Omwegen: Inheemse gemeenschappen dekoloniseren Hawaï

Search

Hawaii is een populaire toeristische bestemming, maar het gaat vaak ten koste van de inheemse gemeenschappen – met name de ongeveer 156.000 Kānaka Maoli, de Hawaiianen die inheems zijn in het land.

Een van de grootste problemen van Hawaï is de idealisering van de staat en hoe deze tussen toerisme en het leger zit. Dit geromantiseerde idee van Hawaï verbergt de gewelddadige realiteit waarmee veel van de inheemse gemeenschappen van Hawaï zelfs vandaag de dag nog steeds worden geconfronteerd.

Maar nu werken de inheemse gemeenschappen van Hawaï aan het opleiden van kolonisten en toeristen op Hawaï en het koloniale verleden en heden en het vergroten van het bewustzijn over de staat van hun land.

In 2015 ontving Hawaï 8,6 miljoen aankomsten, de meesten van hen Amerikanen uit de onderste 48 staten, die alleen al dat jaar $ 15 miljard uitgaven. Maar toeristen en bezoekers staan zelden stil bij welke processen er hebben plaatsgevonden om zo’n massale toeristische aanwezigheid in Hawaï mogelijk te maken.

In 2015 ontving Hawaï 8,6 miljoen aankomsten, de meesten van hen Amerikanen uit de onderste 48 staten, die alleen al dat jaar $ 15 miljard uitgaven. Maar toeristen en bezoekers staan zelden stil bij welke processen er hebben plaatsgevonden om zo’n massale toeristische aanwezigheid in Hawaï mogelijk te maken.

Bijvoorbeeld de verplaatsing van inheemse gemeenschappen om plaats te maken voor toeristische hotels. Maar de toeristische sector doet ook iets anders: het verdoezelt de intense militaire aanwezigheid die Hawaï moet doorstaan.

“Hawaii is veroverd door de twee krachten van militarisme en toerisme,” vertelde Kyle Kajihiro – een activist en vierde generatie migrant van Japanse afkomst – aan Fodors Travel.

Hawaï wordt vaak gezien als een speeltuin en buitenpost van een buitenlandse mogendheid. Nu gebruiken inheemse Hawaiianen de reisgidsen om de aandacht te vestigen op de militaire aanwezigheid die daar te vinden is, wat de inheemse gemeenschappen schaadt die er nog steeds wonen.

Samen met de inheemse Hawaiiaan Terry Keko’olani leidt Kajihiro “demilitarisatietours” – of Omleidingen – naar historische punten van Amerikaanse interventie op de eilanden.

Dit vestigt de aandacht op de rol van het leger bij het omverwerpen van het koninkrijk meer dan een eeuw geleden, evenals het gebruik van de eilanden als een strategische spil “om het Amerikaanse rijk over de Stille Oceaan uit te breiden”, zei Kajihiro.

Een Amerikaanse militaire CH-47 Chinook helikopter draagt een sling load met een M777 Howitzer "ter voorbereiding op een vermogensdemonstratie" in Hawaï
Een 25th Infantry Division CH-47 Chinook draagt een sling load met een M777 Howitzer “ter voorbereiding op een demonstratie van capaciteiten” voor Luitenant-generaal S.K. Saini, vice-chef van de legerstaf van het Indiase leger op Schofield Barracks East Range, Hawaii, op 19 oktober 2020.

Nadat Hawaii werd binnengevallen door het Amerikaanse leger en de staat in 1959 werd bevestigd, verschoof de economie van Hawaï van gedomineerd door suikerplantages en het leger naar toerisme en het leger.

“De toeristische sector biedt het masker om het geweld van deze regeling te verbergen – en om de aanwezigheid van het leger te naturaliseren,” zei Kajihiro. “Militarisering is overal in Hawaï, maar het verbergt zich in het volle zicht,” voegde hij eraan toe.

Hij verwijst naar de 80.000 actieve dienst en burgerpersoneel dat elke tak van het Amerikaanse leger dient op 11 bases verspreid over elke provincie op Hawaï. Dit kostte de staat alleen al in 2015 $ 7,8 miljard, volgens het Hawaii Defense Economy Project.

De militaire industrie is de op een na meest uitbuitende industrie op de eilanden – maar het toerisme loopt nog steeds voorop.

“Er is een ongelooflijk gevoel van recht dat vooral blanke Amerikanen voelen als ze thuis zijn in Hawaï,” vertelde de inheemse Hawaiiaanse geleerde Maile Arvin in 2015 aan Fodors Travel Guide.

Dit komt door het vernis van het toerisme – het maakt vrijetijdsreizen onschuldig genoeg. In het bijzonder wordt Hawaii verkocht als een ontsnapping voor toeristen die de verantwoordelijkheid thuis willen laten.

