Wat is Kundalini Yoga?

Wat is Kundalini Yoga?
Een inleiding tot Kundalini Yoga

PM Images / De Beeldenbank / Getty Images


 • Wat het is
 • Voordelen
 • Wat u kunt verwachten
 • Is het gevaarlijk?
 • Geschiedenis

Terwijl sommige mensen yoga alleen beoefenen voor lichaamsbeweging, is Kundalini Yoga meer een spirituele oefening. Het is bedoeld om je geest tot rust te brengen en tegelijkertijd je chakra’s te openen, zodat je energie vrij door je lichaam kan stromen.

Deze stijl van yoga is geassocieerd met een paar verschillende voordelen, zowel mentaal als fysiek, voor zowel jongere als oudere beoefenaars. Weten wat je kunt verwachten, kan je helpen je beter voor te bereiden bij het starten van een Kundalini Yoga-beoefening.

Wat is Kundalini Yoga?

Kundalini Yoga is een combinatie van beweging, adem (pranayama), meditatie en chanten. Het doel is niet alleen om het lichaam sterker en energieker te maken, maar ook om je niveau van zelfbewustzijn en bewustzijn te verhogen.

De Kundalini is onaangeboorde energie, opgerold aan de basis van de wervelkolom. Deze energie kan door het lichaam worden getrokken en elk van de zeven chakra’s doen ontwaken. Volledige verlichting vindt plaats wanneer deze energie het kruinchakra aan de bovenkant van het hoofd bereikt.

Kundalini-energie wordt vaak voorgesteld als een slang die aan de onderkant van de wervelkolom is opgerold.

Omdat Kundalini Yoga spiritueler is, is het anders dan op lichaamsbeweging gebaseerde vormen van yoga zoals Iyengar Yoga, Bikram Yoga en Power Yoga. Hoewel Hatha Yoga ook een zekere mate van zelfreflectie met zich meebrengt, heeft het niet het chanten van Kundalini Yoga.

Bij het beoefenen van Kundalini is het handig om te weten wat bepaalde termen betekenen. Dit omvat kriya’s, mudra’s, mantra’s en chakra’s.

Kriya’s

Kundalini Yoga asana sequenties worden kriya’s genoemd. Elke kriya is een vooraf ingestelde reeks houdingen gedaan met een specifieke ademhalingstechniek, die de energiestroom naar bepaalde delen van het lichaam blokkeert (een bandha genoemd) om de effecten van de houding te intensiveren.

Sommige kriya’s kunnen bestaan uit snelle, repetitieve bewegingen. In andere worden de houdingen enkele minuten vastgehouden. In een groepslessituatie zal de leraar meestal een set kriya’s kiezen die voor de meeste mensen gunstig zijn.

Mudra’s

Mudra’s zijn de gebaren die je maakt bij het doen van yoga, meestal met je handen. Elk gebaar geeft een andere boodschap aan lichaam en geest.

De Anjali mudra is misschien wel de bekendste. Dit wordt soms de gebedspositie genoemd en omvat het plaatsen van de handpalmen samen met je duimen die tegen je borst rusten. Deze mudra kalmeert de geest en brengt harmonie naar beide kanten van het lichaam.

De Gyan mudra is de meest voorkomende Kundalini Yoga mudra. Om dit te doen, zet je je duim en wijsvinger samen, oefen je druk uit, terwijl de resterende vingers worden uitgestrekt. Deze mudra helpt om kennis te bevorderen en ontvankelijkheid aan te moedigen.

