WBTB techniek: hoe je wakker blijft voor lucide dromen

WBTB techniek: hoe je wakker blijft voor lucide dromen

Lucide dromen is een oude techniek waarbij je je bewust bent van je droom en deze kan aanpassen en beïnvloeden. WBTB techniek staat voor Wake Back To Bed techniek en is een van de krachtigste manieren om lucide dromen te bereiken. In deze handleiding leggen we je uit hoe je deze techniek kan gebruiken om je kans op lucide dromen te vergroten.

Wat is WBTB techniek?

WBTB is een techniek waarbij je na een bepaalde tijd wakker wordt in de nacht om vervolgens na een korte tijd weer in slaap te vallen. Wanneer je dit doet, maak je kans om lucide dromen te hebben. De techniek is al decennia bekend en wordt al jarenlang gebruikt door ervaren dromers.

Hoe gebruik je WBTB techniek?

De basis van WBTB techniek is eenvoudig. Je gaat als volgt te werk:

Stap 1: Kies een tijd om wakker te worden

Kies een tijd in de nacht waarop je wakker wil worden. Het is belangrijk dat de tijd die je kiest, net na een REM cyclus ligt. REM cyclus is de periode waarin je dromen hebt en deze duurt ongeveer 90 minuten. Dit betekent dat je bijvoorbeeld om 3 uur of 4 uur ’s nachts wakker kan worden.

Stap 2: Word wakker en blijf wakker

Zodra je op de door jou gekozen tijd wakker wordt, is het belangrijk dat je zo min mogelijk beweegt en zo rustig mogelijk blijft. Probeer ook zo min mogelijk licht te maken. Probeer je ogen dicht te houden en het is belangrijk dat je zo min mogelijk denkt.

Stap 3: Ga terug naar bed

Na een korte tijd, ongeveer 10-15 minuten, ga je weer terug naar bed. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk weer in slaap valt. Probeer vooral je gedachten zo rustig mogelijk te houden en focus je op je ademhaling.

Stap 4: Lucide dromen

Wanneer je weer in slaap valt, maak je kans om lucide te dromen. Omdat je net wakker bent geworden, heb je een hogere kans om lucide te dromen. In je dromen moet je je bewust zijn van je eigen situatie. Probeer je omgeving te observeren en probeer dingen te veranderen.

Hoe kun je de kans op lucide dromen vergroten?

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om de kans op lucide dromen te vergroten. Allereerst is het belangrijk dat je dagelijks veel slaapt. Probeer minstens 8 uur per nacht te slapen. Ook is het belangrijk dat je je bed vooral gebruikt om te slapen. Probeer zo min mogelijk in bed televisie te kijken of op je telefoon te kijken.

Het is ook belangrijk dat je elke dag een vast slaappatroon hebt. Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Dit helpt je lichaam om in een ritme te komen waardoor je meer kans maakt op lucide dromen.

Verder is het belangrijk dat je de techniek regelmatig oefent. Probeer elke week een paar keer de WBTB techniek toe te passen. Op deze manier zal je steeds meer ervaring opdoen en zal je steeds beter worden in het lucide dromen.

Tips om lucide dromen te verbeteren

Er zijn een aantal tips die je kunnen helpen om je ervaringen met lucide dromen te verbeteren. Allereerst is het belangrijk dat je je droom zo goed mogelijk onthoudt. Probeer elke ochtend direct na het wakker worden de droom zo goed mogelijk op te schrijven. Op deze manier kan je alle details later nog eens terug lezen.

Het is ook belangrijk dat je je droom probeert te analyseren. Probeer te achterhalen waarom je dingen in je droom hebt gedaan en wat de boodschap van de droom is. Probeer ook je emoties te analyseren. Wat had je gevoel toen je in je droom bepaalde dingen hebt meegemaakt?

Verder is het belangrijk dat je je eigen doelen stelt. Wat wil je bereiken met je dromen? Wat wil je leren en wat wil je veranderen? Probeer je doelen voor je dromen zo specifiek mogelijk te maken.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat je lucide dromen kan?

Het kan enige tijd duren voordat je lucide dromen kan. Hoe snel je dit bereikt, hangt af van de moeite die je erin steekt. Probeer de techniek regelmatig toe te passen en je kans op lucide dromen te vergroten.

Hoe vaak moet ik de WBTB techniek gebruiken?

Het is aan te raden om de WBTB techniek minstens een paar keer per week toe te passen. Probeer ook steeds meer ervaring op te doen en je kans op lucide dromen te vergroten.

Is lucide dromen gevaarlijk?

Nee, lucide dromen is niet gevaarlijk. Sommige mensen kunnen last hebben van nachtmerries, maar dit komt vooral door de emoties die je ervaart in de droom. Als je de droom kan beheersen, kan je deze emoties ook beheersen.

Is het mogelijk om controle over je dromen te krijgen?

Ja, het is mogelijk om controle over je dromen te krijgen. Probeer je doelen te stellen en je gedachten te beheersen. Probeer ook je omgeving te observeren en dingen te veranderen. Op deze manier kan je steeds meer controle krijgen over je dromen.

H