Verenigde Staten Om groene banen te stimuleren, emissies te beteugelen door oude olie- en gasbronnen te dichten

Search

Maar liefst 120.000 banen kunnen worden gecreëerd door te voorkomen dat verlaten olie- en gasbronnen methaan in de atmosfeer lekken

De overheid reserveert $ 4,7 miljard om te voorkomen dat putten methaan lekken

– Veel verlaten putlocaties zijn niet geregistreerd, onbekend

— Door ze goed te verzegelen, kunnen tienduizenden banen worden gecreëerd

Jarenlang was de geur van gas dat door het terrein van de Franciscan Village senior housing facility in Cleveland waaide een grap onder de bewoners, hoewel ze niet beseften waar de geur vandaan kwam. Een paar maanden geleden kwamen ze erachter.

Een oude gasbron die sinds de jaren 1950 ongebruikt was gebleven, had zijn kleiplug gebroken en methaan en andere chemische verbindingen sijpelden eruit, op slechts enkele tientallen meters van de drie appartementsgebouwen die deel uitmaken van de onafhankelijke woonfaciliteit met 176 eenheden.

“Er waren een paar stoelen daar, en ik zat gewoon rond en las of luisterde naar de vogels, en het was prachtig. En opeens dacht je: ‘Oh mijn god, ik moet weg'”, zei Susie Black, al bijna acht jaar bewoner, die zich de nare geur herinnerde.

Dit jaar onthulde de bouw van de faciliteit de lekkende put – en leidde tot snelle actie. Curtis Shuck, voorzitter van de non-profit Well Done Foundation die de put heeft aangesloten, wees naar twee nabijgelegen gebouwen, beide op slechts 30 voet (9 m) afstand.

Hij hurkte onder een groot tuig dat zou worden gebruikt om de boosdoener uit te boren: een ondiep gat met een oude, zes inch (15 cm) metalen pijp die misschien wel 2.700 voet naar beneden ging – niemand was zeker, zei hij.

Voor het eerst geeft de Amerikaanse overheid dergelijke oude putten grote aandacht in een poging om milieuvervuiling te beteugelen, de klimaatverhittingsemissies van methaan te verminderen en groene banen te creëren.

In november wees het $ 4,7 miljard toe om het probleem van de weesputten nationaal aan te pakken.

Deze maand hebben ambtenaren definitieve richtlijnen vrijgegeven over hoe staten kunnen beginnen met het aanvragen van het geld. Al 26 staten – bijna elke met gedocumenteerde weesputten – hebben aangegeven dat ze van plan zijn de subsidies aan te vragen, volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Er zijn tienduizenden oude putten op federale gronden in het hele land, en ten minste nog eens 130.000 op staats- en privégronden, volgens afdelingsfunctionaris Steven H. Feldgus.

Een kaart van een oude gasbron
Een kaart geeft de locatie van een oude gasput aan te midden van een cluster van gebouwen, waaronder een faciliteit voor begeleid wonen, een kerk en een school in Cleveland, Ohio.

Maar, vertelde hij vorige maand tijdens een hoorzitting in het Congres, “het werkelijke aantal is waarschijnlijk veel hoger.”

Het volledige aantal is onbekend omdat energiebedrijven decennialang niet verplicht waren om te onderhouden of zelfs maar te registreren waar hun afgedekte putten zich bevonden.

Adam Peltz, een senior advocaat bij het non-profit Environmental Defense Fund (EDF), zei dat er in totaal tot een miljoen in het hele land kunnen zijn.

Overheidsfunctionarissen, groene groepen, werknemers in de oliedienst en anderen verwachten nu een stormloop van actie in het komende decennium, met implicaties voor lokale economieën, grondwaterverontreiniging en klimaatverandering.

Een federaal programma om een half miljoen putten te dichten, zou maar liefst 120.000 gespecialiseerde banen in de olie- en gasindustrie kunnen creëren, volgens 2020-onderzoek van Columbia University en Resources for the Future, een denktank.

De Well Done Foundation doet dit werk al een paar jaar en pioniert met een financieringsbenadering die koolstofkredieten gebruikt die zijn gekoppeld aan het beteugelen van de methaanemissies van de putten.

Die ochtend had het zijn plugging-vergunning voor de Cleveland-site ontvangen – een proces dat waarschijnlijk een kleine bemanning een week of twee zou kosten.

Shuck, die de stichting in 2019 oprichtte na drie decennia in de olie- en gasindustrie, wikkelde een grote zak om de bovenkant van de pijp en timede hoe lang het duurde om snel op te blazen met ontsnappende gassen.

“Deze is gemiddeld ongeveer 5.000 kubieke voet per dag – veel impact op het milieu,” legde hij uit.

