28 Beste citaten over cynisme (van experts op het gebied van optimisme)

Search

Bij Good Good Good schijnen we een licht op de mensen, ideeën en bewegingen die de wereld ten goede vormgeven. Onze missie? Om mensen te helpen cynisme te verwerpen – en zich hoopvoller te voelen – zodat ze een betekenisvol verschil kunnen maken in de wereld.

We hebben al de gezaghebbende lijst samengesteld met de beste citaten over optimisme en citaten over hoop – en nu zijn we bezig met het samenstellen van … het tegenovergestelde.

Duik in deze citaten over cynisme. We hopen dat ze je helpen om hoop te geven. (En als je meer hulp nodig hebt – bekijk onze nieuwsbrief en krant gericht op al het goede dat in de wereld gebeurt.)

Ultieme lijst met de beste cynismecitaten om van te leren –

Populaire citaten

“Wanneer te veel cynisme ons dreigt te overspoelen, is het bemoedigend om te onthouden hoe alomtegenwoordig goedheid is.”
– Carl Sagan

“Het enige wat ik vraag is één ding, en ik vraag dit vooral aan jonge mensen: wees alsjeblieft niet cynisch. Ik haat cynisme, voor de goede orde, het is mijn minst favoriete kwaliteit en het leidt nergens toe. Niemand in het leven krijgt precies wat ze dachten dat ze zouden krijgen. Maar als je heel hard werkt en aardig bent, zullen er geweldige dingen gebeuren.”
– Conan O’Brien

Niemand heeft het recht om te gaan zitten en zich hopeloos te voelen. Er is te veel werk aan de winkel.”
– Dorothy Dag

“Pessimisme wordt een self-fulfilling prophecy; het reproduceert zichzelf door onze bereidheid om te handelen te verlammen.”
– Howard Zinn

“Cynisme doet zich voor als wijsheid, maar het staat er het verst van af. Want cynici leren niets. Want cynisme is een zelfopgelegde blindheid, een afwijzing van de wereld omdat we bang zijn dat het ons pijn zal doen of ons zal teleurstellen.”
– Stephen Colbert

“Terwijl scepsis gezond is, is cynisme, echt cynisme, giftig.”
– John Oliver

Cynische citaten

“Het kan soms voelen alsof het liefhebben van de schoonheid die ons omringt op de een of andere manier respectloos is voor de vele verschrikkingen die ons ook omringen. Maar meestal denk ik dat ik gewoon bang ben dat als ik de wereld mijn buik laat zien, het me zal verslinden. En dus draag ik het harnas van het cynisme, en verschuil ik me achter de grote muren van ironie, en zie ik alleen schoonheid met mijn rug ernaar gekeerd…”
– John Green

“Een man kan een pessimistische determinist zijn voor de lunch en een optimistische gelovige in de vrijheid van het testament erna.”
– Aldous Huxley

“Wat is een cynicus? Een man die de prijs van alles en de waarde van niets kent.”
– Oscar Wilde

“Krab elke cynicus en je zult een teleurgestelde idealist vinden.”
– George Carlin

“Een cynicus kan met één woord chillen en ontmoedigen.”
– Ralph Waldo Emerson

“Pessimisten hebben meestal gelijk en optimisten hebben meestal ongelijk, maar alle grote veranderingen zijn bereikt door optimisten.”
– Thomas Friedman

Pessimistische citaten

“Pessimisme: We hebben een probleem, maar we kunnen het niet oplossen. Optimisme: We hebben een probleem en we kunnen het oplossenT. Verantwoordelijkheid: We hebben een probleem. Kan ik helpen het op te lossen? Initiatief: We hebben een probleem. Zo los ik het op.”
– Adam Grant

“De slechtste manier om het leven onder ogen te zien, is door het met een sneer onder ogen te zien. Er zijn veel mannen die een soort twistertrots voelen in cynisme; er zijn velen die zich beperken tot kritiek op de manier waarop anderen doen wat ze zelf niet eens durven te proberen. Er is geen ongezonder wezen, geen mens die minder respect verdient, dan hij die ofwel werkelijk een houding aanhoudt, of veinst vast te houden, of veinst vast te houden, ten opzichte van alles wat groot en verheven is, hetzij in prestatie of in die nobele inspanning die, zelfs als het mislukt, tot de tweede prestatie komt. Een cynische gewoonte van denken en spreken, een bereidheid om werk te bekritiseren dat de criticus zelf nooit probeert uit te voeren, een intellectuele afstandelijkheid die geen contact met de realiteit van het leven accepteert – dit zijn allemaal kenmerken, niet zoals de bezitter zou willen denken, van superioriteit, maar van zwakte. Zij markeren de mannen die niet geschikt zijn om hun aandeel pijnlijk te dragen in de strenge strijd van het leven, die in de genegenheid van minachting voor de prestaties van anderen proberen zich voor anderen en voor zichzelf te verbergen in hun eigen zwakheid. De rol is eenvoudig; er is niets makkelijker, behalve alleen de rol van de man die zowel naar kritiek als naar prestaties sneert.”
– Theodore Roosevelt

