Wat gebeurt er in Afghanistan – en hoe je daadwerkelijk kunt helpen

De regering van de Verenigde Staten heeft Afghanistan de afgelopen 20 jaar militair bezet, waarin de Taliban – een opstandige groep – oorlog hebben gevoerd tegen de Afghaanse regering. Vorige week trok de regering-Biden troepen terug uit het land (nadat de VS meer dan een biljoen dollar hadden uitgegeven aan de Amerikaanse militaire campagne in Afghanistan), waardoor de bevolking kwetsbaar werd voor Taliban-aanvallen.

Sindsdien hebben de Taliban de controle over de meerderheid van de 34 provincies van Afghanistan overgenomen, wat aangeeft dat het land in handen van de Taliban is gevallen. Onder het regime van de Taliban werden honderdduizenden Afghanen uit hun huizen verdreven, waarvan 80 procent vrouwen en kinderen waren. Landen als Canada hebben toegezegd Afghaanse vluchtelingen op te vangen en Amerikanen roepen de regering-Biden op hetzelfde te doen.

De afgelopen dagen hebben we schrijnende beelden gezien van Afghaanse burgers die verstrikt raakten in het kruisvuur. Een aantal non-profitorganisaties en vertegenwoordigers van de Verenigde Staten hebben opgeroepen tot actie om de Afghaanse vluchtelingen te ondersteunen. Vanaf 23 augustus hebben de Verenigde Staten ongeveer 48.000 mensen uit Afghanistan geëvacueerd terwijl het gesprek zich richt op het helpen van vluchtelingen uit het land. Hieronder vindt u een lijst met manieren om de bevolking van Afghanistan te helpen.

Zijn er al mensen die het verschil maken in Afghanistan?

Bij Good Good Good benadrukken we de verhalen van mensen die een verschil maken te midden van liefdesverdriet, pijn en onrecht. Hoewel niemand de immense uitdagingen waarmee de bevolking van Afghanistan wordt geconfronteerd, mag verminderen, zijn er een paar lichtpuntjes die gevierd moeten worden. Uiteindelijk, wanneer we goed nieuws zien, stelt het ons in staat om te werken aan het creëren van nog meer goed nieuws.

Hier is het goede nieuws dat we tot nu toe hebben gevonden:

Canada kondigde aan dat het 20.000 vluchtelingen uit Afghanistan zou accepteren en hervestigen, met name kwetsbare groepen zoals vrouwelijke leiders, mensenrechtenwerkers en journalisten. De Duitse bondskanselier Angela Merkel riep op tot een evacuatie van maximaal 10.000 Afghanen, waaronder meer dan 2.500 Afghaanse ondersteunend personeel – plus mensenrechtenactivisten, advocaten en anderen die gevaar lopen.

Dapper vrouwelijke journalisten blijven verslag doen over wat er in het land gebeurt.

In plaats van onmiddellijk te evacueren, bleef de Britse ambassadeur in Afghanistan, Sir Laurie Bristow, achter in Kabul om te helpen bij het verwerken van visa voor Afghaanse staatsburgers in hun personeel. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een verklaring vrijgegeven waarin staat: “We hebben onze diplomatieke aanwezigheid verminderd als reactie op de situatie ter plaatse, maar onze ambassadeur blijft in Kabul en het personeel van de Britse regering blijft werken om hulp te bieden aan Britse staatsburgers en aan ons Afghaanse personeel.”

Het International Rescue Committee, het Internationale Comité van het Rode Kruis en andere organisaties zetten zich in om in gemeenschappen te blijven om humanitaire hulp te bieden aan mensen in nood.

Airbnb, het megaverhuurbedrijf, is van plan om 20.000 Afghaanse vluchtelingen tijdelijk onderdak te bieden. Het bedrijf zal 100% van de kosten voor zijn rekening nemen.

We hebben contact met non-profitorganisaties, journalisten en leiders en zullen dit verhaal bijwerken naarmate we meer goed nieuws vinden dat het vieren waard is.

Hoe kunnen we de bevolking van Afghanistan helpen?

Wanneer we het voorrecht hebben om slecht nieuws te ervaren via het nieuws , hebben we de plicht om dat voorrecht ten goede te gebruiken.

