Zijn aardappelen glutenvrij? Leer wanneer ze niet veilig zijn

Zijn aardappelen glutenvrij? Leer wanneer ze niet veilig zijn
Aardappels

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


  • Gebakken aardappelen
  • Patat
  • Aardappelpuree
  • Gevulde aardappelen
  • Aardappelschillen
  • Aardappelen Gegratineerd
  • Aardappelbrood
  • Aardappelmeel en zetmeel

Gewone aardappelen zijn glutenvrij. Bepaalde aardappelgerechten (bijvoorbeeld frites en gegratineerde aardappelen) zijn echter mogelijk niet glutenvrij, afhankelijk van hoe ze worden bereid. Hoe meer ingrediënten je toevoegt, hoe groter het risico dat aardappelen niet langer veilig zijn op het glutenvrije dieet.

Hier zijn enkele veel voorkomende manieren om aardappelen te bereiden en de mogelijke glutengerelateerde valkuilen van elk.

Gebakken aardappelen

Gebakken aardappel
bodymindspirit / Alexandra Shytsman

Gewoon gebakken aardappelen zijn op zichzelf glutenvrij. Thuis bereiden en een volledig glutenvrije keuken hebben is het beste, omdat gebakken aardappelen in restaurants niet altijd veilig zijn.

Hoe glutenvrij gebakken aardappelen te maken

Als u glutenbevattende voedingsmiddelen in uw keuken bereidt, moet u bakaardappelen niet rechtstreeks op het ovenrooster plaatsen, omdat dat kruisbesmetting kan veroorzaken van met gluten gevulde broodjes of pizza’s die ook op dat ovenrek zijn gebakken.

Glutenvrije gebakken aardappelen in restaurants

U moet praten om uw server te vragen om met de chef-kok te praten om erachter te komen hoe de aardappelen worden bereid. Gebakken aardappelen krijg je in restaurants Mei wees veilig (meestal zijn ze dat in feite), maar je moet contact opnemen met de chef-kok die ze heeft voorbereid om zeker te zijn.

Sommige restaurants bedekken de schillen met boter en bloem om ze knapperiger te maken, en sommige bakken de aardappelen in de oven direct op het ovenrek met de broodjes. De meeste restaurants zouden bereid moeten zijn om je een glutenvrije gebakken aardappel gebakken in aluminiumfolie te repareren als hun reguliere spuds onveilig zijn.

Patat

Patat
bodymindspirit / Alexandra Shytsman

Frietjes die je thuis helemaal opnieuw maakt, moeten glutenvrij zijn. Ook worden veel merken bereide friet als glutenvrij beschouwd. U zult echter zeer waarschijnlijk problemen ondervinden bij het bestellen ervan in een restaurant of een fastfoodrestaurant.

Hoe maak je glutenvrije frietjes

Je kunt ze bereiden van verse aardappelen door de aardappelen dun te snijden, ze te gooien met olijfolie en je keuze van smaakmakers, en ze vervolgens in de oven te bakken op 425 graden tot ze knapperig zijn (meestal tussen 30 en 45 minuten, afhankelijk van hoe dun je je plakjes maakt).

Deze gezonde magere frietjes (die je kunt maken van aardappelen, pompoen, wortels of zelfs rapen) stellen nooit teleur. Als alternatief kunt u een merk glutenvrije frietjes kopen en de aanwijzingen op de verpakking volgen.

Glutenvrije frietjes in Restaurants

Het probleem met frietjes in restaurants is meestal niet de friet zelf – het is de olie waarin ze worden gekookt. Restaurants delen meestal olie tussen friet en tarwe-gecoat voedsel zoals uienringen en kippenvingers, en dit kan voldoende glutenkruisbesmetting introduceren om je ziek te maken.

Je moet in elk restaurant vragen of de frietjes in een gedeelde friteuse worden bereid. Je moet ook uit de buurt blijven van frietjes met een knapperige beslagcoating – het beslag is meestal gemaakt met tarwebloem.

Deze gids voor glutenvrij fastfood geeft een overzicht van de ketenrestaurants en fastfoodrestaurants die friet serveren die veilig zijn om te eten op het glutenvrije dieet.

Aardappelpuree

Gewone aardappelpuree die helemaal opnieuw is gemaakt, moet glutenvrij zijn, ervan uitgaande dat u kruisbesmetting in de keuken voorkomt. Kant-en-klare aardappelpuree kan al dan niet glutenvrij zijn, en hetzelfde geldt voor aardappelpuree in restaurants.

