Omgaan met vakantiestress die kan leiden tot te veel eten

Omgaan met vakantiestress die kan leiden tot te veel eten
Close-up van handen die kalkoen nemen en voedsel snijden.
Betsie Van Der Meer / Getty Images

Wanneer de feestdagen voorbij zijn, kun je merken dat je op zoek bent naar je meest vergevingsgezinde kleding, omdat je lichaam te maken heeft met de effecten van een beetje te veel voedsel. Dan is er het schuldgevoel – die mentale wince als je je dat extra stuk taart of dat gigantische glas eiernog herinnert waarvan je zou willen dat je het in het koude daglicht kon meenemen. Helaas is er geen manier om te eten wat je hebt gegeten, maar je kunt wat schadebeheersing doen en weer op het goede spoor komen voor het nieuwe jaar, en je kunt het doen zonder jezelf te straffen.

Waarom we de neiging hebben om te veel te eten en burn-out te voelen tijdens het vakantieseizoen

Een van de redenen waarom we deze tijd van het jaar te veel consumeren, is stress. De feestdagen kunnen het stressniveau omhoogschieten. Stress op zich kan leiden tot andere ongezonde eetpatronen, die de gewichtstoename van de feestdagen verder beïnvloeden.

“Te veel activiteiten, zelfs als het leuke activiteiten zijn zoals bakken, winkelen en feesten, kunnen culmineren in te veel vakantiestress en ons eerder gefrustreerd dan vervuld laten voelen.”

Vakantie dwingt ons vaak tot te veel van alles: te veel eten, drinken, winkelen en zelfs te veel samenzijn met familieleden, wat kan leiden tot burn-out en stress.

Slechts een paar dingen die je kunt ervaren na een vakantie zijn:

  • Hoofdpijn
  • Spierspanning
  • Slaapproblemen
  • Depressie
  • Opgeblazen gevoel of vermoeidheid door te veel vet of suiker
  • Schuldgevoel door te veel eten

Tips voor het omgaan met vakantiestress en te veel eten

In plaats van deze gevoelens de overhand te laten nemen, gebruik je deze ideeën om met die stress om te gaan.

Kom in beweging

Het is misschien het laatste waar je zin in hebt, maar het bloed laten stromen is de perfecte remedie tegen een voedselkater. Denk eenvoudig – wandelen, lichte krachttraining of yoga. Zelfs een paar minuten kunnen je humeur en energieniveau een boost geven. Streef naar 30 minuten per dag. Dit kan gedurende de dag worden opgebroken en kan een wandeling na het eten van een maaltijd omvatten. Je kunt zelfs wandelen na de maaltijd gebruiken als een indicator of je al dan niet te veel hebt gegeten. Als je te vol bent om te lopen dan heb je te veel gegeten.

Hydraat

Dat opgeblazen gevoel dat je ervaart, kan te wijten zijn aan een overbelasting van zout, wat waterretentie kan veroorzaken. Veel vakantiefavorieten bevatten veel meer natrium dan het lichaam nodig heeft, dus het drinken van extra water kan je helpen om van het extra opgeblazen gevoel af te komen.

Eet licht en gezond

Nadat je te veel hebt gegeten, kun je in de verleiding komen om te verklaren: “Ik zal nooit meer eten!” Je zult ook verbaasd zijn dat je eigenlijk honger hebt na al dat eten. Jezelf uithongeren is echter niet het antwoord. Knabbel aan lichte gerechten, zoals salade, soep en fruit om je lichaam voedingsstoffen te geven zonder het te overbelasten met calorieën. Overweeg deze potentieel lichtere calorische voedingsmiddelen voordat u de meer stevige items zoals aardappelpuree, kalkoen en ham eet om de totale calorie-inname te verminderen.

Maak een plan

Een van de ergste bijwerkingen van te veel eten is het schuldgevoel dat daarna komt. Schuldgevoelens zijn soms onvermijdelijk, maar je kunt dat gevoel gebruiken om je te motiveren tot iets beters. Maak een plan voor de komende dagen voor hoe je weer op het goede spoor komt met lichaamsbeweging en gezonde eetgewoonten. Alleen al het plannen kan ervoor zorgen dat je je beter voelt … zorg er wel voor dat je doorzet. Sommige planning kan inhouden dat je jezelf toestaat om wat meer te eten op je geplande vakantiebijeenkomsten, een kleiner bord gebruikt, je portiegroottes bekijkt, iemand verantwoordelijk voor je laat zijn of iemand je maaltijd laat maken met een klein bord.

Vergeef jezelf

Schuldgevoel is alleen nuttig als het je in beter gedrag duwt. Als het eenmaal is gebeurd, is het niet nodig om er bij stil te staan. Herinner jezelf eraan dat de maaltijd met één vakantie niet alles zal verpesten, vooral als je meteen teruggaat naar je gebruikelijke gezonde gewoonten. De extra stress rond je eten kan je algehele relatie met voedsel belemmeren en kan op langere termijn negatieve effecten hebben. Geef jezelf toestemming om te genieten, vooral als het één keer per jaar voor jou is.

Plan voor de toekomst

Neem ten slotte de tijd om na te denken over de fouten die je dit seizoen hebt gemaakt en wat je kunt doen om diezelfde fouten in de toekomst te voorkomen. Als u dit doet, kunt u ook consistenter goede keuzes maken, zodat overindulgence geen frequent probleem is.

We genieten allemaal van tijd tot tijd en tijdens de vakantie is het gemakkelijk om te ontsporen van onze gezonde gewoonten. Gettmeteen weer op het goede spoor komen is een van de beste manieren om om te gaan met de stress en angst die voortkomt uit overindulgence. Elke gezonde keuze die je maakt, is een herinnering aan je toewijding om het hele jaar door gezond en fit te zijn.

Vakantie dwingt ons vaak tot te veel van alles: te veel eten, drinken, winkelen en zelfs te veel samenzijn met familieleden, wat kan leiden tot burn-out en stress.