Wat is het Paleo dieet?

Wat is het Paleo dieet?
Paleo dieet

bodymindspirit / Debbie Burkhoff


 • Achtergrond
 • Hoe het werkt
 • Voors en tegens
 • Veel voorkomende mythes en vragen
 • Hoe het vergelijkt
 • Volgende in Paleo Dieet gids

  Wat is het Paleo Dieet?

Het paleodieet legt de nadruk op eten op dezelfde manier als onze voorouders uit het stenen tijdperk, voorafgaand aan de opkomst van gestructureerde landbouw. Voorstanders beweren dat onze genetische samenstelling niet is afgestemd op een dieet dat voedingsmiddelen uit de moderne landbouw bevat, zoals granen of zuivel.

Er zijn verschillende positieve eigenschappen aan het dieet, zoals het verhogen van de groente-inname en het eten van minder bewerkte voedingsmiddelen. Een overzichtsstudie gepubliceerd in 2019 merkte op dat eerdere wetenschappelijke studies gewichtsverlies hadden opgemerkt, maar de werkelijke gezondheidsvoordelen zijn niet duidelijk en er is meer onderzoek nodig.

Gewichtsverlies kan echter ook worden bereikt met een minder restrictief maaltijdplan. Omdat dit dieet belangrijke voedselgroepen elimineert, kan het moeilijk (en duur) zijn om op lange termijn te volgen.

Wat experts zeggen

“Het paleodieet moedigt mensen aan om op dezelfde manier te eten als het paleolithicum en legt de nadruk op dierlijke eiwitten. Op deze manier eten is duur en beperkt verschillende voedselgroepen. Veel experts zien deze beperking als niet-duurzaam, met een verhoogd risico op het missen van voedingsstoffen.”

Wilg Jarosh, MS, RD

Achtergrond

Het paleodieet probeert de eetgewoonten van onze voorouders uit het paleolithicum of steentijdtijdperk te repliceren. Dit tijdsbestek begon ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden en eindigde ongeveer 10.000 jaar geleden. Tijdens deze periode moesten mensen optreden als jager / verzamelaars om aan hun voedingsbehoeften te voldoen.

Hoewel deze eetstijl vrij oud is, kwam het “dieet” – zoals het vandaag wordt gepromoot – pas in de jaren 1970 in de huidige samenleving. Een gastro-enteroloog genaamd Walter Voegtlin publiceerde een boek genaamd Het dieet uit het stenen tijdperk in 1975. Hoewel Voegtlin een aantal extreme overtuigingen had, was het de eerste publicatie die een paleo-achtig dieet aan de massa introduceerde.

Het dieet kwam echter pas echt op stoom in de vroege jaren 2000, misschien wel het meest beroemd gepopulariseerd door Loren Cordain met het boek Het Paleo Dieet. Tussen deze publicatie, verschillende andere boeken en veel bloggers die paleo omarmen, bleef het aantal volgers van het dieet groeien tot een piek rond 2013-2014.

Hoe het werkt

Om voorouderlijk eten te repliceren, raden paleo-voorstanders aan om veel vlees, vis, groenten en noten te consumeren, samen met wat fruit. Helaas moet je alle granen, zuivel en peulvruchten overslaan – omdat deze niet werden geconsumeerd (of op zijn minst niet in grote hoeveelheden werden geconsumeerd) voorafgaand aan de vooruitgang in de landbouw.

Bovendien zijn toegevoegde suikers (behalve kleine hoeveelheden ahornsiroop en honing), kunstmatige zoetstoffen en de meeste bewerkte voedingsmiddelen ook niet toegestaan.

Omdat er niet één “officiële” set paleo dieetrichtlijnen is, lopen de meningen over bepaalde onderwerpen uiteen. Sommige paleo-voorstanders zeggen bijvoorbeeld dat grasgevoerde boter en gefermenteerde zuivel OK is om te eten, terwijl anderen zeggen dat alle zuivelproducten verboden zijn.

Afgezien van de specifieke voedsellijsten, zijn er geen andere vereisten voor het paleodieet – geen specifieke caloriebeperkingen, macronutriëntenpercentages of maaltijdtimingvereisten. Dit is vergelijkbaar met het Wild-dieet, maar legt meer nadruk op lokaal en heel voedsel.

Voors en tegens

Het paleodieet heeft zeker een aantal verlossende eigenschappen. Je eet meer hele voedingsmiddelen en als zodanig kook je meer en eet je minder uit. U zult waarschijnlijk uw inname van groenten en fruit verhogen, terwijl u tegelijkertijd uw inname van bewerkte voedingsmiddelen vermindert. Al deze veranderingen kunnen leiden tot gewichtsverlies, verbeterde cardiovasculaire gezondheid en een langer leven.

Het paleodieet is echter enigszins beperkend. Wetenschappelijk bewijs ondersteunt geen strikte eliminatie van voedingsmiddelen zoals granen of zuivel, met uitzondering van medische problemen – en het verwijderen van deze uit het dieet kan leiden tot enkele tekortkomingen in voedingsstoffen.

Bovendien is het dieet tijdrovend en kostbaar. Onderzoek heeft aangetoond dat het duurder is dan andere eetplannen, vanwege de eliminatie van budgetvriendelijke nietjes zoals granen en bonen, evenals de nadruk op grasgevoerd rundvlees en in het wild gevangen vis.

Veel voorkomende mythes en vragen

Omdat de paleo dieetrichtlijnen variëren op basis van het boek of website die je aan het lezen bent, zijn er ongetwijfeld een paar punten van verwarring. Laten we enkele veel voorkomende mythes opsplitsen:

Mythe: Het paleodieet is precies hoe onze voorouders aten in het stenen tijdperk.

