Wat veroorzaakt duizeligheid na het sporten?

Wat veroorzaakt duizeligheid na het sporten?
Vermoeide jogger duizelig na haar run

piranka / Getty Afbeeldingen

  • Soorten post-workout duizeligheid
  • Veelvoorkomende oorzaken
  • Tips om duizeligheid te voorkomen

Er zijn bepaalde onaangename bijwerkingen van lichaamsbeweging die u waarschijnlijk verwacht, zoals zweten en spierpijn. Andere symptomen, zoals duizelig worden na een training of je licht in het hoofd voelen na het sporten, kunnen je verrassen of zelfs alarmerend zijn.

Om erachter te komen waarom je na de training een flauw of wiebelig gevoel ervaart, is het belangrijk om verschillende soorten duizeligheid en de verschillende oorzaken te begrijpen. Sommige soorten duizeligheid kunnen alleen worden beheerd, maar andere kunnen vereisen dat u contact opneemt met uw zorgverlener.

Soorten post-workout duizeligheid

Duizeligheid na de training wordt vaak geassocieerd met een hoge intensiteit of duurtraining, zoals te ver of te snel rennen. Dat gezegd hebbende, zelfs mensen die zich bezighouden met meer gematigde oefeningen kunnen merken dat een training hen een onstabiel gevoel geeft.

Door zorgvuldig kennis te nemen van uw symptomen, kunt u bepalen welk type duizeligheid u ervaart. Specifieke symptomen kunnen een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem dat medische aandacht nodig heeft.

Er zijn twee soorten duizeligheid die u tijdens of na een training kunt ervaren:

  • Licht in het hoofd: Met dit type duizeligheid kunt u het gevoel hebben dat u flauwvalt. Je kunt je ook onevenwichtig voelen, hoewel het niet lijkt alsof je omgeving beweegt. Meestal neemt dit soort duizeligheid af als je gaat liggen.
  • Duizeligheid: Bij dit soort duizeligheid zal het voelen alsof je omgeving draait. Je kunt een kantelend of uit balans zijn gevoel hebben, ook al beweegt je omgeving helemaal niet. In ernstige gevallen kunt u zich zelfs misselijk voelen en braken.

Incidentele episodes van duizeligheid zijn niet ongebruikelijk voor de meeste mensen. Als u echter symptomen van duizeligheid ontwikkelt, moet u weten dat deze aandoening ernstig kan zijn.

Vertigo kan vooral ernstig zijn in combinatie met andere symptomen zoals een verandering in spraak of visie, verwarring, het onvermogen om te staan of ernstige misselijkheid of braken.

Vertel uw arts altijd over eventuele veranderingen in uw algemene gezondheid. Het zal helpen als u bereid bent om het type duizeligheid dat u ervaart te beschrijven.

Als veranderingen in uw evenwicht niet verdwijnen, of als duizeligheid gepaard gaat met functieverlies, neem dan onmiddellijk contact op met een zorgverlener.

Veelvoorkomende oorzaken

Duizeligheid na het sporten wordt soms veroorzaakt door de training zelf, vooral als je de grenzen hebt verlegd en harder hebt gewerkt dan normaal. Hyperventilatie (snelle ademhaling) kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je licht in het hoofd wordt.

Duizeligheid kan ook worden veroorzaakt door bepaalde levensstijlfactoren of veranderingen in uw levensstijl, waaronder:

  • Wat je eet en hoe gehydrateerd je bent
  • Of u drugs en/of alcohol gebruikt
  • Of u nu voorgeschreven of vrij verkrijgbare medicijnen en / of kruidensupplementen of remedies gebruikt

Dehydratie

Duizeligheid en misselijkheid kunnen symptomen van uitdroging zijn.Als u niet voldoende hydrateerde voorafgaand aan het sporten en tijdens uw training, kunt u zich licht in het hoofd voelen.

Lage bloedsuikerspiegel

Een lage bloedsuikerspiegel kan leiden tot gevoelens van traagheid, beverigheid, zwakte en zelfs maagklachten. Hypoglykemie wordt meestal geassocieerd met diabetes, maar het is ook gemeld bij niet-diabetische atleten.

