Werken massagepistolen?

Werken massagepistolen?
Man met massagepistool

bodymindspirit / Zackary Angeline


 • Spierherstel
 • Atletische prestaties
 • Omloop
 • Fibromyalgie
 • Sciatica
 • Veiligheid
 • Volgende in Massage Guns Guide

  Hoe een massagepistool op specifieke lichaamsdelen te gebruiken

Massagepistolen zijn op dit moment een van de meest trendy hulpmiddelen in de fitnessindustrie. Toegewijde fitnessliefhebbers en atleten gebruiken massagepistolen voor en na het sporten, op rustdagen en wanneer ze spierpijn voelen.

Maar hoe effectief zijn massagepistolen eigenlijk?

Met behulp van beschikbaar onderzoek en inzichten van massagepistoolexpert Dan Kozak, mede-oprichter van Ekrin Athletics, een fabrikant van massagepistolen, zullen we de vermeende voordelen van massagepistolen delen en of deze trendy apparaten al dan niet werken.

Hoe effectief zijn massagepistolen?

“Tenzij je toevallig de kennis en apparatuur van een fysiotherapeut hebt, is het erg moeilijk om de effecten van vibratie en percussieve therapie te kwantificeren,” zegt Kozak.

Hoewel er recente studies zijn geweest die de effectiviteit van percussieve therapie aantonen en voordelen bewijzen, zoals verminderde melkzuuropbouw en pijn, “is de beste manier om de voordelen te maximaliseren door te weten hoe je een massagepistool correct kunt gebruiken,” zegt Kozak enthousiast.

Vooruit, leer hoe effectief massagepistolen zijn voor verschillende toepassingen, waaronder trainingsherstel en medische musculoskeletale aandoeningen.

Voor spierherstel

Je kunt een massagepistool voor een aantal dingen gebruiken, van houdingsgerelateerde pijn tot stressverlichting. De meeste mensen gebruiken hun massagepistool voornamelijk voor trainingsgerelateerde pijn en stijfheid, met name voor spierpijn met vertraagde aanvang (DOMS).

Het blijkt dat het geen kwestie is van als je gebruikt een massagepistool, maar wanneer.

“Als je probeert spierpijn na het sporten te verminderen, is het het beste om je massagepistool onmiddellijk na je training te gebruiken om de opbouw van melkzuur en toxines in je spieren te verminderen,” zegt Kozak.  “Een snelle toepassing de volgende dag zal de bloedstroom verhogen, zuurstof naar je spieren brengen terwijl de verharde fascia loskomt.”

Dit sporadisch en inconsistent doen zal waarschijnlijk niet veel helpen.

“Net als lichaamsbeweging duren de voordelen van het gebruik van een massagepistool alleen als je regelmatig gebruik houdt,” zegt Kozak. Voor de beste resultaten en langdurige verlichting, bewaar je je massagepistool in je sporttas of in de buurt van je thuistrainingsapparatuur, zodat je eraan denkt om het te gebruiken tijdens je cooling-down.

Wat het onderzoek zegt

 • Vibratietherapie is waarschijnlijk net zo effectief als massagetherapie bij het verminderen van spierpijn,een indrukwekkende bevinding gezien het overvloedige bewijs dat massagetherapie voor spierherstel ondersteunt.
 • Wanneer ze onmiddellijk na een training worden gebruikt, lijken massagepistolen spierpijn met vertraagde aanvang (DOMS) te verminderen, het type pijn dat 24 tot 48 uur na de training intreedt.

Deze bevindingen zijn veelbelovend, maar over het algemeen is meer onderzoek nodig om de ware effecten van massagepistolen op spierherstel te bepalen. Studies zoals deze hebben beperkingen, waaronder het feit dat pijn zelfgerapporteerd is.

Voor atletische prestaties

Het gebruik van een massagepistool voor een training biedt net zoveel voordelen als het gebruik van een massagepistool na een training. Door de bloedtoevoer naar bepaalde gebieden te verhogen, kunt u uw spieren voorbereiden op lichaamsbeweging met een toename van zuurstof en voedingsstoffen.