Hoe glutenvrije aardappelpuree te maken

Het is heel goed mogelijk om heerlijke, gezonde aardappelpuree te maken die ook glutenvrij zijn. Aardappelpuree bestaat over het algemeen uit aardappelen plus melk en boter die veilig zijn op het glutenvrije dieet. Voeg wat glutenvrije kruiden toe om ze op te fleuren, of meng er wat glutenvrije kaas door.

Als u het gemak van in de winkel gekochte aardappelpuree wilt, worden verschillende merken instant aardappelpuree als glutenvrij beschouwd tot minder dan 20 delen per miljoen (ppm), waaronder Betty Crocker Potato Buds, Idaho Spuds Naturals-lijn en Hungry Jack Instant Mashed Potatoes. Simply Potatoes-producten, die u in de koelkastsectie in de winkel vindt, worden ook als glutenvrij beschouwd.

Gluten-free Aardappelpuree in Restaurants

De meeste in restaurants gemaakte aardappelpuree is glutenvrij. Je moet het echter van de chef-kok weten om zeker te zijn.

Gevulde aardappelen

Gevulde aardappelen kunnen al dan niet glutenvrij zijn, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en of ze op een veilige manier worden bereid.

Hoe glutenvrije gevulde aardappelen te maken

De meeste gevulde aardappelrecepten zouden gemakkelijk glutenvrij te maken zijn, omdat ze geen duidelijk glutenbevattend voedsel bevatten, zoals brood. Maar de meeste bevatten ingrediënten zoals spek, kaas en instant soepmix die zowel in glutenvrije als met gluten gevulde versies verkrijgbaar zijn.

Kies je ingrediënten zorgvuldig als je thuis gevulde aardappelen maakt. Je moet ervoor zorgen dat je glutenvrij spek en andere veilige ingrediënten gebruikt, zoals glutenvrije zure room (zure room van het merk Daisy is veilig).

Glutenvrije gevulde aardappelen in restaurants

Nogmaals, dit is een kwestie van het dubbel controleren van de ingrediënten die worden gebruikt om de aardappelen te maken. Sommige ketenrestaurants, zoals Wendy’s, bieden wel glutenvrije gevulde gebakken aardappelen aan.

Aardappelschillen

Als je je eigen gefrituurde aardappelschillen maakt, moet je alle ingrediënten controleren. Aardappelschillen zijn een veel voorkomend menu-item in restaurants, waar gedeelde (en kruisbesmette) friteuses het grootste probleem zijn voor degenen onder ons die glutenvrij zijn.

Helaas bakken de meeste restaurants hun aardappelschillen in friteuses gedeeld met gepaneerde items zoals mozzarellasticks en uienringen, waardoor ze onveilig zijn voor mensen met coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid. De bottom line hier: Loop super-voorzichtig als het gaat om gebakken aardappelschillen.

Aardappelen Gegratineerd

Recepten voor gegratineerde aardappelen zijn over het algemeen niet veilig; ze vragen bijna altijd om bloem als verdikkingsmiddel, plus een broodkruimelbeleg. Natuurlijk kun je ze maken met een glutenvrij recept voor geschulpte aardappel.

Maar je moet gegratineerde aardappelen en andere aardappelstoofschotels vermijden wanneer je uit eten gaat of bij een vriend thuis bent, of op zijn minst controleren op glutenbevattende ingrediënten voordat je gaat eten. Ook zou het moeilijk zijn om een veilige bevroren versie van gegratineerde aardappelen in de supermarkt te vinden, dus je zult die waarschijnlijk ook willen vermijden.

Aardappelbrood

Conventioneel aardappelbrood dat je in de winkel kunt kopen bevat tarwebloem, meestal als eerste of tweede ingrediënt. Het is het beste om aardappelbrood te vermijden of je eigen brood te maken van een glutenvrij recept.

Aardappelmeel en aardappelzetmeel

Deze aardappelmeelproducten verschijnen als ingrediënten in tal van glutenvrije recepten en u kunt er gemakkelijk veilige bronnen voor vinden. Bob’s Red Mill heeft bijvoorbeeld een speciale glutenvrije faciliteit en biedt veel producten die glutenvrij zijn gecertificeerd door de Glutenvrije Certificeringsorganisatie. Het bedrijf test ook op sporengluten tot onder de 20 delen per miljoen, of GF-20-niveaus.

Een woord van bodymindspirit

Bescherm uw gezondheid door ijverig te zijn in het controleren op gluten in recepten en bereid voedsel als u coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid heeft. Aardappelen kunnen een heerlijk onderdeel zijn van een glutenvrij dieet als je die voorzorgsmaatregelen neemt om te zoeken naar verborgen bronnen van gluten.