10 Home Remedies voor constipatie

10 Home Remedies voor constipatie
Vrouw die haar buik vasthoudt

Grace Cary / Getty Afbeeldingen


Constipatie is een van de meest voorkomende spijsverteringsproblemen in de Verenigde Staten. Het komt veel voor op alle leeftijden en populaties. In feite ervaart naar schatting 16% van de Amerikaanse volwassenen constipatiesymptomen.

Bepaalde mensen hebben meer kans om geconstipeerd te raken. Vrouwen – vooral tijdens de zwangerschap – lopen een groter risico. Vezelarme diëten, sommige medicijnen en bepaalde gezondheidsproblemen zijn ook oorzaken van constipatie.

En oudere volwassenen, 60 jaar en ouder, hebben meer kans op symptomen van constipatie met ongeveer 33% van de oudere Amerikaanse volwassenen die constipatiesymptomen ervaren.

Niet alleen zijn onregelmatige stoelgang ongemakkelijk, maar ze kunnen ook gezondheidscomplicaties veroorzaken. Regelmaat van het spijsverteringsstelsel is belangrijk voor het wegwerken van overtollig afval.

Als u symptomen van constipatie ervaart, kunnen sommige huismiddeltjes nuttig zijn om uw spijsvertering weer op de rails te krijgen. Dit is wat u moet weten.

Oorzaken van constipatie

Constipatie wordt gekenmerkt door het hebben van onregelmatige stoelgang. Volgens Cleveland Clinic zijn sommige oorzaken van constipatie levensstijlfactoren, medicijnen en gezondheidsproblemen.

Leefstijlfactoren

Voedingsvezels zijn een belangrijk onderdeel van een uitgebalanceerd dieet en spelen een cruciale rol in het spijsverteringsstelsel. Toch krijgen veel mensen niet genoeg vezels in hun dieet, waardoor constipatie een terugkerend probleem is.

Zonder voldoende vezels, vooral onoplosbare vezels, wordt ontlasting moeilijk te passeren. Andere levensstijlfactoren die bijdragen aan constipatie zijn uitdroging, gebrek aan lichaamsbeweging, reizen, stress, het eten van grote hoeveelheden zuivelproducten en het weerstaan van de drang om de badkamer te gebruiken.

Medicijnen

Verschillende medicijnen kunnen constipatie als bijwerking veroorzaken. Sommige geneesmiddelen die dit effect hebben, zijn antidepressiva, NSAID’s, antacida, antihistaminica en meer.

Bovendien kunnen sommige supplementen zoals ijzer ook constipatie veroorzaken. Neem contact op met uw apotheker of een zorgverlener als u zich zorgen maakt dat uw medicijnen constipatie veroorzaken.

Gezondheidstoestand

Veel gastro-intestinale ziekten of gezondheidsproblemen met betrekking tot de dikke darm worden ook geassocieerd met constipatie. Deze omvatten prikkelbare darm syndroom (IBS), colorectale kanker, luie darm syndroom, en diverticulaire ziekte. Andere gezondheidsproblemen die constipatie kunnen veroorzaken, zijn zwangerschap, endocriene problemen en meerdere orgaanziekten.

Home Remedies voor constipatie

Afhankelijk van de oorzaak van uw constipatiesymptomen, kunt u mogelijk wat verlichting vinden met huismiddeltjes. U moet echter altijd een zorgverlener raadplegen voordat u een huismiddeltje probeert. Niet alle huismiddeltjes zijn geschikt voor iedereen.

Bovendien kunnen sommige remedies interfereren met medicijnen of bepaalde gezondheidsproblemen verergeren. Praat met een zorgverlener om te bepalen wat goed voor u is.

Koffie

Koffie – vooral cafeïnehoudende koffie – kan bij sommige mensen een laxerend effect hebben. Een kleine studie met zes deelnemers wees uit dat het drinken van een kopje koffie kan helpen de maag snel te legen en een stoelgang te stimuleren.

Bij sommige mensen met PDS is koffie echter een trigger die de symptomen verergert. Hoewel koffie de drang naar een stoelgang kan verhogen, is meer onderzoek nodig.

Water

Uitdroging is een risicofactor voor constipatie, dus het verhogen van de inname van vloeistoffen wordt meestal aanbevolen om een frequentere stoelgang aan te moedigen. Meer water drinken geneest constipatie niet, maar het kan de ontlasting verzachten en ze gemakkelijker te passeren maken.

Oefening

Oefening wordt aanbevolen als een behandeling voor veel gezondheidsproblemen, en het kan een oplossing zijn voor mensen met constipatie. Langdurige inactiviteit wordt geassocieerd met het begin van constipatie. Wetenschappelijk onderzoek suggereert dat oefentherapie een effectieve behandelingsoptie kan zijn voor constipatiepatiënten, maar er is meer onderzoek nodig.

Vezel

Het verhogen van de inname van vezels is meestal de eerste stap om constipatie te verlichten, volgens het American College of Gastroenterology. Vezels worden geassocieerd met veel gezondheidsvoordelen en hebben een vitale rol in het spijsverteringsstelsel.