Mantras

Een deel van de Kundalini-beoefening is het chanten van mantra’s of positieve affirmaties. Vaak worden deze mantra’s gezongen in Gurmukhi, hoewel ze soms ook in het Engels worden gesproken. Enkele van de mantra’s die je kunt gebruiken in een Kundalini Yoga-sessie zijn:

 • Zat Nam, wat betekent “Ik ben waarheid” of “Waarheid is mijn identiteit”
 • Ong So Hung, wat “Schepper, ik ben U” betekent
 • Guru Guru Wahe Guru Guru Ram Das Guru, wat betekent “Wijs, wijs is degene die oneindigheid dient”
 • Ong Namo Guru Dev Namo, wat betekent”Ik buig voor de Scheppende Wijsheid, Ik buig voor de Goddelijke Leraar binnenin”

Chakra ’s

Elke kriya wordt geassocieerd met een bepaald chakra. Er zijn zeven chakra’s, of energiepunten, in het lichaam. Het openen van deze chakra’s helpt de geest en het lichaam op één lijn te houden, waardoor een optimale mentale en fysieke gezondheid en welzijn ontstaat.

De 7 Chakra’s
Chakra Kleur Plaats Vertegenwoordigt
Wortel Chakra (Muladhara) Rood Basis van de wervelkolom Onze verbinding met de wereld; onze basisbehoeften
Sacrale Chakra (Swadhisthana) Oranje Boven de geslachtsdelen Seksualiteit en ons vermogen om te genieten van menselijke relaties
Solar Plexus Chakra (Manipura) Geel Boven de navel Kracht, vitaliteit en dynamiek
Hart Chakra (Anahata) Groen Midden van de borst Onze meest geëvolueerde emoties (solidariteit, mededogen, dankbaarheid)
Keel Chakra (Vishuddha) Blauw Nek en keel Zuivering, expressie en communicatie
Derde-Oog Chakra (Ajna) Indigo Tussen de wenkbrauwen Wijsheid die verder gaat dan logica
Kruin Chakra (Sahasrara) Wit, Goud of Violet Kroon van het hoofd Het hoogste niveau van bewustzijn en begrip

Voordelen van Kundalini

Kundalini Yoga biedt voordelen voor mensen van alle leeftijden. Sommige van deze voordelen zijn mentaal, terwijl andere fysiek zijn.

Verminderde stress en angst

Een studie met basis- en middelbare scholieren wees uit dat studenten na 10 weken Kundalini Yoga “aanzienlijk verbeterd” waren. Vergelijkbare resultaten zijn gevonden op de stressniveaus van volwassenen.

Een ander stuk onderzoek meldt dat deze stijl van yoga ook nuttig kan zijn voor mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Andere studies hebben Kundalini Yoga in verband gebracht met het verlagen van angst voor mensen met een gegeneraliseerde angststoornis.

Verbeterde cognitie en stemming

Een studie uit 2017 merkt op dat, hoewel cognitieve achteruitgang vaak voorkomt naarmate we ouder worden, een Kundalini Yoga-programma van 12 weken helpt bij het verbeteren van leeftijdsgerelateerde cognitieve stoornissen (zowel geheugen als uitvoerend functioneren). En dat doet het zowel op korte als op lange termijn.

Uit deze studie bleek verder dat Kundalini Yoga ook positieve effecten heeft op de stemming. Proefpersonen die zich bezighielden met deze yogastijl hadden verbeteringen in hun gevoelens van depressie en apathie, naast het rapporteren van hogere niveaus van veerkracht.

Gezondere bloedsuikerspiegel

Ongeveer een op de tien Amerikanen heeft diabetes, met een grote meerderheid gediagnosticeerd met type 2. Als u diabetes type 2 heeft, reageert uw lichaam niet op insuline zoals het zou moeten. Dit zorgt ervoor dat het meer maakt, waardoor uw bloedsuikerspiegel stijgt.

Onderzoek wijst uit dat Kundalini Yoga kan helpen door deze bloedsuikerspiegels te verlagen, gedeeltelijk door hormonen te verminderen die de bloedglucoseafscheidingen verhogen. Het helpt ook om gewicht te verminderen, wat gunstig is voor mensen met diabetes type 2, omdat obesitas bijdraagt aan deze ziekte.