Hier zijn enkele actiestappen die u kunt nemen om Afghanen te ondersteunen die momenteel in Afghanistan zijn of die Afghanistan al hebben verlaten:

Hoe te praten over wat er gebeurt Afghanistan en meer te leren van experts:

Ten eerste: Hoe je over Afghanistan praat, doet ertoe. Als je geen expert bent, heeft het internet waarschijnlijk niet je hete opvattingen nodig over wie de schuld heeft of waar de problemen liggen. Je hoeft ook geen lucht te geven aan tweets en berichten die niet geworteld zijn in expertise over het onderwerp.

Deel dingen die nuttig zijn. Negeer dingen die niet nuttig zijn.

We raden je aan om Afghanen op te zoeken om van te leren en naar te luisteren. Bekijk lokale activisten, journalisten, opvoeders en leiders aanbevolen hier en geleerden aanbevolen hier.

De beste non-profitorganisaties waaraan u kunt doneren als u de bevolking van Afghanistan wilt steunen in dit hartverscheurende moment:

De snelle overgang van leiderschap in Afghanistan betekent dat er momenteel veel onbekenden zijn. Organisaties die al jaren met succes in Afghanistan werken, kunnen aanzienlijke uitdagingen ondervinden bij het voortzetten van hun werk. Dat gezegd hebbende, zijn er een aantal doorgelichte en betrouwbare organisaties die in staat zullen zijn om mensen te helpen:

Vrouwen voor Afghaanse vrouwen is een lokale organisatie die vrouwen in Afghanistan helpt.

Women for Afghan Women is een “grassroots maatschappelijke organisatie die zich inzet voor het beschermen en bevorderen van de rechten van rechteloze Afghaanse vrouwen en meisjes in Afghanistan en New York.”

Ze zijn een afghaanse en islamitische organisatie in meerderheid en hun werk helpt Afghaanse vrouwen en meisjes hun rechten uit te oefenen om hun individuele potentieel na te streven naar zelfbeschikking en naar vertegenwoordiging op alle gebieden van het leven – politiek, sociaal, cultureel en economisch. De komende weken en maanden kunnen er anders uitzien voor de organisatie, maar uw donatie helpt hun voortdurende missie te ondersteunen in bijzonder uitdagende tijden.

Afghaanse hulp helpt gezinnen die hun huizen moesten ontvluchten.

Donaties aan Afghanaid ondersteunen mannen, vrouwen en kinderen die uit hun huizen en voor oorlog zijn gevlucht of hun levensonderhoud hebben verloren in de huidige omwenteling.

Over hoe hun werk zal worden beïnvloed door de Taliban, deelden ze op hun website: “Ons vermogen om te blijven werken wordt ondersteund door onze sterke lokale wortels en onze reputatie van onpartijdigheid. De Taliban uit Doha hebben ngo’s gesteund en we stellen vast dat dit standpunt ook wordt ingenomen door lokale commandanten. In Kabul heerst grote onzekerheid en we hebben ons kantoor in Kabul tijdelijk gesloten en het personeel gevraagd om thuis te blijven. Onze intentie zal zijn om te heropenen zodra we het veilig vinden om dat te doen.”

Miles4Migranten helpt mensen uit Afghanistan te vliegen.

Als u extra airline miles of vluchtvouchers heeft (misschien van een luchtvaartmaatschappij die u niet vaak vliegt, of overblijfselen van vóór de pandemie), kunt u deze doneren aan Miles4Migrants.

Miles4Migrants “gebruikt gedoneerde frequent flyer miles, creditcardpunten en contant geld om mensen die getroffen zijn door oorlog, vervolging of rampspoed te helpen zich te herenigen met geliefden en een nieuw begin te maken in veilige huizen.” Uw donatie zal degenen helpen die wettelijke goedkeuring hebben om uit Afghanistan te reizen, maar niet het geld hebben om de vliegtickets te betalen.

GoFundMe heeft een aantal inzamelingsacties doorgelicht om Afghanen te steunen.

Het Afghanistan Relief Fund van GoFundMe ondersteunt een reeks essentiële hulpinspanningen. Uw enkele donatie kan “op korte termijn voedselhulp bieden, ontheemden en scholen helpen, journalisten ter plaatse ondersteunen en meer.” Je ene donatie kan worden verdeeld over een aantal goede doelen, geverifieerd door GoFundMe.

