Van apps tot Air Miles: 7 manieren waarop technologie Afghanen kan helpen

Search

Wanhopige scènes in Kabul worden beantwoord met hightech hulp als aanbiedingen van attracties, maaltijden en bedden online gaan

Schrijnende beelden van Afghanen die wanhopig op de vlucht zijn, hebben liefdadigheidsinstellingen, bedrijven en burgers over de hele wereld ertoe aangezet om alledaagse technologie te gebruiken om mensen te helpen die in een buitengewone crisis zijn beland.

Of het nu gaat om airmiles of apps, rideshares of groepsberichten, allerlei online tools – waarvan er vele zijn gemaakt voor een gemakkelijker leven – zijn opnieuw ingezet, hetzij om vluchtelingen op de vlucht te hervestigen of om de achterblijvers te helpen.

Een familie Afghaanse vluchtelingen stapt aan boord van een militair vliegtuig
In deze afbeelding verstrekt door de Amerikaanse luchtmacht, laden loadmasters en piloten van de Amerikaanse luchtmacht die zijn toegewezen aan het 816th Expeditionary Airlift Squadron, mensen die uit Afghanistan worden geëvacueerd op een C-17 Globemaster III van de Amerikaanse luchtmacht op Hamid Karzai International Airport in Kabul, Afghanistan, dinsdag 24 augustus 2021. / Foto met dank aan Master Sgt. Donald R. Allen /U.S. Air Force

Hier zijn zeven tech-enabled initiatieven in het spel sinds de Taliban de controle hervatten, 20 jaar nadat de groep voor het laatst aan de macht was en lang voordat de smartphone ons dagelijks leven veranderde:

1. Accommodatie

Mensen zijn naar sociale media gegaan om logeerkamers aan te bieden als onderdeel van hervestigingsprogramma’s, terwijl woningverhuurbedrijf Airbnb dinsdag zei dat het tijdelijke huisvesting zou bieden aan 20.000 Afghaanse vluchtelingen wereldwijd.

Het bedrijf zei dat het dat proces begon door 165 vluchtelingen in tijdelijke huisvesting te plaatsen nadat ze in het weekend in de Verenigde Staten waren aangekomen, en beloofde binnenkort meer details over hoe hun gastheren betrokken kunnen raken.

2. Airmiles

De Amerikaanse liefdadigheidsinstelling Miles4Migrants heeft er bij frequent flyers op aangedrongen om airmiles te doneren om de tarieven voor asielzoekers en vluchtelingen te dekken.

Woordvoerder Annette Ross zei dat mensen al twee keer zoveel kilometers hadden toegezegd als in de afgelopen vijf jaar.

3. Beveiligingswaarschuwingen

De Afghaanse start-up Ehtesab runt een mobiele app die live beveiligingswaarschuwingen levert en gebruikers op de hoogte stelt van alles, van files tot wegversperringen op hun locatie, of meer ernstige gebeurtenissen zoals bomaanslagen en branden.

In juli, toen de veiligheidsproblemen toenamen, crowdfundde het om de dekking buiten Kabul uit te breiden en een op tekst gebaseerde waarschuwingsservice te lanceren voor degenen die geen smartphone bezitten.

4. Digitale voetafdrukken

Te midden van de bezorgdheid dat de Taliban databases en digitale paden zouden kunnen gebruiken om journalisten, activisten, vrouwen en andere kwetsbare Afghanen te viseren, helpen mensenrechtengroepen Afghanen hun online identiteit te beschermen.

De in de VS gevestigde belangenbehartigingsgroep Human Rights First heeft een gids gepubliceerd over het verwijderen van digitale geschiedenis. De digitale rechtengroep Access Now heeft ook een aantal vergelijkbare bronnen verzameld.

5. Juridische hulp

Human Rights First heeft een online formulier opgezet voor advocaten die pro deo bijstand willen verlenen aan Afghanen die juridische ondersteuning nodig hebben met betrekking tot immigratiezaken.

Juridische liefdadigheidsinstelling International Refugee Assistance Project (IRAP) is ook op zoek naar donaties om juridische hulpdiensten aan vluchtende Afghanen te ondersteunen.

6. Airport Pick-up

De Amerikaanse liefdadigheidsinstelling Lutheran Immigration and Refugee Services (LIRS) heeft mensen gevraagd om tijd en geld te doneren om Afghaanse vluchtelingen die in de Verenigde Staten landen te helpen verwelkomen.

Vrijwilligers kunnen zich aanmelden om diensten te verlenen zoals vervoer vanaf de luchthaven, het opzetten van appartementen en het meenemen van een maaltijd.

7. Beltegoed

Telefoons zijn van vitaal belang voor asielzoekers om met thuis te praten, op de hoogte te blijven van ontwikkelingen en hun weg te vinden door grenzen en nieuwe landen.

De Britse liefdadigheidsinstelling Phone Credit for Refugees (PC4R) stelt mensen in staat om beltegoed te doneren om mobiele opwaarderingen te bieden om vluchtelingen te helpen verbonden te blijven en veilig te blijven.

Verslaggeving door Samuel Baugh, redactie door Umberto Bacchi en Lyndsay Griffiths. Opnieuw gepubliceerd met toestemming van de Thomson Reuters Foundation, de liefdadigheidstak van Thomson Reuters, die het leven van mensen over de hele wereld behandelt die worstelen om vrij of eerlijk te leven. Bezoek news.trust.org