54 Beste Nelson Mandela Citaten en spreuken over Vrijheid, Liefde, &Meer

Search

Nelson Mandela, de iconische politieke leider in Zuid-Afrika die streed tegen het systeem van rassenscheiding in het land, is geliefd bij activisten, vredestichters en rechtzoekers over de hele wereld.

Hij werd in 1918 geboren in het dorp Mvezo, in de Provincie Oost-Kaap in Zuid-Afrika. Mandela ging naar de lagere school in Qunu en ging daarna naar Healdtown, een Wesleyaans college. In 1939 begon hij rechten te studeren aan de Universiteit van Witwatersrand.

Tijdens zijn studietijd raakte Mandela betrokken bij de politiek en sloot hij zich aan bij het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), een politieke partij die streed voor de rechten van zwarte Zuid-Afrikanen.

In 1948 kwam de Apartheidsregering aan de macht en begon met het implementeren van een systeem van rassenscheiding. Dit systeem discrimineerde zwarte mensen op elk gebied van het leven, van onderwijs en huisvesting tot werk en zelfs waar ze mochten lopen.

Mandela werd een van de leiders van het ANC in de strijd tegen apartheid. In 1961 hielp hij bij de oprichting van de militaire vleugel van het ANC, die sabotagedaden uitvoerde tegen regeringsdoelen in een poging de implementatie van apartheid te stoppen.

In 1962 werd Mandela gearresteerd en veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij deze activiteiten.

Hij bracht de volgende 27 jaar door in de gevangenis, gedurende welke tijd hij een symbool werd van de strijd tegen apartheid. In 1990 werd Nelson Mandela vrijgelaten uit de gevangenis en begon hij onderhandelingen met de Zuid-Afrikaanse regering. Deze onderhandelingen leidden tot de eerste vrije verkiezingen in Zuid-Afrika in 1994, waarin Mandela werd gekozen als de eerste zwarte president van het land.

Tijdens zijn presidentschap werkte Mandela aan het helen van de verdeeldheid in Zuid-Afrika en het bevorderen van verzoening tussen de verschillende raciale groepen. Hij hielp ook bij de oprichting van de Waarheids- en Verzoeningscommissie, die tot doel had slachtoffers van apartheid een manier te bieden om hun verhalen te vertellen en voor daders om vergeving te vragen. Nelson Mandela trad in 1999 af als president, maar bleef zich tot zijn dood in 2013 inzetten voor vrede en mensenrechten.

Nelson Mandela was een inspirerende figuur die vocht voor de rechten van alle mensen, ongeacht ras. Zijn nalatenschap blijft mensen over de hele wereld inspireren om op te komen voor wat goed is. Elk jaar wordt Mandela Day gevierd op 18 juli.

We hebben zijn meest betekenisvolle en inspirerende citaten verzameld. Mogen ze je een energiek en krachtig gevoel geven om maak een verschil in uw gemeenschap.

De beste Citaten van Nelson Mandela om je geïnspireerd te laten om impact te maken –

Beroemde citaten

“Onderwijs is het krachtigste wapen dat je kunt gebruiken om de wereld te veranderen.”
– Nelson Mandela

“Wanneer een man het recht wordt ontzegd om het leven te leiden waarin hij gelooft, heeft hij geen andere keuze dan vogelvrij te worden.”
– Nelson Mandela

“Het ligt in jullie handen, om een betere wereld te maken voor iedereen die erin leeft.”
– Nelson Mandela

“Een winnaar is een dromer die nooit opgeeft.”
– Nelson Mandela

“Het overwinnen van armoede is geen taak van naastenliefde, het is een daad van rechtvaardigheid.”
– Nelson Mandela

Aanverwant: Lees het beste citaten over armoede & de beste citaten over justitie

“Wat telt in het leven is niet alleen het feit dat we geleefd hebben. Het is welk verschil we hebben gemaakt in het leven van anderen.”
– Nelson Mandela

“Ik leerde dat moed niet de afwezigheid van angst was, maar de triomf erover. De dappere man is niet hij die zich niet bang voelt, maar hij die die angst overwint.”
– Nelson Mandela

“Moge je keuzes je hoop weerspiegelen, niet je angsten.”
– Nelson Mandela

Over leiderschap

“Leid van achteren – en laat anderen geloven dat ze vooraan staan.”
– Nelson Mandela

“Zoals ik al zei, het eerste is om eerlijk te zijn tegen jezelf. Je kunt nooit impact hebben op de maatschappij als je jezelf niet hebt veranderd… Grote vredestichters zijn allemaal mensen van integriteit, van eerlijkheid, maar nederigheid.”
– Nelson Mandela