Organisaties bereiden zich voor om Afghaanse vluchtelingen te ondersteunen die zich hervestigen in de Verenigde Staten

We hebben een lijst samengesteld met de beste non-profitorganisaties die vluchtelingen in alle 50 staten ondersteunen. Zoek uw staat, kies een lokale non-profitorganisatie en zoek een manier (groot of klein) om betrokken te raken.

Hoe maak je een verschil voor de bevolking van Afghanistan door je gekozen functionarissen te bellen

Het beste wat je nu kunt doen, is je gekozen functionarissen bellen en lobbyen voor de VS om zoveel mogelijk Afghaanse vluchtelingen in de VS toe te laten. We kunnen nu mensen redden en later de logistiek uitzoeken.

De inspanning om Afghaanse burgers te helpen evacueren wordt gesteund door 50 senatoren, waaronder 2 republikeinse senatoren, en gesteund door voormalig president Bush en voormalig president Trump. Dit hoeft niet controversieel te zijn.

U kunt uw vertegenwoordiger of senatoren bellen door te bellen naar 1-844-USA-0234. U wordt gevraagd om uw postcode in te voeren en de regel verbindt u automatisch met uw gekozen functionarissen.

U kunt ook Resistbot gebruiken, waarmee u brieven naar uw gekozen functionarissen kunt sturen door een sms-bericht te sturen – sms RESIST naar 50409.

Voor meer informatie over het bellen van uw vertegenwoordigers, kunt u onze gids lezen.

Ter herinnering, je zult waarschijnlijk met een medewerker praten. Het gebruikelijke proces is: ze maken aantekeningen over uw oproep, markeren dat u een kiezer bent en vervolgens zullen ze de gesprekken die ze hadden in een vergadering met uw gekozen ambtenaar ter sprake brengen.

Meer telefoontjes van kiezers betekent meer gewicht in het verzoek. Uw oproep doet er echt toe.

Pro-tip: Als u bang bent om met iemand aan de telefoon te praten, kunt u Resistbot gebruiken of u kunt uw gekozen functionarissen na kantooruren bellen en in plaats daarvan gewoon een voicemail achterlaten.

Hier is een script dat u kunt gebruiken wanneer u uw gekozen vertegenwoordigers belt om voor Afghanen te pleiten:

Hallo daar —

Mijn naam is [name]. Ik ben een kiezer die in [your location – including your zip code].

Ik ben absoluut diepbedroefd door wat ik heb zien gebeuren in Afghanistan. De Verenigde Staten hebben 20 jaar in dit land doorgebracht en de bevolking van Afghanistan heeft veel leed meegemaakt.

De VS hebben geprofiteerd van fde steun van lokale Afghanen die nu gevaar lopen — en we hebben de plicht om deze mensen op dit moment te helpen.

In het bijzonder wil ik dat de Verenigde Staten het aantal Afghaanse vluchtelingen dat we toelaten in ons land snel en aanzienlijk verhogen.

We hebben vooral de plicht om de Afghaanse vertalers en chauffeurs te helpen die de Amerikaanse troepen – en hun families – hebben geholpen. En ik zou ook graag aanzienlijke steun zien voor vrouwelijke activisten, meisjes die onderwijs zoeken en de families van deze vrouwen.

Op zijn minst wil ik dat de Amerikaanse regering er alles aan doet om zoveel mogelijk Afghaanse burgers zo snel mogelijk tijdelijk naar een veilige plek te verplaatsen – inclusief het in veiligheid brengen van mensen.

Als je dat bericht kunt doorgeven aan de [senator/congresswoman/congressman] Ik zou het erg op prijs stellen.

En ten slotte kunt u helpen een verschil te maken door dit bericht te delen en te blijven praten over de mensen van Afghanistan. Deze situatie zal niet snel verdwijnen – maar de media-aandacht misschien wel. Dus het gesprek gaande houden met je gekozen functionarissen, in de media en op sociale media zal er echt toe doen.

We hebben de macht om veel mensen te helpen – maar alleen als we moedig en snel handelen.