Summer Reading: 5 boeken over de vreugden en uitdagingen van LGBTQ + tiener- en jongvolwassen leven

Search

Als erkenning van LGBTQ+ Pride Maand in Juni, The Conversation benaderd Jonathan Alexanders — een Engelse professor met een wetenschappelijke interesse in het samenspel tussen seksualiteit en literatuur — voor Aanbevelingen van young adult fictieboeken met LGBTQ+ personages.

Wat volgt is een lijst die Alexander – die fungeert als de kinder- en jongvolwassen fictiesectieredacteur voor de Los Angeles Recensie van Boeken — beschouwt als “must-reads” voor deze zomer.

Aanverwant: Laat je inspireren door alternatieven voor Amazon voor boeken en alternatieven voor Audible voor audioboeken

Beste LGBTQ + YA-boeken om te lezen:

1. “Juliet haalt adem”

De cover van "Juliet haalt adem" met twee meisjes op de fiets
‘Juliet Takes a Breath’ van Gabby Rivera. Penguin Random Huis

Deze roman, geschreven door Gabby Rivera, richt zich op de ervaringen van Juliet, een Latina lesbienne die in New York woont en stage loopt als onderzoeksassistent voor een beroemde blanke feministische schrijver, Harlowe Brisbane, die in Portland, Oregon woont.

Juliet gaat naar Portland, een beetje onzeker over zichzelf en probeert nog steeds uit te zoeken wat lesbisch zijn voor haar leven zal betekenen, vooral gezien hoe onrustig haar moeder is bij het vooruitzicht. Ze hoopt dat Harlowe haar zal helpen. Complicaties volgen.

“Juliet Takes a Breath” is een superslim boek dat lezers uitdaagt door zorgvuldig en kritisch te kijken naar feministische en feministische geschiedenissen en interacties.

2. “Hartstopper”

De cover van "Hartstopper" met twee jongens op hun rug die elkaar aankijken
‘Heartstopper’ van Alice Oseman. Hachette Boekengroep

Dit boek krijgt veel aandacht als televisieserie. Wat je misschien niet weet, is dat het hartverwarmende queer-verhaal begon als een webcomic en vervolgens veranderde in een reeks immens populaire grafische boeken.

Oorspronkelijk geschreven door Alice Oseman, richt het verhaal zich op de ontluikende relatie van Charlie en Nick. Charlie is een “out” tiener op zijn school en hij wordt verliefd op de charmante en sportieve maar niet-zo-zeker-van-zijn-identiteit Nick.

Wat “Heartstopper” boeiend maakt – en zelfs baanbrekend – is hoe het seksualiteit presenteert als een identiteit voor sommigen, maar een mogelijkheid van verkenning voor anderen. Charlie weet dat hij homo is, maar Nick kan homo of bi zijn; hij is het nog aan het uitzoeken.

Het valideren van seksualiteit als vloeibaar en zelfs veranderlijk lijkt een belangrijke volgende stap in het vertegenwoordigen van intimiteit, liefde en identiteit zelf als complexe ervaringen.

3. “Felix Ever After”

De cover van "Felix Na" met een lachende kerel met een bloemenkroon
‘Felix Ever After’ van Kacen Callender. Harper Collins Uitgevers

Ook dit fictiewerk van Kacen Callender weigert de complexiteit uit de weg te gaan. Felix is een jonge Afro-Amerikaanse transjongen die zich een weg probeert te banen door een zomers kunstprogramma.

Als getalenteerd jong persoon worstelt hij nog steeds enigszins met zijn genderidentiteit, ondanks dat hij aan zijn eigen transitie is begonnen. Hij vindt uiteindelijk de term “demiboy” tijdens het onderzoeken van genderidentiteit en komt tot identificatie met deze term als een treffende beschrijving van zijn diep gevoelde gevoel voor gender.

Een uitdagend maar enorm herkenbaar boek, “Felix Ever After” presenteert ook eerlijk de ervaring van transfobie, terwijl het uiteindelijk lezers een boodschap van empowerment biedt voor degenen die aan hun genderidentiteit werken.

4. “Het huis in de Cerulean Zee”

De cover van "Het huis in de Cerulean Zee" met een huis op de top van een heuvel en de zee en de lucht erachter
‘Het huis in de Cerulean Zee’ van TJ Klune. Macmillan

Dit boek van TJ Klune volgt heel erg in de geest van young adult-boeken met de aanwezigheid van jonge mensen met magische vaardigheden die proberen hun weg te vinden in een wereld van ‘normalen’, of mensen die dergelijke vaardigheden niet hebben en bang zijn voor degenen die dat wel doen.

Zo’n verhalende formule, populair in young adult fictie omdat het dramatische conflicten tussen twee verschillende groepen opzet, krijgt een twist in Klune’s roman.

Het verhaal wordt voornamelijk verteld vanuit het oogpunt van Linus Baker, een niet-magische caseworker die de taak krijgt om verschillende weeshuizen of tehuizen te bezoeken en te inspecteren.hoedenhuis magische jongeren die bij hun ouders zijn weggehaald en verhuisd om apart te worden opgevoed.

Dit lijkt veel op de kinderen van inheemse volkeren op het Noord-Amerikaanse continent die in de 19e en vroege 20e eeuw naar blanke scholen worden verplaatst om ze te assimileren in de blanke samenleving en cultuur.

Wat “The House in the Cerulean Sea” bijzonder queer maakt, is niet alleen de queerness van veel van zijn personages, waaronder Linus, maar ook de manieren waarop het ons laat zien hoe buitenstaanders over het algemeen zijn verbannen, en hoeveel buitenstaanders op hun beurt hebben geleerd om hun queerness te omarmen, niet alleen om te overleven, maar ook om te gedijen.

5. “De Buitenstaanders”

De cover van "De Buitenstaander" met een persoon die vanaf zijn middel naar beneden loopt en een spijkerbroek draagt

Dit is een “klassiek” of ouder werk van young adult fictie, een van de eerste geschreven door een relatief jong persoon voor andere jongeren: S.E. Hinton. Ze begon met het schrijven van het boek op 16-jarige leeftijd.

Voor degenen die zeggen dat dit geen queer boek is, op het eerste gezicht, nee, dat is het niet. Maar veel hedendaagse lezers, waaronder veel van mijn studenten, hebben het boek opgepikt en ervan genoten vanuit een queer perspectief, “queering” het in het proces.

“The Outsiders” speelt zich af op het platteland van Oklahoma en gaat over een groep tienerjongens uit de arbeidersklasse. Deze ‘greasers’ rommelen altijd met de ‘socs’ of ‘socials’, de preppy kids uit de middenklasse. De focus van het boek op klassenconflicten resoneert nog steeds, maar nog meer is de weergave van intimiteit tussen de jongens.

Hoewel ze nooit openlijk seksueel zijn, is er iets heerlijk warms, zorgzaams en intiems aan deze relaties dat als model zou kunnen dienen voor jonge mannen van vandaag, of ze nu hun geslacht of seksualiteit in twijfel trekken of niet.

Lees – of herlees – “The Outsiders” en denk na over hoe genderrollen blijven veranderen en naarmate de mensheid evolueert in haar begrip en acceptatie van wat “normaal” is en wat zou moeten zijn.