“Als we ons eigen licht laten schijnen, geven we onbewust andere mensen toestemming om hetzelfde te doen.”
– Nelson Mandela

“Een leider… is als een herder. Hij blijft achter de kudde, laat de meest behendige vooruitgaan, waarna de anderen volgen, niet beseffend dat ze al die tijd van achteren worden geleid.”
– Nelson Mandela

“Soms valt het op een generatie om groot te zijn. Je kunt die geweldige generatie zijn. Laat uw grootheid bloeien.”
– Nelson Mandela

“Echte leiders moeten bereid zijn om alles op te offeren voor de vrijheid van hun volk.”
– Nelson Mandela

Over onderwijs

“Een goed hoofd en een goed hart zijn altijd een formidabele combinatie. Maar als je daar een geletterde tong of pen aan toevoegt, dan heb je iets heel bijzonders.”
– Nelson Mandela

“De kracht van onderwijs gaat verder dan de ontwikkeling van vaardigheden die we nodig hebben voor economisch succes. Het kan bijdragen aan natievorming en verzoening.”
– Nelson Mandela

“Als er één oproep is die ik zou kunnen doen, dan is het wel dat jongeren het op zich moeten nemen om ervoor te zorgen dat ze de hoogst mogelijke opleiding krijgen, zodat ze ons in de toekomst goed kunnen vertegenwoordigen als toekomstige leiders.”
– Nelson Mandela

“Geen enkel land kan zich echt ontwikkelen tenzij zijn burgers worden opgeleid.”
– Nelson Mandela

Over vrijheid

“Want vrij zijn is niet alleen het afwerpen van je ketenen, maar het leven op een manier die de vrijheid van anderen respecteert en vergroot.”
– Nelson Mandela

“Ik heb die lange weg naar vrijheid bewandeld. Ik heb geprobeerd niet te wankelen; Ik heb onderweg misstappen gemaakt. Maar ik heb het geheim ontdekt dat je na het beklimmen van een grote heuvel alleen maar ontdekt dat er nog veel meer heuvels te beklimmen zijn. Ik heb hier een moment genomen om uit te rusten, om een uitzicht te stelen op het glorieuze vergezicht dat me omringt, om terug te kijken op de afstand die ik ben gekomen. Maar ik kan maar even rusten, want met vrijheid komen verantwoordelijkheden, en ik durf niet te blijven hangen, want mijn lange wandeling is niet afgelopen.”
– Nelson Mandela

“Geld zal geen succes creëren, de vrijheid om het te maken wel.”
– Nelson Mandela

“Ik heb me nooit veel aangetrokken van persoonlijke prijzen. Een mens wordt geen vrijheidsstrijder in de hoop prijzen te winnen.”
– Nelson Mandela

“Er is nergens een gemakkelijke wandeling naar de vrijheid, en velen van ons zullen keer op keer door het dal van de schaduw van de dood moeten gaan voordat we de bergtop van onze verlangens bereiken”
– Nelson Mandela

“Niemand kan een land bevrijden. Je kunt alleen een graaf bevrijdenry als je als collectief optreedt.”
– Nelson Mandela

Over vergeving

“Wrok is als het drinken van gif en dan hopen dat het je vijanden zal doden.”
– Nelson Mandela

“Toen ik de deur uitliep naar de poort die naar mijn vrijheid zou leiden, wist ik dat als ik mijn bitterheid en haat niet achter me zou laten, ik nog steeds in de gevangenis zou zitten.”
– Nelson Mandela

“Je zult meer bereiken in deze wereld door daden van barmhartigheid dan door daden van vergelding.”
– Nelson Mandela

“Als je het in jezelf kunt vinden om te vergeven, dan ben je niet langer geketend aan de dader. Je kunt verder gaan en je kunt de dader zelfs helpen om ook een beter mens te worden.”
-Nelson Mandela

Over het leven

“Er is geen passie te vinden om klein te spelen in het genoegen nemen met een leven dat minder is dan het leven dat je kunt leiden.”
– Nelson Mandela

“Ik hou van vrienden die een onafhankelijke geest hebben, omdat ze de neiging hebben om je problemen vanuit alle hoeken te laten zien.”
– Nelson Mandela

“Het is in het karakter van groei dat we moeten leren van zowel aangename als onaangename ervaringen.”
– Nelson Mandela

“Wat telt in het leven is niet alleen het feit dat we geleefd hebben. Het is het verschil dat we hebben gemaakt in het leven van anderen dat de betekenis zal bepalen van het leven dat we leiden.”
– Nelson Mandela

