Wat is het carnivore dieet?

Wat is het carnivore dieet?
Bord vlees

Westend61 / Getty Afbeeldingen


 • Wat is het carnivore dieet?
 • Het 7-daagse dieetplan
 • Wat je kunt eten
 • Wat je niet kunt eten
 • Hoe zich voor te bereiden op het carnivore dieet &tips
 • Voordelen van Carnivore Diet
 • Nadelen van Carnivore Dieet
 • Is het carnivore dieet een gezonde keuze voor u?

Bij bodymindspirit geloven we dat er geen one-size-fits-all benadering is voor een gezonde levensstijl. Succesvolle eetplannen moeten worden geïndividualiseerd en rekening houden met de hele persoon. Voordat u met een nieuw dieetplan begint, raadpleegt u uw zorgverlener of een geregistreerde diëtist, vooral als u een onderliggende gezondheidstoestand heeft.

Wat is het carnivore dieet?

Zoals de naam al doet vermoeden, is het carnivore dieet een eetplan dat zich bijna uitsluitend richt op vlees en andere dierlijke producten. Gebruikers beweren dat het gewichtsverlies kan stimuleren, ontstekingen kan verminderen en de testosteronniveaus kan verhogen, maar het dieet heeft aanzienlijke nadelen.

Het 7-daagse dieetplan

Op een carnivoor dieet zijn er geen parameters rond wanneer en hoeveel je moet eten. In plaats daarvan draait het dieet om goedgekeurd dierlijk voedsel. Dit is hoe een 7-daags maaltijdplan eruit kan zien:

Dag 1: Roerei en spek; kipfilets met gesmolten cheddarkaas; orgaan vleestaart

Dag 2: Gerookte zalm en een worstpasteitje; kalkoenburger gegarneerd met gebakken ei; karbonades gekookt in boter

Dag 3: Ham steak en bottenbouillon thee; krab en hardgekookte eieren; kippendijen met mozzarella kaas

Dag 4: Omelet met Parmezaanse kaas; sint-jakobsschelpen gebakken in boter; gegrilde biefstuk en kip kabobs

Dag 5: Kalkoen worst pasteitjes; spek en garnalen; lamskoteletjes met roomsaus

Dag 6: Gehakt en te harde eieren; varkenshaas; zalmfilet met botersaus

Dag 7: Cheddar roerei; geraspte kip met spekjes; gebraden rundvlees

Wat je kunt eten

Het carnivorendieet is vrij eenvoudig, bestaande uit vlees en zeevruchten, eieren en kleine hoeveelheden andere dierlijke producten zoals zuivelproducten en bottenbouillon. Gebruikers worden aangemoedigd om zich uitsluitend aan deze opties te houden.

Wat je niet kunt eten

Als u ervoor kiest om volledig carnivoor te gaan, verschijnen er helemaal geen voedselgroepen op uw bord, waaronder granen, zetmeel, fruit, groenten en oliën. Je zult ook geen gezoete dranken of alcohol vinden op een carnivoor dieet.

Wat te eten

 • Rundvlees, gehakt, biefstuk, runderlever

 • Hertenvlees, bizons en ander wildvlees

 • Lam

 • Kip en kalkoen

 • Varkensvlees, spek, ham en worst

 • Eieren

 • Zeevruchten, waaronder zalm, tonijn, makreel, garnalen, krab, oesters en sint-jakobsschelpen

 • Kleine hoeveelheden zuivel, zoals melk, kaas en room

 • Bottenbouillon

Wat niet te eten

 • Vruchten

 • Groente

 • Korrels

 • Noten en zaden

 • Plantaardige oliën

 • Plantaardig vlees

 • Alcohol en gezoete dranken

Hoe zich voor te bereiden op het carnivore dieet &tips

Terwijl sommige diëten precies aangeven hoeveel te eten en wanneer, dicteert een carnivoor dieet niet de timing of hoeveelheden voedsel. Het vereist echter wel dat je je houdt aan een zeer smal scala aan voedingsmiddelen.

Om je voor te bereiden op dit dieet, moet je nadenken over je tolerantie voor het eten van een extreem beperkt menu. Omdat deze manier van eten ook een uitdaging kan zijn in sociale omgevingen, zoals tijdens het dineren in een restaurant of op familiebijeenkomsten, is het het beste om te beoordelen hoe consistent je het kunt volgen. En aangezien dierlijke producten van hoge kwaliteit duur kunnen zijn, overweeg dan hoe een carnivoor dieet zal werken met uw budget.

Overweeg ten slotte hoe een carnivoor dieet uw gezondheid kan beïnvloeden. Hoewel veel mensen die alleen dierlijk voedsel eten beweren dat ze voordelen hebben ervaren zoals gewichtsverlies en een stabielere bloedsuikerspiegel, kan deze manier van eten gezondheidsproblemen veroorzaken die hieronder worden besproken.

