De verjaardag van Hillary Clinton

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

De Amerikaanse politica en voormalig presidentskandidaat Hillary Diane Clinton (haar geboortenaam was Rodham) werd geboren op 26 oktober 1947 in Chicago, Illinois. Tijdens haar middelbare schooljaren blonk ze academisch uit en toonde ze interesse in politiek, zich kandidaat stellen voor het klassenpresidentschap (maar uiteindelijk verliezen) en ook deelnemen aan politieke campagnes in de jaren 1960. In 1965 ging Hillary politieke wetenschappen studeren aan Wellesley College, waar ze president was van Wellesley’s Young Republicans-organisatie en later president werd van de Wellesley College Government Association. Ze studeerde in 1969 af met een BA in politieke wetenschappen.

Na haar afstuderen ging Hillary naar Yale Law School, waar ze in 1973 een Juris Doctor-graad behaalde aan Yale. In 1971 ontmoette ze bill Clinton, met wie ze in 1975 zou trouwen, en begon ze te daten. Na het verlaten van Yale werkte Hillary als stafadvocaat bij het Children’s Defense Fund in Massachusetts en diende ze ook als juridisch adviseur van het Congres in Washington D.C. tijdens het Watergate-schandaal van 1974. In 1975 besloot ze Bill Clinton te volgen naar Arkansas, waar hij hoogleraar rechten was en zich kandidaat stelde voor een zetel in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Na haar verhuizing naar deze staat werkte Hillary aan de School of Law aan de Universiteit van Arkansas, Fayetteville.

In 1977 begon Rodham te werken voor Rose Law Firm en specialiseerde zich in octrooi-inbreuk en intellectuele eigendomsrechten, om uiteindelijk twee jaar later full partner te worden. Dat deed ze ook. pro deo werk in kinderbelangenbehartiging, een kwestie waar ze altijd gepassioneerd over was geweest, omdat ze had deelgenomen aan organisaties en papers en artikelen had geschreven ten gunste van kinderrechten. Datzelfde jaar was Hillary mede-oprichter van de non-profitorganisatie Arkansas Advocates for Children and Families, die een alliantie op staatsniveau had met het Children’s Defense Fund. Ze werd later benoemd tot lid van de raad van bestuur van Legal Services Corporation door president Jimmy Carter – een functie die ze tot 1981 behield. In 1978 werd Bill gouverneur van Arkansas en benoemde Hillary tot hoofd van het Rural Health Advisory Committee van de staat. In 1981 verloor Clinton de herverkiezing van de gouverneur, maar keerde in 1983 terug naar zijn ambt. Hij bekleedde de gouverneurspost tien opeenvolgende jaren, tot 1992. Hillary nam de naam van haar man aan tijdens de gouverneurscampagne van 1982 en heeft die sindsdien behouden.

In 1992 voerde Bill Clinton campagne voor en won de presidentsverkiezingen als kandidaat van de Democratische Partij. Hillary Rodham Clinton werd de First Lady van de Verenigde Staten van 1993 tot 2001. Als vrouw van de president was Hillary meer betrokken bij politieke en bestuurlijke benoemingen dan gebruikelijk voor een First Lady. In deze functie pleitte ze voor hervormingen van de gezondheidszorg en de Clintons introduceerden in 1994 een uitgebreid gezondheidszorgplan onder hun naam, maar slaagden er niet in om in het Congres te passeren. Hillary bleef een sterke pleitbezorger voor de rechten en het welzijn van kinderen, twee van haar prestaties waren de Adoption and Safe Families Act (1997) en de Foster Care Independence Act (1999). Tijdens haar tijd in het Witte Huis publiceerde Hillary twee boeken: Beste Sokken, Beste Maatje: Kinderbrieven aan de eerste huisdieren, in 1998, en Een uitnodiging voor het Witte Huis: thuis met geschiedenis in 2000.

Aan het begin van de jaren 2000 werd Hillary de enige First Lady die zich kandidaat stelde voor een zetel in de Senaat, toen de staatszetel voor New York beschikbaar kwam. Ze begon haar ambtstermijn in 2000 en zat in vijf commissies gedurende haar senatorcarrière: Commissie begroting, Commissie voor gewapende diensten, Commissie voor Milieu en Openbare Werken, Commissie gezondheid, onderwijs, arbeid en pensioenen en speciale commissie voor veroudering. In 2006 werd ze herkozen voor een tweede termijn. Hillary begon haar presidentiële aspiraties toen ze het in de Democratische voorverkiezingen opnam tegen Barack Obama, maar won ze niet. In plaats daarvan diende ze van 2009 tot 2013 als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken onder de regering-Obama. In 2016 deed Clinton een tweede poging om het Amerikaanse presidentschap veilig te stellen en won ze de nominatie van haar partij. Hoewel ze de popular vote won, verloor ze de algemene verkiezingen tegen Donald Trump in de Electmondeling College. Na de verloren verkiezingen publiceerde ze een derde memoires, Wat is er gebeurd, in 2017.

Clinton bracht nog twee boeken uit, Het boek van moedige vrouwen: favoriete verhalen over moed en veerkracht (2019,) dat samen met haar dochter werd geschreven, en politieke mysteriethriller Staat van terreur (2021.) Sinds 2020 is Hillary kanselier aan de Queen’s University Belfast.