“Leef het leven alsof niemand kijkt en druk jezelf uit alsof iedereen luistert.”
– Nelson Mandela

Inspirerende citaten

“Men kan niet op iets voorbereid zijn terwijl men stiekem gelooft dat het niet zal gebeuren.”
– Nelson Mandela

“Het is wat we maken van wat we hebben, niet wat ons gegeven is, dat de ene persoon van de andere scheidt.”
– Nelson Mandela

“Ik verlies nooit. Ik win of leer.”
– Nelson Mandela

“Beoordeel me niet op mijn successen, beoordeel me op hoe vaak ik viel en weer opstond.”
– Nelson Mandela

“Het is niet waar je begint, maar hoe hoog je mikt dat telt voor succes.”
– Nelson Mandela

Aanverwant: Lees meer positieve citaten

Bij verandering

“Er gaat niets boven terugkeren naar een plek die onveranderd blijft om de manieren te vinden waarop je zelf bent veranderd.”
– Nelson Mandela

“Een van de dingen die ik leerde toen ik aan het onderhandelen was, was dat totdat ik mezelf veranderde, ik anderen niet kon veranderen.”
– Nelson Mandela

“Iedereen kan boven zijn omstandigheden uitstijgen en succes behalen als ze toegewijd zijn aan en gepassioneerd zijn over wat ze doen.”
– Nelson Mandela

Aanverwant: Lees het beste citaten over activisme

Over de liefde

“Niemand wordt geboren met een hekel aan een ander persoon vanwege de kleur van zijn huid, of zijn achtergrond, of zijn religie. Mensen moeten leren haten, en als ze kunnen leren haten, kunnen ze leren liefhebben, want liefde komt natuurlijker in het menselijk hart dan het tegenovergestelde ervan.
– Nelson Mandela

“Een goed hoofd en een goed hart zijn altijd een formidabele combinatie.”
– Nelson Mandela

“Het pad van degenen die liefde prediken, en geen haat, is niet gemakkelijk. Ze moeten vaak een doornenkroon dragen.”
– Nelson Mandela

Korte citaten

“Ik ben geen heilige, tenzij je een heilige ziet als een zondaar die het blijft proberen.”
– Nelson Mandela

“Uiterlijk is belangrijk – en vergeet niet om te glimlachen.”
– Nelson Mandela

“Niets is zwart of wit.”
– Nelson Mandela

“Stoppen is ook leidend.”
– Nelson Mandela

Meer motiverende citaten voor #MandelaDay en elke dag

“Ik ben in wezen een optimist. Of dat uit nature of nurture komt, kan ik niet zeggen. Een deel van optimistisch zijn is je hoofd naar de zon gericht houden, je voeten naar voren bewegen. Er waren veel donkere momenten waarop mijn geloof in de mensheid zwaar op de proef werd gesteld, maar ik wilde en kon mezelf niet overgeven aan wanhoop. Op die manier ligt nederlaag en dood.”
– Nelson Mandela

Aanverwant: Lees het beste citaten over optimisme

“Zonder taal kan men niet met mensen praten en hen begrijpen; men kan hun hoop en aspiraties niet delen, hun geschiedenis begrijpen, hun poëzie waarderen of van hun liederen genieten.”
– Nelson Mandela

“Er wordt gezegd dat niemand een natie echt kent totdat iemand in zijn gevangenissen is geweest. Een natie moet niet worden beoordeeld op hoe het zijn hoogste burgers behandelt, maar op zijn laagste.”
– Nelson Mandela

“Een kritische, onafhankelijke en onderzoekende pers is de levensader van elke democratie. De pers moet vrij zijn van staatsbemoeienis. Het moet de economische kracht hebben om op te staan tegen de flauwekul van overheidsfunctionarissen. Het moet voldoende onafhankelijk zijn van gevestigde belangen om moedig te zijn en te onderzoeken zonder angst of gunst. Het moet de bescherming van de grondwet genieten, zodat het onze rechten als burgers kan beschermen.”
– Nelson Mandela

“Er is een universeel respect en zelfs bewondering voor degenen die van nature nederig en eenvoudig zijn en die absoluut vertrouwen hebben in alle mensen, ongeacht hun sociale status.”
– Nelson Mandela

“Het is niet onze diversiteit die ons verdeelt; het is niet onze etniciteit, of religie of cultuur die ons verdeelt. Sinds we onze vrijheid hebben bereikt, kan er maar één scheiding onder ons zijn: tussen degenen die de democratie koesteren en degenen die dat niet doen.”
– Nelson Mandela