Wat is de gemiddelde lengte voor mannen?

Wat is de gemiddelde lengte voor mannen?
Smiley homoseksueel stel dat door de straat loopt

Tetra Images / Getty Images


 • Gemiddelde Amerikaanse lengte
 • Hoe de hoogte nauwkeurig te meten
 • Veranderingen in de loop van de tijd
 • Gemiddelde hoogtes wereldwijd
 • Factoren die van invloed zijn op de hoogte

De gemiddelde lengte voor mannen is de afgelopen honderd jaar toegenomen. Deze toename is vooral te danken aan betere voeding. Andere factoren kunnen ook een rol spelen bij het bepalen van de lengte van een man.

Gemiddelde hoogtes worden berekend en bijgehouden door middel van vitale statistieken verzameld door nationale gezondheidsagentschappen. Deze bureaus beginnen op tweejarige leeftijd met het verzamelen van stahoogte en meten individuen tot op 0,1 cm nauwkeurig met een digitale stadiometer.

Een stadiometer is een hoogtemeter met een verticale liniaal en een glijdende horizontale stok of staaf die op de bovenkant van het hoofd wordt geplaatst.

Gemiddelde lengte voor mannen in de VS

Het National Center for Health Statistics heeft gemeld dat de gemiddelde lengte voor een volwassen man 69,1 inch (175,4 centimeter) is, of ongeveer 5 voet 9 inch. Deze gegevens zijn verzameld als onderdeel van de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) die van 1999 tot 2016 is uitgevoerd.

Houd er rekening mee dat gemiddeld betekent dat de helft van de volwassen mannelijke bevolking langer zal zijn en de helft korter. Net als bij huidskleur en oogkleur is lengte niet iets dat je kunt veranderen. Lees meer over trends voor volwassen mannen en wat je kunt verwachten als een jongen groeit.

Hoe de hoogte nauwkeurig te meten

Hoewel de hoogte in de meeste zorginstellingen wordt gemeten met behulp van een stadiometer, hebben de meesten van ons niet de luxe van gespecialiseerde apparatuur alleen voor het meten van hoogte.

Maar er zijn best practices voor het meten van hoogte thuis. Je hebt een potlood en een metalen meetlint nodig. Trek je schoenen en sokken uit en ga tegen een platte muur staan (idealiter zonder lijstwerk aan de onderkant). Je lichaam moet contact maken met de muur van de achterkant van je hielen tot je hoofd. Kijk recht vooruit, met je blik parallel aan de grond.

Maak met het potlood horizontaal langs de bovenkant van je hoofd een kleine markering op de muur om je lengte aan te geven. Gebruik het meetlint om van de vloer tot de potloodmarkering te meten. De meeste hoogte in de VS wordt gemeten in voeten en centimeters. Rond naar de dichtstbijzijnde achtste van een inch.

Hoe zijn de gemiddelde hoogten veranderd voor mannen?

Metingen van body mass index, gewicht, lengte en zelfs hoofdomtrek zijn verzameld in de VS sinds de late jaren 1950. Mannen zijn in die korte tijdspanne van een paar decennia steeds groter geworden.

Body Mass Index (BMI) is een gedateerde, bevooroordeelde meting die geen rekening houdt met verschillende factoren, zoals lichaamssamenstelling, etniciteit, ras, geslacht en leeftijd.

Ondanks dat het een gebrekkige maatregel is, wordt BMI tegenwoordig veel gebruikt in de medische gemeenschap omdat het een goedkope en snelle methode is voor het analyseren van potentiële gezondheidsstatus en -uitkomsten.

Een van de vroegste rapporten verklaarde dat “mannen in de algemene burgerbevolking gemiddeld 68,2 centimeter lang zijn”, iets meer dan een centimeter korter dan verwacht vandaag. Voorafgaand aan deze tijd suggereren historische glimpen dat de gemiddelde hoogte de afgelopen 400 jaar gestaag is gestegen.

Historische mannelijke hoogten in de VS

 • Mannen in de vroege kolonie van de Pilgrim in Massachusetts waren gemiddeld ongeveer 66 centimeter hoog (1620)
 • Soldaten uit de Burgeroorlog waren naar verluidt gemiddeld 67,7 inch (1863)
 • Amerikaanse soldaten gemiddeld 67,5 inch (1917)
 • Rekruten van het Amerikaanse leger waren gemiddeld 68,1 inch (1943)
 • De gemiddelde volwassen man was 69,3 inch (5 voet, 9 inch) in 2010.

Dit betekent waarschijnlijk niet dat mannen steeds groter zullen worden naarmate de tijd verstrijkt. Ondanks het bewijs van groei, toonde het archeologische onderzoek van skeletten van zo ver terug als de Mesolithische periode aan dat de lengte van een man ongeveer 168 centimeter was, of ongeveer 5 voet, 5 inch. Dat vertaalt zich naar slechts vier centimeter over 10.000 jaar.

