Yung Gravy verzamelt de bh’s van zijn fans – voor een goed doel

Search

Allemaal aan boord van de Justrein.

Yung Gravy, een 26-jarige rapper die bekend staat om zijn virale TikToks en satire-gevulde beats, verzamelt de bh’s die door zijn fans op het podium worden gegooid en transformeert ze in een act of good.

Een van zijn TikToks heeft op grote schaal gecirculeerd, met een recent concert in Minneapolis, waar Yung Gravy 159 beha’s verzamelde. Dit completeert zijn collectie tot 678 bh’s in de VS.

Yung Gravy grijpt naar een bh die hem op het podium wordt toegeworpen
Yung Gravy grijpt naar een bh die naar hem wordt gegooid / Screenshot via Yung Gravy op TikTok

Aan het einde van zijn tour is hij van plan om ze allemaal te doneren aan vrouwenopvangcentra, en hij zal de waarde van de gedoneerde beha’s matchen met een donatie aan een goed doel voor borstkanker.

Het maakt allemaal deel uit van de “Save The Nip” -campagne van Yung Gravy. De video eindigt met een brutale vraag: “Dus dames, hoeveel betaal je tegenwoordig voor een fatsoenlijke bh?”

Wie is Yung Gravy?

Yung Gravy, wiens echte naam Matthew Raymond Hauri is, werd bekend toen hij in 2017 nummers begon te delen op zijn SoundCloud-account.

Nu heeft de rapper uit het Midwesten drie albums, zeven EP’s en één mixtape, vaak rappend over moeders, sampling van andere popcultuur-nietjes en feel-good vibes.

Hij heeft vaak zijn liefde voor oudere muziek gedeeld, geïnspireerd door disco-esthetiek en een eerbetoon aan iconische geluiden uit de jaren ’60 en ’70.

De geschiedenis van het gooien van bh’s op het podium

Het is niet meer dan gepast dat Yung Gravy inspiratie vindt bij de artiesten van weleer, want zijn fans tonen steun, net als het publiek voor Elvis.

Het gooien van beha’s op het podium lijkt terug te gaan tot de fandom-energie van Elvis Presley’s prime, toen vrouwen tissues gebruikten om zijn zweet op het podium op te dweilen en hem achterlieten met souvenirs – zoals beha’s, hotelsleutels of zelfs ondergoed.

Liefhebbers van klassieke muziek wijzen echter naar pianist Franz Liszt als de “eerste rockster”, en merken op dat zelfs in het midden van de 19e eeuw vrouwen stukjes van zijn kleding zouden afscheuren, vechten om gebroken pianosnaren of hun kleding op het podium zouden gooien, volgens NPR. Ze noemden het ‘Lisztomania’.

Screenshot van Yung Gravy TikTok met de tekst: Minneapolis vestigde een nieuw record met 159 bh's op het podium
“Minneapolis vestigt een nieuw record met 159 bh’s op het podium” / Screenshot via Yung Gravy op TikTok

De traditie gaat duidelijk vandaag de dag door – of het nu gaat om beha’s voor Yung Gravy of kipnuggets voor Harry Styles (we weten nog steeds niet zeker wat de deal is met die ene) – terwijl fans proberen een individueel moment van glorie te ervaren met hun favoriete heartthrobs.

Waarom is dit goed nieuws?

Hoewel dit speelse bh-gooiende stukje misschien begint als biedingen voor aandacht, heeft Yung Gravy een nieuwe betekenis gegeven aan deze interactie met fans door zijn steun te betuigen aan de gezondheid en veiligheid van vrouwen.

De rapper heeft eerder zijn steun voor lichamelijke autonomie gedeeld door in januari 2020 op zijn Instagram te posten en een T-shirt te dragen met de tekst ‘Pro Roe’. Zijn bijschrift gaat verder met te delen: “de justrein staat voor abortusrechten voor alle mooie dames die er zijn.”

Yung Gravy heeft nog niet gedeeld welke goede doelen of opvangcentra zullen profiteren van de Save The Nip-campagne, maar ongeacht waar zijn steun naartoe gaat, is er zeker behoefte aan.

Screenshot van Yung Gravy TikTok met de tekst: We hebben er nu 678 verzameld om te doneren aan vrouwenopvangcentra
“We hebben er nu 678 verzameld om te doneren aan vrouwenopvangcentra” / Screenshot via Yung Gravy op TikTok

Bh’s zijn een zwaar gevraagd item in huiselijk geweld en daklozenopvang, omdat het functionele benodigdheden zijn die mensen comfortabel houden, vooral als ze een paar dagen niet baden.

Beha’s zijn ook een hoofdbestanddeel voor zelfrespect en waardigheid, omdat transgender vrouwen op zoek zijn naar genderbevestigende items, zwangere vrouwen troost zoeken en moeders die borstvoeding geven flexibele kleding nodig hebben.

Omdat kwaliteitsbeha’s vaak aan de dure kant zijn, hebben schuilplaatsen bijna altijd meer donaties nodig. Het is spannend om na te denken over hoe 678 bh’s (en tellen!) vrouwen in nood zullen ondersteunen.

Hoe kun je vrouwenopvangcentra helpen (zelfs zonder je bh uit te doen tijdens een concert)?

Als je geen Yung Gravy-tickets hebt gescoord – of niet zo zeker bent over het gooien van je shapewear in het sterrendom – kun je toch vrouwen ondersteunen!

Overweeg om je voorzichtig gebruikte beha’s te doneren aan een nabijgelegen opvangcentrum (het is echter belangrijk op te merken dat sommige schuilplaatsen zacht gedragen beha’s accepteren, terwijl anderen alleen nieuwe kleding accepteren).

Je kunt ook andere veelgevraagde items verzamelen om te doneren, zoals luiers, menstruatiehygiëne producten, make-up, haarverzorgingsproducten, beddengoed, wasmiddel, sokken of kinderspeelgoed en boeken.

Als je geen schuilplaats bij jou in de buurt kunt vinden, heeft Third Love ook een handige gids samengesteld over waar je je geliefde beha’s kunt doneren om ervoor te zorgen dat ze in de juiste handen komen – of, euh, op de juiste schouders – van mensen in nood.

Natuurlijk kun je ook altijd je geld, tijd of talenten doneren aan organisaties die vrouwen helpen om gewelddadige omgevingen veilig te verlaten of dakloos te worden.