Viering van het leven van E.O. Wilson, prominent bioloog en auteur, die op 92-jarige leeftijd stierf

Search

Edward O. Wilson, een prominente bioloog en productief auteur die helpt het wereldwijde bewustzijn en begrip over biodiversiteit en natuurbehoud te vergroten, is overleden.

Wilson begon zijn carrière met het bestuderen van de biologie en sociale structuren van mieren, wat hem ertoe bracht uitgebreide theorieën te ontwikkelen over evolutie en de relatie van de mensheid met de planeet.

Hoewel Wilson’s onderzoek zeer invloedrijk was in wetenschappelijke kringen en talloze erkenningen won, was hij vooral bekend om zijn toegankelijke schrijven, waaronder artikelen en bestsellers die concepten zoals biodiversiteit aan de massa introduceerden.

– Wilson was een uitgesproken pleitbezorger voor wereldwijde inspanningen voor natuurbehoud.

– Wilson pleitte ervoor om de helft van de aarde als wildernis opzij te zetten.

Edward O. Wilson, een prominente bioloog en productief auteur die helpt het wereldwijde bewustzijn en begrip over biodiversiteit en natuurbehoud te vergroten, is overleden.

E.O. Wilson, zoals hij vaak werd genoemd, stierf zondag in Burlington, Massachusetts, volgens een verklaring van de E.O. Wilson Biodiversity Foundation. Hij was 92.

“Ed’s heilige graal was de pure vreugde van het nastreven van kennis. Een meedogenloze synthesizer van ideeën, zijn moedige wetenschappelijke focus en poëtische stem transformeerden onze manier om onszelf en onze planeet te begrijpen “, zei Paula J. Ehrlich, CEO & President van de E.O. Wilson Biodiversity Foundation en mede-oprichter van het Half-Earth Project, in een verklaring.

“Zijn grootste hoop was dat studenten overal zijn passie voor ontdekking delen als de ultieme wetenschappelijke basis voor toekomstig rentmeesterschap van onze planeet. Zijn geschenk was een diep geloof in mensen en onze gedeelde menselijke vastberadenheid om de natuurlijke wereld te redden.”

EO Wilson
E.O. Wilson / Foto met dank aan Jim Harrison (CC BY 2.5)

Wilson begon zijn carrière met het bestuderen van de biologie en sociale structuren van mieren.

Dat onderzoek bracht hem ertoe het concept van sociobiologie te ontwikkelen, dat sociaal gedrag verklaart in termen van evolutie, en om belangrijke bijdragen te leveren aan de biogeografie van eilanden, die fundamenteel werd voor het begrijpen van de effecten van habitatgrootte op de diversiteit van soorten.

Zijn eilandbiogeografiewerk diende als een wiskundige basis om het verlies van soorten als gevolg van habitatvernietiging te voorspellen, en bood een manier om de zesde grote uitsterving die momenteel aan de gang is te kwantificeren.

Maar hoewel Wilson’s onderzoek zeer invloedrijk was in wetenschappelijke kringen en talloze erkenningen won, was hij het meest bekend om zijn toegankelijke schrijven, waaronder artikelen en bestsellers die concepten zoals biodiversiteit aan de massa introduceerden.

Hij won Pulitzer Prijzen voor Over de menselijke natuur (1978) en De Mieren (1990), en kreeg veel bijval voor werken als De diversiteit van het leven (1992), Natuuronderzoeker (1994), Consilience: De Eenheid van Kennis (1998), De toekomst van het leven (2002), De schepping: een oproep om het leven op aarde te redden (2006), De sociale verovering van de aarde (2012), Brieven aan een jonge wetenschapper (2014), De betekenis van het menselijk bestaan (2014), en Half-Earth: De strijd om het leven van onze planeet (2016).

DVD met de woorden Naturalist E.O. Wilson Lord of the Ants
Deze aflevering van PBS’s “Nova” volgt Wilson’s pad van autoriteit over mieren naar Pulitzer Prize-winnende evolutiebioloog. / Foto met dank aan Shannon Patrick (CC BY 2.0)

“Het zou moeilijk zijn om de wetenschappelijke prestaties van Ed te onderschatten, maar zijn impact strekt zich uit tot elk facet van de samenleving. Hij was een echte visionair met een uniek vermogen om te inspireren en te stimuleren,” zei David J. Prend, voorzitter van de raad van bestuur van de E.O. Wilson Biodiversity Foundation, in een verklaring.

“Hij verwoordde, misschien wel beter dan wie dan ook, wat het betekent om mens te zijn. Zijn aanstekelijke nieuwsgierigheid en creativiteit hebben het leven van zovelen gevormd, waaronder ikzelf, en ik voel me gelukkig dat ik hem een vriend heb genoemd. “

Wilson was ook een uitgesproken pleitbezorger voor de niet-menselijke bewoners van de planeet.

Hij was een drijvende kracht bij het opzetten van de Encyclopedia of Life, die tot doel had de soorten van de wereld te catalogiseren, en zette een initiatief op om de helft van het aardoppervlak te beschermen voor behoud.

Hij diende als adviseur van presidenten, internationale instellingen en leidende figuren over hoe de planeet te behouden.

Wilson wordt overleefd door zijn dochter, Catherine, en haar man John. Hij werd in de dood voorafgegaan door zijn vrouw Irene K. Wilson.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Mongabay — en werd met toestemming opnieuw gepubliceerd

Aanverwant: Lees de belangrijkste citaten van E.O. Wilson over de natuur en het leven.