Met betrekking tot recente toename in hoogte, zijn experts van mening dat een betere gezondheid en voeding een rol spelen in deze groeispurt. Tegenwoordig zijn er effectieve manieren om ziekte te voorkomen en de gezondheid te bevorderen tijdens de vormende jaren van een kind.

Er zijn meer middelen om degeneratie uit te stellen naarmate een persoon ouder wordt, waardoor de verslechtering van bot en spieren wordt voorkomen die kan leiden tot een verlies van lengte. De meeste experts zijn daarom van mening dat het hoogtepotentieel mogelijk maximaal is.

Gemiddelde lengte voor mannen wereldwijd

Vergeleken met mannen in andere delen van de wereld zit de Amerikaanse man vrijwel in het midden van de nationale gemiddelden.

In sommige landen, zoals Nederland en Bosnië en Herzegovina, is de gemiddelde lengte iets meer dan 6 voet lang. In delen van Azië – met name Zuidoost-Azië (Indonesië, Vietnam, de Filippijnen) – valt het gemiddelde rond de 5 voet, 4 inch of minder.

Ondertussen lijken de langste mannen afkomstig te zijn van het Nilotische volk van Soedan, waar de gemiddelde lengte is gekoppeld aan 6 voet, 3 inch. Hier zijn een paar gemiddelde mannelijke lengtes in verschillende landen, gerangschikt van hoog naar laag.

Gemiddelde mannelijke hoogten wereldwijd
Land Gemiddelde mannelijke lengte
Nederland 6 voet
Denemarken 5 voet 11 inch
Bermuda 5 voet 10 duim
Canada 5 voet 10 duim
Hongarije 5 voet 9 inch
Zuid-Korea 5 voet 9 inch
Bahamas 5 voet 8 inch
Thailand 5 voet 7 inch
Honduras 5 voet 6 inch
India 5 voet 5 inch
Guatemala 5 voet 4 inch

Factoren die van invloed zijn op de hoogte

Veel factoren kunnen de mannelijke lengte beïnvloeden of beïnvloeden. Hoewel genetica een rol speelt, dragen omgevingsfactoren ook bij aan hoe lang een persoon zal worden. Hier zijn een paar factoren die een rol spelen.

Genetica

Een analyse van 45 verschillende tweelingstudies wees uit dat de genen van een persoon hun lengte kunnen beïnvloeden, en deze impact neemt toe naarmate ze ouder worden, over het algemeen piekend op ongeveer 14-jarige leeftijd bij jongens. Kijken naar hoe lang andere mannen in je familie zijn, kan je een idee geven van hoe lang je zou kunnen zijn. Het is echter niet de enige factor.

Voeding

De hoeveelheid voeding in het dieet van een man, vooral in hun vroege jaren, blijkt bij te dragen aan het lengtepotentieel. Sommige studies hebben zelfs aangetoond dat specifieke voedingsstoffen er ook toe doen. Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat mannen een grotere lengte kunnen bereiken door hoogwaardige eiwitten te eten.

Ziekte

Onderzoek wijst uit dat ziekten of aandoeningen die van invloed zijn op voedselinname of -absorptie ook de lengte kunnen beïnvloeden. Dit omvat diarree-veroorzakende infecties, luchtweginfecties en zelfs kinderkoorts. Enkele voorbeelden van ziekten die de hoogteontwikkeling kunnen afzwakken, zijn de ziekte van Cushing, coeliakie, prikkelbare darmsyndroom, diabetes en sikkelcelanemie.

Geografische factoren

Waar een kind opgroeit, kan ook bijdragen aan hoe lang het wordt. Een studie merkte bijvoorbeeld op dat kortere periodes van daglicht de schildklierhormonen verhogen, waardoor de hoogte toeneemt. Langere perioden van zonneschijn gedurende de dag dragen bij aan een verhoogde hoogte.

Een woord van bodymindspirit

De gemiddelde lengte voor mannen is over de hele wereld anders, maar zit op 5 voet, 9 inch in de Verenigde Staten. Weten hoe je nauwkeurig hoogte kunt meten, is de eerste stap om te begrijpen hoe je dit gemiddelde kunt meten. Als je onder het gemiddelde valt, onthoud dan dat je in goed gezelschap bent, want ongeveer de helft van de mannelijke bevolking valt ook onder het gemiddelde! Als u zich zorgen maakt over uw lengte en of u mogelijk onderliggende medische aandoeningen heeft die hierop van invloed zijn, neem dan contact op met een zorgverlener.

14 Bronnen

bodymindspirit Fit gebruikt alleen bronnen van hoge kwaliteit, waaronder peer-reviewed studies, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. Lees ons redactionele proces voor meer informatie over hoe we onze inhoud nauwkeurig, betrouwbaar en betrouwbaar controleren en houden.