Een oude gasput midden in een woestijn
Een oud gas ruim voor het afsluiten in Montana in 2020. (Stichting Well Done)

Rendement op investering

De olie- en gasontwikkeling in de Verenigde Staten begon in het midden van de 19e eeuw in Pennsylvania, merkte Peltz van het EDF op, en sindsdien zijn er ongeveer 4 miljoen putten geboord.

Operators zijn al lang verplicht om putten te sluiten als ze klaar zijn, maar “het systeem heeft niet goed gewerkt”, voegde hij eraan toe.

Het grootste deel van het nieuwe federale geld gaat nu naar de bekende achterstand.f weesputten, maar sommige zullen ook helpen bij het opsporen van verloren putten met behulp van drones, rapporten van landeigenaren en meer, zei Peltz, die hielp bij het schrijven van de nieuwe wetgeving.

“Deze putten zijn overal, in elke vorm van stedelijke, voorstedelijke en landelijke omgeving. Ongeveer 9 miljoen mensen wonen binnen een mijl van deze gedocumenteerde verweesde putten, “zei hij.

Andere fondsen zullen proberen de voorbereidingen te ondersteunen voor het dichten van de 1 miljoen putten die vandaag nog steeds actief zijn, waarvan tot driekwart al lage volumes produceert, zei Peltz.

Energieproductie is tegenwoordig een van de grootste aanjagers van veranderend landgebruik in de Verenigde Staten, zei Matthew D. Moran, een biologieprofessor aan het Hendrix College.

De meeste olie- en gasbronnen bevinden zich op privégrond, dus bedrijven leasen meestal de rechten om te boren, en nadat de putten op zijn, keren de rechten terug naar de eigenaar, zei hij.

“In veel gevallen kan een verlaten pad een hectare groot zijn en is er niets aan de hand. Het is een verlaten stuk land en het herstellen ervan kost geld,” legde hij uit.

Vorig jaar schatten hij en andere onderzoekers dat het ongeveer $ 7 miljard zou kosten om 430.000 putlocaties op 800.000 hectare nationaal te herstellen – maar ontdekten dat de financiële voordelen hiervan ongeveer drie keer hoger zouden zijn.

Rekening houden met moeilijker te kwantificeren effecten zoals stijgende vastgoedwaarden en aantrekkelijkheid zou nog meer opleveren – alles bij elkaar opgeteld waarschijnlijk vijf of zes keer de kosten, schatte het team.

“We denken dat dat vrij concreet is en direct naar de economieën op deze plaatsen,” zei Moran. “We beschouwen dit als een investering.”

Werk voor drillers

Terug in Cleveland maakte Keith Moore zich klaar om te doen wat zijn familie al tientallen jaren doet: olie- en gasbronnen boren.

Hij heeft sinds 2014 echter geen nieuwe putten geboord, met veranderende economie die kleinschalige operaties onrendabel maakt, zei hij.

In plaats daarvan doen hij en zijn bemanningen al jaren het gecompliceerde werk van het dichten van oude putten.

Een bemanning die in een oude gasput werkt
Een bemanning werkt om in 2020 een oude gasput in Montana te dichten. Handout foto de Well Done Foundation.

“We ont-boren ze, dat is de beste manier om te beschrijven wat we doen,” zei hij, staande naast zijn apparatuur op de site van Franciscan Village.

Er was hier geen formeel verslag van de put, zei Donnald J. Heckelmoser Jr., chief executive van LSC Service Corporation, die het pand beheert.

“We wisten altijd al dat er iets was, maar wisten nooit dat het een wees was,” zei Heckelmoser.

De ontdekking stopte de bouw van een nieuw atrium dat het aangelegde werfgebied zal bedekken, maar met de afdekking aan de gang, voelde Heckelmoser dat het project weer op de rails kwam.

Als iemand die toezicht houdt op meerdere eigendommen en meer betaalbare woningen in de omgeving van Cleveland wil ontwikkelen, weet hij nu wat hij moet doen als de situatie zich opnieuw voordoet.

“Er is een oplossing, en gelukkig hebben we die kunnen vinden,” zei hij.

Na het boren van de put tot zijn volledige diepte, wordt het gat gevuld met beton, wat een paar dagen tot weken kan duren, zei Moore, die dit jaar 15 tot 20 van dergelijke projecten zal doen.

Hij herinnerde zich het dichten van putten op een aantal gekke plaatsen, waaronder een snelweg en een gymzaal van een school.

“Als je een jachtgeweer neemt en een kaart schiet, is dat hoeveel putten er nog moeten worden afgedekt,” zei hij. “Ze zijn overal en altijd.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door de Thomson Reuters Stichting, de liefdadigheidstak van Thomson Reuters, die het leven van mensen over de hele wereld behandelt die worstelen om vrij of eerlijk te leven.