“Ik geloof niet in pessimisme. Als iets niet komt zoals je wilt, ga dan verder. Als je denkt dat het gaat regenen, dan wel.”
― Clint Eastwood

→ Lees deze citaten over duisternis (en, terwijl je toch bezig bent… citaten over licht)

Over jong zijn

“Jeugdig cynisme is triest om te zien, omdat het niet zozeer wijst op kennis die is geleerd van bittere ervaringen als onvoldoende vertrouwen om zelfs maar de toekomst te proberen.”
– Maya Angelou

“Er is niets zo zielig als een jonge cynicus omdat hij van niets weten naar niets geloven is gegaan.”
– Maya Angelou

“Optimistische jongvolwassenen blijven gezonder op middelbare leeftijd en leven uiteindelijk langer dan pessimisten.”
– Angela Duckworth

Over Hope

“De pessimist klaagt over de wind; de optimist verwacht dat het zal veranderen; de realist past de zeilen aan.”
– William Arthur Ward

“Op de vraag of ik pessimistisch of optimistisch ben over de toekomst, is mijn antwoord altijd hetzelfde: als je kijkt naar de wetenschap over wat er op aarde gebeurt en niet pessimistisch bent, begrijp je geen gegevens. Maar als je de mensen ontmoet die werken aan het herstel van deze aarde en het leven van de armen, en je bent niet optimistisch, dan heb je geen polsslag. Wat ik overal in de wereld zie, zijn gewone mensen die bereid zijn om wanhoop, macht en onberekenbare kansen onder ogen te zien om een schijn van genade, rechtvaardigheid en schoonheid in deze wereld te herstellen.
– Paul Hawken

“Hoop is een omarming van het onbekende en het onkenbare, een alternatief voor de zekerheid van zowel optimisten als pessimisten. Optimisten denken dat het allemaal goed komt zonder onze betrokkenheid; pessimisten nemen het tegenovergestelde standpunt in; beiden verontschuldigen zich voor acteren.”
– Rebecca Solnit, Hoop in het donker

→ Lees meer citaten over hoop

Wees niet cynisch citaten

“Niemand wil een pessimist volgen… Je kunt sceptisch zijn, je kunt realistisch zijn, maar je kunt niet cynisch zijn. Als je baas Iejoor is, wil je dan met zo iemand werken? O, moeite.”
– Bob Iger

“Ik kan niet beginnen te genezen totdat ik mijn pijn heb erkend, en ik kan mijn pijn niet erkennen totdat ik mijn afhankelijkheid van cynisme heb afgeschopt.
Cynisme is een krachtig verdovingsmiddel dat we gebruiken om onszelf te verdoven voor pijn, maar dat ons ook, door zijn aard, verdooft tot waarheid en vreugde.
Verdriet is gezond. Zelfs woede kan gezond zijn. Maar onszelf verdoven met cynisme in een poging om te voorkomen dat we die gevoelens voelen, is dat niet.”

– Rachel Evans

“Cynisme is de grootste barrière voor liefde. Het is geworteld in twijfel en wanhoop. Angst versterkt onze twijfel. Het verlamt. Geloof en hoop stellen ons in staat om los te laten. Angst staat liefde in de weg.”
— belhaken

Meer pessimistische citaten

“Onze kennis heeft ons cynisch gemaakt. Onze slimheid, hard en onaardig. We denken te veel en voelen te weinig. Meer dan machines hebben we de mensheid nodig. Meer dan slimheid hebben we vriendelijkheid en zachtmoedigheid nodig. Zonder deze kwaliteiten zal het leven gewelddadig zijn en zal alles verloren gaan.”
– Charlie Chaplin

“Cynisme lijkt misschien een milde overtreding, maar het is een geduldig roofdier dat de hoop verstikt, langzaam, gedurende vele jaren …”
―Rachel Hield Evans

“Een cynicus is een man die, als hij bloemen ruikt, om zich heen kijkt naar een kist.”
– H.L. Mencken