Wat is een eetlustremmer?

Wat is een eetlustremmer?
Close-up van sportieve gespierde man armen met sport- en fitnesssupplementen, capsules, pillen, sportschoolachtergrond. Gezonde leefstijl, geneeskunde, voedingssupplementen en mensenconcept
Valeriy_G / Getty Images

 • Wat is een eetlustremmer?
 • Hoe werken ze?
 • Voorzorgsmaatregelen
 • Bijwerkingen en risico’s
 • Recept eetlustremmers
 • Natuurlijke eetlustremmers

Eetlustremmers zijn medicijnen die op de hersenen werken om het voor de gek te houden door te denken dat het geen honger heeft. Ze werken voornamelijk op de neurochemische zenders van het centrale zenuwstelsel om de eetlust en honger te verminderen om de voedselinname te verminderen. Voorgeschreven eetlustremmers kunnen worden gebruikt naast een gezond dieet en verhoogde fysieke activiteit om aanzienlijk gewichtsverlies te bereiken en te behouden.

Terwijl sommige bedoeld zijn voor gebruik op korte termijn, zijn andere bedoeld om op lange termijn te worden gebruikt. Naast voorgeschreven medicijnen zijn er vrij verkrijgbare en “natuurlijke” supplementproducten beschikbaar die beweren de eetlust te onderdrukken en u te helpen gewicht te verliezen.

Wat is een eetlustremmer?

Over het algemeen verwijst de term “eetlustremmer” naar een voorgeschreven medicijn dat u helpt om minder honger te voelen, zodat u minder eet en gewicht verliest. Maar de term wordt ook gebruikt door sommige kruiden- en natuurlijke dieetpillenmakers om plantaardige, niet-voorgeschreven producten te beschrijven die gericht zijn op het beteugelen van honger.

U kunt eetlustremmers zien die worden geadverteerd in tijdschriften of online. Hoewel eetlustremmers sommigen kunnen helpen gewicht te verliezen, werken ze misschien niet voor iedereen. Er zijn veel redenen waarom mensen blijven of aankomen, en de hoeveelheid voedsel die je eet is slechts één factor.

Eetlustremmers richten zich niet op emotioneel eten, gedachteloos eten of sedentair gedrag, die allemaal ook vaak worden geassocieerd met overgewicht en obesitas.

Hoe werken ze?

Eetlustremmers werken op verschillende manieren. Sommige onderdrukkers zorgen ervoor dat je je eerder minder hongerig of vol voelt, terwijl andere het voor je lichaam moeilijk maken om vet uit de voeding op te nemen. Echter, noch recept noch natuurlijke eetlustremmers zijn een vervanging voor bepaalde veranderingen in levensstijl om gewichtsverlies te bereiken.

Volgens een systematische en klinische beoordeling van langdurig drugsgebruik voor de behandeling van obesitas, resulteerden medicijnen in een groter gemiddeld gewichtsverlies dan de placebo’s in combinatie met leefstijlinterventies.

Dieet- en levensstijlveranderingen kunnen een uitdaging zijn om te maken, daarom kiezen veel mensen voor een voedingssupplement als een middel om af te vallen. Deskundigen zijn het er echter over eens dat het consumeren van een gezond dieet en het handhaven van regelmatige fysieke activiteit de basis is voor gewichtsverlies op de lange termijn.

Voorzorgsmaatregelen

Voordat u begint met een eetlustremmer – recept of vrij verkrijgbaar – bespreek met uw arts alle onderliggende medische diagnoses, eerdere medische noodsituaties, huidige medicijnen en algemene zorgen die de onderdrukker kunnen verstoren.

Bepaalde voorgeschreven eetlustremmers waarschuwen voor gebruik bij mensen met hartaandoeningen, hoge of ongecontroleerde bloeddruk, glaucoom, een geschiedenis van eetstoornissen of hyperthyreoïdie.

Bijwerkingen en risico’s

Eetlustremmers zijn niet zonder risico. Bijwerkingen variëren van medicatie tot medicatie en zijn vaak mild. Sommige gevallen kunnen echter ernstiger zijn, dus het is belangrijk om met uw arts te praten als de bijwerkingen aanhouden.

De meest voorkomende bijwerkingen geassocieerd met recept en natuurlijke eetlustremmers zijn:

 • Constipatie
 • Hoest
 • Diarree
 • Duizeligheid
 • Xerostomie
 • Hoofdpijn
 • Verhoogde bloeddruk
 • Verhoogde hartslag
 • Slapeloosheid/slaapproblemen
 • Leverschade
 • Misselijkheid
 • Verhoogde polsslag

Sommige medicijnen kunnen ook het risico op zelfmoordgedachten verhogen of slecht interageren bij mensen met een depressie of andere ernstige psychische aandoeningen.

