Overstromingen in Bangladesh &India: hoe te helpen

Search

Naarmate klimaatrampen over de hele wereld toenemen, zijn standaard seizoensveranderingen zoals branden en moessons extreme, dodelijke gebeurtenissen geworden, die gemeenschappen vernietigen en miljoenen verdringen.

Vanaf 21 juni zijn meer dan 9,5 miljoen mensen getroffen door moessonoverstromingen in Bangladesh en het noordoosten van India, volgens Reuters. De meest recente rapporten delen dat de ergste overstromingen de afgelopen twee weken minstens 69 mensen hebben gedood.

Moessons brengen zware regenval naar Zuid-Azië tussen juni en oktober en kunnen vaak overstromingen veroorzaken, vooral in Bangladesh, dat laag in de Himalaya ligt.

Hoewel lokale hulpverleners hebben gewerkt om mensen te evacueren en veilig onderdak, voedsel en water te bieden, zijn de overstromingen in de regio Sylhet de ernstigste overstromingen die het gebied in meer dan een eeuw heeft meegemaakt.

Een vrouw met haar kind en anderen, staand in taille-diep water
Een eerdere overstroming verwoestte Bangladesh in 2019. Nurun Nahar heeft twee kinderen; ze woont in een afgelegen plaats van Islampur, Jamalpur. Nadat een overstroming haar huis verwoestte, moest ze de catastrofe verwerken en een schuilplaats in de buurt vinden. / Foto: UN Women/Mohammad Rakibul Hasan

Het kinderfonds van de Verenigde Naties vertelde Reuters dat 90% van zijn gezondheidsfaciliteiten is overstroomd en dat het aantal gevallen van door water overgedragen ziekten toeneemt.

Minstens vier miljoen mensen, onder wie 1,6 miljoen kinderen, zijn gestrand en zonder noodvoorraden in Bangladesh. In de naburige Indiase staten Assam en Meghalaya zijn 4,7 miljoen mensen uit hun huizen gedwongen en 330.000 verblijven in opvangcentra, vertelde de regering aan Reuters.

Deze gebieden hebben 134% meer neerslag ontvangen dan het gemiddelde deze tijd van het jaar, volgens de Meteorologische Afdeling van India.

Terwijl deze gruwelijke klimaatrampen opdoemen, kan het overweldigend en moeilijk zijn om te helpen. Echter, net als in elk hartverscheurend wereldwijd evenement, zullen we de helpers vinden. Hieronder vindt u een lijst met kleine manieren waarop u degenen kunt helpen die door de overstromingen zijn getroffen.

7 manieren om noodhulpinspanningen in Bangladesh en India te ondersteunen

Verspreid bewustzijn.

We snappen het; er is geen tekort aan hartverscheurende en enge gebeurtenissen die in het nieuws komen. Vertrouw ons. Maar het verspreiden van bewustzijn over tragedies van deze omvang helpt om internationale hulp te krijgen op de plaatsen waar mensen het het meest nodig hebben.

Deel nieuws over de overstromingen, first-person accounts op sociale media of bronnen om te helpen (zoals deze gids!) en help je netwerk te informeren over deze aanhoudende crisis.

Geef voedsel door te doneren aan World Central Kitchen

Eerste dag van wck food kit distributie in Bangladesh! 📸 Ondanks de regen heeft de lokale groep IDEA Sylhet ons geholpen om te leveren aan gemeenschappen die verwoest zijn door extreme regen en overstromingen. Pakketten kunnen een gezin een week meegaan en bevatten items zoals rijst, aardappelen en linzen. #ChefsForBangladesh — Tweet van World Central Kitchen, met onze afbeeldingen van mensen die maaltijdpakketten ontvangen

Bangladesh kampt momenteel met aanzienlijke voedseltekorten als gevolg van de overstromingen. Duizenden kunnen het risico lopen op honger en ondervoeding als ze geen toegang krijgen tot voedsel (en schoon drinkwater).