High-fiber foods helpen de ontlasting te verzachten en de grootte ervan te vergroten, zodat het gemakkelijker te passeren is. Vezels kunnen ook bulk toevoegen aan loopbare ontlasting. Hoewel een toename van vezels bij sommige mensen negatieve bijwerkingen kan veroorzaken, kan het helpen de ontlastingsfrequentie bij patiënten met constipatie te verhogen.

Pruimen

Het eten van pruimen of het drinken van pruimensap is een veel voorkomend huismiddeltje tegen constipatie en wordt ondersteund door onderzoek. Een gerandomiseerde controlestudie in Klinische voeding bleek dat pruimen het gewicht en de frequentie van de ontlasting aanzienlijk verhogen bij mensen met onregelmatige ontlastingsgewoonten.

Senna

Senna is een natuurlijk kruid dat vaak wordt gebruikt om constipatie te behandelen. Het is vrij verkrijgbaar in tablet- en theevorm.

Het is aangetoond dat het een effectieve behandeling is voor constipatie en produceert meestal een stoelgang in 6 tot 12 uur wanneer het via de mond wordt ingenomen. Maar het kan effectief zijn in slechts 10 minuten wanneer het rectaal wordt ingenomen.

Wanneer het wordt gebruikt om constipatie bij volwassenen te behandelen, toont onderzoek aan dat senna effectief is wanneer het alleen of in combinatie met psyllium wordt gebruikt volgens de National Institutes of Health (NIH). Evenzo is senna over het algemeen ook veilig te gebruiken voor kinderen, maar u moet voor de zekerheid contact opnemen met uw kinderarts.

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat van nature in veel voedingsmiddelen voorkomt. Het wordt ook in supplementvorm ingenomen voor verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder constipatieverlichting. Een placebo-gecontroleerde studie in de Tijdschrift voor Neurogastroenterologie en Motiliteit aangetoond dat magnesiumoxide een effectieve behandeling is voor het verbeteren van chronische constipatie.

Probiotica

Probiotica zijn een combinatie van levende bacteriën en gisten waarvan is aangetoond dat ze gunstige effecten hebben op de darmgezondheid. Bepaalde stammen van probiotica worden geassocieerd met het verbeteren van de symptomen van constipatie.

Psyllium Husk

Veel vrij verkrijgbare vezelsupplementen zijn gemaakt met psylliumschil, een bron van vezels met een hoge oplosbaarheid in water. Als een bron van oplosbare vezels trekt psyllium water in de ontlasting en vertraagt de spijsvertering. Het is een veelgebruikte en effectieve behandelingsoptie voor mensen met constipatie.

Castor Olie

Als plantaardige olie met vele doeleinden wordt ricinusolie vaak gebruikt om constipatie bij oudere patiënten te behandelen. Onderzoekers hebben geconcludeerd dat castoroliepakketten kunnen worden gebruikt om symptomen van chronische constipatie onder controle te houden. De resultaten zijn meestal snel.

Houd er rekening mee dat ricinusolie niet voor iedereen geschikt is. Zwangere mensen en kinderen moeten bijvoorbeeld afzien van het gebruik van ricinusolie. Bovendien kan het langdurig gebruik van ricinusolie de spieren in de dikke darm beschadigen en chronische constipatie veroorzaken.

Wanneer moet u een zorgverlener bellen?

Het is belangrijk dat u constipatie niet laat voortduren, vooral als uw symptomen 3 weken of langer hebben geduurd. Bovendien, als u een van deze symptomen opmerkt, is het belangrijk om meteen contact op te nemen met een zorgverlener.

 • Je hebt nog niet eerder problemen gehad met constipatie.
 • Er zit bloed in je ontlasting.
 • Je ervaart onbedoeld gewichtsverlies.
 • Je stoelgang veroorzaakt hevige pijn.
 • Je rectale spieren zullen niet ontspannen om je in staat te stellen een stoelgang te hebben.
 • Je obstipatie heeft 3 weken geduurd.

Een woord van bodymindspirit

Constipatie is een veel voorkomende en ongemakkelijke aandoening die veel mensen treft. Afgezien van het ongemak, kan onregelmatige stoelgang een negatief effect hebben op de algehele gezondheid. Sommige huismiddeltjes kunnen helpen de symptomen van constipatie te verlichten, maar ze zijn niet altijd het antwoord.

Als u symptomen ervaart die 3 weken of langer aanhouden, moet u contact opnemen met een zorgverlener. En schaam je niet om over je symptomen te praten. Het hebben van een normale stoelgang is een belangrijk onderdeel van de algehele gezondheid en het welzijn.

Het is belangrijk dat u constipatie niet laat voortduren, vooral als uw symptomen 3 weken of langer hebben geduurd. Bovendien, als u een van deze symptomen opmerkt, is het belangrijk om meteen contact op te nemen met een zorgverlener.

 • Je hebt nog niet eerder problemen gehad met constipatie.
 • Er zit bloed in je ontlasting.
 • Je ervaart onbedoeld gewichtsverlies.
 • Je stoelgang veroorzaakt hevige pijn.
 • Youw rectale spieren zullen niet ontspannen om u in staat te stellen een stoelgang te hebben.
 • Je obstipatie heeft 3 weken geduurd.