Dit komt door het vernis van het toerisme – het maakt vrijetijdsreizen onschuldig genoeg. In het bijzonder wordt Hawaii verkocht als een ontsnapping voor toeristen die de verantwoordelijkheid thuis willen laten.

DeTours groeide uit Kajihiro en Keko’olani die vrienden of collega’s in Hawaï ontvingen. Toen deze vrienden of collega’s in Hawaï aankwamen, legde Kajihiro uit, schakelden ze “over naar de toeristische modus, waar Hawaii de tropische speeltuin is waar mensen genieten van zon, surfen en geen problemen hebben.”

Hieruit groeide het project informeel door mond-tot-mondreclame – nu richt het zich op delegaties die van over de hele wereld reizen, evenals lokale studentengroepen en activisten. Het is een ander voorbeeld van inheemse activisten die creatieve oplossingen voor problemen creëren.

Omwegen “onthult veel onaangename dingen”, zei Kajihiro. Voor een van de locaties is bijvoorbeeld een heuvel die boven het enorme ondergrondse brandstoftankcomplex van de marine ligt, dat vliegtuigbrandstof lekt in de buurt van de belangrijkste bron van drinkwater van Honolulu. Om deze reden noemt Kajihiro DeTours ‘een anti-toerisme tour’.

Vernadette Vicuña Gonzalez, een professor aan de Universiteit van Hawaï, publiceerde in 2019 een boek genaamd “Detours: A Decolonial Guide to Hawaii”, dat zijn naam ontleent aan de gedemilitariseerde tours.

Het is “ontworpen om te proberen een soort genre aan te pakken dat ontbreekt in het schrijven over Hawaï en plaats”, zei Gonzalez tegen Fodors. Het boek probeert toeristen te informeren dat ze geen recht hebben op alles wat Hawaïaans is.

Het Hawaï van hun verbeelding, zegt ze, vernietigt het Hawaï van Kānaka Maoli.

Het Hawaï van hun verbeelding, zegt ze, vernietigt het Hawaï van Kānaka Maoli.

Hōkūlani K. Aikau, een professor aan de Universiteit van Hawaï, legde dit idee verder uit aan Fodors Travel Guide. “De multi-miljard wereldwijde toerisme-industrie zegt dat als je het je kunt veroorloven om naar een plaats te reizen, je recht hebt op alles wat er is.

Historische vintage dekolonisatie postkaart uit Hawaï
Vintage Postcard – Moonlight in Honolulu, Hawaii / Foto met dank aan ‘vintagehalloweencollector’ / CC BY-ND 2.0

Voor mensen die plaatsen als Hawaï bezoeken, waar het concept van “Aloha” is gebruikt om ‘gasten’ onbeperkte toegang tot alles te geven, zijn niet alle plaatsen openlijk beschikbaar voor iedereen. “

Zowel de DeTours-tours als de gids hopen diegenen te bereiken die van plan zijn betere gasten te worden.

Al deze inspanningen hebben hetzelfde doel: inheemse landen repatriëren naar Kānaka Maoli.

In het bijzonder biedt het boek alternatieve routes voor diegenen die Hawaï willen bezoeken met een rechtvaardige uitwisseling in gedachten. Het boek “is meer dan alleen een kritiek”, zei Aikau. “Het is ook een reeks instructies voor hoe bij te dragen aan dekolonisatie.”

Voor degenen die een DeTour-tour bijwonen, beschreef Kajihiro de reacties van deelnemers als variërend van pijnlijk tot krachtig, onrustig tot geïnspireerd.

Door middel van gidsen en literatuur werken inheemse gemeenschappen van Hawaï aan het terugwinnen van Hawaï van kolonisatie en het beschermen van hun eilanden.

Door middel van gidsen en literatuur werken inheemse gemeenschappen van Hawaï aan het dekoloniseren van reizen, het terugwinnen van Hawaï tegen kolonisatie en het beschermen van hun eilanden.

Ze informeren toeristen en kolonisten over de schadelijke effecten die toerisme – evenals het leger – op de eilanden heeft gehad voor de inheemse Hawaiiaanse bevolking, waaronder ongeveer 7.000 dakloze Hawaiianen.

Sterker nog: het werkt. Meer mensen wonen deze tours bij en worden zich bewust van het gewelddadige verleden van Hawaï en het gekoloniseerde heden – en verandering lijkt mogelijk voor Hawaii.

Een versie van dit verhaal verscheen oorspronkelijk in Oktober 2020 in The Water Edition van The Goodnewspaper.

De Goodnewspaper is onze maandelijkse gedrukte krant vol met goed nieuws.

Je kunt lid worden van duizenden abonnees die toegang krijgen tot meer exclusieve verhalen zoals deze, onze privécommunityruimte, een gratis inspirerende poster en nog veel meer.

Word vandaag nog abonnee.