar liggende posities te gaan, of een korte pauze willen van kantoorwerk.

Veel van de basis lichaamsmechanica van de individuele houdingen blijft hetzelfde. Zittend op stoelen kunnen studenten versies van wendingen, heuprekkingen, voorwaartse bochten en milde backbends doen.

8:23

Bekijk nu: een yogaroutine op basis van stoelen die je overal kunt doen

Naast een goede stretch kunnen deelnemers aan stoelyoga ook genieten van andere gezondheidsvoordelen van yoga,inclusief verbeterde spiertonus, betere ademhalingsgewoonten, stressvermindering,betere slaap en een verbeterd gevoel van welzijn.

Wat is stoel yoga

Stoelyoga is een aangepaste yogapraktijk waarmee je kunt blijven zitten terwijl je yogagerichte houdingen beoefent. Het kan worden beoefend door iedereen die wil genieten van de voordelen van yoga en mogelijk (of niet) mobiliteitsbeperkingen heeft. Stoelyoga is bijvoorbeeld geweldig voor iedereen die meer ondersteuning nodig heeft, een blessure beheert of een meer therapeutische benadering van de praktijk wil.

De voordelen van stoelyoga

Stoelyoga biedt voordelen voor degenen die beperkt zijn in hun vermogen om bewegingen uit te voeren zonder stabiliteit en ondersteuning. Stoelyogalessen zijn op grote schaal beschikbaar in seniorencentra en pensioengemeenschappen, omdat oudere volwassenen de grootste doelgroep zijn.

Mensen die in de categorie obesitas vallen en mensen met neurologische aandoeningen zijn ook goede kandidaten voor stoelyoga. Kantoormedewerkers kunnen ook profiteren van de aanpassingen van stoelyoga om stretches op het werk te doen.

Over het algemeen kan yoga helpen bij het beheersen van stress, symptomen van depressie, en verlicht angst. Het kan ook je humeur verbeteren, en kwaliteit van de slaap. Deze gunstige effecten kunnen vooral belangrijk zijn voor degenen die gebonden zijn aan een stoel of minder in staat zijn om andere soorten oefeningen uit te voeren.

Stoel Yoga Volgorde

Omdat stoelyoga draait om aanpassingsvermogen, zou het geen verrassing moeten zijn dat de specifieke stoel die je gebruikt niet belangrijk is; je hoeft niet op te raken en een gespecialiseerde yogastoel te kopen.

Dat gezegd hebbende, stoelen met wielen zijn niet ideaal (tenzij je de wielen kunt vergrendelen om te voorkomen dat de stoel beweegt). Als je voeten de vloer niet bereiken, leg je blokken of een opgevouwen yogamat onder je voeten om jezelf een stevige basis te geven.

Je kunt de volgende stoelyogahoudingen als een reeks uitvoeren of er een paar kiezen om aan elkaar te rijgen in een stroom die past bij je beschikbare tijd en vermogen.

1

Stoel Cat-Cow Stretch


bodymindspirit / Ben Goldstein


Ga op een stoel zitten met de ruggengraat lang en beide voeten op de grond. Plaats je handen op je knieën of de bovenkant van je dijen.

Bij een inademing buig je je ruggengraat en rol je je schouders naar beneden en naar achteren, waarbij je je schouderbladen op je rug brengt. Dit is de positie van de koe.

Bij een uitademing rond je ruggengraat en laat je je kin op je borst vallen, waarbij je de schouder en het hoofd naar voren laat komen. Dit is de positie van de kat.

Blijf bewegen tussen koe op de inademingen en kat op de uitademingen gedurende vijf ademhalingen.

2

Stoel opgeheven handen Pose – Urdhva Hastasana


bodymindspirit / Ben Goldstein


Bij een inademing steek je je armen naar het plafond.

Zorg voor een goede houding van het bovenlichaam met de schouders ontspannen en de ribbenkast op natuurlijke wijze over de heupen. Veranker je zitbeenderen in je stoel en reik vanaf daar omhoog.

3

Stoel Forward Bend – Uttanasana


Ben Goldstein / bodymindspirit


Kom bij een uitademing in een voorwaartse buiging over de benen. Laat de handen op de grond rusten als ze er bij zijn. Laat het hoofd zwaar hangen.

Bij een inademing til je de armen weer op boven het hoofd. Herhaal deze beweging tussen een opgeheven armpositie en een voorwaartse vouw meerdere keren en beweeg met de ademhaling mee.