Wat het onderzoek zegt

 • Het gebruik van een massagepistool als onderdeel van uw warming-up kan uw perceptie van spiervermoeidheid tijdens trainingen verminderen. Wetenschappers weten niet zeker of percussieve therapie de werkelijke vermoeidheid vermindert, maar zelfs als dat niet het geval is, kan het placebo-effect een zeer krachtig iets zijn.
 • Een studie wees uit dat het gebruik van een massagepistool voor het sporten het totale volume van microtears in spieren (de spierschade die je pijn doet) kan verminderen in vergelijking met het gebruik van een massagepistool na het sporten.
 • Onderzoek heeft aangetoond dat vibratietherapie het bewegingsbereik effectief verhoogt, wat u kan helpen toegang te krijgen tot diepere posities tijdens het trainen.Een groter bewegingsbereik in de enkel helpt je bijvoorbeeld om een diepere squatpositie te bereiken.

Voor circulatie

Percussie massagers zijn de nieuwe compressiesokken. ÞDe mechanische, hamerachtige werking van een massagepistool verhoogt de bloedtoevoer naar gerichte gebieden, waardoor zwelling effectief wordt verminderd en circulatiegerelateerde sensaties zoals gevoelloosheid en tintelingen worden geëlimineerd.

Voor degenen die lijden aan een slechte bloedcirculatie, beveelt Kozak aan om twee tot drie volledige sessies per dag te houden zonder meer dan 15 minuten per sessie. Het gebruik van een massagepistool in de ochtend, middag en avond zal helpen de bloedstroom gedurende de dag te verhogen en te behouden, zegt hij, en je krijgt de beste langetermijnresultaten als je dit elke dag doet.

Wat het onderzoek zegt

Van bepaalde soorten zachte weefseltherapie, waaronder massagetherapie, wordt gedacht dat ze de bloedtoevoer naar bepaalde gebieden verhogen.Er zijn echter geen studies gevonden die een verband hebben gevonden tussen een verbeterde bloedsomloop en massagepistolen in het bijzonder.

Hoewel er nog geen concreet bewijs is dat massagepistolen de bloedcirculatie verbeteren, betekent dat niet noodzakelijkerwijs dat ze niet helpen voor dit doel.

Als u een slechte bloedsomloop opmerkt, zoals in uw onderbenen door te lang aan uw bureau te zitten, kan een massagepistool helpen om een deel van die vochtophoping uit te werken. Als u een aanzienlijke of ernstige zwelling ervaart, neem dan contact op met een arts voordat u een massagepistool probeert.

Voor fibromyalgie

Massagepistolen kunnen een effectieve behandelingsoptie zijn voor fibromyalgie. Fibromyalgie is een aandoening die wijdverspreide pijn in de spieren en gewrichten veroorzaakt, evenals stijfheid, vermoeidheid en hoofdpijn.

Massagepistolen behandelen fibromyalgie door zachtjes strakke verklevingen in de fascia (een soort bindweefsel) te masseren en spierknopen te verbreken, wat pijn verlicht en de mobiliteit verbetert.

Wat het onderzoek zegt

 • Een studie wees uit dat “diepe oscillatiemassage” goed werd verdragen door fibromyalgiepatiënten en dat het de kwaliteit van leven en symptomen “aanzienlijk verbeterde”.
 • Over het algemeen wordt langdurige massagetherapie gezien als een effectief hulpmiddel voor symptoombeheer voor fibromyalgie, maar massagepistolen hebben specifiek niet zoveel studies die hen ondersteunen.

Massagepistolen kunnen mensen met fibromyalgie helpen pijn te beheersen, maar ze moeten zeker met hun arts praten over het juiste gebruik voordat ze percussieve massage proberen.

Voor ischias

Mensen met ischias kunnen ook verlichting vinden met een percussieve stimulator. Ischias omvat compressie en ontsteking van de heupzenuw, een grote zenuw die van je onderrug door je benen loopt. Wanneer de heupzenuw ontstoken raakt, kan dit leiden tot scherpe pijn, pin-and-needles sensaties en gevoelloosheid.

Percussieve massage helpt bij het losmaken van strakke bindweefsels die uw heupzenuw kunnen samendrukken. Het decomprimeren van de zenuw moet pijn en andere ischiassymptomen verlichten

Wat de wetenschap zegt

 • Van diepe weefselmassage wordt gedacht dat het ischiaspijn verlicht, maar zelfs onderzoek naar die relatie is beperkt.

Nogmaals, het wetenschappelijke bewijs is niet robuust, maar soms is anekdotisch bewijs de beste indicator. Als u ischias heeft, heeft uw arts u toestemming gegeven om een massagepistool te gebruiken en u voelt dat het helpt, gebruik dan in ieder geval een massagepistool om pijn te verlichten.