Voordelen van Carnivore Diet

Over het algemeen heeft een carnivoor dieet tal van nadelen, waarvan er vele zelfs gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Dat gezegd hebbende, er zijn een paar mogelijke positieve punten aan het eten op deze vleeszware manier.

Biedt voldoende eiwitten

Eiwit is een noodzakelijke macronutriënt die spieren opbouwt, wonden geneest en de ruggengraat vormt voor de vele enzymen en hormonen van het lichaam. Er genoeg van krijgen is van cruciaal belang voor de gezondheid. Op een carnivoor dieet ben je er zeker van dat jeo veel eiwitten consumeren, die kunnen dienen als verzekering tegen gezondheidsproblemen zoals een slechte spiertonus, een verzwakt immuunsysteem en een hoger risico op botbreuken. Dit gaat echter ten koste van het te weinig consumeren van de andere twee macronutriënten: koolhydraten en vetten.

Kan gewichtsverlies bevorderen

Het carnivore dieet valt onder de paraplu van koolhydraatarme, eiwitrijke eetplannen. Onderzoek toont aan dat het beteugelen van je koolhydraten en het versterken van eiwitten het lichaamsgewicht kan verminderen en de vetmassa kan verminderen , wat waarschijnlijk te maken heeft met de verzadigingsfactor van eiwitten, naast andere bijdragers. Hoewel onderzoek naar de gewichtsverlieseffecten van het carnivore dieet minimaal is, bleek uit een onderzoek uit 2021 bij mensen die het dieet volgden dat mensen met diabetes een groter gewichtsverlies rapporteerden dan de totale bestudeerde groep.

Geschikt voor mensen met ernstige voedselallergieën

Allergieën voor vlees zijn zo zeldzaam dat er geen goede schattingen zijn van hun prevalentie – dus mensen met voedselallergieën kunnen vinden dat een carnivoor dieet hen in staat stelt om te eten zonder zich zorgen te maken over bijwerkingen. Maar zelfs voor mensen met ernstige voedselallergieën is het verwijderen van alle voedselgroepen behalve dierlijke producten waarschijnlijk niet nodig of gezond.

Nadelen van Carnivore Dieet

Er is een reden waarom u het carnivore dieet niet zult vinden bovenaan door experts goedgekeurde lijsten met de beste diëten om te volgen. Dit eetplan heeft een aantal serieuze rode vlaggen.

Moeilijk te volgen

Het eten van alleen vlees en andere dierlijke producten klinkt misschien eenvoudig op papier, maar elk dieet dat uw inname reduceert tot een enkele voedselgroep kan behoorlijk moeilijk te volgen zijn. Misschien vindt u uw opties op dit dieet repetitief en saai, en het is waarschijnlijk dat u hunkert naar bekende favorieten die het dieet niet toestaat. Ondertussen, afhankelijk van uw keuzes van vlees, zeevruchten, eieren en zuivel, kan een carnivoor dieet ook snel duur worden. Weidevlees en duurzaam geproduceerde zeevruchten zijn enkele van de voedingsmiddelen met de hoogste dollar die er zijn.

Laag in vezels en andere voedingsstoffen

Hoewel voorstanders van het carnivore dieet zeggen dat het de manier is waarop mensen bedoeld waren om te eten, mist het enkele belangrijke voedingsstoffen waarvan bekend is dat ze de menselijke gezondheid bevorderen. Een opvallend tekort: vezels. Niet alleen kan een gebrek aan vezels je extreem verstopt achterlaten, maar het kan je ook op de lange termijn gezondheidsproblemen bezorgen. Een vezelrijk dieet wordt geassocieerd met een lager risico op hartaandoeningen en darmkanker, evenals een beter beheer van de bloedsuikerspiegel.

Voedingsstoffen zoals vitamine C en plantaardige polyfenolen zijn ook afwezig in een carnivoor dieet. Een vitamine C-tekort brengt u in gevaar voor scheurbuik, en zonder antioxidanten kan de ontsteking verhogen, waardoor de algehele gezondheid op de lange termijn afneemt.

Rijk aan verzadigd vet en natrium

Wat hebben rundvlees, lamsvlees en varkensvlees gemeen? Deze gewone vleessoorten bevatten allemaal veel verzadigd vet. Terwijl onderzoek nog steeds het verband tussen verzadigd vet en hartaandoeningen uit elkaar haalt, blijven volksgezondheidsorganisaties aanbevelen om uw inname laag te houden. De American Heart Association adviseert om niet meer dan 6% van uw dagelijkse calorieën uit verzadigd vet te eten (ongeveer 120 calorieën op een dieet van 2.000 calorieën per dag). Een carnivoor dieet zal deze aanbeveling waarschijnlijk ver overtreffen.

Natrium is een andere zorgwekkende voedingsstof in veel dierlijk voedsel zoals gezouten vlees (denk aan spek, worst en vleeswaren). Overmatig consumeren van natrium uit dit soort dierlijke producten kan uw risico op hoge bloeddruk verhogen.

