Wat is de beste tijd van de dag om te rennen?

Wat is de beste tijd van de dag om te rennen?
Twee jonge mannen en een jonge vrouw rennen op een pad met tegenlicht in de late namiddag

Chase Jarvis / Taxi / Getty Images

  • Waarom de middag gunstig is
  • Ochtend motivatie
  • Overwegingen met betrekking tot levensstijl
  • Timing van het evenement
  • Hoe aan te passen

Lichaamsbeweging is een integraal onderdeel van een gezonde en actieve levensstijl. Terwijl sommige mensen er de voorkeur aan geven om ’s ochtends meteen te rennen, genieten anderen van een training in de late namiddag. Sommige mensen sporten zelfs vlak voordat ze ’s avonds naar bed gaan. Is er enig voordeel aan sporten op een specifiek moment van de dag?

Dit is een onderwerp van veel discussie onder atleten, bewegingsexperts en onderzoekers. Hoewel er enig bewijs is dat de late namiddag de optimale tijd is voor een training, zijn er voordelen aan andere tijden. Wat er ook gebeurt, de beste tijd om te oefenen is de tijd die het beste voor u werkt. Blijf lezen voor meer informatie over de mogelijke voordelen van sporten op bepaalde momenten van de dag.

Waarom de middag gunstig is

Al geruime tijd merken experts op dat laat in de middag en vroeg in de avond de beste tijden zijn om te oefenen. Volgens onderzoek krijg je optimale resultaten wanneer je lichaamstemperatuur het hoogst is. Voor de meeste mensen is dat tussen 16.00 en 17.00 uur, hoewel sommige studies deze tijd verlengen tot 19.00 uur.

Het is binnen deze paar uur dat kracht en uithoudingsvermogen pieken. Sporters hebben de neiging om beter te presteren op fysieke prestatietests die de aerobe capaciteit en reactietijd meten. Het is ook een goede timing voor blessurepreventie. Je kunt ’s middags alerter en geconcentreerder zijn en je spieren worden opgewarmd van de activiteiten van de dag.

’s Ochtends, vlak voordat je wakker wordt, staat je lichaamstemperatuur op het laagste punt van de dag. Dit zou erop wijzen dat de ochtend niet de beste tijd is om te sporten.

Er zijn echter enkele voordelen aan een ochtendroutine.

Ochtend motivatie

Hardlopen in de ochtend kan helpen om je gemotiveerd te houden. Onderzoek toont aan dat ochtendsporters meer consistent zijn met hun trainingsregimes dan degenen die ’s middags of’ s avonds trainen.

Dit kan te wijten zijn aan het feit dat je eerder opstaat met als enige doel om te rennen of naar de sportschool te gaan. Meestal kunt u uw ochtenden meer beheersen dan in uw avonden. Gedurende de dag kunnen er allerlei hindernissen opduiken die ervoor kunnen zorgen dat je je niet aan een middagroutine houdt. Misschien moet je laat werken, de kinderen naar de praktijk rennen, langs de winkel gaan of wat dan ook. In de ochtend word je wakker en ben je klaar om te gaan zonder hindernissen op je weg.

Bovendien is de vroege ochtend ook het koelste deel van de dag tijdens de warmere maanden. Je zult veiliger en comfortabeler zijn als je ’s ochtends hardloopt als het warm is.

Overwegingen met betrekking tot levensstijl

De meest praktische aanpak is om je routine aan te passen aan je levensstijl. Door je oefening op natuurlijke wijze je schema en persoonlijke neigingen te laten volgen, kun je de stress van het moeten oefenen verlichten, wat je zal helpen je eraan te houden.

Sommige mensen zijn natuurlijke ochtendmensen en een run helpt hen zich voor te bereiden op de dag. Anderen vinden een middagtraining misschien een geweldige pauze van de dag, of die oefening helpt hen te ontspannen na het werk en stoom af te blazen.

Evenzo kan uw schema beter geschikt zijn voor een ochtendrun dan een avondtraining. Tussen gezinsverplichtingen en werk is het ook mogelijk dat je slechts een smal venster hebt om ’s nachts een training te doen.

Hoewel je misschien niet normaal zin hebt om te trainen tijdens de tijd die je beschikbaar hebt, is het mogelijk om je circadiane ritme aan te passen aan je schema.

Nachtbrakers kunnen ook troost vinden in het feit dat studies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging voor het slapengaan de kwaliteit van uw slaap mogelijk niet beïnvloedt. Het enige waar iedereen het echter over eens kan zijn, is dat je voldoende slaap moet krijgen. Atleten die slaapgebrek hebben, vertonen een significante vermindering van de prestaties.

Timing van het evenement

Als u traint voor een specifiek evenement of een bepaalde sport, moet uw optimale trainingstijd samenvallen met de activiteit. Als u bijvoorbeeld traint voor een marathon, kan hardlopen in de ochtend u voorbereiden op het evenement, omdat de meeste marathons ’s ochtends beginnen.

Daarentegen worden veel honkbal- en basketbalwedstrijden ’s avonds gespeeld, terwijl voetbalwedstrijden ’s middags kunnen worden gepland. Het maakt niet uit aan welke sport je deelneemt, trainen op die momenten zal je b helpenody presteren beter op game- of racedag.

Hoe aan te passen

Veel van de aanbevolen timing voor lichaamsbeweging heeft te maken met je circadiane ritme. Het is een dagelijkse cyclus die veel fysiologische functies reguleert, waaronder alertheid, bloeddruk, lichaamstemperatuur en metabolisme.

Iedereen heeft een 24-uurs ritme en het is mogelijk om het aan te passen of je lichaam te “leren” om op bepaalde momenten beter te presteren. Het is net als het aanpassen aan een nieuwe tijd op je wekker. De eerste week of twee kan moeilijk zijn en je kunt vechten om op een eerder tijdstip wakker te worden. Over een maand of zo raakt je lichaam echter gewend aan de verandering en veel mensen merken dat ze wakker worden voordat het alarm afgaat.

Je kunt hetzelfde doen met je trainingsroutine. Zodra u hebt vastgesteld dat een bepaald tijdstip van de dag het beste werkt voor uw schema, lichaam, evenement en andere factoren, kunt u beginnen met het trainen van uw lichaam om het te matchen.

Als je bijvoorbeeld ’s ochtends begint met lange runs, raakt je lichaam op dat moment gewend aan hardlopen. Je zult ook wennen aan wakker worden, drinken, eten, de badkamer gebruiken en rennen. Na enige tijd zal het een tweede natuur worden en de routine zal je helpen gemotiveerd te blijven.

Een woord van bodymindspirit

Hoewel het bewijs voor het beste moment van de dag om te oefenen overal is, komt het erop neer dat sommige oefeningen beter zijn dan helemaal geen. Training wanneer het het beste werkt voor uw schema. Het maakt niet uit op welk moment van de dag je het doet, je krijgt nog steeds alle voordelen van regelmatige lichaamsbeweging.

’s Ochtends, vlak voordat je wakker wordt, staat je lichaamstemperatuur op het laagste punt van de dag. Dit zou erop wijzen dat de ochtend niet de beste tijd is om te sporten.

Hoewel je misschien niet normaal zin hebt om te trainen tijdens de tijd die je beschikbaar hebt, is het mogelijk om je circadiane ritme aan te passen aan je schema.