Nick Saban’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

American football coach Nicholas Lou Saban Jr. (in de sportwereld vooral bekend als Nick Saban) werd geboren op 31 oktober 1951 in Fairmont, West Virginia. Saban voetbalde als quarterback tijdens zijn middelbare schoolopleiding. Later ging hij naar de Kent State University, waar hij een bachelor in business behaalde en defensief speelde voor Kent State. Na zijn afstuderen in 1975 schreef Nick zich in voor de graduate school en behaalde een masterdiploma in sportadministratie in Kent State.

Nick begon zijn trainerscarrière toen hij in 1977 werd aangenomen als assistent bij Kent State door zijn voormalige coach Don James. Daarna diende hij ook als assistent-coach in de NCAA Division I-A (hoogste niveau van college football) op verschillende scholen tussen 1977 en 1987: Syracuse, West Virginia, Ohio State, Navy en Michigan State. In 1989 werd Saban hoofdcoach aan de Universiteit van Toledo, Ohio, waar hij slechts één seizoen bleef, voordat hij defensieve coördinator werd van de Cleveland Browns onder hoofdcoach Bill Belichick. Na vier jaar in deze functie nam Nick voor de start van het seizoen 1995 de baan van hoofdcoach op voor Michigan State. Hij verliet het team in 1999, nadat hij de Spartanen voor het eerst in dertig jaar naar het hoogste aantal overwinningen in één seizoen had geleid.

In 1999 werd Saban aangesteld als hoofdcoach aan de Louisiana State University (LSU). Onder zijn leiding won het team in 2003 het BCS National Championship. In 2004 werd hij hoofdcoach van de Miami Dolphins en bleef in deze functie tot 2007, toen hij werd ingehuurd door de Universiteit van Alabama om hun hoofdcoach te worden – een positie die hij tot op de dag van vandaag bekleedt. Tijdens zijn tijd als coach van de Crimson Tide (zoals ze verwijzen naar het Alabama State football team), hebben ze de BCS en AP nationale kampioenschappen gewonnen in 2009, 2011, 2012, en hebben ze ook de College Football Playoff-kampioenschappen drie keer gewonnen: 2015, 2017 en 2020.

Nick Saban wordt beschouwd als de grootste coach in de geschiedenis van het college football en heeft de meeste titels gewonnen als hoofdcoach in de geschiedenis van college football (zeven titels). Hij heeft verschillende prijzen ontvangen, met name Coach of the Year, en werd in 2013 opgenomen in de Alabama Sports Hall of Fame.