Voordelen en risico’s van voedingssupplementen

Voordelen en risico's van voedingssupplementen
Voedingssupplementen hebben zowel voordelen als risico's.
Tom Merton / OJO Images / Getty Images

Voedingssupplementen zijn producten die zijn ontworpen om uw dagelijkse inname van voedingsstoffen, waaronder vitamines en mineralen, te vergroten. Velen zijn veilig en bieden aanzienlijke gezondheidsvoordelen, maar er zijn er enkele die gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, vooral als ze te veel worden gebruikt. Voedingssupplementen omvatten aminozuren, vetzuren, enzymen, probiotica, kruiden, plantaardige producten en dierlijke extracten.

Naast vitamines en essentiële mineralen zijn populaire supplementen:

 • Chondroïtine
 • Echinacea
 • Visolie
 • Knoflook
 • Ginkgo
 • Groene thee
 • Ginseng
 • Glucosamine
 • Sint-janskruid
 • Zaag palmetto

Voordelen

Normaal gesproken zou je in staat moeten zijn om alle voedingsstoffen die je nodig hebt uit een uitgebalanceerd dieet te halen. Supplementen kunnen u echter extra voedingsstoffen bieden wanneer uw dieet ontbreekt of bepaalde gezondheidsproblemen (zoals kanker, diabetes of chronische diarree) een tekort veroorzaken.

In de meeste gevallen zal een multivitamine / mineraalsupplement alle micronutriënten leveren die uw lichaam nodig heeft. Ze zijn over het algemeen veilig omdat ze slechts kleine hoeveelheden van elke voedingsstof bevatten (zoals gemeten aan de hand van de dagelijkse waarde of DV).

Individuele voedingsstoffen zijn beschikbaar als supplementen, meestal in doses die groter zijn dan uw typische multivitamine. Ze kunnen worden gebruikt om een tekort te behandelen, zoals een ijzertekort, of om het risico op een medische aandoening, zoals hypertensie, te verminderen.

Grote doses vitamine B3 (niacine) kunnen bijvoorbeeld helpen bij het verhogen van “goede” high-density lipoproteïne (HDL) cholesterol, terwijl foliumzuur al lang wordt gebruikt om het risico op een aangeboren afwijking genaamd spina bifida te verminderen. Antioxidanten, zoals vitamine C en vitamine E, kunnen het toxische effect van chemotherapiemiddelen verminderen (waardoor patiënten grotere doses chemo kunnen verdragen).

Tenzij een specifiek tekort wordt vastgesteld, is een supplement meestal niet nodig als u goed eet en beweegt. Het juiste gebruik van supplementen kan u helpen bijwerkingen en toxiciteiten geassocieerd met overmatig gebruik te voorkomen.

Risico ’s

In de Verenigde Staten zijn voedingssupplementen niet zo strikt gereguleerd als farmaceutische geneesmiddelen. Fabrikanten hoeven niet te bewijzen dat ze veilig of effectief zijn. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) bepaalt niet eens of voedingssupplementen effectief zijn voordat ze naar de marktschappen worden verzonden.

De FDA houdt een lijst bij van besmette of potentieel schadelijke producten die op de markt worden gebracht als voedingssupplementen. De ergste overtreders zijn meestal gewichtsverlies hulpmiddelen, “natuurlijke” seksuele verbetering pillen, en supplementen gericht op bodybuilders.

Supplementfabrikanten moeten bepaalde etiketteringsrichtlijnen volgen, inclusief wat ze kunnen zeggen en niet over de vermeende voordelen. Dat weerhoudt fabrikanten er niet van om, vaak misleidend, te beweren dat hun product “het immuunsysteem kan stimuleren”. of “artritis behandelen”, zelfs als er weinig wetenschappelijk bewijs is om de claims te ondersteunen. Over het algemeen handelt de FDA alleen bij de ernstigste overtredingen.

Potentiële problemen

Hoewel de meeste voedingssupplementen veilig zijn zolang u de productinstructies volgt, kunnen grote doses van bepaalde voedingsstoffen nadelige effecten hebben. U kunt zelfs een overdosis van bepaalde supplementen, met het risico van ernstige schade en de dood. Onder sommige van de schadelijke interacties of doseringsproblemen:

 • Vitamine K kan de effectiviteit van bloedverdunners zoals Coumadin (warfarine) verminderen.
 • Vitamine E kan de werking van bloedverdunners verhogen, wat leidt tot gemakkelijke blauwe plekken en neusbloedingen.
 • Sint-janskruid kan de afbraak van veel medicijnen versnellen, waaronder antidepressiva en anticonceptiepillen, waardoor hun effectiviteit wordt verminderd.
 • Vitamine B6 (pyridoxine), bij gebruik gedurende een jaar of langer in hoge doses, kan ernstige zenuwbeschadiging veroorzaken. Vitamine B6 kan ook de effectiviteit van het anti-epileptische medicijn Dilantin (fenytoïne) en levodopa (gebruikt voor de behandeling van de ziekte van Parkinson) verminderen.
 • Vitamine A gebruikt met retinoïde acne medicijnen zoals Accutane (isotretinoïne) en Soriatane (acitretine) kan vitamine A toxiciteit veroorzaken.
 • IJzer en calcium supplementen kunnen de effectiviteit van antibiotica, namelijk tetracyclines en fluoroquinolonen, met maar liefst 40% verminderen.
 • Ascorbinezuur kan diarree veroorzaken wanneer het wordt ingenomen in doses die hoger zijn dan de darm kan absorberen (maar sommige patiënten kunnen 5,00 verdragen0mg tot 25.000mg per dag).
 • Selenium, boor en ijzer supplementen kunnen giftig zijn als ze in grote hoeveelheden worden ingenomen.

Adviseer uw zorgverlener over alle supplementen die u van plan bent te nemen, evenals alle medicijnen die u momenteel gebruikt, of ze nu farmaceutisch, vrij verkrijgbaar, kruiden, traditioneel of homeopathisch zijn.

Kies voor de grootst mogelijke veiligheid en kwaliteit supplementen die zijn getest en goedgekeurd door een certificerende instantie zoals de U.S. Pharmacopeia (USP). Gebruik nooit verlopen supplementen.

In de meeste gevallen zal een multivitamine / mineraalsupplement alle micronutriënten leveren die uw lichaam nodig heeft. Ze zijn over het algemeen veilig omdat ze slechts kleine hoeveelheden van elke voedingsstof bevatten (zoals gemeten aan de hand van de dagelijkse waarde of DV).

Kies voor de grootst mogelijke veiligheid en kwaliteit supplementen die zijn getest en goedgekeurd door een certificerende instantie zoals de U.S. Pharmacopeia (USP). Gebruik nooit verlopen supplementen.