World Central Kitchen is al op het terrein en biedt gratis maaltijden aan mensen in nood. Het unieke model van WCK zorgt voor een dubbele impact. Ze bieden voedsel in de nasleep van rampen – en ze doen dit door waar mogelijk samen te werken met lokale voedselleveranciers, chef-koks en vrijwilligers. Dit zorgt ervoor dat ze de gemeenschap economisch ondersteunen, bekwame lokale bevolking de kans geven om hun talenten om te zetten in impact, en natuurlijk ook voedsel verstrekken.

In Bangladesh hebben ze al verhalen gedeeld over samenwerking met een lokale vishandelaar voor hulp bij het navigeren door gemeenschappen per boot, een lokale overheidsfunctionaris voor gemeenschapsorganisatie en lokale vrouwen om maaltijden te koken en uit te delen.

U kunt het werk van World Central Kitchen steunen met een eenmalige of terugkerende donatie.

Doneer aan crowdfundingcampagnes.

Hoewel het financieel ondersteunen van grote non-profitorganisaties een geweldige manier is om noodhulp te bieden tijdens klimaatrampen, hebben individuen, gemeenschappen en kleine organisaties ter plaatse uw onmiddellijke steun nodig.

Als je kunt, doneer dan aan crowdfundingcampagnes, die vaak je steun gebruiken om onmiddellijk de nodige middelen te verstrekken, en worden georganiseerd door mensen die zich in de directe omgeving en impact van de ramp bevinden.

Je kunt crowdfundingcampagnes vinden voor degenen die getroffen zijn door deze rampzalige overstromingen door te zoeken naar termen als ‘Overstromingen in Bangladesh’ op GoFundMe, Just Giving en Muslim Giving.

Zelfs als u alleen kunt sparen een paar dollar of kan breed delen, uw steun kan het verschil betekenen tussen iemand die honger lijdt en het maken van een veilige schuilplaats.

Doneer aan Islamic Relief

Islamic Relief is een humanitaire hulporganisatie die zorg verleent te midden van wereldwijde noodsituaties, evenals conflicten in gebieden zoals Afghanistan, Jemen, Palestina en Syrië.

Steun de campagne van Islamic Relief terwijl teams werken om miljoenen Zuid-Aziaten in veiligheid te brengen tijdens de overstromingen en vitale infrastructuur in Bangladesh en India te herstellen.

Doneer aan UNICEF

UNICEF is dringend op zoek naar $ 2,5 miljoen aan financiering voor noodhulp in Bangladesh en India, omdat het levensreddende benodigdheden en diensten levert aan kinderen en gezinnen.

UNICEF heeft al 400.000 waterzuiveringstabletten verzonden om 80.000 huishoudens in het gebied een week lang van schoon water te voorzien. Duizenden hygiënekits, watercontainers en medische noodbenodigdheden zijn ook gedistribueerd.

Help UNICEF dit hulpwerk voort te zetten met een donatie.

Leer meer over de impact van klimaatverandering en eis actie.

Klimaatverandering staat in de voorhoede van deze verwoestende weersomstandigheden over de hele wereld. Om deze rampen te verminderen en levens (en de planeet) te redden, moeten we goed thuis zijn in klimaatverandering en beleid.

Lees meer over intersectioneel milieubewustzijn en neem vandaag nog contact op met uw vertegenwoordigers om hen aan te sporen actie te ondernemen tegen de dodelijke gevolgen van klimaatverandering.

Houd nieuwsuitzendingen verantwoordelijk voor berichtgeving over klimaatverandering

Het is altijd belangrijk om media met een kritische blik te consumeren, en klimaatverandering is geen uitzondering. In veel extreme weersomstandigheden verbinden populaire media rampen niet vaak met klimaatverandering en noemen ze ‘natuurrampen’ in plaats van ‘klimaatrampen’.

Er is niets natuurlijks aan zoveel verwoesting.

Woorden zijn belangrijk en het is belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat mensen de juiste informatie krijgen die ze nodig hebben om de ernst van klimaatverandering te begrijpen.

Lees onze gids (en e-mailscript) om nieuwsuitzendingen constructief verantwoordelijk te houden voor klimaatrapportage.