 1. Grasgruber P, Sebera M, Hrazdira E, Cacek J, Kalina T. Major correleert van mannelijke lengte: een studie van 105 landen. Econ Menselijke Biol. 2016;21:172-195. DOI:10.1016/j.ehb.2016.01.005

 2. Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services. Antropometrische referentiegegevens voor kinderen en volwassenen: Verenigde Staten, 2011-2014. Gepubliceerd 2016.

 3. Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services. Gemiddeld lichaamsgewicht, lengte, tailleomtrek en body mass index bij volwassenen: Verenigde Staten, 1999-2000 tot en met 2015-2016. Gepubliceerd op 20 december 2018.

 4. Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, Onderwijs en Welzijn. Gewicht, lengte en geselecteerde lichaamsafmetingen van volwassenen Verenigde Staten – 1960 – 1962. Gepubliceerd op 1 juni 1965.

 5. Roser M, Appel C, Ritchie H. Menselijke Hoogte. Onze wereld in data. Bijgewerkt mei 2019.

 6. Yeboah J. Dieet, lengte en gezondheid. Mevrouw Clin Nutr. 2017;106(2):443-444. DOI:10.3945/ajcn.117.161562

 7. Perkins JM, Subramanian SV, Davey Smith G, Özaltin E. Volwassen lengte, voeding en volksgezondheid. Nutr Rev. 2016;74(3):149-165. DOI: 10.1093/nutrit/nuv105

 8. Marck A, Antero J, Berthelot G, et al. Bereiken we de grenzen van homo sapiens? Voorste Physiol. 2017;8:812. DOI:10.3389/fphys.2017.00812

 9. Berezow A. Move over, Nederlandse mannen. Herzegovinians zijn misschien wel de langste ter wereld. Amerikaanse Raad voor Wetenschap en Gezondheid. Gepubliceerd op 12 april 2017.

 10. Langtree I. Hoogtekaart van mannen en vrouwen in verschillende landen. Gehandicapte wereld. Bijgewerkt op 29 november 2019.

 11. NCD RisC. Hoogte: evolutie van de hoogte in de loop van de tijd.

 12. Jelenkovic A, Sund r, Hur YM, et al. Genetische en omgevingsinvloeden op lengte van de kindertijd tot de vroege volwassenheid: een individuele gepoolde analyse van 45 tweelingcohorten. Wetenschappelijke rapporten. 2016;6:28496. DOI:10.1038/srep28496

 13. Perkins JM, Subramanian SV, Smith GD, Ozaltin E. Volwassen lengte, voeding en volksgezondheid. Nutr Rev. 2016;74(3):149-165. DOI: 10.1093/nutrit/nuv105

 14. Yokoya M, Higuchi Y, van Wouwe J. Daglengte kan geografisch verschil maken in lichaamsgrootte en verhoudingen: een ecologische analyse van Japanse kinderen en adolescenten. PLoS Een. 2019;14(1):e0210265. DOI:10.1371/journal.pone.0210265

Aanvullende lectuur

 • Centra voor ziektebestrijding en -preventie. Antropometrische referentiegegevens voor kinderen en volwassenen: Verenigde Staten, 2007-2010. Vitale en gezondheidsstatistieken. 2012;11(252):1-48.

 • Hathaway M. Trends in hoogtes en gewichten. Jaarboek van de landbouw. 1959;1-5.


Door Vincent Iannelli, MD

Vincent Iannelli, MD, is een door de raad gecertificeerde kinderarts en fellow van de American Academy of Pediatrics. Dr. Iannelli zorgt al meer dan 20 jaar voor kinderen.


Bekijk ons redactionele proces

Maak kennis met onze Review Board

Een stadiometer is een hoogtemeter met een verticale liniaal en een glijdende horizontale stok of staaf die op de bovenkant van het hoofd wordt geplaatst.

Body Mass Index (BMI) is een gedateerde, bevooroordeelde meting die geen rekening houdt met verschillende factoren, zoals lichaamssamenstelling, etniciteit, ras, geslacht en leeftijd.

Ondanks dat het een gebrekkige maatregel is, wordt BMI tegenwoordig veel gebruikt in de medische gemeenschap omdat het een goedkope en snelle methode is voor het analyseren van potentiële gezondheidsstatus en -uitkomsten.

 • Mannen in de vroege kolonie van de Pilgrim in Massachusetts waren gemiddeld ongeveer 66 centimeter hoog (1620)
 • Soldaten uit de Burgeroorlog waren naar verluidt gemiddeld 67,7 inch (1863)
 • Amerikaanse soldaten gemiddeld 67,5 inch (1917)
 • Rekruten van het Amerikaanse leger waren gemiddeld 68,1 inch (1943)
 • De gemiddelde volwassen man was 69,3 inch (5 voet, 9 inch) in 2010.