Wat is citroenzuur?

Wat is citroenzuur?
gesneden citroenen met kom citroenzuur

Jennifer A Smith / Getty Images


Citroenzuur is een natuurlijk bestanddeel van fruit en vruchtensappen, met de belangrijkste hoeveelheden in citrusvruchten. Het is wat citroenen en limoenen hun karakteristieke zure smaak geeft. Citroenen en limoenen bevatten het meeste citroenzuur van alle vruchten, maar andere citrusvruchten zoals sinaasappels en grapefruits – en zelfs sommige bessen – bevatten ook grote hoeveelheden.

Gezondheidsvoordelen

Een van de belangrijkste rollen van citroenzuur is de betrokkenheid bij het energiemetabolisme. In feite is de citroenzuurcyclus (ook bekend als de Krebs-cyclus) de metabole route waarmee voedingsmiddelen worden afgebroken in water, koolstofdioxide en energie.

Citroenzuur kan ook de vorming van nierstenen voorkomen of vertragen. Wanneer citroenzuur in uw urine zit, bindt het zich met calcium, breekt het kleine stenen af die zich mogelijk vormen en schrikt het steenvorming af door de pH te veranderen.

Een ander voordeel van citroenzuur is dat het de opname van bepaalde mineralen zoals magnesium door je lichaam verhoogt, calcium en zink.

Citroenzuur in voedsel

Citroenzuur wordt meestal van nature aangetroffen in citrusvruchten en sappen, maar het is ook in kleinere hoeveelheden aanwezig in andere vruchten. Sommige voedingsmiddelen die van nature citroenzuur bevatten, zijn onder meer:

 • Citroenen
 • Limoenen
 • Grapefruits
 • Sinaasappelen
 • Ananas
 • Kersen
 • Frambozen
 • Aardbeien
 • Cranberries
 • Druiven
 • Tomaten

Gebruikt

Citroenzuur wordt meestal vervaardigd en gebruikt als een levensmiddelenadditief. Ongeveer 70% van alle geproduceerde citroenzuur wordt gebruikt als een additief voor voedsel. Maar vervaardigd citroenzuur wordt ook gebruikt in medicijnen, voedingssupplementen en sommige schoonmaakmiddelen.

Levensmiddelenadditief

Citroenzuur wordt zowel gebruikt als een natuurlijke smaakversterker en conserveermiddel in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, zoals jam en gelei en ingeblikte groenten en fruit. Het wordt ook gebruikt in ijs, vruchtendranken, snoep en koolzuurhoudende dranken. Het helpt de zuurgraad te reguleren, functioneert als een antioxidant en helpt kleur te behouden. Vanwege de lage pH en het zure profiel kan citroenzuur ook helpen beschermen tegen botulisme in ingeblikte goederen en andere geconserveerde voedingsmiddelen.

Citroenzuur werd voor het eerst geproduceerd in Engeland uit citroenen in de vroege jaren 1800. Citroensap was de primaire bron van citroenzuur tot 1919, toen het eerste industriële proces met behulp van een bacterie genaamd Aspergillus niger begon in België. Nu wordt ongeveer 99% van ’s werelds geproduceerde citroenzuur dat tegenwoordig als voedseladditief wordt gebruikt, gemaakt door fermentatie A. Niger.

Medicatie en voedingssupplementen

Citroenzuur en zijn naaste verwant citraat worden gebruikt als inactieve ingrediënten in bepaalde medicijnen en voedingssupplementen. Citraat kan worden gebruikt om de pH te regelen en de bittere smaak van sommige geneesmiddelen te maskeren vanwege de zuurgraad en licht zure smaak. Het wordt ook vaak toegevoegd aan supplementen om voedingsstoffen zoals magnesium, calcium en zink meer biologisch beschikbaar en gemakkelijker te absorberen.

Reinigingsproducten

Citroenzuur en citraat worden vaak gebruikt in huishoudelijke en commerciële reinigingsoplossingen om vlekken, geuren en ophoping van hard water te verwijderen. Net als bij gebruik als voedsel- of medicijnadditief, maakt de natuurlijke zuurgraad het ook nuttig bij het beheersen van de pH van huishoudelijke reinigingsmiddelen.

Vanwege de antibacteriële en antivirale eigenschappen van citroenzuur, kan het worden gebruikt als een effectief ontsmettingsmiddel in huiselijke, commerciële en klinische omgevingen.

Veiligheid

De Food and Drug Administration (FDA) beschouwt citroenzuur als veilig voor gebruik als levensmiddelenadditief. Het lijkt erop dat al het citroenzuur dat u consumeert volledig wordt gemetaboliseerd in uw lichaam – er is geen toxische opbouw en het wordt niet opgeslagen.

Echter, omdat vervaardigd citroenzuur wordt gemaakt door het fermenteren van de bacteriën A. Niger (wat in wezen zwarte schimmel is), sommige onderzoekers zijn van mening dat er een potentieel is voor een ontstekingsreactie bij het eten van voedingsmiddelen waaraan citroenzuur is toegevoegd.

Er zijn enkele anekdotische rapporten van mensen die gevoelig zijn voor voedingsmiddelen die gefabriceerd citroenzuur bevatten. In deze gevallen ervoeren mensen verhoogde ontstekingssymptomen na het consumeren van deze voedingsmiddelen, maar hadden ze geen symptomen bij het eten van voedingsmiddelen die natuurlijke vormen van citroenzuur bevatten. Het is moeilijk om te bepalen of iemand een echte citroenzuurallergie of -gevoeligheid heeft omdat het wordt aangetroffen in of toegevoegd aan, dus many verschillende voedingsmiddelen.

Iets anders om op te letten bij citroenzuur is het effect op je tandglazuur. Het consumeren van overmatige hoeveelheden citroenzuur (zoals zure dranken zoals frisdrank) gedurende een lange periode kan leiden tot de erosie van uw tandglazuur. Je kunt dit effect tegengaan door je mond na te spoelen met water, door een rietje te drinken, deze zure dranken met mate te consumeren, of nog beter – frisdranken te verwisselen met water.

Een woord van bodymindspirit

Natuurlijke bronnen van citroenzuur omvatten citrusvruchten en andere producten en zijn veilig om te eten. Het grootste deel van het citroenzuur dat we consumeren is echter afkomstig van gefabriceerde bronnen. Hoewel het citroenzuur in levensmiddelenadditieven over het algemeen als veilig wordt beschouwd door de FDA, zijn er enkele anekdotische meldingen van ontstekingsreacties na het consumeren van voedingsmiddelen met vervaardigd citroenzuur. Voordat u wijzigingen aanbrengt in uw dieet, raadpleegt u uw arts.