Moeders rijden de push om meer elektrische schoolbussen op straat te krijgen

Search

Ze kregen net een boost van vicepresident Kamala Harris, nadat ze had aangekondigd dat de EPA $ 17 miljoen zou verdelen om dieselschoolbussen om te bouwen naar elektrische bussen met een lage uitstoot.

Luchtfoto van een schoolbus op een kruispunt

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door De 19e.

Toen het Cartwright School District de eerste elektrische schoolbus met 84 zitplaatsen in Arizona kocht, was het een bevredigende dag voor moeders zoals Erika Cortez, die maandenlang vrijwilligerswerk deden om die droom werkelijkheid te maken.

“Het was erg opwindend om deel uit te maken van deze eerste elektrische schoolbus in ons district,” zei Cortez, die samen met haar oudste dochter in 2020 honderden telefoontjes registreerde om een schoolobligatie te helpen passeren die een deel van de infrastructuur zou financieren die nodig is voor de elektrische schoolbus.

Andere organisatoren klopten op deuren en plaatsten flyers, en Cortez gaf presentaties aan ouders waarin de gevaren van luchtvervuiling werden uitgelegd – met name hoe het de Phoenix-wijk Maryvale beïnvloedde, waar Cortez woonde voordat hij verhuisde.

Cortez, een moeder van vier kinderen, werkte samen met Chispa – de Latinx-organiserende tak van de League of Conservation Voters – via de grassroots Clean Buses for Healthy Niños-campagne.

“Moeders organiseren zich echt om de gezondheid en het welzijn van hun kinderen te beschermen.”

Toen de band voorbij was, “was het een enorme overwinning voor ons in onze gemeenschap, omdat het echt van onderop kwam”, zei Dulce Juarez, de co-directeur van Chispa AZ. “Moeders organiseren zich echt om de gezondheid en het welzijn van hun kinderen te beschermen.”

Cortez maakt deel uit van een groeiende beweging van moeders en andere zorgverleners die druk hebben uitgeoefend op schooldistricten en hun staats- en federale functionarissen om over te stappen op elektrische schoolbussen, in samenwerking met vicepresident Kamala Harris om financiering veilig te stellen.

Hun belangenbehartiging heeft geleid tot tastbare resultaten op staatsniveau: in 2019 ondertekende Nevada, gouverneur Steve Sisolak, een wetsvoorstel dat een subsidieprogramma uitbreidde om schooldistricten te helpen de kostbare overgang naar elektrische bussen te maken.

In andere plaatsen zoals Michigan en Ohio heeft Chispa met succes staten ertoe aangezet om elektrische schoolbussen te kopen met een deel van de fondsen van een nationale Volkswagen-schikking van $ 2,7 miljard nadat het bedrijf was betrapt op het gebruik van technologie om dieselemissienormen te omzeilen.

Wijken met lagere inkomens zoals Maryvale lijden onevenredig onder de gevolgen van klimaatverandering.

Wijken met lagere inkomens zoals Maryvale lijden onevenredig onder de gevolgen van klimaatverandering. Deze buurten zijn heter dan hun rijkere tegenhangers in Phoenix vanwege een gebrek aan investeringen in vegetatie zoals bomen en parken en andere discriminerende praktijken, zoals de plaatsing van interstates en industriële faciliteiten in gemeenschappen van kleur. Hoge temperaturen vangen verontreinigende stoffen op in de lucht, waardoor smog ontstaat en de slechte luchtkwaliteit verslechtert.

Als gevolg hiervan lijden kinderen aan astma-noodsituaties in hogere percentages in Maryvale, volgens een analyse uit 2016 door Cronkite News. Daarom was het zo belangrijk voor Cortez dat het schooldistrict – waar ongeveer 90 procent van het studentenlichaam in aanmerking komt voor een gratis lunch – investeert in een elektrische bus.

Aanverwant: Meer informatie over intersectioneel milieubewustzijn in de geheel nieuwe Intersectionele Milieubewuste Editie van de Goodnewspaper.

“Godzijdank zijn mijn kinderen gezond, maar er zijn veel kinderen die chronische problemen of problemen met astma hebben,” zei Cortez. “Dit probleem van luchtvervuiling, het maakt hun gezondheid slechter en ze hebben meer kans op astma-aanvallen of gezondheidsproblemen die erger worden.”

Moeders die zich mobiliseren om de gezondheid van hun kinderen te beschermen, is geen nieuw fenomeen; ze hebben de strijd tegen fracking, luchtvervuiling en vervuild water in hun buurten geleid.

Moeders die zich mobiliseren om de gezondheid van hun kinderen te beschermen, is geen nieuw fenomeen; ze hebben de strijd tegen fracking, luchtvervuiling en vervuild water in hun buurten geleid.

Volgens Joyce Barry, een onderzoeker die het verband tussen gender en de milieubeweging heeft bestudeerd, spelen vrouwen een buitenmaatse rol in de belangenbehartiging van milieurechtvaardigheid, goed voor 90 procent van het lidmaatschap van grassroots-organisaties in het hele land.