Sociaal beperkend

Voedsel brengt mensen samen, maar als je je eten hebt beperkt tot een kleine hoeveelheid voedsel, kun je het een uitdaging vinden om tijdens een maaltijd met anderen te socialiseren. Het volgen van een carnivoor dieet zal waarschijnlijk uw opties om uit eten te gaan beperken en ervoor zorgen dat u moeilijke beslissingen moet nemen over wanneer u van uw dieet moet afwijken in naam van sociale aardigheid.

Kan lever en nieren schaden

Eiwit is natuurlijk een noodzakelijke voedingsstof voor een optimale gezondheid. De lever en nieren hebben echter een limiet op hoeveel ze ervan kunnen verwerken. Door alleen vlees te eten, kun je zoveel eiwitten binnenkrijgen dat je deze organen belast en mogelijk zelfs schade aanricht.

Is het carnivore dieet een gezonde keuze voor u?

Een carnivoor dieet kan leiden tot een aantal ernstige hiaten (en excessen) in uw voeding. Het eten van uitsluitend dierlijke producten zal u waarschijnlijk over de aanbevolen limieten voor natrium en verzadigd vet brengen, evenals tekorten aan voedingsstoffen uit plantaardig voedsel, zoals vezels, vitamine C en polyfenolen. Het weglaten van koolhydraten kan je ook traag en mentaal mistig laten voelen, omdat koolhydraten de favoriete energiebron zijn voor zowel matige intensiteitsoefeningen als hersenfunctie.

En hoewel een stabiele stroom van vlees, zeevruchten, eieren en af en toe zuivel is een garantie voor het consumeren van voldoende eiwitten, het kan zelfs te veel van deze macro bieden.

Een carnivoor dieet is geen duurzame, voedzame manier om te eten, en de nadelen ervan wegen waarschijnlijk op tegen de mogelijke voordelen. Dit dieet kan leiden tot ernstige tekorten aan voedingsstoffen of uiteindelijk het risico op gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen en darmkanker verhogen.

Een woord van bodymindspirit

Het volledig verwijderen van grote voedselgroepen is zelden nodig voor gewichtsverlies of een goede gezondheid – en, net als een deskundige slager, snijdt een carnivoor dieet hele delen van het voedsel. Als je een fan bent van vlees of op zoek bent naar een koolhydraatarm eetplan, zijn er tal van andere diëten om uit te kiezen die een meer gematigde aanpak bieden. Je zult meer flexibiliteit hebben en meer plezier uit je dieet halen door te kiezen voor iets minder beperkends.

Vergeet niet dat het volgen van een dieet op lange of korte termijn misschien niet nodig voor u is en dat veel diëten die er zijn gewoon niet werken, vooral op lange termijn. Hoewel we geen rage dieettrends of niet-duurzame methoden voor gewichtsverlies onderschrijven, presenteren we de feiten zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen die het beste werkt voor uw voedingsbehoeften, genetische blauwdruk, budget en doelen.

Als je doel gewichtsverlies is, onthoud dan dat afvallen niet noodzakelijkerwijs hetzelfde is als je gezondste zelf zijn, en er zijn veel andere manieren om gezondheid na te streven. Lichaamsbeweging, slaap en andere levensstijlfactoren spelen ook een belangrijke rol in uw algehele gezondheid. Het beste dieet is altijd het dieet dat in balans is en past bij uw levensstijl.

Bij bodymindspirit geloven we dat er geen one-size-fits-all benadering is voor een gezonde levensstijl. Succesvolle eetplannen moeten worden geïndividualiseerd en rekening houden met de hele persoon. Voordat u met een nieuw dieetplan begint, raadpleegt u uw zorgverlener of een geregistreerde diëtist, vooral als u een onderliggende gezondheidstoestand heeft.

Dag 1: Roerei en spek; kipfilets met gesmolten cheddarkaas; orgaan vleestaart

Dag 2: Gerookte zalm en een worstpasteitje; kalkoenburger gegarneerd met gebakken ei; karbonades gekookt in boter

Dag 3: Ham steak en bottenbouillon thee; krab en hardgekookte eieren; kippendijen met mozzarella kaas

Dag 4: Omelet met Parmezaanse kaas; sint-jakobsschelpen gebakken in boter; gegrilde biefstuk en kip kabobs

Dag 5: Kalkoen worst pasteitjes; spek en garnalen; lamskoteletjes met roomsaus

Dag 6: Gehakt en te harde eieren; varkenshaas; zalmfilet met botersaus

Dag 7: Cheddar roerei; geraspte kip met spekjes; gebraden rundvlees

Een carnivoor dieet is geen duurzame, voedzame manier om te eten, en de nadelen ervan wegen waarschijnlijk op tegen de mogelijke voordelen. Dit dieet kan leiden tot ernstige tekorten aan voedingsstoffen of uiteindelijk het risico op gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen en darmkanker verhogen.