Recept eetlustremmers

Er zijn verschillende door de FDA goedgekeurde medicijnen voor gewichtsverlies. Veel van deze medicijnen voor gewichtsverlies zijn eetlustremmers en helpen gewichtsverlies te bevorderen door zich op honger te richten. Deze hulpmiddelen voor gewichtsverlies zijn alleen op recept verkrijgbaar.

Belviq

Belviq (lorcaserin) werkt om de eetlust en het metabolisme te beheersen door serotoninereceptoren te activeren die honger reguleren. Door hom uw eetlust onder controle te houden, kan Belviq u helpen zich vol te voelen nadat u minder voedsel hebt gegeten. Het is op recept verkrijgbaar bij mensen met een body mass index (BMI) van 30 of een body mass index van 27 samen met een gewichtsgerelateerde aandoening.

Beviq verwijdering uit de markt

De FDA heeft verzocht om Belviq in februari 2020 van de markt te verwijderen vanwege een verhoogde incidentie van kanker bij degenen die het gebruiken.

Contrave

Contrave is een combinatie met verlengde afgifte van twee door de FDA goedgekeurde medicijnen: naltrexonhydrochloride en bupropionhydrochloride. Het beïnvloedt het centrale zenuwstelsel om je eetlust te verminderen en hunkeren te beteugelen. De gewichtsverlies medicatie wordt voorgeschreven samen met een caloriearm dieet en trainingsprogramma om mensen te helpen gewicht te verliezen.

Phentermine

Bekend onder vele merknamen (waaronder Adipex-P, Lomaira en Suprenza), is fentermine een van de oudste medicijnen voor gewichtsverlies. De bijwerkingen van Phentermine omvatten verhoogde bloeddruk en hartslag, slapeloosheid en nervositeit.

Qsymia

Qsymia (fentermine en topiramaat) is een capsule met verlengde afgifte die de eetlust onderdrukt en, bij uitbreiding, uw voedselinname vermindert. Als u een BMI van meer dan 30 of een body mass index van 27 en hoger heeft, samen met een gewichtsgerelateerde aandoening, kan uw arts dit product voorschrijven. De medicatie moet worden ingenomen samen met levensstijlaanpassingen voor langdurig gewichtsverlies.

Saxenda

Saxenda (liraglutide) [rDNA origin] injectie) is een injecteerbaar geneesmiddel dat mensen helpt om zich eerder vol te voelen, zodat ze minder eten en afvallen. Saxenda kan worden gebruikt door mensen met obesitas (gedefinieerd als mensen met een BMI van 30 of meer) of door mensen met een BMI van 27 of meer en een gewichtsgerelateerde medische aandoening zoals diabetes type 2, hoog cholesterol of hoge bloeddruk.

Wegovy

Wegovy (Semaglutide) is een eenmaal per week injectie voor chronisch gewichtsbeheersing die werd goedgekeurd door de FDA. Semaglutide is een GLP-1 receptoragonist en is eerder goedgekeurd voor diabetes type 2, onder de namen Ozempic (injectie) en Rybelsus (orale tabletten).

Wegovy kan worden gebruikt door mensen met een beginnende body mass index (BMI) van meer dan 30 (obesitas) of meer dan 27 (overgewicht) met een minimum van één gewichtsgerelateerde aandoening zoals hypertensie, type 2 diabetes mellitus of dyslipidemie.

Plenity

Plenity is een door de FDA goedgekeurd apparaat dat op dezelfde manier functioneert als een eetlustremmer of een geneesmiddel tegen obesitas. Geldeeltjes combineren met ingenomen voedsel, waardoor een groter volume in de maag en dunne darm wordt veroorzaakt. Deze hogere elasticiteit en viscositeit in de maag en dunne darm creëert gevoelens van volheid en maaltijdverzadiging, waardoor honger wordt verminderd en daardoor mogelijk de calorie-inname afneemt.

Plenity is goedgekeurd voor gewichtsbeheersing voor volwassenen met een body mass index (BMI) van 25 tot 40 met overgewicht of obesitas. Het moet worden gecombineerd met een gezond dieet en lichaamsbeweging.

Natuurlijke eetlustremmers

Sommige producten zijn online verkrijgbaar en in reformwinkels, apotheken en vitaminewinkels die beweren natuurlijke eetlustremmers te zijn. Vezels helpen je bijvoorbeeld om je langer vol te voelen nadat je hebt gegeten. Om deze reden noemen sommige vezelsupplementmakers het een natuurlijke eetlustremmer.

Supplementen worden niet getest, beoordeeld of goedgekeurd voor veiligheid en effectiviteit door de FDA. Als u een kruidenproduct overweegt om uw honger te beteugelen, zorg er dan voor dat u alle feiten verzamelt voordat u het koopt. Misschien wilt u zelfs met uw arts of apotheker praten voordat u er een of enkele koopt. Sommige producten zijn duur en zijn mogelijk niet zo effectief als u zou willen.