In dit geval wordt een lage bloedsuikerspiegel veroorzaakt door een onbalans tussen trainingsvolume, voeding en andere factoren zoals temperatuur of hoogte.

Alcohol, drugsgebruik en medicijnen

Duizeligheid kan een bijwerking zijn van bepaalde voorgeschreven medicijnen, zoals die worden gebruikt voor de behandeling van hypertensie en depressie.Sommige vrij verkrijgbare medicijnen kunnen ook duizeligheid veroorzaken.

Het recreatief gebruik van drugs en alcohol kan duizeligheid veroorzaken op zichzelf of in combinatie met andere medicijnen (zowel tijdens als na gebruik).

Andere mogelijke oorzaken

Er zijn andere redenen waarom je je licht in het hoofd kunt voelen tijdens een training. Duizeligheid in de sportschool kan een teken zijn dat je verkouden of grieperig wordt, of dat je te maken hebt met seizoensgebonden allergieën. Duizeligheid kan ook optreden wanneer u angst of stress ervaart.

Zelfs een snelle verandering in lichaamshouding kan op korte termijn duizeligheid veroorzaken, een aandoening genaamd orthostatische of posturale hypotensie.

Tips om duizeligheid tijdens of na het sporten te voorkomen

Zorgvuldige planning en doordacht bewustzijn kunnen u helpen het ongemakkelijke gevoel van instabiliteit of duizeligheid in de sportschool of tijdens een fysieke activiteit te voorkomen.

Plan snacks en maaltijden

Als je meestal ’s ochtends voor het ontbijt traint, kan dat betekenen dat je lichaam geen brandstof heeft gehad sinds het avondeten de avond ervoor.

Het waarschijnlijke scenario? Je staat op, begint te sporten en je bloedsuikerspiegel keldert, waardoor je je misselijk, licht in het hoofd en zwak voelt.

In plaats van op een lege maag te trainen, eet je een licht ontbijt – bij voorkeur een ontbijt dat eiwitten, complexe koolhydraten en wat gezond vet bevat. Probeer bijvoorbeeld pindakaas op een banaan of avocado op volkoren toast.

Dit advies geldt ook als je vlak na het werk en voor het avondeten sport. Voedsel is brandstof. Als je niet genoeg brandstof in je systeem hebt, heb je niet de energie om de eisen van je training bij te houden. Goede opties voor onderweg zijn sportbars en trailmix.

Blijf gehydrateerd

Duizeligheid en misselijkheid zijn ook beide symptomen van uitdroging. Het belang om gehydrateerd te blijven wanneer je traint, kan niet genoeg worden benadrukt. Matige lichaamsbeweging vereist zelden alle glucose en natrium in sportdranken. Een gezonde dosis water voor, tijdens en na je training zal de truc doen.

Dat gezegd hebbende, je wilt het ook niet overdrijven op het water voor een training. Als je vlak voor het sporten te veel water drinkt, kan het in je maag rondslingeren en tot misselijkheid leiden.

Hydratatieregels variëren op basis van verschillende factoren. Als u voor een kortere duur, in koelere omstandigheden of op een lagere intensiteit traint, is drinken volgens dorst meestal voldoende.

Als u langer dan 90 minuten traint, vooral in de hitte, is een gepland hydratatieschema nodig.

Experts adviseren dat mensen met hoge zweetsnelheden of degenen die zich bezighouden met trainingsprestaties hun zweetsnelheden bepalen en hun waterinname aanpassen om verliezen van lichaamsmassa van meer dan 2% te voorkomen.

Rustig aan

Posturale hypotensie duidt meestal op een plotselinge daling van de bloeddruk.Als u vaak duizeligheid ervaart tijdens het sporten, raadpleeg dan een zorgverlener.

Als een head rush slechts af en toe voorkomt, is de beste oplossing om de tijd te nemen bij het wisselen van positie. Als er een bepaalde oefening is waarvan je weet dat het je dat gevoel geeft, probeer er dan langzamer doorheen te gaan of laat het gewoon uit je routine.

