North Carolina heeft zojuist hun eerste peer-run respijtcentrum geopend als alternatief voor ziekenhuisopname voor mensen in geestelijke gezondheidsproblemen

Search

Een bureau voor geestelijke gezondheidszorg in Charlotte, gerund door mensen met geleefde ervaring, opent het eerste peer-run respijtcentrum van North Carolina als een alternatief voor het landen op de eerste hulp voor psychische problemen.

Op een patio verscholen achter een oud bakstenen huis met twee verdiepingen, zat Susan Hart op een zweefvliegtuig omringd door weelderige groene planten onder de gloed van lichtslingers. Ze vroeg zich hardop af hoe het zou zijn geweest om zichzelf 20 jaar geleden op zo’n plek in te checken in plaats van in een psychiatrisch ziekenhuis.

Deze plek, “Retreat @ the Plaza”, opende begin augustus in Charlotte en wordt gerund door Promise Resource Network. Het is ontworpen om een alternatief te zijn voor ziekenhuisopname voor mensen die psychische problemen ervaren.

Het is het eerste peer-run respijthuis in North Carolina, wat betekent dat het volledig wordt bemand door mensen die een psychische aandoening, psychiatrische ziekenhuisopnames, dakloosheid, opsluiting, middelengebruik of een combinatie hiervan hebben meegemaakt.

De peer-run respijtfaciliteit is gratis voor deelnemers en is ontworpen als een volledig vrijwillig alternatief voor mensen die anders geestelijke gezondheidszorg zouden zoeken via de eerste hulp en mogelijk onvrijwillig in een ziekenhuis zouden worden opgenomen.

Een ceremonie voor het doorknippen van het lint voor het peer respijtcentrum in North Carolina
Oprichter en CEO van Promise Resource Network Cherene Allen-Caraco glimlacht naar PRN-peer supportspecialist Aaron Wells terwijl hij trots met een gigantische schaar in de hand staat tijdens de ceremonie voor het doorknippen van het lint voor de peer-run respijt van het bureau voor geestelijke gezondheidszorg. / Foto credit: Taylor Knopf

De 58-jarige Hart herinnert zich nog hoe de metalen deuren van Holly Hills, een psychisch ziekenhuis in Raleigh, achter haar op slot gingen toen ze op een van haar dieptepunten was. De uitnodigende veranda van het respijthuis met zijn hangende varens, schommelstoelen en felblauwe deur was een schril contrast met die herinneringen.

“Als je in een psychiatrisch ziekenhuis bent, nemen ze alles mee – tot aan je schoenveters – voor je bescherming. Dan stellen ze je een diagnose”, legde Hart uit. “Ik werd slechter voordat ik beter werd.”

Als alternatief zijn de deuren van het respijthuis niet op slot. Gasten kunnen komen en gaan naar de winkel, hun baan, school of waar ze maar willen zijn.

“Ik denk dat dit zeker een helende plek zou zijn geweest,” zei Hart. “Je maakt nog steeds deel uit van de gemeenschap en zit niet in lockdown. In deze ruimte voel je de warmte, de aanmoediging, de veiligheid.”

Een kleine groep mensen zit buiten en praat in een peer respijtcentrum
Susan Hart zit op een graszweefvliegtuig en bekijkt de nieuwe ruimte op promise resource network’s peer-run respijt, een alternatief voor ziekenhuisopname voor mensen die geestelijke gezondheidsproblemen ervaren. / Foto credit: Taylor Knopf

Nu is Hart op een veel betere plek in haar herstel van ernstigere psychische problemen. Ze ondersteunt anderen via de warme lijn van PRN, een niet-crisisondersteuningslijn die wordt gerund door mensen die hun eigen geestelijke gezondheidsproblemen hebben ervaren.

Een andere manier vinden

Geestelijke gezondheidszorg voor sommigen in North Carolina is uitgegroeid tot weinig meer dan crisiszorg.

