Zijn gekiemde granen glutenvrij?

Zijn gekiemde granen glutenvrij?
Ezechiël brood

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Geruchten doen al meer dan een decennium de ronde dat gekiemde granen – d.w.z. granen die zijn ontkiemd – glutenvrij zijn, vooral wanneer ze in bepaalde soorten brood worden gebruikt, zelfs als ze beginnen met gluten. Ondanks deze geruchten is dit echter gewoon niet waar.

Sommige mensen kunnen “glutenvrij” verwarren met “gezond eten” (of “glutenvrij” met “biologisch”), wat kan bijdragen aan een deel van de verwarring. Gekiemd brood wordt als gezond beschouwd, en dat geldt ook voor het glutenvrije dieet – en dus moeten de twee samengaan, toch? Niet bepaald.

Gekiemde granen vs. glutenvrij

Gluten is een eiwit dat grasplanten opslaan in hun zaden, die we kennen als hun granen. Wanneer een zaadje ontkiemt, begint het een deel van de gluten op te gebruiken om de groeiende plant te voeden. Maar er blijft nog steeds veel gluten in de spruiten. Dit betekent dat er nog steeds gluten in gekiemd tarwebrood zitten – meer dan genoeg om elk brood gemaakt van de gekiemde tarwe zeker te maken niet glutenvrij.

Gekiemde granen zijn zeker niet glutenvrij als de granen in kwestie tarwe, gerst, rogge of naaste verwanten van die granen zijn.

Ezechiël Brood

Ezechiël 4:9 brood, in verschillende variëteiten aangeboden door de fabrikant Food for Life, werd geïnspireerd door het Bijbelvers dat gedeeltelijk zegt: “Neem ook tarwe, en gerst, en bonen, en linzen, en gierst, en Spelt, en doe ze in één vat en maak er brood van.”

Zoals je kunt zien, noemt het Bijbelvers in kwestie drie verschillende soorten glutenbevattende granen: tarwe, gerst en spelt. En inderdaad, Ezechiël 4:9 brood bevat biologische, gekiemde versies van alle drie deze, samen met gekiemde gierst, gekiemde linzen en gekiemde sojabonen.

Ezechiëlbrood bevat biologische tarwegluten, wat betekent dat het zeker niet glutenvrij.

Food for Life maakt ook andere producten die glutenvrij zijn, waaronder een breed scala aan zowel gekiemd als ongekiemd glutenvrij brood. Zorg er wel voor dat je niet het verkeerde brood oppakt, want veel supermarkten staan alle producten bij elkaar in hun diepvriespad.

Andere glutenvrije granen

Glutenvrije granen, zoals boekweit en gierst, moeten veilig zijn wanneer ze worden gekiemd en gebruikt in brood en andere producten. Zorg er wel voor dat ze niet worden gecombineerd met glutenbevattende granen, zoals in Ezechiël 4:9 brood.

Een woord van bodymindspirit

Als een brood “gekiemde tarwe” op zijn ingrediënten vermeldt – of een van de namen voor verschillende vormen van tarwe, waaronder Kamut, spelt, Eenkoren en bulgur – moet je dat brood vermijden als je coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid hebt.

Hetzelfde geldt voor brood of andere producten die gekiemde rogge of gekiemde gerst bevatten, die beide ook glutenbevattende granen zijn. Lees de ingrediëntenetiketten altijd zorgvuldig door om ervoor te zorgen dat u veilig blijft.

Gekiemde granen zijn zeker niet glutenvrij als de granen in kwestie tarwe, gerst, rogge of naaste verwanten van die granen zijn.

Ezechiëlbrood bevat biologische tarwegluten, wat betekent dat het zeker niet glutenvrij.