Samen met ischias en fibromyalgie zegt Kozak: “massagepistolen kunnen effectief zijn voor iedereen die lijdt aan shin splints, spierkrampen en spasmen, myofasciaal pijnsyndroom, tenniselleboog, chronische pijn of angst, carpaal tunnelsyndroom of uitpuilende schijven.”

Natuurlijk moet u eerst uw arts raadplegen om ervoor te zorgen dat een massagepistool geschikt is voor uw beoogde gebruik, zegt Kozak, vooral als u ontstekingsgerelateerde verwondingen, fracturen, spataderen, hoge bloeddruk, osteoporose, bloedverdunners gebruikt of zwanger bent.

Massage Gun Veiligheid

Massagepistolen zijn veilig en effectief wanneer ze op de juiste manier worden gebruikt en de primaire risico’s van massagepistolen zijn gerelateerd aan onjuist gebruik, zegt Kozak.

“Het grootste risico voor elke atleet die een massagepistool gebruikt, is om ervoor te zorgen dat het niet meer schade toebrengt aan een bestaande blessure,” legt hij uit. “Het is bijvoorbeeld het beste om gebieden met spierscheuren of verrekkingen te vermijden, omdat de impact van het massagepistool het letsel verder kan verergeren.”

Het klinkt misschien als gezond verstand, wijst Kozak erop, maar de beste manier om dit te voorkomen is om je bewust te zijn van hoe je lichaam zich voelt en hoe je denkt dat het zal reageren op de impact van een massagepistool.  “Een goede vuistregel is om de behandeling altijd te stoppen als het pijn veroorzaakt,” zegt hij.

Verwijs altijd terug naar to de instructies van uw apparaat of raadpleeg een arts als u niet zeker weet hoe u een massagepistool moet gebruiken of als u dat überhaupt zou moeten doen.

Een woord van bodymindspirit

Massagepistolen kunnen een uitstekend hulpmiddel zijn voor uw trainings- en herstelroutine. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn. Als u zich zorgen maakt, zorg er dan voor dat u met een zorgverlener spreekt voordat u een massagepistool gebruikt. Overweeg uw medische geschiedenis en de reden waarom u een massagepistool gebruikt, evenals eventuele contra-indicaties.

 • Vibratietherapie is waarschijnlijk net zo effectief als massagetherapie bij het verminderen van spierpijn,een indrukwekkende bevinding gezien het overvloedige bewijs dat massagetherapie voor spierherstel ondersteunt.
 • Wanneer ze onmiddellijk na een training worden gebruikt, lijken massagepistolen spierpijn met vertraagde aanvang (DOMS) te verminderen, het type pijn dat 24 tot 48 uur na de training intreedt.
 • Het gebruik van een massagepistool als onderdeel van uw warming-up kan uw perceptie van spiervermoeidheid tijdens trainingen verminderen. Wetenschappers weten niet zeker of percussieve therapie de werkelijke vermoeidheid vermindert, maar zelfs als dat niet het geval is, kan het placebo-effect een zeer krachtig iets zijn.
 • Een studie wees uit dat het gebruik van een massagepistool voor het sporten het totale volume van microtears in spieren (de spierschade die je pijn doet) kan verminderen in vergelijking met het gebruik van een massagepistool na het sporten.
 • Onderzoek heeft aangetoond dat vibratietherapie het bewegingsbereik effectief verhoogt, wat u kan helpen toegang te krijgen tot diepere posities tijdens het trainen.Een groter bewegingsbereik in de enkel helpt je bijvoorbeeld om een diepere squatpositie te bereiken.

Van bepaalde soorten zachte weefseltherapie, waaronder massagetherapie, wordt gedacht dat ze de bloedtoevoer naar bepaalde gebieden verhogen.Er zijn echter geen studies gevonden die een verband hebben gevonden tussen een verbeterde bloedsomloop en massagepistolen in het bijzonder.

 • Een studie wees uit dat “diepe oscillatiemassage” goed werd verdragen door fibromyalgiepatiënten en dat het de kwaliteit van leven en symptomen “aanzienlijk verbeterde”.
 • Over het algemeen wordt langdurige massagetherapie gezien als een effectief hulpmiddel voor symptoombeheer voor fibromyalgie, maar massagepistolen hebben specifiek niet zoveel studies die hen ondersteunen.
 • Van diepe weefselmassage wordt gedacht dat het ischiaspijn verlicht, maar zelfs onderzoek naar die relatie is beperkt.