Houd je blik vast

Een andere oorzaak van een reisziekte-achtig gevoel tijdens het sporten is je blik laten afdwalen terwijl je beweegt. Bij de meeste oefeningen wordt het hoofd in lijn gehouden met de wervelkolom en is de blik vanaf daar vlak. Als je ogen afdwalen of uit het midden zijn terwijl je beweegt, kan dit je gedesoriënteerd laten voelen.

Of je nu een Pilates reformer, een roeimachine of zelfs crunches gebruikt, kies één plek om naar te kijken in plaats van je ogen ongericht te laten worden.

Gebruik gerichte ademhalingsoefeningen

Veel oefeningen, waaronder zwemmen, gewichtheffen, yoga en Pilates, coördineren ademhaling met beweging. Als het goed wordt gedaan, kan deze oefening een kalmerend en integratief effect hebben. Het kan u ook helpen voorkomen dat u zich onwel voelt door een gebrek aan zuurstof.

Hoe je moet ademen tijdens het sporten hangt af van wat voor soort fysieke activiteit je doet. Bij het heffen van gewichten moet u bijvoorbeeld uitademen terwijl u het gewicht optilt en inademen terwijl u het laat zakken.

Als je gevoelig bent voor oppervlakkige ademhaling tijdens het lopen en rennen, zal het leren om diep te ademen vanuit je buik je helpen een volledige inademing en uitademing te krijgen.

Reken er maar niet op

Mensen houden vaak hun adem in tijdens het sporten, vooral tijdens intensieve oefeningen. Dit kan een sterke stijging van de bloeddruk veroorzaken, gevolgd door een plotselinge daling van de bloeddruk.

Dit staat bekend als de Valsalva-effect. Het kan leiden tot duizeligheid en duizeligheid en er zelfs voor zorgen dat u flauwvalt.

Vermijd oppervlakkige ademhaling

Veel mensen houden hun buikspieren continu aangezogen, waardoor hun lichaam het buikvergrote deel van elke ademhaling wordt ontnomen. Als gevolg hiervan wordt hun ademhaling oppervlakkig.

Oppervlakkige ademhaling kan schadelijk zijn tijdens fysieke activiteit, zoals bij het lopen of hardlopen in een gematigd of snel tempo en meer zuurstof nodig heeft. Het is ook een recept voor duizeligheid.

Overwerk je adem niet

Aan de andere kant van het ademhalingsspectrum is het ook mogelijk om je adem te overbelasten. Bij oefeningen zoals yoga, Pilates en tai chi wordt je ademhaling meestal strak gecontroleerd. Het kan echter zijn dat je te hard ademt voor de hoeveelheid inspanning die je daadwerkelijk levert.

Leraren of instructeurs kunnen studenten aanmoedigen om hun adem zo te overdrijven dat het duizeligheid veroorzaakt. Het kan zelfs leiden tot hyperventilatie.

Als je overwerkt raakt met je adem, beschouw het dan als een teken om je terug te trekken en een stroom te vinden die voor jou werkt.

Neem vrij

Duizeligheid na het sporten kan ook de manier van je lichaam zijn om je te vertellen dat je wat tijd vrij moet nemen. Als je denkt dat je misschien ziek wordt, je je gestrest of angstig voelt, of je probeert seizoensgebonden allergieën te beheersen, overweeg dan om een rustdag te nemen of gewoon een gemakkelijkere training te doen.

Evenzo, als je je onwel voelt na een avondje uit, een ziekte overwint of je aanpast aan een nieuw medicijn, is het misschien het beste om een dag vrij te nemen van de sportschool totdat je volledig hersteld bent.

Als veranderingen in uw evenwicht niet verdwijnen, of als duizeligheid gepaard gaat met functieverlies, neem dan onmiddellijk contact op met een zorgverlener.

Als u langer dan 90 minuten traint, vooral in de hitte, is een gepland hydratatieschema nodig.

Experts adviseren dat mensen met hoge zweetsnelheden of degenen die zich bezighouden met trainingsprestaties hun zweetsnelheden bepalen en hun waterinname aanpassen om verliezen van lichaamsmassa van meer dan 2% te voorkomen.