Meer en meer bevinden patiënten die geestelijke gezondheidsproblemen ervaren zich aan de andere kant van een petitie voor onvrijwillige toewijding, een wettelijk mechanisme waarmee ze tegen hun wil kunnen worden vastgehouden, geboeid en vervoerd door wetshandhaving, gefouilleerd en gedwongen om medicatie te nemen.

Onvrijwillige toezeggingsverzoeken stegen in de hele staat in een decennium met 91 procent, veel sneller dan de bevolkingsgroei.

“We kunnen en moeten het beter doen”, zegt Cherene Allen-Caraco, CEO en oprichter van Promise Resource Network. “Er is geen gesprek dat begint met ‘boeien en beperkingen zijn helend’. Geen.”

Allen-Caraco is een overlevende van een trauma en zelfmoordpoging die zich vocaal verzet tegen elke vorm van gedwongen psychiatrische behandeling. Jarenlang heeft ze gepleit voor en alternatieven gecreëerd bij PRN, nu in de vorm van dit nieuwe peer-run respijtcentrum.

“En vandaag zullen we het beter doen vanwege effectieve, minder dure, minder traumatiserende alternatieven die er zijn,” zei ze.

Een peer-run respijtcentrum is een niet-klinische, volledig vrijwillige dienst die wordt beheerd door mensen met hun eigen verhalen over herstel van de geestelijke gezondheid, trauma, ziekenhuisopname, opsluiting, middelengebruik, dakloosheid of een combinatie hiervan.

Voor $ 111 per dag per gast kost een verblijf in het respijthuis veel minder dan een verblijf in een door de staat gerund psychiatrisch ziekenhuis, dat volgens het NC Department of Health gemiddeld $ 1.300 per dag kost en Menselijke diensten.

Een schatting van de Kaiser Family Foundation 2018 vond een nog hogere gemiddelde kosten van intramurale psychiatrische behandeling in North Carolina op $ 2.234 per dag.

Peer-run respijtcentra werden geïntroduceerd in de Verenigde Staten in de jaren 1990, en de respijt van Promise Resource Network is gemodelleerd naar een in Massachusetts genaamd Afiya.

Een peer-run respijtcentrum is een niet-klinische, volledig vrijwillige dienst die wordt beheerd door mensen met hun eigen verhalen over herstel van de geestelijke gezondheid, trauma, ziekenhuisopname, opsluiting, middelengebruik, dakloosheid of een combinatie hiervan.

“Vanwege het succes bij het verminderen van de nood- en crisisbehoefte aan diensten met 70 procent, zijn er nu 40 respijt in het land in 12 staten.”

Een gast kan maximaal 10 dagen in het respijthuis in Charlotte verblijven, waar 24/7 een-op-een peer-ondersteuning beschikbaar is, evenals toegang tot alle andere klassen en ondersteuningen van PRN die zich naast de deur bevinden.

“Vanwege het succes bij het verminderen van de nood- en crisisbehoefte aan diensten met 70 procent, zijn er nu 40 respijt in het land in 12 staten,” zei Allen-Caraco. “We zijn 41.”

Gemeenschaps- en staatssteun

Verschillende stads-, provincie-, staats- en wetshandhavingsfunctionarissen spraken hun steun uit voor Promise Resource Network en het nieuwe respijtprogramma tijdens de viering van het doorknippen van het lint van PRN.

Mecklenburg County Sheriff Gary McFadden zei dat hij een moeilijke week had gehad toen hij kwam opdagen om te spreken tijdens de openingsceremonie van de respijt. Hij had net een jeugdvriend en twee collega’s verloren.

“Het was een beetje grappig omdat alles waar ik als leider in deze stad mee worstel en de complicaties van het leven, dit is waar ik vandaag naartoe moest komen”, vertelde McFadden aan de menigte die zich buiten het respijthuis had verzameld. “Ik liep rond in dit fantastische, ongelooflijke huis voor mensen zoals ik en anderen. Sommigen van jullie willen het niet toegeven, maar we worstelen allemaal.”

