Veel mensen gingen ervan uit dat zelfmoorden in 2020 zouden pieken, maar de gegevens zeggen anders

Search

Hoewel veel publieke figuren voorspelden dat beperkingen op de volksgezondheid in 2020 zouden leiden tot meer zelfmoorden, suggereert bewijs dat in februari uit Canada kwam anders.

In Alberta, Canada, daalde het aantal zelfmoorden vorig jaar, wat misschien verrassend is gezien de wijdverspreide gevolgen voor de geestelijke gezondheid die 2020 met zich meebracht. Andere Canadese provincies zagen vergelijkbare dalingen.

Tyler Black, een psychiater en zelfmoordexpert aan de Universiteit van British Columbia in Vancouver, vertelde CBC News dat de niveaus van nood zeker zijn toegenomen te midden van de pandemie en beperkingen op het gebied van de volksgezondheid die vrijwel ieders leven hebben verstoord.

Maar hij zei dat zelfmoord een ingewikkeld fenomeen is, en sommige mensen maakten “vrij sterke snelkoppelingen” in de overtuiging dat de pandemie noodzakelijkerwijs zou leiden tot meer sterfgevallen door zelfmoord.

“Als iemand die veel zelfmoord bestudeert, geef ik heel veel om leed,” zei hij. “Maar er is geen rechte lijn tussen nood en zelfmoord.”

Illustratie door Carra Sykes

Noodcentra hebben tijdens de pandemie verhoogde belvolumes gemeld, maar Robert Olson, een onderzoeksbibliothecaris bij het in Calgary gevestigde Centre for Suicide Prevention, vertelde CBC News dat dit eigenlijk een voordeel kan hebben.

“Dat suggereert voor ons dat mensen contact opnemen,” zei hij. “En dat helpt zelfmoorddoden te compenseren.”

Black zei dat een andere factor “een bekend fenomeen is dat het pull-together-effect wordt genoemd”, dat is waargenomen tijdens rampen of andere situaties waarin een hele gemeenschap wordt getroffen door een ontbering die collectieve actie vereist.

Een andere factor die Canada specifiek heeft getroffen, is de relatief sterke financiële en sociale steun die de Canadese regering tijdens de pandemie heeft geboden.

Black zei dat opkomende gegevens wereldwijd een vergelijkbare daling suggereren. In de VS, staten die al zelfmoordgegevens hebben gemeld, tonen vroege gegevens aan dat de totale zelfmoordcijfers in 2020 daalden of geen verandering zagen, vergeleken met voorgaande jaren.

Lees hieronder verder…

6 plaatsen waar de geestelijke gezondheid in 2020 verbeterde:

In Florida zagen de zelfmoordcijfers in 2020 een daling van 13 procent ten opzichte van het voorgaande jaar en een daling van 16 procent ten opzichte van 2018.

Zelfmoordcijfers in Massachusetts van maart tot mei 2020 zagen geen verandering ten opzichte van de trends van vorig jaar.

In Utah nam het aantal zelfmoorddoden in de eerste 39 weken van 2020 niet toe. Het aantal zelfmoorddoden komt overeen met de voorgaande drie jaar.

Zelfmoordcijfers in Hawaï van april tot december 2020 waren lager dan dezelfde periodes van negen maanden van 2015 tot 2019.

Vroege cijfers uit New Mexico onthullen een daling van bijna 4 procent van het aantal zelfmoorden in 2020.

Er was een daling van 18 procent in zelfmoorden onder kinderen en jonge volwassenen (mensen van 15-30 jaar) in Minnesota in 2020 in vergelijking met het voorgaande jaar.

Voortgezet…

Gegevens uit andere staten zullen later beschikbaar komen, maar federale zelfmoordgegevens die de maanden weerspiegelen waarin de pandemie zich heeft voorgedaan, zullen waarschijnlijk pas in 2022 beschikbaar zijn.

De chief medical officer van de American Foundation for Suicide Prevention, Christine Moutier, zei in een verklaring dat hoewel risicofactoren voor zelfmoord, zoals angst, sociaal isolement, economische stress en zelfmoordgedachten tijdens de pandemie zijn toegenomen, het belangrijk is om te begrijpen dat zelfmoordrisico complex is en beschermende factoren ook een krachtige rol spelen.

“Hoewel we nog geen nationale zelfmoordgegevens hebben van het volledige jaar 2020, … deze vroege gegevens helpen deze veel voorkomende misvatting te verdrijven,” zei ze.

Hoewel de gegevens bemoedigend zijn, moeten we nog steeds de risicofactoren voor zelfmoord aanpakken die de pandemie heeft geïntensiveerd. We kunnen allemaal een rol spelen bij het voorkomen van zelfmoord door onze eigen en andermans geestelijke gezondheid te beschermen, elkaar voor te lichten over geestelijke gezondheid en zelfmoord, en middelen te bieden aan bepaalde gemeenschappen, zoals jongeren, gemarginaliseerde bevolkingsgroepen en anderen die te maken hebben met een onevenredige impact van de pandemie.

Onderneem actie:

U kunt ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot een veilig persoon om mee te praten in een crisis door een donatie te doen aan Crisis Text Line.