Groepen zoals Moms Clean Air Force, die meer dan een miljoen leden aanprijst (inclusief andere zorgverleners zoals grootouders en vaders), en Mothers Out Front, in alliantie met andere non-profitorganisaties, hebben ook invloed gehad op het nationale niveau.

In In 2019 werkten ze samen met Harris, die op dat moment senator was, om de Clean School Bus Act te ontwikkelen, die een federaal subsidieprogramma zou hebben opgezet om schoolbussen te elektrificeren.

“Ze is een schone schoolbuskampioen,” zei Molly Rauch, de directeur volksgezondheidsbeleid van Moms Clean Air Force.

“Dat is iets waar de voorstanders van schoolbussen erg enthousiast over waren toen ze werd gekozen als vicepresident, omdat we hoopten dat ze die toezegging zou meenemen naar haar kantoor.”

En het lijkt erop dat ze er een prioriteit van heeft gemaakt. Op een persconferentie vorige week kondigde Harris $ 17 miljoen aan om elektrische en emissiearme bussen in achtergestelde gemeenschappen zoals Maryvale te financieren via een kortingsprogramma van het Environmental Protection Agency.

Minder bekend is dat de bipartisan infrastructuurwet die in november in de wet is ondertekend, $ 2,5 miljard heeft besteed aan elektrische schoolbussen – het grootste bedrag aan financiering tot nu toe dat aan scholen zal worden verdeeld.

Voor Rauch en andere moeders is de overgang naar elektrische bussen dringend nodig.

“We zijn ons zeer bewust van de gezondheidseffecten van dieselvervuiling, die kankerverwekkend is. Het veroorzaakt astma-aanvallen, interfereert met de ontwikkeling en het leren van de hersenen,” zei Rauch.

“Een van de meest effectieve apparaten die dieselvervuiling rechtstreeks aan kinderen levert waar ze wonen, waar ze leren en waar ze spelen, is de schoolbus.”

Het infuus van miljarden dollars is een welkome stap om voort te bouwen op deze bestaande inspanningen, maar Rauch zei dat het slechts een druppel op de gloeiende plaat is. Er zijn ongeveer 480.000 diesel schoolbussen in het land; een elektrische schoolbus kan meer dan $ 400.000 kosten.

“We dachten dat de financiering veel hoger zou zijn,” zei Rauch. “We vroegen 25 miljard dollar voor elektrische schoolbussen.”

In plaats daarvan legde het wetsvoorstel een plan voor de $ 2,5 miljard voor elektrische bussen en een extra $ 2,5 miljard voor “schone schoolbussen”, wat betekent dat ze kunnen worden aangedreven door propaan of biobrandstoffen.

“We ondersteunen dat niet bij Moms Clean Air Force omdat we ons ook zorgen maken over de gevolgen voor het klimaat en het verbranden van fossiele brandstoffen,” zei ze.

Het ombouwen van meer dieselbussen naar elektrisch is ook een kwestie van milieurechtvaardigheid. Als de New York Times onlangs gerapporteerd, een studie gepubliceerd afgelopen woensdag bleek dat in 202 steden, gebieden die eerder rood waren, of de praktijk van banken die investeringen zoals leningen en hypotheken weigeren in buurten waar voornamelijk zwarte bewoners woonden, hogere percentages luchtvervuiling hebben.

“Als een kind in een gebied woont met grote hoeveelheden luchtvervuiling, zullen de longen zich niet zo goed ontwikkelen als een kind dat in schone lucht leeft,” zei Dr. Afif El-Hasan, die gespecialiseerd is in astma bij kinderen en lid is van een Environmental Justice Advisory Council in Zuid-Californië. Als gevolg hiervan zullen ze als volwassene minder longcapaciteit hebben, zei hij.

Schoolbussen zijn een klein deel van het zware wagenpark dat leidt tot deze onevenredige vervuiling, zei Rauch.

“We moeten echt grip krijgen op luchtvervuiling door vrachtwagens, bussen en allerlei dieselmotoren, waar ze ook zijn, want die dragen bij aan slechte luchtvervuiling”

“We moeten echt grip krijgen op luchtvervuiling door vrachtwagens, bussen en allerlei soorten dieselmotoren, waar ze ook zijn, omdat die bijdragen aan slechte luchtvervuiling en duizenden levens elk jaar verloren gaan aan dieselvervuiling in de VS.”

In Arizona heeft Chispa hun organiserende inspanningen verbreed om druk uit te oefenen op stadsambtenaren om de vloten van het openbaar vervoer te elektrificeren.

“Het zal echt nodig zijn om politieke leiders verantwoordelijk te houden voor het updaten van onze infrastructuur en het updaten van onze lokale transportvloot,” zei Juarez.

“We moeten doen wat we kunnen om het leven van onze kinderen en toekomstige generaties te beschermen.”