De sheriff zei dat hij toegewijd was aan PRN omdat “iemand het eindelijk goed had”, zei hij. “Iemand heeft eindelijk de mensen gebracht die het verhaal echt kunnen vertellen. Degenen die het dichtst bij het probleem staan, zijn vaak het dichtst bij de oplossing.”

Mecklenburg County Sheriff Gary McFadden spreekt over de behoefte aan alternatieven voor mensen die een geestelijke gezondheidscrisis ervaren bij het doorknippen van het lint voor PRN's peer-run respijt
Mecklenburg County Sheriff Gary McFadden spreekt over de behoefte aan alternatieven voor mensen die een geestelijke gezondheidscrisis ervaren bij het doorknippen van het lint voor PRN’s peer-run respijt, wat zo’n alternatief zou zijn. / Foto credit: Taylor Knopf

McFadden zei dat hij al twee andere county sheriffs heeft gebeld die binnenkort het respijtmodel zullen komen bekijken.

“Er is zoveel goeds over wat hier vandaag gebeurt,” zei Victor Armstrong, directeur geestelijke gezondheid bij het NC Department of Health and Human Services. “Je hebt hier een faciliteit ontworpen door en voor mensen met geleefde ervaring, die ons de weg zouden moeten wijzen van hoe we gedragsgezondheidsdiensten kunnen bieden.”

Armstrong voegde eraan toe dat er veel mis is met het geestelijke gezondheidssysteem van de staat.

“We hebben geen systeem dat is ontworpen om het individu dat een noodsituatie op het gebied van geestelijke gezondheid heeft, te beschermen en te koesteren. We hebben een systeem dat is ontworpen om de rest van ons te beschermen tegen de persoon met een psychische aandoening,” zei Armstrong. “Dat is fout.”

Het geestelijke gezondheidssysteem van de staat is niet ontworpen om aan de behoeften van de mensen te voldoen, maar is “ontworpen om deze mensen in onze financieringsstromen, programma’s en in onze vooruitgang te persen”, legde hij uit.

Verschillende andere lokale prominenten schreven steunbrieven, die PRN-peer supportspecialist Cedric Dean tijdens de viering aan het publiek voorlas.

“Een van de dingen die ik altijd zeg, is dat ik als een collega wil worden behandeld en niet als een veroordeelde”, zei Dean, die eerder gevangen zat.

Man leest een brief voor van lokale functionarissen ter ondersteuning over de nieuwe respijt- en peer-supportdiensten van PRN
PRN-peer supportspecialist Cedric Dean leest een brief van lokale functionarissen ter ondersteuning over de nieuwe respijt- en peer-ondersteuningsdiensten van PRN. / Foto credit: Taylor Knopf

“De eerste collega is er een waarvan ik nooit had gedacht dat toen ik in een gevangeniscel zat en vijf jaar lang een collega van me zou zijn. Maar zijn naam is toevallig Spencer B. Merriweather, onze officier van justitie. Hij reed hier vandaag om deze brief met de hand af te leveren”, zei Dean voordat hij verder ging met het lezen van de brief van de officier van justitie die PRN feliciteerde met de opening van het respijthuis.

De kansen verslaan

“In het werk dat ik heb gedaan en wat ik heb gedaan’heb gezien in de gemeenschap, of het nu via behandelingsrechtbanken of andere alternatieve programmering is, wanneer je de juiste mensen op hun plaats krijgt, zie je echt wonderen,” zei Bob Ward, Mecklenburg County Assistant Public Defender.

Ward is een bekend gezicht voor veel PRN-medewerkers die hem bij de opening van de pauze met dikke knuffels begroetten. Ward vertegenwoordigt patiënten die onvrijwillig in de rechtbank zijn gepleegd en alarm sloeg nadat hij merkte dat zijn caseload toenam. Hij lanceerde een poging om IVC-gegevens over de hele staat te verzamelen en is een pleitbezorger geweest voor alternatieven voor ziekenhuisopname en politiebetrokkenheid voor mensen in geestelijke gezondheidscrises.