De volgende zijn enkele van de meest populaire natuurlijke eetlustremmers.

Fenegriek

Fenegriek is een mediterraan kruid met zaden die ruiken en smaken naar ahornsiroop. De vermalen zaden en extracten worden gebruikt in koken, kruidenmixen, medicijnen en cosmetische producten.

Vezels kunnen fungeren als een natuurlijke eetlustremmer door de verzadiging te verlengen, en fenegriekzaden zijn rijk aan vezels. Een studie uit 2015 wees ook uit dat het drinken van fenegriekthee in vergelijking met een placebo leidde tot een hoger gevoel van volheid bij vrouwen met overgewicht.

Fenegriek wordt als veilig beschouwd in hoeveelheden die meestal in voedsel worden aangetroffen, maar de veiligheid ervan in grote doses is onbekend. Er zijn enkele mogelijke bijwerkingen, namelijk diarree, misselijkheid en symptomen van het spijsverteringskanaal. Fenegriek kan bij sommige mensen ook allergische reacties veroorzaken. In zeer zeldzame gevallen kan fenegriek duizeligheid en hoofdpijn veroorzaken. Mensen die het alleen en in combinatie met andere kruiden gebruiken, hebben enkele gevallen gemeld of levertoxiciteit.

Glucomannan

Geëxtraheerd uit de wortel van de konjac-plant, zit glucomannan vol oplosbare vezels. Er wordt gezegd dat het helpt de verzadiging te verhogen en de tijd te verlengen die voedsel nodig heeft om de maag te verlaten. Verschillende klinische onderzoeken hebben glucomannan geëvalueerd, maar de effecten op gewichtsverlies zijn inconsistent.

Het nemen van glucomannan is niet zonder risico’s. Op korte termijn lijkt het alleen kleine bijwerkingen te hebben, zoals boeren, een opgeblazen gevoel, dunne ontlasting, buikklachten, gas, diarree en constipatie. Er is echter niet veel bekend over de veiligheid van glucomannan op de lange termijn. In het midden van de jaren 1980 werden tabletvormen geassocieerd met slokdarmobstructie (hoewel poedervormige en capsulevormen dat niet waren).

Groene thee en groene thee extract

Cafeïne en catechines zijn de twee actieve componenten van groene thee geassocieerd met gewichtsverlies. Veel studies hebben geprobeerd te testen of groene thee en zijn componenten een vermindering van het lichaamsgewicht produceren, met name door verhoogd energieverbruik, vetoxidatie, verminderde vetabsorptie en verminderde lipogenese.

De studies concludeerden dat er mogelijk een bescheiden effect op gewichtsverlies zou kunnen zijn, maar het effect zou klein en niet klinisch relevant zijn. Er zijn geen studies geweest die rechtstreeks onderzoeken of groene thee of groene thee-extract functioneren als eetlustremmers.

Hoewel er geen nadelige effecten zijn gemeld van het drinken van groene thee, zijn er aanwijzingen dat groene thee-extract leverschade kan veroorzaken, vooral wanneer het op een lege maag wordt ingenomen.

Garcinia Cambogia

Garcinia cambogia is een fruitboom die voorkomt in Azië, Afrika en de Polynesische eilanden. De schil van de vrucht van de boom bevat hoge niveaus van hydroxycitroenzuur (HCA). Van HCA wordt gedacht dat het de voedselinname onderdrukt en gewichtstoename vermindert. Hoewel studies met ratten hebben aangetoond dat dit waar is, is het bewijs dat garcinia cambogia bij mensen werkt tegenstrijdig. Als er een effect is, is het relatief klein.

Garcinia cambogia en HCA hebben de neiging om milde bijwerkingen te hebben, waaronder hoofdpijn, misselijkheid, gastro-intestinale problemen en symptomen van de bovenste luchtwegen. De veiligheid op lange termijn is echter niet bekend.

Sommige mensen die supplementen met garcinia cambogia hebben genomen, hadden gevallen van levertoxiciteit, maar garcinia cambogia kon niet direct worden betrokken omdat de supplementen extra ingrediënten bevatten.

Een woord van bodymindspirit

Als u overweegt een eetlustremmer te nemen of denkt dat het u kan helpen gewicht te verliezen, moet u eerst uw arts raadplegen. Ze zijn de beste beoordeling of een eetlustremmer geschikt voor u is en kunnen met u samenwerken om de beste manieren te bepalen om uw doelen voor gewichtsverlies te bereiken.

Eetlustremmers richten zich niet op emotioneel eten, gedachteloos eten of sedentair gedrag, die allemaal ook vaak worden geassocieerd met overgewicht en obesitas.

De FDA heeft verzocht om Belviq in februari 2020 van de markt te verwijderen vanwege een verhoogde incidentie van kanker bij degenen die het gebruiken.