4

Stoel verlengde zijhoek – Utthita Parsvakonasana


bodymindspirit / Ben Goldstein


Blijf na je laatste voorwaartse bocht gevouwen. Breng je linker vingertoppen naar de grond aan de buitenkant van je linkervoet. Als je linkerhand niet gemakkelijk op de grond komt, plaats er dan een blok onder of breng het in plaats daarvan naar je linkerknie en draai vanaf daar.

Open je borst als you draait naar rechts bij een inademing, brengt je rechterarm en staar naar het plafond. Dit is uw stoelversie van de verlengde zijhoekhouding. Houd hier een paar ademhalingen vast. Breng de rechterarm naar beneden bij een uitademing.

Doe dezelfde positie met de rechterarm naar beneden en de linkerarm omhoog.

5

Stoel Duif – Eka Pada Rajakapotasana


bodymindspirit / Ben Goldstein


Kom weer naar boven om te gaan zitten. Breng je rechterenkel naar je linkerdij om te rusten en houd de knie zoveel mogelijk in lijn met je enkel. Houd deze stoelduif drie tot vijf ademhalingen vast.

Je kunt naar voren buigen om de stretch te intensiveren als je wilt. Herhaal dit met het linkerbeen.

6

Stoel Eagle – Garudasana

Stoel Eagle - Garudasana

bodymindspirit / Ben Goldstein


Kruis je rechterdij over je linkerdij voor adelaarshouding. Als je kunt, wikkel de rechtervoet helemaal rond de linkerkuit.

Kruis je linkerarm over de rechterarm bij de elleboog. Buig de ellebogen en breng je handpalmen aan.

Til de ellebogen op terwijl je de schouders van de oren laat vallen. Houd drie tot vijf ademhalingen vast.

Herhaal dit aan de andere kant.

7

Stoel Spinal Twist – Ardha Matsyendrasana


bodymindspirit / Ben Goldstein


Kom zijwaarts op de stoel zitten, naar links gericht. Draai je romp naar links en houd de achterkant van de stoel vast voor een spinale draai.

Verleng je wervelkolom bij elke inademing en draai op elke uitademing gedurende vijf ademhalingen.

Beweeg je benen naar de rechterkant van de stoel en herhaal de draaiing naar de rechterkant.

8

Stoel Warrior I – Virabhadrasana I

Stoel Warrior I - Virabhadrasana I

bodymindspirit / Ben Goldstein


Houd nu het rechterbeen in positie over de zijkant van de stoel terwijl je het linkerbeen achter je zwaait.

Plant de zool van de linkervoet ongeveer evenwijdig aan de zitting van de stoel op de grond en strek het linkerbeen.

Houd je romp naar het rechterbeen gericht terwijl je je armen naar het plafond optilt bij een inademing die naar krijger I komt. Houd drie ademhalingen vast.

9

Stoel Warrior II – Virabhadrasana II


bodymindspirit / Ben Goldstein


Bij een uitademing open je de armen met de rechterarm naar voren en de linkerarm naar achteren.

Trek de linkerheup naar achteren en draai de romp naar links, zodat deze is uitgelijnd met de voorkant van de stoel.

Kijk uit over de rechter vingertoppen en houd krijger II drie ademhalingen vast.

10

Omgekeerde Krijger


bodymindspirit / Ben Goldstein


Laat de linkerarm langs het linkerbeen naar beneden komen en til de rechterarm op naar het plafond op een inademing voor reverse warrior. Houd drie ademhalingen vast.

Breng beide benen naar de voorkant van de stoel voordat je zijwaarts op de stoel naar links gaat zitten en door de reeks van drie krijgerhoudingen aan de linkerkant gaat.

11

Laatste ontspanning: Stoel Savasana

Laatste ontspanning: Stoel Savasana

bodymindspirit / Ben Goldstein


Neem een paar minuten de tijd om aan het einde van je training met je ogen dicht en handen op schoot te zitten. Deze zittende savasana zal je lichaam helpen alle goede effecten van de houdingen die je hebt gedaan te absorberen en je over te brengen naar de rest van je dag.

Een woord van bodymindspirit

Stoelyoga is een toegankelijke vorm van yoga waar iedereen van kan genieten, ongeacht hun lichaamstype, beperkingen of vaardigheden. Yoga biedt veel voordelen voor de fysieke en mentale gezondheid, waaronder het verlichten van stress en angst en het verbeteren van de stemming en slaapkwaliteit. Als je niet zeker weet hoe je een van deze bewegingen moet uitvoeren, vraag dan een gecertificeerde yoga-instructeur om begeleiding.