Betere flexibiliteit

Als je flexibeler wilt zijn, kan Kundalini Yoga helpen. Een studie met 60 universiteitsvrouwen wees uit dat 16 weken van 60 minuten durende trainingssessies die zes keer per week werden gehouden, de flexibiliteit van de deelnemers “aanzienlijk verbeterden”.

Verhoogde flexibiliteit kan mogelijk helpen rugpijn te verminderen door de spieren en ligamenten uit te rekken. Dit wordt versterkt door het vermogen van yoga om de bloedsomloop te verhogen, waardoor het lichaam helende zuurstof en voedingsstoffen naar het gepijnigde gebied kan krijgen.

Wat te verwachten in een Kundalini-klasse

Een Kundalini-les begint met een kort gezang gevolgd door een warming-up om de wervelkolom te strekken en de flexibiliteit te verbeteren. Van daaruit ga je naar de kriya’s voordat je eindigt met een meditatie die kan worden begeleid door de leraar die een grote gong en een slotlied speelt.

Een gepersonaliseerde sessie kan beginnen met een numerologische analyse en diagnose van welke chakra’s geblokkeerd lijken te zijn. Vervolgens worden specifieke kriya’s voorgeschreven om balans te brengen en prana door alle chakra’s te bewegen.

Kundalini-studenten dragen vaak witte kleding en hoofddoeken, maar voelen zich niet verplicht om deze kledingstijl aan te nemen wanneer je de les volgt. Je kunt ook oefenen in yogabroeken en andere kleding die je naar een andere yogales zou dragen.

Sommige Kundalini beoefenaars gebruiken schapenvachten in plaats van yogamatten. Dit werd oorspronkelijk aanbevolen als een manier om het lichaam te scheiden van de magnetische aantrekkingskracht van de aarde. Het is echter optioneel. Zelfs enkele van de meest toegewijde Kundalini yogi’s maken op ethische gronden bezwaar tegen dit advies.

Is Kundalini Yoga gevaarlijk?

Sommige mensen zijn banger voor Kundalini Yoga dan andere soorten yoga vanwege het vermogen om emoties zoals depressie en angst te “wekken”. Volgens anderen kan oefenen zelfs mogelijk leiden tot een psychotische inzinking of anderszins een psychische aandoening nabootsen.

Onderzoek wijst uit dat dit soort negatieve bijwerkingen kunnen worden verminderd door te oefenen onder begeleiding van een Kundalini Yoga-expert. Bovendien moeten er mogelijk bepaalde voorzorgsmaatregelen en voorbereidingen worden getroffen om een positieve ervaring te creëren.

Als je je zorgen maakt over de mogelijke effecten van Kundalini Yoga op je geestelijke gezondheid, praat dan met je arts, counselor of therapeut voordat je met deze oefening begint.

Geschiedenis van Kundalini

Kundalini yoga werd in 1968 naar een westers publiek gebracht toen Yogi Bhajan begon met lesgeven in Californië. Hij richtte 3HO (de Gezondheid) op.y, Happy, Holy Organization) in 1969 om Kundalini yoga te introduceren bij een bredere bevolking.

Hiervoor werd Kundalini alleen in India onderwezen en werd het doorgegeven in de goeroe-studententraditie. Hoewel dit soort yoga nog niet eerder aan het publiek was aangeboden, vond Yogi Bhajan dat iedereen de mogelijkheid moest hebben om van de voordelen ervan te genieten.

Een woord van bodymindspirit

Kundalini is een van de meest spirituele vormen van yoga. Het gaat verder dan de asana’s met zijn nadruk op het openen van de chakra’s door middel van pranayama, meditatie, mudra’s en chanten. Kundalini kriya’s kunnen echter nog steeds erg intens zijn.

Kundalini spreekt mensen aan die een yogamethode willen die geaard blijft in het fysieke lichaam en tegelijkertijd alle traditionele hulpmiddelen van een yogi bevat om verlichting te bereiken. Als je het niet zeker weet, probeer dan een paar lessen om te zien hoe ze je laten voelen.

