Taylor Swift’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

De Amerikaanse zangeres en songwriter Taylor Alison Swift werd geboren op 13 december 1989 in West Reading, Pennsylvania. Taylor wist al heel vroeg dat ze artiest wilde worden en nam acteer- en zanglessen toen ze klein was. Haar interesse in countrymuziek leidde ertoe dat ze optrad op de lokale festivals en evenementen van haar stad en uiteindelijk de wens uitsprak om te verhuizen naar Nashville, Tennessee, waar ze er zeker van was dat ze de aandacht van een platenlabel zou trekken. Op 12-jarige leeftijd leerde Taylor gitaar spelen en begon hij liedjes te schrijven. Dankzij haar doorzettingsvermogen en inspanningen kreeg ze een contract voor de ontwikkeling van artiesten bij RCA Records en verhuisde ze met haar familie naar Tennessee, waar ze aan haar muziekcarrière begon te werken.

In 2005 stapte Taylor over van label en kreeg hij een contract bij het onafhankelijke platenlabel Big Machine Records, waarmee hij een van de eerste artiesten werd. Haar gelijknamige debuutalbum verscheen in oktober 2006, waarvan ze drie nummers schreef en de andere acht nummers meeschreef. Het countryalbum was zeer succesvol en bleef op de Aanplakbord 200 chart voor 157 weken, en bracht Taylor meerdere onderscheidingen en zelfs een Grammy-nominatie. Swift’s tweede studioalbum, Onvervaard, werd uitgebracht in 2008 en genoot veel van het succes van zijn voorganger – zo niet meer. Vijf van de singles, “Love Story”, “White Horse”, “You Belong with Me”, “Fifteen” en “Fearless” bereikten de hitlijsten, waarbij het album het best verkochte album van 2009 in de VS werd.

Taylors derde album, getiteld Spreek nu, werd uitgebracht in oktober 2010 met dezelfde kritische en commerciële bijval van de eerste twee. Swift deed mee aan de 2010 Guinness Wereldrecords door een vrouwelijke artiest te zijn wiens album het snelst verkopende album in de digitale verkoop was. De plaat leverde haar de Grammy voor Best Country Song en Best Country Solo Performance op voor haar single ‘Mean’. Ze maakte dat jaar ook haar filmdebuut als onderdeel van de ensemblecast in de romantische komedie. Valentijnsdag. In 2012 verscheen Taylor in De Hongerspelen filmsoundtrack met twee originele nummers, waarvan er één de Grammy Award won voor Best Song Written for Visual Media en werd genomineerd voor een Golden Globe voor Best Original Song. Datzelfde jaar bracht de zangeres haar vierde albumstudio uit, Rood, ook verkocht meer dan een miljoen exemplaren bij de première. Haar tour om het album te promoten (tussen 2013 en 2014) werd de meest winstgevende countrytournee in de VS.

Tussen 2014 en 2018 bracht Taylor nog drie albums uit, 1989 (2014,) Reputatie (2017,) en Minnaar (2019), een afwijking van haar kenmerkende countrystijl en een verschuiving naar pop en elektronische geluiden. In 2018, na een geschil over het juridische eigendom van haar muziekcatalogus tot nu toe, verliet Taylor Big Machine en tekende bij Universal Music Group, die haar het eigendom over haar nummers liet behouden. In 2020 begon ze haar eerdere nummers opnieuw op te nemen, die later werden uitgebracht onder de naam ‘Taylor’s Version’. Tijdens de pandemie bracht Taylor twee verrassingsalbums uit, Folklore en Evermore, en liet een documentaire over haar carrière uitkomen op Netflix, genaamd Juffrouw Americana. Haar twee opnieuw opgenomen albums werden uitgebracht in 2021, Fearless (Taylor’s Versie) en Rood (Taylor’s Version.) Swift’s nieuwste studioalbum, Midnights, ging in oktober 2022 in première en werd al snel een van de meest gestreamde albums van Spotify in een dag, waardoor haar status als een van de best verkopende muzikanten aller tijden werd versterkt.