“Je ziet dat mensen een aantal enorme kansen overwinnen,” zei Ward. “Dit is gewoon zo bemoedigend.”

PRN-medewerkers bieden peer-ondersteuning in vijf verschillende afleidingsprogramma’s voor rechtbanken, zoals de rechtbank voor geestelijke gezondheidszorg. Ze helpen mensen werk en huisvesting te vinden en beide te behouden. PRN is ingebed in andere gemeenschapsagentschappen om te helpen voldoen aan de basisbehoeften van mensen op het gebied van voedsel, onderdak en kleding.

“De basis van PRN en alles wat we doen is trauma-geïnformeerde peer support. Zonder dat is er geen Promise Resource Network”, zegt peer support specialist Aaron Wells.

De programma’s van Promise Resource Network zijn ontworpen rond acht “dimensies van welzijn”: milieu, emotioneel, financieel, sociaal, spiritueel, beroepsmatig, fysiek en intellectueel. Deze herinnering hangt aan de muur van een van de nieuwe klaslokalen bij PRN. / Foto credit: Taylor Knopf

“Wanneer mensen het moeilijk hebben, hebben ze vaak geen hoop en denken ze dat er niets voor hen is,” legde Wells uit. “Dat is niet waar. Charlotte is de 16e grootste stad van het land. Er zijn veel dingen die er zijn. Het zijn gewoon een heleboel dingen die daar losgekoppeld zijn.”

Collega’s bij PRN komen langszij en helpen bij het navigeren door deze systemen voor diegenen die hulp zoeken, zei Wells.

Twee peer support specialisten zitten voor een white board, met papieren in de hand
PRN peer support specialisten Aaron Wells (links) en Sam Cowden (rechts) leggen de 16 verschillende initiatieven van Promise Resource Network uit tijdens een rondleiding door de nieuwe adempauze. Foto credit: Taylor Knopf

“Het mooie van peer support is dat de dingen die onze levenservaring elimineert uit andere carrièrevelden, ze ons hiervoor kwalificeren,” zei Wells die zelf dakloosheid heeft ervaren.

Wells vertelde het verhaal van een man die uit een langdurige opsluiting kwam en die hij ontmoette via de recovery court. Het enige wat hij wilde doen was weer vader zijn voor zijn kinderen, maar hij kon geen huisvesting of een baan vinden vanwege zijn strafblad, zei Wells. De man reed de provincie uit – in strijd met zijn voorwaardelijke vrijlating – om een baan met een minimumloon te werken op een kippenboerderij.

Na contact te hebben gelegd met peer support en zijn situatie met de rechter te hebben besproken, vond het PRN-team hem huisvesting en een baan die een leefbaar loon betaalde in Mecklenburg County. De man kon vervolgens de voogdij over twee van zijn kinderen terugkrijgen.

“Het kostte een heel team van mensen om van hun eigen agenda af te komen van hoe het programma eruit zag en daadwerkelijk naar een persoon te kijken en naar hun behoeften te kijken,” zei Wells. “En dat was een happy end.”

Dit verhaal is onderdeel van de SoJo Exchange van de Oplossingen Journalistiek Netwerk, een non-profitorganisatie die zich toelegt op rigoureuze rapportage over reacties op sociale problemen. Het werd oorspronkelijk gepubliceerd door North Carolina Gezondheid Nieuws op 18 augustus 2021.

North Carolina Health News is een onafhankelijke, niet-partijgebonden, non-profit, staatsbrede nieuwsorganisatie die zich toelegt op het behandelen van alle dingen in de gezondheidszorg in North Carolina. Bezoek NCHN op northcarolinahealthnews.org.