Feit: Het is onmogelijk voor ons om precies te weten hoe onze voorouders aten. Hoewel antropologen en onderzoekers kunnen proberen om brede feiten vast te leggen – bijvoorbeeld dat er een combinatie was van het jagen op dieren en het verzamelen van beschikbaar plantaardig voedsel – zijn er veel minder gegevens over specifieke percentages voedsel. Bovendien waren voedingsmiddelen duizenden jaren geleden anders dan nu. Hierdoor is er geen “officieel” paleodieet, maar eerder algemene richtlijnen die bij dat tijdperk lijken te passen.

Mythe: Tijdens de steentijd aten mensen bijna uitsluitend vlees.

Feit: In alle realiteit waren onze voorouders waarschijnlijk meer “verzamelaar” dan “jager” op bepaalde locaties en op bepaalde tijden van het jaar. Producten zouden dus een belangrijk hoofdbestanddeel moeten zijn in het paleodieet.

Mythe: Wetenschappelijk bewijs ondersteunt de eliminatie van granen, peulvruchten en zuivel uit het paleodieet omdat deze schadelijk zijn voor veel mensen.

Feit: We missen elk sterk, actueel wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat het verwijderen van granen, peulvruchten of zuivel de gezondheid verbetert – met uitzondering van mensen met medische problemen, zoals coeliakie.

Dat gezegd hebbende, is het zeker mogelijk om een gezond dieet te eten dat deze voedingsmiddelen niet bevat. Het vereist gewoon een zorgvuldigere planning om ervoor te zorgen dat u aan uw voedingsbehoeften voldoet.

Mythe: Onze genen zijn de afgelopen 10.000 jaar helemaal niet geëvolueerd.

Feit: Sommige paleo-voorstanders beweren dat onze genetische samenstelling niet is ontworpen voor het dieet dat gepaard ging met de moderne landbouw. Evolutionaire genetica heeft echter gesuggereerd dat we enkele verschuivingen in genetische samenstelling kunnen hebben, zelfs in zo’n korte tijd als 10.000 jaar.

Bijvoorbeeld, voorafgaand aan de domesticatie van koeien voor melk, produceerden de meeste mensen geen lactase (om de lactosesuiker in melk af te breken) na de kindertijd. Onze huidige genetische samenstelling zorgt er nu echter voor dat veel mensen lactase produceren tijdens de volwassenheid.

Hoe het vergelijkt

Als u op zoek bent naar een nieuw dieet, zult u tal van opties tegenkomen die u naast het paleodieet zou kunnen overwegen. Hier is hoe een paar populaire diëten zich verhouden tot paleo:

 • Whole30 Dieet – Ontworpen als een eliminatiedieet van 30 dagen, zul je veel overlap met paleo vinden. Dit dieet bevat ook geen granen, zuivel of peulvruchten. Whole30 vereist echter extra eliminaties en is restrictiever. Het kan nuttig zijn voor diegenen die proberen een voedselgevoeligheid te identificeren, maar in tegenstelling tot het paleodieet is Whole30 niet ontworpen om op lange termijn te worden gevolgd.
 • Keto Dieet – Er zijn enkele overeenkomsten met paleo in die zin dat granen en peulvruchten niet zijn toegestaan. Het keto-dieet richt zich echter op een zeer vetrijk en zeer koolhydraatarm maaltijdplan. Dit betekent dat zaken als zoete aardappelen en het meeste fruit, dat op paleo zou worden toegestaan, verboden terrein zijn voor keto. Zowel keto als paleo kunnen gewichtsverlies op korte termijn bevorderen , maar langetermijngegevens ontbreken op dit moment.
 • Mediterraan dieet Net als paleo richt het mediterrane dieet zich op hele voedingsmiddelen – maar in dit geval worden die beschouwd als fruit, groenten, volle granen, peulvruchten en vis (met wat gevogelte en zuivel). Het mediterrane dieet is zeer goed onderzocht met veel gezondheidsvoordelen en kan gemakkelijker te volgen zijn voor mensen vanwege minder geëlimineerd voedsel.

Natuurlijk is het ook belangrijk om elk dieet te vergelijken met de voedingsaanbevelingen van USDA. Het is duidelijk dat het paleodieet aanzienlijk verschilt. Hoewel granen en zuivel twee prominente groepen vormen in MyPlate, worden ze geëlimineerd op het paleodieet. Evenzo, terwijl peulvruchten zoals bonen en linzen normaal gesproken worden omarmd als plantaardige eiwitbronnen, zijn deze ook verboden terrein op het paleodieet.

Hoewel aan uw calorie- en voedingsbehoeften nog steeds kan worden voldaan zonder deze voedingsmiddelen, moet u extra zorg besteden aan het plannen van een uitgebalanceerd paleodieet.

Een woord van bodymindspirit

Vergeet niet dat er geen “officiële” definitie van paleo is. Hoewel verschillende mensen richtlijnen hebben samengesteld op basis van hun interpretaties van onze voorouders, weet niemand echt precies hoe een dieet uit het paleolithische tijdperk eruit zag.

Als het paleodieet te beperkend aanvoelt, kan het moeilijk zijn om het op lange termijn te volgen. In plaats daarvan kunt u het dieet aanpassen aan uw behoeften op een manier die werkt voor uw lichaam of een ander dieet kiezen dat haalbaarder aanvoelt. Het beste dieet is er een die haalbaar is om je voor het leven aan te houden en dat je helpt je geweldig te voelen.

“Het paleodieet moedigt mensen aan om op dezelfde manier te eten als het paleolithicum en legt de nadruk op dierlijke eiwitten. Op deze manier eten is duursive en beperkt verschillende voedselgroepen. Veel experts zien deze beperking als niet-duurzaam, met een verhoogd risico op het missen van voedingsstoffen.”

Wilg Jarosh, MS, RD