13 Bronnen

bodymindspirit Fit gebruikt alleen bronnen van hoge kwaliteit, waaronder peer-reviewed studies, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. Lees ons redactionele proces voor meer informatie over hoe we onze inhoud nauwkeurig, betrouwbaar en betrouwbaar controleren en houden.

 1. Taylor S. Energie en ontwaken: een psycho-seksuele interpretatie van Kundalini ontwaken. J Transpers Psychol. 2015;47(2):219-41.

 2. Escobedo de Tapia C, Moreno-Alvarez A. Spirituele en fysieke zelven in India: benaderingen in een mondiale wereld.

 3. Sarkissian M, Trent N, Huchting K, Singh Khalsa SB. Effecten van kundalini yoga programma op de stress, invloed en veerkracht van basis- en middelbare scholieren. J Dev Behav Pediatr. 2018;39(3):210-6. DOI:10.1097/DBP.00000000000000538

 4. Garcia-Sesnich J, Garrido Flores M, Hernandez Rios M, Gamonal Aravena J. Longitudinaal en onmiddellijk effect van Kundalini Yoga op speekselspiegels van cortisol en activiteit van alfa-amylase en het effect ervan op waargenomen stress. Int J Yoga. 2017;10(2):73-80. doi:10.4103/ijoy. IJOY_45_16

 5. Jindani F, Turner N, Khalsa SB. Een yoga-interventie voor posttraumatische stress: een voorlopige gerandomiseerde gecontroleerde studie. Evid Gebaseerde Complement Alternat Med. 2015;2015:351746. doi:10.1155/2015/351746

 6. Gabriel MG, Curtiss J, Hofmann SG, Khalsa SB. Kundalini Yoga voor gegeneraliseerde angststoornis: een verkenning van de werkzaamheid van de behandeling en mogelijke mechanismen. Internationale J Yoga Ther. 2018;28(1):97-105. DOI:10.17761/2018-00003

 7. Eyre H, Siddarth P, Acevedo B, et al. Een gerandomiseerde gecontroleerde studie van Kundalini yoga bij milde cognitieve stoornissen. Internationale Psychogeriatrie. 2017;29(4):557-67. DOI:10.1017/S1041610216002155

 8. Centra voor ziektebestrijding en -preventie. Diabetes type 2.

 9. Balasubramanian K, Rajam A. Vereenvoudigde Kundalini Yoga voor diabetes. Aayvagam an Int J Multidiscipl Res. 2014;2(2):2321-5259.

 10. Rajam A, Saradha M, Nagarasan K. Invloed van asana en vereenvoudigde Kundalini Yoga op flexibiliteit van vrouwelijke studenten. Int J Yoga Geallieerde Sci. 2017;6(9):114-122.

 11. Sugumar D, Rajam A. Effect van vereenvoudigde Kundalini Yoga (SKY) meditatie en oefening op rugpijn bij de vrouwelijke patiënten. Aayvagam an Int J Multidiscipl Res. 2013;1(4).

 12. Suchandra H, Bojappen N, Rajmohan P, et al. “Kundalini-achtige ervaring als psychopathologie: een casusreeks en korte beoordeling.” Complem Ther Clin Pract. 2021;42:101285. DOI:10.1016/j.ctcp.2020.101285

 13. 3HO. Over ons.


Door Ann Pizer, RYT

Ann Pizer is een schrijver en geregistreerde yoga-instructeur die vinyasa / flow en prenatale yogalessen geeft.


Bekijk ons redactionele proces

Maak kennis met onze Review Board

Kundalini-energie wordt vaak voorgesteld als een slang die aan de onderkant van de wervelkolom is opgerold.

Als je je zorgen maakt over de mogelijke effecten van Kundalini Yoga op je geestelijke gezondheid, praat dan met je arts, counselor of therapeut voordat je met deze oefening begint.